Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 30 av 33 – Litauen 2013:

JUMP!“, DAR (Litauen 2013)

Schlagerpinglan: På plats nummer 30 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Jump!” med DAR från Litauen 2013. Vid finalen hade jag både DAR och Andrius Pojavis som personliga favoriter och var därför nöjd med resultatet… även om det är “Jump!” som spelats mest här hemma sedan dess.

Litauen

Litauen 2013 – “„Eurovizijos” dainų konkurso nacionalinė atranka” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist:
Juryröster
Teleröster Summa Superfinalen
1. “Something“, Andrius Pojavis 12 p. 8 p. 20 p. 1:a
2. “War in the Wardrobe“, Gerai Gerai & Miss Sheep 8 p. 12 p. 20 p. 3:a
3. “Time to Shine“, Girmantė Vaitkutė 10 p. 6 p. 16 p. 2:a
– – – –
4. “Jump!“, DAR 4 p. 10 p. 14 p.
(Källa: wikipedia)
Schlagerpinglan: Bortsett från debutåret 1994, då det gjordes ett internval, så har Litauen valt ut sitt ESC-bidrag genom olika nationella uttagningar varje deltagarår. Det har varit allt ifrån enshowsuttagningar till långa maraton på upp till tolv shower där ibland låt och artist valts ut var för sig.

Litauens ESC 2013-bidrag utsågs genom den nationella uttagningen „Eurovizijos” dainų konkurso nacionalinė atranka bestående av fem deltävlingar (med totalt 39 tävlande bidrag), två semifinaler och en final, där 50/50 jury- och teleröster utsåg tre superfinalister innan juryn röstade fram vinnaren.

2013 var för övrigt ett av de två år som Lettlands ESC 2021-artist Samanta Tīna tävlade i den litauiska uttagningen. 2013 blev det en fjärdeplats i den första deltävlingen (tre bidrag gick vidare) för Samanta och Vudis med “Hey Chiki – Mama“. 2017 var hon tillbaka, med en duett med Tadas Rimgaila, och fick då en sjundeplats i första deltävlingen (sex bidrag gick vidare) med “Tavo oda“.

I Eurovision Song Contest 2013 blev det en 22:a-plats i finalen för Andrius Pojavis, vilket placerar honom bland Litauens tio bäst placerade ESC-bidrag genom tiderna. Bäst har det gått för LT United som fick en sjätteplats med “We Are The Winners“ 2006.

Se “Litauen i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 30 av 33”

  1. Mr A

    Fick man reda på vilka som satt i juryn till i år?

  2. Schlagerpinglan

    @Mr A, Om du menar urvalsjuryn som valde ut de 28 bidragen till Melodifestivalen 2021 så tror jag inte att de gått ut med informationen ännu. Det är i alla fall inget som jag snappat upp. Inför 2020 presenterade juryn i december, men de verkar göra sakerna lite annorlunda denna gång. 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se