Norge I oktober presenterade TV-bolaget NRK det schema som gäller vid den nationella uttagningen av Norges bidrag till Eurovision Song Contest 2021, men mycket mer än datum och plats (H3 Arena i Fornebu) avslöjades inte då.

Nu har det däremot avslöjats en hel del nyheter, t.ex. införandet av ett wildcard och ett extra finalklart bidrag, då escNorge gjort en intervju med den norska delegationsschefen Stig Karlsen, se nedan:

Intervju med Stig Karlsen (MGP-chef)

MGP 2021: Q&A med Stig Karlsen” (1:12:18 – Nov 18, 2020 – escNorge)

Melodi Grand Prix – i korthet

Oberoende av coronaläget i januari/februai så kommer MGP 2021 att genomföras och NRK går all-in för att arrangera vad de anser vara det viktigaste MGP:et någonsin.
Tävlingsbidragen väljs ut genom att det dels tas emot bidrag från allmänheten och dels att NRK tar kontakt med låtskrivare, artister och producenter samt arrangerar låtskrivarläger. Hur många som väljs ut ur varje grupp varierar från år till år. Besluten tar NRK efter att blandad grupp på ca 80 personer givit sin syn på bidragen.
Även om målsättningen fortfarande är att avspegla hela Norge så kommer inte semifinalerna att vara landsdelsindelade denna gång. Detta gör det enklare att t.ex. flytta deltagare mellan semifinalerna vid behov.
Precis som 2020 så kommer de tävlande artisterna (sex finalklara och 20 semifinalister) att presenteras portionsvis för att ge varje artist så mycket PR som möjligt.
11:e januari presenteras de finalklara artisterna samt första deltävlingens artister. De resterande startfälten presenteras de följande måndagarna, se schemat nedan.
Även 2021 kommer semifinalerna att vara uppbyggda av dueller för att få så spännande shower som möjligt.
Av de 15 bidrag som åker ut (tre i varje delfinal) så kommer ett av dem att röstas vidare av tittarna till finalen som wildcard.
Efter att online-röstningen kraschade 2020 så har NRK säkerställt att det ska fungera 2021 då det även denna gång är tittarna ensamma som bestämmer. Denna gång ska en finalist från varje semifinal, ett wildcard samt en vinnare bland de 12 finalbidragen röstas fram.
I nuläget vet de inte hur det blir med publiken. Det kan bli några hundra personer i publiken men coronaläget vid tillfället avgör, kanske blir det ingen publik alls.
(Källa: escNorge – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Detta var endast ett axplock av det mest intressanta från denna intervju. För att få mer utförliga svar på frågor som “Varför fokuserar NRK inte mer på låtskrivarna?” (NRK diskuterar om hur de ska lyfta fram dem mer men artisterna tar naturligt fokus och dessutom trivs många av låtskrivarna i bakgrunden), “Vad kan vi vänta oss av genre-bredden” (mångfald, ska finnas något för alla) m.m. se escNorge-intervjun.

Uppdaterat schemat för Norges Melodi Grand Prix 2021:

11:e januari Finalklara artister presenteras
11:e januari Semifinal 1:s artister presenteras
16:e januari Semifinal 1
(H3 Arena – Fornebu)
4 semifinalister → 1 finalist
18:e januari Semifinal 2:s artister presenteras
23:e januari Semifinal 2
(H3 Arena – Fornebu)
4 semifinalister → 1 finalist
25:e januari Semifinal 3:s artister presenteras
30:e januari Semifinal 3
(H3 Arena – Fornebu)
4 semifinalister → 1 finalist
1:a februari Semifinal 4:s artister presenteras
6:e februari Semifinal 4
(H3 Arena – Fornebu)
4 semifinalister → 1 finalist
8:e februari Semifinal 5:s artister presenteras
13:e februari Semifinal 5
(H3 Arena – Fornebu)
4 semifinalister → 1 finalist
? Ett wildcard röstas fram
20:e februari 2021 Final
(H3 Arena – Fornebu)
12 finalister → 1 vinnare
(Källor: escnorge.no och escNorge)

Schlagerpinglan: Jag har i åratals varit väldigt emot hela duell-upplägget men jag måste medge att det fungerade riktigt bra i MGP förra året då spänningen löpte genom hela showen. Visst hjälpte det till att de flesta dueller gick “rätt” men om det nu även finns ett wildcard som kan rätta upp en eventuell “felröstning” så är jag ännu mer positiv. 😀

En annan sak som togs upp i intervjun var urvalsjuryns roll, som i Norge endast är rådgivande men där det verkar läggas ganska stor vikt även vid de bidrag som lockar till sig låga betyg (av några). Det är m.a.o. inte endast de “bästa” som väljs ut utan även de som splittrar publiken.

Detta, samt att höra Stig Karlsen (lite skämtsamt kanske) säga att de valt ut fyra låtar som skulle kunna vinna ESC 2021 gör att jag är extremt nyfiken på startfältet. Kan det om möjligt vara ännu starkare än 2020-startfältet? Det låter otroligt, men inte mig emot. 😀

Mer om Norges förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Norge i ESC 2021“.

Relaterad information: Observera att deadline för inskick av bidrag till Danmarks DMPG 2021 passeras i morgon, den 20:e november. Andra länder som tar emot bidrag till sina ESC-uttagningar/internval hittar ni här: “TV-bolag som tar emot ESC 2021-bidrag

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Norge 2021: Melodi Grand Prix 2021-nyheter”

 1. Adri

  Största frågetecknet som kvarstår handlar om hur det bestämts vilka som är finalklara och vilka som får duellera för finalplats.

  Handlar det om hur bra NRK själva tycker låtarna är, hur gärna de vill ha med artisterna, artisternas egna stolthet (det finns ju många som vill delta i ESC, men inte behöva täcla nationellt).

  Ja man kan ju spekulera. Men jag gillar nog inte systemet. I ESC är det uppenbart vilka som är finalklara, men här är det väldigt… oklart faktiskt.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Ja, man kan ju endast spekulera men det ligger väl nära till hands att tro att det (förutom att de ser artisten/bidraget som en självklar finalist) handlar om förhandlingsläge. Mer etablerade artister / låtskrivare kanske inte är lika intresserade av att dela med sig utav sin dyrbara tid / stjärnglans om det inte gäller en plats i finalen medan de som inte har ett lika gott förhandlingsläge får nöja sig med att tävla om sin finalplats. Utbud och efterfrågan, kanske inte “rättvist” men ett ganska bra sätt att få både debutanter och väletablerade artister till tävlingen.

  Detta ska naturligtvis inte tolkas som att jag tror att alla förkvalificerade artister är divor utan mer att det är lättare att övertala någon att delta om man kan erbjuda en bra deal. 😀

  Dessutom är det ju ett bra sätt att komma runt juryn då de i princip redan gjort sitt jobb. Nu är det bara tittarna som ska göra sitt. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se