Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 19 av 33 – Albanien 2017:

Mos harro“, Dilan Reka (Albanien 2017)

Schlagerpinglan: På plats nummer 19 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Mos harro” med Dilan Reka från Albanien 2017, en av många nationella finaler som jag kan se tillbaka på som en stor besvikelse. Visserligen gillade jag vinnarlåten lite bättre när den presenterades på engelska, men det var en klen tröst.

Albanien

Albanien 2017 – “Festivali i Këngës 55” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Tittarröster Summa
1. “Botë“, Lindita Halimi 80 p. 5 p. 85 p.
2. “Këtu“, Genc Salihu 52 p. 2 p. 54 p.
3. “Mos harro“, Dilan Reka 43 p. 7 p. 50 p.
3. “Shiu“, Yll Limani 40 p. 10 p. 50 p.
(se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Albanien har deltagit i Eurovision Song Contest varje år sedan debuten 2004 och vid samtliga tillfällen (även inför den inställda ESC 2020) så har de använt sig utav den nationella uttagninenFestivali i Këngës” för att utse sitt tävlingsbidrag.

Oftast har den utspelat sig över tre dagar i december med två semifinaler och en final men 2010 var det en fyradagars-festival med en kväll vigd åt duetter. 2015 fick man även göra ett kompletterande internval av bidrag då låtskrivaren dragit ur sitt bidag efter vinsten.

Festivali i Këngës 55“ bestod utav två semifinaler (med 12 bidrag i varje) där 14 bidrag tog sig vidare till finalen där vinnaren utsågs med hjälp av 60% juryröster och 40% tittarröster.

I Eurovision Song Contest 2017 blev det en 14:e-plats i semifinal 1 för Lindita efter att hennes vinnarbidrag genomgått en större förändring och nu hade titeln “World” och framfördes på engelska, något som inte är en alltför ovanlig behandlig av de albanska ESC-bidragen.

TV-bolaget RTSH är det enda TV-bolag som presenterat sitt ESC 2021-bidrag och det valdes ut genom “Festivali i Këngës 59” i december 2020. Vann gjorde Anxhela Peristeri med låten “Karma”, som däremot verkar förbli på albanska även i ESC 2021.

Se “Albanien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se