Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 13 av 33 – Danmark 2014:

I Choose U“, Bryan Rice (Danmark 2014)

Schlagerpinglan: På plats nummer 13 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “I Choose U” med Bryan Rice från Danmark 2014, en av mina absoluta favoriter från alla de DMGP-säsonger jag följt. 🙂

Danmark

Danmark 2014 – “Dansk Melodi Grand Prix 2014” – Topp-tre:

Placering, Bidrag, Artist: Första omröstningen
(jury- + tittar-röster)
Superfinalen
(jury- +tittar-röster)
1. “Cliche Love Song“, Basim till superfinalen 15 p. + 15 p. => 30 p.
2. “Your Lies“, Rebekka Thornbech till superfinalen 8 p. + 7 p. => 15 p.
2. “Wanna be Loved“, Michael Rune feat.
Natascha Bessez
till superfinalen 7 p. + 8 p. => 15 p.
– – – –
4-10. “I Choose U“, Bryan Rice utröstad
(se hela final-resultatet här)
Schlagerpinglan: Sedan debuten 1957 har Danmark utsett alla sina bidrag i Eurovision Song Contest genom den nationella uttagingen Dansk Melodi Grand Prix. Tack vare en 11-års-paus på 60/70-talet samt några missade årgångar p.g.a. dåliga resultat så har det “endast” blivit 48 tävlingsår så här långt.

I DMGP 2014 tävlade 10 bidrag och vinnaren utsågs i två steg. Först utsåg tittarna och en fem-manna-jury tre superfinalister innan samma röstande utsåg vinnaren. Förutom äran att representera Danmark i ESC så fick låtskrivarna 100 000 danska kronor (enligt wikipedia) av låtskrivar-föreningen KODA.

I Eurovision Song Contest 2014 blev det en 9:e-plats i finalen för Basim, vilket inget danskt bidrag lyckats slå efter det. (Rasmussen tangerade det 2018 med en 9:e-plats med sin “Higher Ground“.)

2021 kommer TV-bolaget DR återigen att utse landets ESC-bidrag genom den nationella uttagningen DMGP. Förra årets vinnare, Ben & Tan har inte fått något wildcard och säger sig även inte vara intresserade av att tävla 2021. Vilka som fått de åtråvärda finalplatserna i finalen den 6:e mars har ännu inte avslöjats.

Se “Danmark i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 13 av 33”

  1. Adri

    Danmark – Nordens tråkigaste ESC-land. Men de har skärpt sig lite på sistone tycker jag. Det ska dem ha! 🙂

    Det största sveket de gjort…? Det måste nog ändå vara 2016. Det fanns legit ingen anledning för ”Heart shaped hole” att åka ut till ”Soldier of love”s fördel.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se