AlbanienSchlagerpinglan: Tiden går fort. I dag är det fyra veckor sedan de 26 bidrag som ska tävla i Festivali i Këngës 59, den nationella uttagning som kommer att utse Albaniens representant i Eurovision Song Contest 2021, presenterades.

Efter att först ha presenterat mina första intryck av bidragen och senare även min första topp-tio-lista så var jag lite nyfiken på om tiden gjort någon förändring av hur jag uppfattar bidragen. Därför ser ni nu min nuvarande topp-tio-lista här nedan:

Ett av de tävlande bidragen i Albaniens Fest 59:

Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi

Schlagerpinglans “Festivali i Këngës 59”-topp-10, 2020-12-14 (2020-11-23):
1. (1.) Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi
2. (2.) Zjarri im“, Era Rusi
3. (4.) Do t’ia dal“, Klint Çollaku
4. (5.) Vashëzo“, Rosela Gjylbegu
5. (6.) Nëse vdes“, Mirud
6. (3.) Pendesë“, Inis Neziri
7. (7.) Vajzë“, Florent Abrashi
8. (8.) Vallja e jetës“, Kastro Zizo
9. (9.) Kush je ti dashuri“, Festina Mejzini
10. (10.) Nënë“, Viktor Tahiraj
Övriga bidrag (ungefärlig ordning):
Peng“, Devis Xherahu
Njësoj“, Enxhi Nasufi
Tjerr“, Evi Reçi
E lirë“, Gigliola Haveriku
Karma“, Anxhela Peristeri
E morën botën“, Franc Koruni
Jo“, Erik Lloshi
Meteor“, Stefan Marena
Më mbron“, Xhesika Polo
Ty“, Fatos Shabani
Ora e jetës“, Manjola Nallbani* (video borttagen, vet ej placering)
Ka me t’ba me kajt“, Sardi Strugaj
Më jep jetë“, Gjergj Kaçinari
Vesi i shpirti tim“, Wendi Mancaku
Kujtimet s’kanë formë“, Kamela Islamaj
Vendi im“, Agim Poshka

*Uppdaterat 2020-12-19: Manjola Nallbani drabbades tidigare i månaden av corona och kommer inte att kunna delta i Festivali i Këngës 59. (Källa: escbubble.com)

Schlagerpinglan: Egentligen så spelar det nog mindre roll hur jag uppfattar studioversionerna av bidragen just nu, då det är live-versionerna med de tillhörande scenshowerna som kommer att fälla avgörandet… men det skadar ju aldrig att lyssna igenom bidragen några gånger inför festivalen då en del bidag kräver lite mer än de övriga.

Redan vid den första genomlyssningen så var det bidragen från Orgesa Zaimi och Era Rusi som gjorde störst intryck på mig och där står jag kvar än i dag. Vi får väl se om semifinalerna får mig att ändra åsikt. 😀

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2021 hittar ni här: “Albanien i ESC 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Albanien 2021: Schlagerpinglans topp-10 (20-12-14)”

 1. Micke

  Väldigt positiv till det Albanska startfältet.

  Topp 10:

  1. “Më mbron“, Xhesika Polo
  2. “Zjarri im“, Era Rusi
  3. “Karma“, Anxhela Peristeri
  4. “Vajzë“, Florent Abrashi
  5. “Vesi i shpirti tim“, Wendi Mancaku

  6. “Ty“, Fatos Shabani
  7. “Ora e jetës“, Manjola Nallbani
  8. “Pendesë“, Inis Neziri
  9. “Kush je ti dashuri“, Festina Mejzini
  10. “Valixhja e kujtimeve“, Orgesa Zaimi

  Dessa tre lät allt annat än bra:

  “Njësoj“, Enxhi Nasufi
  “Meteor“, Stefan Marena
  “E morën botën“, Franc Koruni

 2. Adri

  Nu kanske jag är helt bakom flötet, men är det bekräftat när Albanien ska ha sin final? Det brukar ju ske här i juletider. Men ”i dessa tider” (en sägning jag hoppas vi lämnar i 2020, gud vad jag hatar den sägningen… jag ber om ursäkt till alla) så kanske de inte fastslagit något, för det sista jag såg var typ bara ett intervall mellan datum där de sa ”finalen äger rum någon gång här”. Är det bestämt nåt?

  Okej, moving on. Jag är lite vresig. Jag har lite symtom så får inte lämna hemmet (bor i en liten etta). Jag trodde jag hade ostbågar hemma, det hade jag inte. Jag hade coca-cola, kikärtor och broccoli. Gud vad sorgligt. Så förstå min bitterhet, please.

  Men pga att jag är vresig och förmodligen kommer sprida vedervärdig stämning om jag ens blir lite kritisk så håller jag mig till topp 3 för där är jag nästan odelat positiv:

  1. ”Pendesë”
  • Det finns väl en tid/plats när traditioner ska brytas. Men 2021 är inte den tiden. Albanien, håll er till känslosamma ballader av kvinnor även 2021. Inis förtjänar det!

  2. ”Zjarri im”
  • Jag blir lite nostalgisk för detta låter ju draget rakt ut ur 2007-2008. Är det dåligt? Absolut inte. Jag älskar musiken från min barndom.

  3. Valixhja e kujtimeve”
  • Jag vart lite besviken först för jag älskade Orgesa’s låt i uttagningen 2018. ”Ngrije zerin”. Denna var liksom lite underväldigande i jämförelse. Och den är fortfarande en hel värld från den låten. Men bra är den!

 3. Adri

  Ska jag betta (nej det ska jag inte) så hade jag satsat på att antingen ”Karma” eller ”Nëse vdes” tar det!

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Det senast jag läste av officiellt bekräftade uppgifter så kommer Fest 59 att arrangeras “någon gång mellan den 17:e och 26:e december”. Wiwibloggs uppgav den 1:a december att TV-bolaget RTSH sagt att festivalen kommer att utspela sig den 17:e, 18:e eller 19:e december, men då ingen annan rapporterat detta så verkar det lite otroligt. ( https://wiwibloggs.com/2020/12/01/manjola-nallbani-covid-19-festivali-i-kenges-59-albania/259243/ ) Jag återkommer i frågan när officiella källor avslöjar datumen.

 5. Adri

  Tack för svar 🙂 Förlåt om jag nu går lite off-topic. Men jag snubblade över en artikel, en ganska gammal artikel. Hur gammal, undrar ni? Jo, så gammal att den var från 2017 – tre år gammal alltså. I artikeln framkommer det att sångerskan Paloma Faith sagt att hon skulle kunna tänka sig att representera Storbritannien i Eurovision.

  Det hade varit så jäkla värdefullt att få en äkta, kvalitetssångerska från Storbritannien som är “ett namn” i branschen att representera Europas stormakt i musik. Paloma Faith är kanske inget namn ni känner igen på studs. Hon har väl haft nån hit, men framför allt är hon känd i Storbritannien och Australien. Men då menar jag också känd. Inte en nobody som inte ens 1% av britter själva vet vem det är.

  Då borde jag kanske bli glad över den artikeln. Men nej, faktiskt inte. Jag blev upprörd för det betyder att BBC rejectat den utsträckta handen hon gav. En av mina favoriter inom modern, brittisk musik har alltså dissats. För vad? En sistaplats 2019. Det känns sådär.

  Kommer ni ihåg “Bigger than us” som kom sist 2019? Här är vad vi hade kunnat få istället: https://www.youtube.com/watch?v=_Dat9CRV800

  (för övrigt syns det nu vara Wiktoria fick sin inspo ifrån 2019)

  Storbritannien och BBC – get your s*** together nu. Skicka Paloma Faith 2021! Hon har bokstavligen talat sträckt ut en hand!

  Jag tror t.o.m Storbritanniens största kritiker – Micke – hade blivit tystad för ett år om de slog i saken och skickade Paloma Faith (eller inte, jag vet inte, men magkänslan är stark).

  Innan jag pressar “send” så kan jag även skicka rekommendationen att kolla upp hennes låt “30 minute love affair” som är min favorit, men den hade inget liveframträdande med bra ljud och musikvideon har ett segt tyst intro på 45 sek.

  Men serr… BBC har ingen ursäkt att inte skicka henne enligt mig! 🙂

 6. Micke

  STORBRITANNIEN FÖR MICKE:

  Ett land som jag i det stora hela varken sätter före eller efter andra. Finns dock undantag och det är Musik, Fotboll och TV.

  Om jag börjar med det som egentligen inte hör hit.

  FOTBOLL: Jag älskar fotboll men det gör jag definitivt inte vad gäller engelsk fotboll. De hävdar alltid att de är bäst i världen men har aldrig vunnit vare sig VM eller EM. Visst en gång för 300 år sedan eller nåt vann de VM men inte ens då skulle de ha vunnit. Alla repriser visade och visar att deras segermål aldrig var inne. Britterna blir lurade att de är bäst då de ibland på klubbnivå vinner saker men då med högst 2 britter i laget. Konstigt att landslaget aldrig blir bra 🙂

  TV: Jag tittar väldigt sällan på TV men jag skulle tro att 90% av det jag ser är brittiskt. De är helt outstanding på humor och kriminalare och även mysserier. De är så genuint äkta i allt de gör till skillnad från en land som under några år nu styrts av en dåre.

  MUSIK: Så var vi då äntligen där dit vi skulle. För mig är, var och kommer britterna alltid att vara numero uno inom musik. Inget land har betytt så mycket för musiken som detta land. Det som jag framförallt tänker på då är det som alltid är A och O för mig……äkthet. Det där med “Storbritanniens största kritiker” kan därför klinga extremt illa med verkligheten om man tar helheten. Tar vi dock ESC är det dock en helt annan sak. Där saknas engagemang, äkthet, de bästa låtskrivarna, de bästa artisterna and so on…….

  Ville bara rätta till det där med “Storbritanniens största kritiker” 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Adri, Låter som ett bra förslag. 🙂

  Vad gäller Albanien så har ännu inga officiella datum kommit men repetitionerna har påbörjats och Eurovision Albania (enligt eurovoix https://eurovoix.com/2020/12/15/albania-festivali-i-kenges-59-on-december-21-22-23/ ) hävdar att tävlingen ska genomföras mellan den 21:a och 23:e december, men det återstår att se.

 8. Adri

  Micke: Efter några års back and forth trodde jag du visste att man absolut alltid ska vara beredd att tolka mina svar med lite ironi och nypa salt 🙂 Trist om det inte framkom.

  Jag vet att du gillar Britt-land, vi har snackat om det förr 🙂 Jag är ju inte alls ett fan, av landet överlag. Inga åsikter om fotboll, för jag är totalt ointresserad. Brittisk tv är jag delvis uppväxt med – men jag gillar det inte. Brittisk mat är ju det värsta… men musik kan dem! 🙂 Men de vägrar visa det i ESC.

  Nä jag ville inte starta nåt, mer bara poängtera att jag t.o.m tror din eviga kritik mot landet i ESC(!!) hade tystnat för ett år om de accepterat Paloma Faith’s hand! 🙂

 9. Adri

  Pinglan: Kul då! Om cirka en vecka har vi alltså årets första klara bidrag! Äntligen få vända blad på riktigt! 😀

 10. Micke

  Adri, mitt svar var egentligen inte riktat till dig. Precis som du säger har vi snackat så länge här nu att vi vet var vi har varandra. Svaret var mer ifall någon här som inte känner till så mycket om oss skulle missförstå och tro att jag dissar Storbritannien överhuvudtaget

 11. Johanna

  “Pendese” är överlägsen efter två genomlyssningar. Jag har alltid lute svårt för Albaniens låtar innan tävlingen. Tycker de ofta kräver MÅNGA genomlyssningar. Men brukar ibland blu bra efteråt sålänge de inte översätter låten till engelska

 12. Engsla

  Det finns en hel del melodier och artister som verkar lovande i det här startfältet, men också mycket jag skulle ändra på om jag bara finge.

  Jag håller med Pinglan, i det att det spelar mindre roll hur jag uppfattar de här första versionerna eftersom de förmodligen kommer att ha förändrats en hel del när tävlingen väl kommer igång, och Johanna, i det att Albaniens låtar också för mig ofta behöver många genomlyssningar. Har förmodligen att göra med att de inte är så genomarbetade i det här första läget? Det finns iaf väldigt mycket som jag sitter och retar mig på när jag lyssnar igenom allihop, så det beror helt på dagsformen hur välvilligt inställd jag är när jag ska tycka till om dem.

  Roligt nog så skiljer det sig en del åt vilka bidrag vi har fastnat för så här långt, så det ska bli kul att läsa vad/om något förändras framåt jul när vi får höra dem “på riktigt”.

  Så här ser min topp tio ut just nu:

  “Ora e jetës“, Manjola Nallbani
  “Më mbron“, Xhesika Polo
  “E morën botën“, Franc Koruni
  “Vashëzo“, Rosela Gjylbegu
  “Ka me t’ba me kajt“, Sardi Strugaj

  “Vajzë“, Florent Abrashi
  “Ty“, Fatos Shabani
  “Zjarri im“, Era Rusi
  “Jo“, Erik Lloshi
  “Kush je ti dashuri“, Festina Mejzini

  Jag är extra nöjd med att jag har lyckats pricka in ett bidrag som andra (du är inte ensam Micke) verkar tycka speciellt illa om 🙂

 13. Micke

  @Engsla, men det är väl det som det handlar om? 🙂 Nog tusan är det roligare att gilla ett bidrag som ingen gillar än att gilla ett som alla gillar :-9

 14. Micke

  @Pinglan, såg det först nu. Måste fråga? Mår du bra? Börjar bli lite orolig här. Kanske bara handen som ryckte till lite fel på dig? söker förklaring till hur “Karma” hamnat där du placerat den. Du har nog lyssnat på fel länk 🙂

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Jo tack, jag mår väldigt bra. 🙂 “Karma” har potential och en trevlig avslutning, men då halva låten (för mig) är en enda lång väntan på att låten ska komma igång så blir det inte bättre än så där (tills vidare). 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se