SverigeSVT har meddelat att de tar emot bidrag till Melodifestivalen 2021, Sveriges nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2021, mellan den 24:e augusti och 16:e september, se nedan:

Skicka in bidrag till Melodifestivalen 2021:

I Melodifestivalen 2021 kommer sannolikt 28 bidrag att tävla.
Urvalsjuryn väljer ut 14 låtar från de inskickade bidragen medan de övriga 14 låtarna består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut från de inskickade bidragen. Ett av dessa kommer att framföras av en av finalisterna i “P4 Nästa 2020“.
Låtarna kan laddas upp från måndagen den 24:e augusti till onsdagen den 16:e september kl. 11:59 på melodifestivalen.se. (Redan nu kan man gå in på sidan och anmäla sig för en påminnelse via mejl.)
Fullständigt regelverk för Melodifestivalen 2021 hittar ni här.
(Källor och grafik: SVT och Sveriges Radio)

Melodifestivalen

Sammanfattning av reglerna för Melodifestivalen 2021:

Melodifestivalen 2021 är en nationell tävling bestående av ett antal deltävlingar och en final.
Det är SVT:s avsikt att det bidrag som vinner Melodifestivalen 2021 också ska representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021, som arrangeras av EBU.
I Melodifestivalen 2021 kommer sannolikt 28 musikverk att tävla.
14 bidrag väljs ut av urvalsjuryn bland de musikverk som anmälts till tävlingen.
14 bidrag väljs ut av SVT och består antingen av musikverk skapade av specialinbjudna låtskrivare eller bidrag som valts ut bland de inskickade musikverken.
Tävlingsanmälan görs under perioden 24:e augusti – 16:e september 2020 (kl. 11:59) genom uppladdning av ljudfil av tävlingsbidraget via melodifestivalen.se.
En tävlingsanmälan kan inte ensidigt återkallas.
SVT fattar självt alla beslut om den närmare utformningen av tävlingen (t.ex. urvalsprocess, antalet deltävlingar, röstningsförfarande) och tv-produktionen (t.ex. medverkande, instrument och rekvisita på scenen).
Alla inskickade tävlingsbidrag måste ha minst en upphovsperson som är svensk medborgare (och/eller folkbokförd i Sverige senast den 24:e augusti 2020) som inte under perioden 24:e augusti 2020-30:e mars 2020 är anställda vid / uppdragstagare för SVT.
Detta betyder att alla, oavsett om de är svenska medborgare/folkbokförda i Sverige eller ej, kan delta om de uppfyller kravet ovan och inte är anställd hos SVT under aktuell period.
10 låtar av de totalt 28 avser SVT ge förtur till bidrag som framförs med huvudsakligen svensk text. (Samma melodi kan anmälas som separata tävlingsbidrag om den har text på olika språk, men SVT måste informeras om detta.)
Det är SVT:s avsikt att minst 50% av utvalda tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2021 ska ha enbart kvinnliga kompositörer / textförfattare eller ha både kvinnliga och manliga kompositörer / textförfattare.
Det är SVT:s avsikt att till Melodifestivalen 2022 införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare.
Tävlingsbidrag vars text/titel kan anses stötande och/eller kan befaras inte bli godkänt för tävling i ESC kommer inte tillåtas delta i tävlingen.
Namn på utvalda tävlingsbidrag samt kompositörer och textförfattare kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november 2020.
Endast nya verk som inte tidigare gjorts tillgängliga för allmänheten får delta i tävlingen.
Endast bidrag som överstiger två minuter och understiger tre minuter, får delta.
Helt instrumentala bidrag godtas inte, sjungen eller talad text krävs.
Sångspråket vid inskick är valfritt. För det fall bidraget ska representera Sverige i ESC avgör SVT på vilket språk bidraget ska framföras.
Artist som framför insänt tävlingsbidrag ska vara beredd att, om SVT så önskar, framföra bidraget i såväl Melodifestivalen 2021 som ESC 2021.
Den artist som vinner Melodifestivalen 2021 är inte självskriven att tävla i ESC
Enligt EBU:s regler så måste medverkande artist ha fyllt 16 år senast på ESC-final-dagen.
Max åtta personer får medverka i respektive tävlingsbidrag i Melodifestivalen, till skillnad från ESC där maxgränsen är sex personer.
För att tävla måste instrumentala ”backingtracks” tillhandahållas där förinspelad körsång, (ej av medverkande huvudartist/er, som måste sjunga live) får förekomma. I ESC är det däremot inte tillåtet att ha med förinspelad körsång.
Fullständiga regler för Melodifestivalen 2021 hittar ni här.
(Fritt återberättat från källan: Inbjudan_till_Melodifestivalen_2021.pdf)

Schlagerpinglan: Lycka till, alla ni som planerar att skicka in bidrag. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Sverige i ESC 2021

Relaterad information:TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2021

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “SVT tar emot bidrag till Melodifestivalen 2021 i augusti”

 1. Adri

  ”Namn på utvalda tävlingsbidrag samt kompositörer och textförfattare kommer att offentliggöras löpande av SVT under oktober-november 2020”

  Jaså? Överger SVT sin kända presskonferens vid advent?

  Lite nytt ska det iaf få bli! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Just den punkten tycker jag låter helt OK, hellre att SVT bekräftar efterhand än att Aftonbladet spekulerar. 😀

  Det jag däremot är lite tveksam till är planerna till 2022 då de verkar vilja ha ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare. Hur rättvist är det att två systrar kan lämna in ett bidrag men inte två bröder? Men, men… vad vet jag, det är inte mitt område… är kanske inget problem men vid första anblick tyckte jag att det lät väldigt fel.

 3. Adri

  Pinglan: Jag reagerade iofs på den punkten men jag misstänker att många kommer ”lura” den regeln.

  Om två män skrivit en låt kanske de helt enkelt låter en kvinnlig kollega stå med på pappret och vara ”ansikte utåt”.

  Är det rätt? Nej. Men vissa regler är himla märkliga och då kommer märkliga regelbrott.

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… vilket slutar med att de gjort de kvinnliga låtskrivarna en björntjänst då de inte antas skriva låtar utan mest vara med som en underskrift.

 5. Love

  Som svar till ovanstående så har jag för mig att ordet ”löpande” funnits med de senaste åren. Jämför detta med att det ”sannolikt” kommer tävla 28 bidrag.

 6. Schlagerpinglan

  @Love, Hmm… tråkigt i så fall då jag tyckte att det vore trevligt med något nytt.

  Kanske lika bra att komplettera med hela regelverket, om inget annat för att kunna jämföra formuleringar med nästa år. 😀

 7. Mr A

  Kan ju bli skumt detta, jag förstår att de vill spräcka mänkollektiv med att ha en tjej med men blir inte risken att man tar med nåns morsa eller syrra som skriver två ord i texten eller tar med en typ “Gudrun med triangeln” för att få med en tjej?

 8. Schlagerpinglan

  @Mr A, De kanske anser att detta är den minst dåliga lösningen… men jag har svårt att se något positivt med det.

  Visst, fler kvinnliga namn kommer att finnas med som låtskrivare men, som många påpekar, det betyder ju inte att det blir så många fler kvinnliga låtskrivare. I stället gör det bara att de som kommit med aldrig kan känna sig stolta över det då risken är stor att bättre låtar stoppats för att de ska fylla kvoten, oavsett hur medelmåttiga de kvinnliga låtskrivarna är.

 9. Engsla

  Det plockas ju redan in ett antal medelmåttiga bidrag från manliga låtskrivare, så det kan nog bara bli bättre om de åtminstone försöker förändra de gamla strukturerna. Jag ser fram emot ett 2020 utan att behöva höra samma gamla låtskrivarnamn presenteras i vart och vartannat nummer 😀

 10. Engsla

  2021 menar jag naturligtvis… 2020 är ju redan förlorat 🙂

 11. Schlagerpinglan

  @Engsla, Alla 28 har ju inte varit storverk de övriga åren så det är kanske bra att röra om lite. Bara för att de väljer ut ett bidrag de tycker är sämre för att få rätt på kvoterna så behöver det ju inte betyda att alla andra håller med… det kan ju bli det bästa MF-året på länge. 🙂

 12. Engsla

  Jag håller alla tummarna för det! 😉

 13. Mr A

  Det som blir lite konstigt dock är att typ 80% av låtarna skickas in år efter år efter år, drängarna skicka ju in i 25 år typ , de finns de som skrev låten 1990 och skickar fortfarande in samma låt år efter år. Om man inte som karl skickar in en låt själv måste man skriva om alla dessa låtar så en kvinna är med? Massvis av låtar måste därmed skrotas i ett sådant scenario.

 14. Mr A

  Dock förordar jag inte att ta med mossiga låtar från 1990. Man skulle kunna sätta en gräns på typ 2015 eller nåt, en 5 till 6 år så det låter någorlunda modernt iaf. Det behöver nog rensas rejält bland de där 3 till 4 tusen demos de har nu.

 15. Schlagerpinglan

  @Mr A, Den aspekten finns ju också ja. I just det fallet så skadar det kanske inte att de gör lite omarbetningar… men tycker likväl att det är fel att SVT ska bestämma att man måste ta in extra låtskrivare av ett specifikt kön för att få sina låtar godkända.

 16. Lägg ner Public Service

  SVT ska inte ha ett enda bidrag. De borde istället skämmas och be om ursäkt för att de lever på våra skattepengar. De har inte bara misskött sig utan gjort bort sig fullkomligt.

  De förtjänar överhuvudtaget inte rätten att få sända tävlingen längre. Därför borde TV4 ta över alltihop. Jag föredrar isåfall hellre reklamavbrott framför meningslösa mellanakter.

  Den där Karin Gunnarsson bryr sig inte om låtarna överhuvudtaget. Hon är inget annat än en rabiat och kränkt feminist som enbart är ute efter sin egen politiska agenda genom att förstöra.

  Vi kan bara hoppas att etablerade artister och låtskrivare bojkottar eländet och att tävlingen dör ut för gott.

  https://www.svt.se/kultur/mello-infor-nya-regler-om-kvinnliga-kompositorer

 17. Schlagerpinglan

  @Lägg ner Public Service, Alla har naturligtvis rätt till sin åsikt och även om jag inte håller med så förstår jag frustrationen.

  Vad gäller TV 4 så är de inte aktuella att hålla i några ESC-evenemang då det endast är SVT, SR och UR som är EBU-medlemmar. Det enda man kan göra (om man inte inför någon slags kontroll av SVT så att de verkligen står för jämlikhet och inte inför ojämlika regler) är att hoppas att SVT tar till sig av kritiken och förbättrar sitt sätt att välja ut bidragen i stället för att förutsätta att kvinnor är sämre på att skriva låtar och därför behöver hjälp att bli utvalda.

 18. Lägg ner Public Service

  @Schlagerpinglan

  Hur som helst är det nu på tiden att det på något sätt införs en alternativ melodifestival, som inte styrs av politiska intressen.

  Schlagervännerna hade t ex för ett tag sen en serie med refuserade låtar där en del var riktigt bra, men som inte kom med.

  Det har gått för långt nu.

 19. Adri

  Jag gillar så som det är nu 🙂 Men å andra sidan så älskar jag public service. TV4 är alldeles för plojigt. Och sen styrs inte MF av politiska intressen bara för att vissa tycker att vissa låtar som inte valts är bra!

  Säga vad man vill om denna regel, men så himla aggressivt politiskt är den väl ändå inte. Ett felsteg? Måhända, men inte ens det vet vi egentligen än. Vi får se 🙂

 20. Zoey Johnsen

  HEJ JAG VILL VARA MED I MELLO 2022 SNÄLLA SVARA O MAILA TILLBAKA TACK ,zoey

 21. Schlagerpinglan

  @Zoey Johnsen, SVT brukar vanligtvis börja ta emot bidrag till Melodifestivalen i augusti. Om det blir så även denna gång återstår att se, jag rapporterar här när vi vet. (Observera att medverkande artist måste ha fyllt 16 år senast på dagen för finalen i ESC.)

 22. Pato

  Toppen resultat. Hade hellre bytt ut Efraim mot Tess men The Mamas är bara ren glädje och kvalité. Eric Saade har flyttat fram sina artistpositioner helt och hållet. Hans tidigare verk är som barnramsor om man jämför. Every Minute kan bli en stor hit i östeuropa och ett bra val att skicka till Rotterdam. Eric och Tusse är dom två stora hitsen i år och det är dom som flyttar tävlingen framåt in i framtiden. Vinsten kommer stå mellan dom, båda två kommer hamna sämst topp 5 i ESC.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se