Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 21 av 33 – Portugal 2014:

Mea culpa“, Catarina Pereira (Portugal 2014)

Schlagerpinglan: På plats nummer 21 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Mea culpa” med Catarina Pereira från Portugal 2014. Vid den nationella finalen var jag rejält besviken, men över åren har båda låtarna blivit spelade väldigt mycket här hemma och numera ser jag inga problem med resultatet. Lite dålig timing bara att de ställde upp samma år.

Portugal

Portugal 2014 – “Festival da Canção 2014” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Teleröster
1. Quero ser tua“, Suzy 41.56%
2. Mea culpa“, Catarina Pereira 23.58%
3. Ao teu encontro“, Rui Andrade 14.56%
(Källa: wikipedia)
Schlagerpinglan: Portugal debuterade i Eurovision Song Contest år 1964 och för att utse tävlingsbidraget så arrangerade TV-bolaget RTP den första årgången av den nationella uttagningen Festival da Canção. Denna musikfestival har sedan arrangerats varje år Portugal deltagit i ESC (t.o.m. fler år då de genomfördes även 1970, 2000 och 2020 då det inte blev något deltagande).

Formatet har skiftat under årens gång men 2014 bjöd TV-bolaget in 10 låtskrivare att presentera vars ett bidrag och välja ut en tillhörande artist till Festival da Canção. Dessa fick sedan tävla i en semifinal där tittarna valde ut 5 bidrag till finalen som avgjordes en vecka senare. Även i finalen var det 100% tittarröster som avgjorde resultatet.

I Eurovision Song Contest 2014 så blev det en 11:e-plats i semifinal 1 för Suzy. Efter ytterligare en finalmiss 2015 så valde landet att stå över ett år (precis som de gjort 2013 efter två finalmissar) men comeback:en 2017 gick betydligt bättre då landet till slut, efter 49 försök, fick sin första ESC-vinst.

Inför ESC 2021 kommer TV-bolaget RTP, precis som vanligt, att arrangera den nationella uttagningen Festival da Canção. Så här långt har de avslöjat låtskrivarna medan artisterna väntas bli presenterade den 20:e januari.

Se “Portugal i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se