Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 23 av 33 – Österrike 2012:

Vater, Father, mon père“, Papermoon (Österrike 2012)

Schlagerpinglan: På plats nummer 23 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Vater, Father, mon père” med Papermoon från Österrike 2012. En underbart vacker låt som otroligt nog inte ens tog sig vidare till superfinalen.

Detta är inte mitt enda alternativ när det gäller “fel” som Österrike gjort (t.ex. kunde jag ha valt år 2015Zoe endast kom 3:a i Wer singt für Österreich? med sin charmiga “Quel filou“) men ska jag endast välja ut ett bidrag per land så är det här min favorit.

Österrike

Österrike 2012 – “Österreich rockt den Song Contest” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Första omröstningen Superfinalen
1. “Woki mit deim Popo“, Trackshittaz gick vidare 51%
2. “That’s What I Am“, Conchita Wurst gick vidare 49%
– – – –
– “Vater, Father, mon père“, Papermoon utslagen
(Källa: wikipedia)
Schlagerpinglan: Efter Österrikes debut i ESC 1957 (året efter premiären) så har det haft ett hackigt deltagande där de gjort ett flertal pauser från tävlingen. Ibland har det varit p.g.a. dåligt resultat och ibland som protest mot olika saker, allt från dåliga resultat till regler de inte tycker var tillräckligt bra. Pauserna har dock aldrig varit på mer än tre år åt gången så det har hunnit bli 52 tävlingar för landet så här långt.

Genom åren har de låtit perioder av internval växlats med perioder av nationella uttagningar. Just 2012, som detta gäller, valde de ut sitt bidrag genom uttagningen “Österreich rockt den Song Contest” där tio bidrag tävlade om att få representera Österrike i ESC 2012.

Nio av artisterna var utvalda av radiostationen Hitradio Ö3 medan den tionde artisten (Mary Broadcast Band) utsågs genom en wildcardomröstning där TV-bolaget tagit emot över 100 bidrag från intresserade artister. Vinnaren av de tio finalisterna blev framröstad av tittarna i två steg där först två superfinalister utsågs innan vinnaren korades.

I Eurovision Song Contest 2012 blev det en 18:e-plats i semifinal 1 (sist av alla med endast 8 poäng) för Trackshittaz medan tvåan Conchita Wurst internvaldes av TV-bolaget två år senare och vann hela ESC 2014 med “Rise Like a Phoenix“.

Inför ESC 2021 har TV-bolaget ORF internvalt sin 2020-representant Vincent Bueno som även denna gång är tänkt att tävla med en internvald låt.

Se “Österrike i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 23 av 33”

 1. Adri

  Detta är en låt jag hade sett över fram tills nåt år sen när allas vår Micke länkade den. Jag gillade den omedelbart. Iaf på vissa sätt. Den har nåt väldigt mysigt över sig. Gillar även blandning av språken när det görs så här snyggt!

  Och så det mest uppenbara! Som ESC-fan måste man ta att ens favorit inte alltid vinner. Det lär man sig snabbt. Men att en sån här mysigt låt (som dock låter väldigt julig, om det nu är bra eller dåligt är väl upp till var och en) blir utslagen av en sunkig, billig, halvsexistisk och helt ärligt totalt motbjudande låt. Det är mycket att begära.

  Tur att Österrike fick sin ”comeuppance” så att säga! 🙂 Och att de sen skärpt sig (även om jag absolut inte gillar det mesta dem ger).

 2. Micke

  @Pinglan, kul att du gör den här listan tjejen. Bara tråkigt att den kommer just nu då jag inte är hundra taggad. Älskar såna här listor som gräver i det “fördolda”. För mig lika viktigt, om inte än mer viktigt, än själva tävlandet på året.

  Jag läser givetvis det du slänger ut men hade jag varit taggad som normalt hade jag definitivt kontrat med en liknande lista. Vem vet?…. kanske dyker på mig rätt vad det är. Av det du hittills lagt ut är jag på samma plan som dig vad det gäller låtar som borde vunnit sitt lands uttagning. Dels din plats 22
  “I won’t cry“, Gunesh – Vitryssland men framförallt katastrofernas katastrof Österrike 2012.

  Jag skäms för att ha österrikiskt blod i kroppen. Tidernas sämsta bidrag i ESC skitade ned hela den österrikiska nationen och tilläts vinna dess uttagning och släpa landet i skam in i avgörandets stund i maj månad. Det som gör det än värre är att landet hade ett supermysigt bidrag med i uttagningen men det hjälpte inte då Trackshittazs dynga skitade ned allt genom att vinna

  “Vater, Father, mon père“, Papermoon är hur mysig som helst. Kul att du och Adri också greppat det 🙂 Skrev tidigare om detta här och hoppades på fler åsikter om den men nada kom. Nema problema 🙂 Som så ofta i ESC finns det bättre versioner som den här jag lade ut då.

  https://www.youtube.com/watch?v=TjSRPf4_Fbk

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Även om jag tycker att det är riktigt intressant att göra dessa djupdykningar och de stillar min egen nyfikenhet så är det roligt att se att det även uppskattas av andra. 🙂 Efter att ha ägnat så många år åt olika nationella uttagningar så skadar det inte med en liten nostalgisk sammanfattning. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se