Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 6:e februari (då Melodifestivalen 2021 inleds) kommer jag här på bloggen att presentera en personlig favorit från andra länders “Melodifestivaler” per dag.

Gemensamt för alla 33 är att de deltog i ESC-uttagningen men inte vann.

Är ni intresserade av att få en liten inblick i hur andra länder valt ut sina Eurovision-bidrag genom åren så kan ev. denna nedräkning vara av intresse, annars så kan ni ju alltid ta en titt på mina tidigare nedräkningar där jag listat mina finalist-favoriter och icke-finalist-favoriter som inte lyckats att vinna Melodifestivalen.

Nedräkning till Melodifestivalen 2021! – Plats 8 av 33 – Polen 2009:

Love Is Gonna Get You“, Man Meadow (Polen 2009)

Schlagerpinglan: På plats nummer 8 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive nationella ESC-uttagningar har jag placerat “Love Is Gonna Get You” med svenska Man Meadow från Polen 2009. Denna Thomas G-son-låt är en av mina absoluta favoriter av ESC-missarna genom tiderna, men alla låtar fungerar inte lika bra live som i studioversion. (Samma sak skulle kunna skrivas om duons 3:e-plats i Polen 2008 med G-son-låten “Viva la musica“.)

Polen

Polen 2009 – “Piosenka dla Europy 2009” – Topp-tre:

Bidrag / Artist: Juryröster Tittarröster Summa
1. “I Don’t Wanna Leave“, Lidia Kopania 10 p. 12 p. 22 p.
2. “All My Life“, Marco Bocchino & Ola Szwed 8 p. 10 p. 18 p.
2. “I’m Not Sure“, Renton 12 p. 6 p. 18 p.
– – – –
6. “Love Is Gonna Get You“, Man Meadow 2 p. 7 p. 9 p.
(Källa: wikipedia)

Schlagerpinglan: Polens debut i Eurovision Song Contest skedde år 1994 och inledningsvis (samt lite då och då under årens gång) så gjordes ESC-valen internt. Oftast har dock valet skett med hjälp av olika nationella uttagningar: “Krajowe Eliminacje do Konkursu Piosenki Eurowizji”, “Piosenka dla Europy”, “Krajowe Eliminacje” och “Szansa na Sukces – Eurowizja 2020”, där den sistnämnda var en form av talangshow.

I Piosenka dla Europy 2009 tilläts även utländska artister att tävla vilket ledde till att 35 av de 122 inskickade bidragen kom från andra länder än Polen. Av dessa 122 utsågs 12 till finalen men då två av dem framförts tidigare så blev det endast 10 bidrag som tävlade.

Vinnaren utsågs med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster där tittarfavoriten Lidia Kopania drog längsta strået men som i Eurovision Song Contest 2009 fick nöja sig med en 12:e-plats i semifinal 2 med sin “I Don’t Wanna Leave“.

Inför ESC 2021 har TV-bolaget TVP ännu inte avslöjat om de tänker internvälja sin ESC 2020-artist Alicja eller utse sin artist på annat sätt.

Se “Polen i Eurovision Song Contest” för landets samtliga ESC-bidrag och resultat.

Se hela topp-33-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2021!

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se