Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 12 av 33 – Spanien 2008:

Un olé“, Arkaitz (Spanien 2008)

Schlagerpinglan: På plats nummer 12 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Un olé” med Arkaitz från Spanien 2008. Som många andra låtar som inte vunnit genom åren så uppskattar jag studioversionen av låten mer, vilket likväl är bättre än vinnarlåten, som jag inte gillar i någon version alls.

Spanien

Spanien 2008 – “Salvemos Eurovisión” – Topp-tre:

Bidrag / Artist: Tittarröster
(före showen)
Tittarröster
(under showen)
Summa
1. “Baila el Chiki-chiki“, Rodolfo Chikilicuatre 12 p. 48 p. 60 p.
2. “Todo está en tu mente“, Coral 8 p. 40 p. 48 p.
3. “La revolución sexual“, La Casa Azul 10 p. 32 p. 42 p.
– – – –
4. “Un olé“, Arkaitz 4 p. 28 p. 32 p.
(Källa: wikipedia)
Schlagerpinglan: Sedan debuten 1961 har Spanien deltagit varje år utan uppehåll. Som ett av de fem länder som betalar mest till tävlingen, The Big Five, är de direktkvalificerade till finalen.

Totalt har Spanien valt ut 60 tävlingsbidrag (ESC 2020 inräknat) som utsetts på varierade sätt: allt från interval, talangshower med Eurovision-finaler och nationella uttagningar till olika kombinationer av de uppräknade sätten.

2008 utsågs tävlingsbidragen genom den nationella uttagningen “Salvemos Eurovisión“. Intresserade artister kunde ladda upp sina bidrag på en speciell MySpace-plattform där sedan fem bidrag utsågs genom en internetomröstning och fem bidrag utsågs av en kommitté. Vinnarlåten av de 10 finalisterna utsågs med hjälp av tittarna, som fick lov att rösta både före och under showen.

I Eurovision Song Contest 2008 blev det en 16:e-plats i finalen, dit Spanien var direktkvalificerad, för Rodolfo Chikilicuatre och “Baila el Chiki Chiki“. Förutom de båda “komedi-dansarna” från uttagningen så såg man tre extra dansare, som fått platserna genom en speciell casting-show som TV-bolaget arrangerade.

Inför ESC 2021 har TV-bolaget TVE internvalt sin ESC 2020-artist Blas Cantó. Till skillnad från förra året, då även hans bidrag “Universo” valdes ut internt, så lär hans nya bidrag att utses genom en nationell låtuttagning.

Se “Spanien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Nedräkning till Melodifestivalen 2021: Plats 12 av 33”

 1. Micke

  Tänkte kontra med en annan sak om det är ok. Handlar iofs om samma sak som du håller på med här men detta handlar om MF. Se där Micke om MF 🙂 Låten jag lägger ut här nu är inte min absoluta favvis i MF. Handlar inte om det utan mer att jag ser detta som den största stölden i MF-historien. Vinnaren är i mina ögon ett skämt och låten jag istället pratar om är en låt som är den enda jag någonsin sett inte vinna MF men varit helt säker på skulle ha tagit hem hela ESC det året om den hade vunnit i MF. Ett sätt att se det är att se tillbaka på topplistor i Europa det året och se att den överallt låg högt, om inte högst.

  Jag är glad att jag inte var född när detta hände så jag slapp se eländet. Detta är som sagt enda gången någonsin jag varit säker på ESC-seger om bidraget inte blivit bestulen på seger i MF. Hittade inte klippet från MF så det fick bli ett annat mer i nutid 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=fUGHxy20lZE

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Inte heller jag var född då finalen avgjordes och har inget större minne av en del av de tävlande låtarna. Det jag vet är att jag inte är så förtjust i “Jennie, Jennie” utan hade hellre sett “Michelangelo” (eller “Bang en boomerang”) som segrare. (Kanske lika bra då SVT inte verkade vara alltför lockade av ytterligare en vinst så tätt inpå.)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se