Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men (otroligt nog) inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 32 av 33 – Israel 2013:

We Are Free“, Vladi Blaiberg (Israel 2013)

Schlagerpinglan: På plats nummer 32 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “We Are Free” med Vladi Blaiberg från Israel 2013. Här håller jag dock med slutresultatet om att “Rak bishvilo” var den självklara vinnaren (som dessutom förtjänade bättre i ESC) men det hindrar inte mig från att tycka att även Vladis bidrag hade sina kvalitéer.

Israel

Israel 2013 – “Kdam Eurovision 2013” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist:
Juryröster
Teleröster Summa
1. “Only for him” (Rak bishvilo), Moran Mazor 64 p. 40 p. 104 p.
2. “Love Is One“, Ron Weinreich 64 p. 31 p. 95 p.
3. “Toda La Noche” (All night), Meital De Razon & Asi Tal 47 p. 40 p. 87 p.
– – – –
6. “Forever“, Shany Zamir 0 p. 44 p. 44 p.
– – – –
8. “We Are Free“, Vladi Blaiberg 12 p. 29 p. 41 p.
(Se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Israels ESC 2013-bidrag utsågs genom den nationella uttagningen Kdam Eurovision som TV-bolaget IBA först introducerade 1981 och sedan dess använt sig utav de flesta år (varvat med internval) fram till 2015 då showen HaKokhav HaBa tog över.

Kdam Eurovision har sett olika ut genom åren men 2013 så bestod den utav tre deltävlingar (med tio bidrag i varje), en Andra Chansen (med tre bidrag) samt en final där 50/50 jury- och tittarröster utsåg vinnaren bland de tio finalbidragen.

När det begav sig så var tydligen femteplats-placerade “Find A Way” med Ran Sandler min personliga favorit men så här åtta år senare så märker jag att jag numera tycker att rätt låt vann (vilket man väl får tacka juryn för som nollade tittarfavoriten) medan det visat sig att “We Are Free” är den finalist som blivit mest spelad här hemma och därför kvalificerar sig till listan.

I Eurovision Song Contest 2013 blev det en 14:e-plats i den andra semifinalen för “Rak bishvilo“. Inte heller året därpå gav Kdam Eurovision landet någon finalplats och uttagningen övergavs som uttagningsmetod till förmån för HaKokhav HaBa som använts varje år sedan dess (bortsett från 2021 då 2020-vinnaren Eden Alene internvaldes) och så här långt givit Israel idel finalplatser.

Se “Israel i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 32 av 33”

  1. Adri

    Aldrig hört. Den var väl okej. Men jag är med dig om att ”Rak Bishvilo” var en bättre vinnare. Och förtjänade sannerligen mer i ESC. Sick att Armenien gick vidare men inte Israel.

  2. Schlagerpinglan

    @Adri, Just den semifinalen var ju ganska fullpackad med låtar som kändes finalklara men Armenien var inte ett av de som jag trodde/tyckte skulle gå till final. Jag hade hellre sett att Israel och San Marino hamnat där men vad är väl en tävling utan överraskningar? 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se