ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den tredje av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Litauen i Eurovision Song Contest:

Litauen
Land: Litauen deltagit 20 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: LRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Ovidijus Vyšniauskas kom 25:a av 25 med “Lopšinė mylimai

Litauens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: On Fire“, The Roop (Pabandom iš naujo!) inställd tävling
2019: Run With The Lions“, Jurij Veklenko (Eurovizijos 2019) 11:a i semi 2
2018: When We’re Old“, Ieva Zasimauskaitė (Eurovizijos 2018) 12:a i finalen
2017: Rain Of Revolution“, Fusedmarc (Eurovizijos 2017) 17:e i semi 2
2016: I’ve Been Waiting for This
Night
“, Donny Montell
(Eurovizijos 2016) 9:a i finalen
2015: This Time“, Monika Linkytė and
Vaidas Baumila
(Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija
atranka Lietuvoje
)
14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
Se även “Litauens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Litauen i Eurovision Song Contest 2021:


Litauens ESC 2021-bidrag: “Discoteque”, The Roop

Lyssna på Litauens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Discoteque final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: presentations-framträdande“M.A.M.A Awards”-framträdande
live-studio-versionPrePartyES 2021-(akustisk)-version
Låtskrivare: Vaidotas Valiukevičius (t&m), Mantas Banišauskas (t&m), Kalle Lindroth (t),
Robertas Baranauskas (m), Laisvūnas Černovas (m), Ilkka Wirtanen (m)
Semifinal: nr 1 i Semifinal 1 (18:e maj)
Uttagning: Pabandom iš naujo! 2021: TV-bolaget LRT arrangerade en nationell uttagning med 23 anmälda artister, däribland 2020-vinnarna The Roop som fått ett wildcard till finalen. De övriga fick ta vägen genom en av de båda deltävlingarna och en semifinal för att ta sig till finalen den 6:e februari där totalt sex bidrag tävlade. Precis som 2020 så slutade det med att både juryn och tittarna gav sina 12-poängare till The Roop. Läs mer här: “Litauens Eurovision-bidrag 2021“.
Artister: The Roop
Gruppmedlemmar: Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas, Mantas Banišauskas
The Roop
(Foto: Paulius Zaborskis )
Sociala medier:
facebookspotifyinstagram
tiktokyoutubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with The Roop (av Eurovoxx)
Interview with The Roop (av ESCXTRA.com)
Interview with The Roop (av Eurovisionlive)
Interview with The Roop
(av Good Evening Europe tv)
The Roop vann Pabandom iš naujo 2020 och var tänkt att tävla med “On Fire” i ESC 2020
♥ Se: “10 facts about The Roop” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Instagram-intervju med The Roop” (eurovision.tv)
♥ Se: “Warner Cam Q&A” (Warner Music Baltics)
♥ Se: “Discoteque (Dance Lesson)” (The Roop)
♥ Se: “Music First with The Roop from Lithuania” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-08): topp-tio (plats 8) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-08): topp-tio (plats 4) av de 16


Åsikter och spekulationer om Litauens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final LitauenLitauenLitauenLitauenLitauen Betyg: 4+ / 5
Betyg: 8 / 10
Ser man till oddsen (som hade The Roop som tvåa 2020) så verkar det som att “On Fire” var ett mer populärt bidrag än vad “Discoteque” är men jag själv (som uppfattade 2020-bidraget som en aning irriterande) tycker att gruppen gjort ett stort uppköp och placerar Litauen i min topp-tre för tillfället. Låten har det mesta jag önskar av ett ESC-bidrag: En medryckande låt med en passande scenshow och huvudsångare som har både utstrålning och behaglig röst. En självklar finalist om jag får bestämma.
Schlagerpinglan tror: Till final
Även om The Roop inte får ett lika bra resultat i år som de hade kunnat få 2020 (spekulationer) så är jag övertygad om att de i alla fall kommer att ta sig till final. Man kan aldrig på förhand veta om låten går hem hos publiken men då framträdandet troligtvis både kommer att stå ut och göras på ett säkert och rutinerat sätt så borde det kunna tilltala tittarna samtidigt som juryn kan hitta kvalitéer som är poängvärdiga. Kanske har jag svårt att se eventuella svagheter i bidraget då jag själv tycker så bra om det… men hur jag än vrider och vänder på det så ser jag en ESC 2021-final utan Litauen som väldigt osannolik.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2021: Litauen – “Discoteque” – The Roop”

 1. Adri

  Jag har blivit så fruktansvärt trött på denna låt. Jag vill typ inte ens ha den i final längre, och då älskade jag den vääääldigt länge. Såg t.o.m ut att kunna bli en topp5-kandidat hos mig. Men satfläsk vad den sjunkit för mig. Nyhetens behag har dött av och då dög inte låten riktigt lika mycket för mig längre.

  Med det sagt står jag fortfarande för att jag föredrar denna framför “On Fire”, som jag precis som du fann ganska irriterande. Detta är helt enkelt en mer fungerande låt för mig. Lite Depeche Mode-ig för mig, vilket alltid är ett plus.

  Dansen är rolig, och bandet är karismatiska. Så detta faller helt enkelt på att låten tjatat ut sig. Lyckligtvis verkar så inte vara fallet för de flesta + de flesta hör ju låten för första gången i sändningen. Så denna seglar nog in i final med lätthet.

  Jag tror: Final
  Jag tycker: Inte final

  ——————————

  Jag fortsätter Mickes lilla grej med mest över- och underskattade från varje land. Det är ju kul med en följetong 🙂 Men vill då samtidigt poängtera att man inte ska förväxla det med “bäst” och “sämst”. Men det har man ju kört andra år. Lite kul med omväxling 🙂

  Litauens mest överskattade: “We are the winners” – 2006
  (Det var kul, men inte värt en sjätteplats, va?)

  Litauens mest underskattade: “What’s happened to our love?” – 2004

  Men överlag tycker jag typ att Litauen har fått väldigt rättvisa resultat plus minus några placeringar 🙂

 2. Micke

  Bidraget som har varit som en jojo för mig i år. Först tyckte jag riktigt illa om den. Sen började jag se charmen i bidraget då jag insåg att det delvis var ett litet plojbidrag. Med tiden har jag dock lite som Adri börjat tröttna allt mer. Bidraget ska definitivt synas för när man bara hör det då rinner det bara av en.

  Jag är dock inte med Adri när det gäller Depressed Mood för när jag hör dem blir jag lite som i den namnförvrängning jag fjantade mig med nu. Vem vet kanske det är vibbar från dem som gör att jag vissa stunder har svårt att ta till mig detta.

  Som sagt det här kommer att handla om framträdandet. Får de till det eller ej. Hela bidraget står och hänger på det.

  BETYG (5/10) GODKÄND

  —————————————

  Litauens mest underskattade bidrag:

  “Something”, Andrius Pojavis- 2013

  En alldeles för bra låt för det märkliga framträdande befolkningen i Litauen fick se i deras uttagning. Jag kände direkt att det här kan bli riktigt bra om det bara städar upp. Sagt och gjort väl till maj månad hade de beslutsfattande i Litauen tagit fram dammsugaren och dammvippa och började städa upp.

  Tyvärr hade de dock totalt missat målet, vilket var att fixa till killen. Istället gav de sig på de bästa bitarna i låten, vilket var rocksoundet. Nu blev det istället en väldigt soft version av det som en gång var med en kör som hoppade in på ställen som tidigare varit extra bra men nu lät de istället på märkliga sätt. Än idag undrar jag i vilken garderob de hade ställt in elgitarren när de städade undan den från låten.

  Fattar fortfarande inte hur de resonerade. Visst killen i hög hatt i deras egen uttagning var bara för mycket men jag hade hellre tagit en tre gånger så hög hatt bara det hade gett tusan i att förstöra låten så som de gjorde. Killens röst var ingen höjdare oavsett men den hade ändå något.

  —————————————

  Litauens mest överskattade bidrag:

  “Love Is Blind“, Donny Montell – 2012

  Ser att Pinglan rankar denna högt så jag avstår nån längre utläggning här. Kan bara säga att det egentligen inte är något fel vare sig på snubben eller låten utan bara att det är en genre jag har extremt svårt för. Var faktiskt oerhört överraskad över att den överhuvudtaget gick till final.

  —————————————

  Litauens bästa bidrag:

  I fullständig särklass – 2006

 3. Mikaela

  Har inte gillat nåt från Litauen nånsin fram till On Fire, som var min etta förra året. Lyckas inte gilla Discotheque på samma vis, men den är ju mil bättre än bidragen 2010-2019.

 4. Anna

  Klart bättre än 2020!
  Kul iaf & tror nog det blir final ❤️

 5. Johanna

  Min tvåa i år men kan mycket väl klättra upp och bli etta igen snart! ÄLSKAR allt med detta! Dansen, sångaren, texten och dräkterna! !0 poäng och hit kommer mina röster gå i semifinalen (i alla fall majoriteten av dem)

  Jag gillar ju nästan alltid Litauen och de har varit i min topp 10 samtliga år sedan 2012 förutom den hemska låten 2014 och 2017 var de på plats 12…..

  Skulle säga att Litauen ihop med Nederländerna är mitt absoluta favoritland i ESC det senaste decenniet! Hoppas på deras bästa placering någonsin i år! Vilnius 2022!

 6. Micke

  @Johanna, en fråga då du säger att Litauen är dina favvisar. Hur känner du när det gäller 2013?

  Hoppas ingen missförstår detta nu för jag tycker sångaren är helt ok men det är inte det som är själva låten för mig. Har många gånger lyssnat på denna låten då jag tagit bort sången och bara lyssnar på melodin, kompet and all the rest.(Pratar om klippet när han är i hatten). Vid flertalet tillfällen har jag då känt att detta regerar i ESC. Pratar främst då om refrängen

 7. Micke

  @Pinglan, en liten fråga. Svara helst inte nu eller ta dig en funderare. Klart om du redan är 100% säker på att ditt svar är nej så kan du ju lika gärna säga det direkt 🙂 Som vanligt isf jag respekterar till fullo och inget förändras för mig om allt här. Promise

  Hade varit kul att få lägga ut vår egen version av “Something” från Litauen 2013. Vi har “städat” upp i låten och några höga hattar eller märkliga rörelser i bakgrunden är borta. Har dock behållit grunden i det instrumentala men byggt mer på en rocknerv rakt igenom. Vi älskar den själva och utan skryt folk på våra spelningar verkar också göra det 🙂

  Som sagt ta dig en funderare 🙂

 8. Micke

  @Pinglan, för att undanröja missförstånd. Jag pratade inte om just nu under brinnande ESC-säsong utan efter det 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag ska ta en rejäl funderare. 🙂

 10. Micke

  @Pinglan, skönt att du tog det på det sättet så du inte bara tror att jag vill sälja in oss eller nåt. Jag har varit på den här bloggen i över 10 år och om det varit det jag varit ute efter så hade jag nog kört det för länge sen 🙂

  Nej det är bara en kul grej. Jag älskar det instrumentala i den låten och tycker bara att det är så tråkigt att det övriga inte matchade. Det tycker jag dock vår version gör. Grunden är kvar som sagt om än mer rockig och med ny text. Sen är ju vi så jädra bra på scen också 🙂 Just kiding my friend 🙂

  Släpper det nu så får vi se längre fram. Tack för att du inte blev sur 🙂

  Liten grej om originalet från Litauen. Den är inte ens topp 50 för mig genom tiderna men kollar man bara det instrumentala är den lätt minst topp 5. Gör som jag titta inte och lyssna inte på sång utan bara det instrumentala

  En helt annan sak Det finns ett bidrag jag mer än andra väntar på att du ska börja snacka om i din presentation. Anledningen är att jag ser det som ett av få bidrag som sticker ut i år medan du har den väldigt långt ner. Den presentationen väntar jag på 🙂

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, Ingen fara, frågan är fri. 😀

  Det blir intressant att se vad det är för bidrag, och när jag tar upp det. Inte ens jag vet i vilken ordning bidragen kommer utan det blir efterhand som jag har lite länkar från andra sidor att komplettera inläggen med. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se