CypernSchlagerpinglan: I dag, torsdagen den 1:a oktober, är det Cyperns nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 36 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Cypern-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Cyperns ESC-bidrag:

“Milas Poli”, Haris Anastasiou (ESC 1990)

Schlagerpinglans topp-10 av Cyperns samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) Milas Poli“, Haris Anastasiou (ESC 1990 – 14:e)
2. (3.) (2.) Alter Ego“, Minus One (ESC 2016 – 21:a i finalen)
3. (2.) (3.) Fuego“, Eleni Foureira (ESC 2018 – 2:a i finalen)
4. (5.) (4.) Comme Ci, Comme ça“, Evridiki (ESC 2007 – 15:e i semifinalen)
5. (4.) (5.) La La Love“, Ivi Adamou (ESC 2012 – 16:e i finalen)
6. (10.) (9.) To Katalava Arga“, Lia Vishy / Vissi (ESC 1985 – 16:e)
7. (6.) (ny) Anna Mari-Elena“, Andy Paul (ESC 1984 – 15:e)
8. (9.) (7.) Aspro Mavro“, Alexia (ESC 1987 – 7:a)
9. (7.) (10.) Apopse As Vrethoume“, Fanny Polymeri
and Yiannis Savvidakis
(ESC 1989 – 11:a)
10. (8.) (6.) Gravity“, Hovig (ESC 2017 – 21:a i finalen)

Snabbfakta: Cyperns deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1981 – deltagit 36 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Schlagerpinglan: Efter att det avslöjats att Cyperns ESC 2020-artist Sandro inte kommer att få förnyat förtroende att representera landet i ESC 2021 så satte rykteskarusellen igång ordentligt.

Katerina Stikoudi och Irini Papadopoulou uppgavs vara MINOS Records främsta förslag medan PANIC Records klargjort att de endast kommer att föreslå artister från Cypern till TV-bolaget, vilket fick många att hoppas på Ivi Adamou (Cypern 2012) och Eleni Foureira (Cypern 2018), som visserligen uppges ha blivit tillfrågad men tackat nej. Andra namn som nämnts är Elias Kozas (Grekland 2013) och Kalomira (Grekland 2008), som nu sägs vara favorit till att få uppdraget.

Själv har jag ingen direkt favorit, i alla fall inte nu när det verkar som att Eleni Foureira inte längre är ett alternativ. Jag håller dock tummarna för att de kan hitta tillbaka till något lättsmält så landet återigen hamnar i toppen av mina personliga listor. 😀

Se “Cypern i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Cypern i Eurovision – Personlig topp-tio-lista”

 1. Mr+A

  Din favorit i farten igen.
  https://www.facebook.com/847356002015217/posts/3398639280220197/

 2. Schlagerpinglan

  @Mr+A, 😀 Hmm… kan bli intressant… eller inte. 😀

 3. Mr A

  Vi får se. https://www.instagram.com/p/CF2DjwKACDs/?igshid=u4em9hbj6sa1

 4. Engsla

  Jag ska ärligt erkänna att jag ibland har haft svårt att orka lyssna igenom Cyperns alla bidrag. De varvar verkligen jättebra med jättetråkigt. Förra omgången vi listade deras bidrag fastnade jag i Disneyträsket. Nu blev det den mer dramatiska varianten som tilltalade mig mest 🙂

  1994 “Ime Anthropos Ke Ego”, Evridiki
  (Dramatiskt och vackert)
  1995 “Sti Fotia”, Alexandros Panayi
  (Älskar melodin och hans röst)
  1997 “Mana Mou”, Chara and Andreas Konstantinou
  (Lider av den eländiga trummaskinen, men annars bra)
  2015 “One Thing I Should Have Done“, John Karayiannis
  (Jättegulligt)
  2004 “Stronger Every Minute“, Lisa Andreas
  (Kanske för sött? Men melodin sätter sig verkligen)
  2012 “La La Love“, Ivi Adamou
  (Hopplöst dålig live. Kul i studioversionen)
  2016 “Alter Ego“, Minus One
  2007 “Comme Ci, Comme ça“, Evridiki
  2017 “Gravity“, Hovig
  2019 “Replay“, Tamta

 5. Schlagerpinglan

  @Engsla, Även om jag inte riktigt fastnat för samma bidrag så känner jag igen känslan av att man ena året faller för en sorts bidrag medan man vid en annan genomlyssning märker att en annan sorts bidrag hamnar lite högre upp. 🙂

  Vad gäller dina utvalda bidrag så måste jag få tillägga att även jag har “Sti Fotia”, “Mana Mou”, “One Thing I Should Have Done“ och “Stronger Every Minute“ med bland de jag överväger när jag utser min topp-tio… men i slutändan är det endast tio som kommer med. 😀

 6. Engsla

  Pinglan, visst är det så! Dagsformen spelar en stor roll när man (i alla fall jag) lyssnar på låtar. Om jag känner mig stressad har jag ibland svårt att ta till mig de lite mindre “omedelbara” låtarna. Andra gånger kan de mer trallvänliga kännas olidliga att lyssna på mer än någon minut. Men som du sa förut så är listorna mer en lägesbild för stunden och inget “facit” 🙂

 7. Micke

  Hej Engsla… kul att se att du är kvar här. Alltid roligt när de som skriver och utvecklar blir kvar. Ju fler dess bättre.

  Cypern skriver ni om ser jag. Slänger väl ut en Topp 10 jag med då. Tre bidrag från detta land står i egen klass, i synnerhet ett av dessa. Sen fylls det på med tre habila bidrag.

  TOPP 10 CYPERN

  1. “Mana Mou” Hara & Andreas Konstantinou – 1997
  2. “Ime Anthropos Ki Ego”, Evridiki – 1994
  3. “Mono I Agapi”, Anna Vissi – 1982

  4. “Alter Ego”, Minus one – 2015
  5. “Nomiza”, Voice – 2000
  6. “Apopse As Vrethoume“, Fanny Polymeri and Yiannis Savvidakis – 1989
  7. “An me Thimase”, Despina Olympiou – 2013
  8. “To Katalava Arga“, Lia Vishy / Vissi – 1985
  9. “Teriazoume”, Evridiki – 1992
  10. “Comme Ci, Comme ça“ – Evridiki 2007

  Vilket bidrag är enligt mig sämst då? Utan minsta tvivel bidraget från 2018

 8. Micke

  Pinglan… är jag tänker på detta fantastiska ESC år 1997 funderar jag på om du någon gång tagit upp det året lite mer pang på? 2009 är det överlägset bästa året någonsin men 1997 har definitivt en pallplats när det gäller klass

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, För tre år sedan gjorde jag en återblick till 1997 https://www.schlagerpinglan.se/blog/2017/09/08/tillbakablick-eurovision-1997-i-dublin/ så det är ett tag sedan. Även #EurovisionAgain (som för övrigt arrangeras i kväll kl. 21:00 med ännu okänt ESC-år) har avverkat året, men det var innan jag började engagera mig i det.

  Välkommen tillbaka, förresten. Jag började nästan bli lite orolig. 🙂

 10. Micke

  Pinglan…. jag hänger allt kvar här så till er här som redan tagit fram champagnen måste jag komma med ett sorgebud. Jag hänger kvar så bort med champagnen 🙂

  Jisses var det verkligen jag som skrev där för tre år sedan? Har det funnits en Micke till här? Det låter ju där som jag tycker 1997 var vilket år som helst, vilket det inte var. Topp tre sa jag nu vilket det säkert var för mig. Åtminstone inte sämre än Topp 5. Ett av två riktigt bra år på 90-talet. Det andra var 1990.

  Vet du Pinglan en sak kommer jag aldrig att förstå med dig. Hur kan du ha “Mana Mou” utanför Topp 10? För mig i egen klass vad gäller Cypern. Sen hade de gärna fått tona ned dam-damma-dam stuket i slutet och förlängt refrängen istället.

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, “Mana Mou” tillhör ett av de bättre bidragen från Cypern och det är alltid med bland de som jag till slut väljer mellan… men av någon anledning så räcker det inte riktigt. Rent melodi-mässigt så står den sig riktigt bra men den har inte “det” som får mig att önska att låten inte ska ta slut…. som t.ex. 2018-bidraget. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se