ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den fjortonde av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Finland i Eurovision Song Contest:

Finland
Land: Finland deltagit 53 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom då 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2020: Looking Back“, Aksel (UMK 2020) inställd tävling
2019: Look Away“, Darude feat.
Sebastian Rejman
(Internvald artist
+ UMK 2019
)
17:e i semi 1
2018: Monsters“, Saara Aalto (internvald artist + UMK 2018) 25:a i finalen
2017: Blackbird“, Norma John (UMK 2017) 12:a i semi 1
2016: Sing It Away“, Sandhja (UMK 2016) 15:e i semi 1
2015: Aina Mun Pitää“,
Pertti Kurikan Nimipäivät
(UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Euroviisut 2010) 11:a i semi 1
Se även “Finlands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Finland i Eurovision Song Contest 2021:


Finlands ESC 2021-bidrag: “Dark Side”, Blind Channel

Lyssna på Finlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Dark Side final-framträdandelåttext
Fler tolkningar: text-video“Dark Side” i olika genrer
Se även: “Life On The Dark Side: EPISODE 5 – grande finale
Låtskrivare: Aleksi Kaunisvesi (t&m), Joonas Porko (t&m), Joel Hokka (t&m),
Niko Moilanen (t&m), Olli Matela (t&m)
Semifinal: nr 14 i Semifinal 2 (20:e maj)
Uttagning: UMK 2021: Efter att ESC 2020 ställdes in så fick UMK 2020-vinnaren Aksel en ny chans i den nationella ESC-uttagningen UMK 2021 där han ställdes mot sex andra internvalda artister. I finalen den 20:e februari, där vinnaren utsågs med hjälp av 75% tittarröster och 25% internationella juryröster, blev det en femteplats för Aksels “Hurt” medan vinsten gick till Blind Channel som var favorit både hos tittarna och juryn. Läs mer här: “Finlands Eurovision-bidrag 2021
Artister: Blind Channel
Gruppmedlemmar: Joel Hokka, Niko Vilhelm, Joonas Porko, Olli Matela,
Tommi Lalli, Aleksi Kaunisvesi
Blind Channel
(Foto: Mona Salminen)
Sociala medier:
blindchannelofficial.comfacebook
spotifytwitterinstagram
tiktokyoutubewikipediaeurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Blind Channel (av wiwibloggs.com)
Interview with Blind Channel (av Eurovoix)
Interview with Blind Channel (av 12 XAL)
Interview with Blind Channel (av Good Evening Europe)
♥ Se: “10 facts about Blind Channel” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Q&A w/ BLIND CHANNEL (UMK)
♥ Se: “Saturday Night Live with Blind Channel” (eurovision.tv)
♥ Se: “Instagram-intervju med Blind Channel” (eurovision.tv)
♥ Se: “Music First with Blind Channel from Finland” (eurovision.tv)
♥ Se: “Blind Channel – The Road to Rotterdam – Finland” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-04-26): topp-15 (plats 12) av de 39
Odds att gå till final (2021-04-26): topp-tio (plats 3) av de 17


Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 4+ / 5
Betyg: 8 / 10
Precis som förra året, då Aksel framstod som den självklara vinnaren i den finska finalen trots att jag hade andra personliga favoriter i uttagningen, så var det Blind Channel som övertygade vid UMK-finalen 2021 och fick mig att vilja se dem i Rotterdam i stället för min egentliga favorit Pandora. Det är intressant att se vad ett energifyllt live-framträdande kan göra för att blåsa liv i ett bidrag och ge det ett extra lyft. Nu är jag ju inte så förtjust i texten till “Dark Side”, men under de tre minuterna som gruppen framförde låten på UMK-scenen så spelade den mindre roll då allt annat, t.ex. att låten innehåller så många olika starka partier som fastnar, tog överhand. En självklar finalist om jag får bestämma.
Schlagerpinglan tror: Till final
Rock-bidrag kan vara lite chansartat att skicka då man aldrig riktigt vet hur det tas emot av ESC-publiken, men det gäller nog de flesta genrer i viss mån. Har man ett bidrag med en tydlig hook (eller flera) och klarar av att leverera bidraget live med ett energifyllt nummer som går hand i hand med själva låten så borde man sitta ganska säkert, oavsett genre. Att det sedan kan finnas saker som sänker helhetsintrycket, i det här fallet de i mitt tycke lite barnsliga texterna, spelar då mindre roll. Kanske kan det även ses som något positivt då det inte är helt fel med lite oslipade kanter i en tävling där många faller i gropen att finputsa allt tills det är perfekt och helt utan personlighet. Min gissning är att det finska bidraget står ut från mängden med sin energi och hookiga låt att finalplatsen borde vara ganska given.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2021: Finland – “Dark Side” – Blind Channel”

 1. Micke

  Finland älskade ESC-Finland. Nordens klart bästa land genom åren i ESC. Kan räkna upp en mängd bidrag som jag gillar från dem och ytterst få som jag ogillar

  Hur är det då med årets bidrag. Detta kämpar jag verkligen med. Är detta riktigt bra rock eller mer hobbyrock. Jag löste det problemet med att istället kalla det för bra ESC-rock. Långt, långt ifrån den typ av rock som jag dyrkar men som sagt…nu handlar det om ESC och då får jag ta fram annan måttstock.

  Detta är utifrån den bedömning en lysande refräng som tyvärr följs av en undermålig refräng. Vet att Adri här retar sig på texten men som jag sagt så många gånger så skiter jag i text när det gäller ESC, så länge det inte handlar om politik, kvinnoförakt eller bara allmän respektlöshet.

  För mig känns det omöjligt att några skulle ha suttit och knåpat ihop refräng och vers tillsammans. No way…detta är snarare ett lappverk där någon gjort refräng och någon vers och sen limmat ihop det. Alltså åter igen. Refrängen är lysande och lyfter hela bidraget tillriktigt höga höjder. Hur den som gjort versen tänkt och funderat har jag dock svårt att ta till mig. Lika jädra usel som refrängen är lysande. En nia på refräng och en tvåa på vers vad blir det? Äh jag ska vara snäll. Refrängen får mig på gott humör 🙂

  BETYG bidraget 2021 (6/10) MER ÄN GODKÄND

  ——————————————

  FINLANDS mest underskattade låt: ” Työlki ellää ”, Kuunkuiskaajat – 2010
  * (´Kan man tycka illa om det här? Det har allt det som är ESC. Ett glädjepiller klätt i hemspråk och sååååå hemma överhuvudtaget. Är det då en hit? Ett kanonbidrag? Who gives a shit. ESC är inte och ska inte vara hits. Det riktigt osar ESC från första till sista sekund och Micke blir på så jädra gott humör)

  FINLANDS mest överskattade låt: ”Marry me”, Krista Siegfrids – 2013
  * (´Kom visserligen bara på plats 24 men att den överhuvudtaget kunde gå till final är ett av ESC-historiens största mysterier. Tillsammans med bidraget från 2002 Finlands absolut sämsta)

  ——————————————

  BÄST AV ALLT I FINLAND:

  2007 i studio version

 2. HW

  Jag stördes lite av den här låten när jag först hörde den. Refrängen fastnade jag direkt för och den kändes som något i min smak medan versen som Micke sa inte alls var lika bra, och kändes malplacerad.

  Jag vet inte om man kan säga att versen växt för mig men jag har slutat irritera mig på den eftersom den när jag tänkte efter egentligen inte var sämre än det mesta andra. Så hellre en okej vers och en grym refräng än en låt som bara är “okej” rakt igenom 🙂 Finland blir definitivt etta i Norden för mig i år, och på plats 3-6 bland allt.
  Betyg: 8/10

  Jag tror på final för Finland i år, eftersom låten går balansgång mellan det hårdare och det mjukare på ett sätt som jag tror publiken kommer gilla. Juryn kan kanske sinka lite men inte tillräckligt för att det inte ska bli final tror jag. Finlands rockigare bidrag brukar ju gå bra i tävlingen (om man bortser från 2015 då).

 3. Zacke

  Håller helt med Micke i hans resonemang om årets finska bidrag. En väldigt catchy och uppiggande refräng kombineras med en riktig konstig och dålig vers. Känns verkligen som om de hade två bidrag och inte hade tid att skriva en passande andra del, så de slängde ihop de två låtarna och så blev de såhär. Trist med en sådan stark refräng. Bli ändå ganska högt betyg på grund av den.

  Betyg 6/10

  Mest underskattad: ”När jag blundar”- Pernilla Karlsson (Finlands bästa låt någonsin i ESC, tog sig inte ens till final. Den vackra texten, med sina metaforer, i kombination med äktheten i både melodin och arrangemanget, och dessutom Pernillas mysiga röst och dialekt, är en stor favorit för min del.)

  Mest överskattat: Ingen. Finland har aldrig varit överskattade i eurovision. Jag tänkte först välja ”Hard Rock Hallelujah”, då de är i princip enda gången ett finländskt bidrag har kommit på en högre placering än vad jag hade gett den, men samtidigt är detta en alldeles för bra och kul låt, för att anses som överskattad i min bok.

 4. Micke

  @Zacke, det där är min andraplats när det gäller mest underskattad. En helhet som få bidrag

 5. Adri

  Nu när det gäller Finland vill jag först bara hylla Fredi – som representerade Finland både 1967 och 1976 – som tyvärr gick ur tiden förra veckan. Båda hans låtar är faktiskt några finska favoriter, av många. Finland är ett underskattat land i tävlingen! 🙂

  Nu till 2021…

  Varför är versen så out of place? Den passar verkligen inte med refrängen alls tyvärr. Och texten har jag redan bedömt. Jag tror inte ett nobelpris i litteratur väntar för textförfattarna här direkt.

  Anyway, som låt – vers och text åtsidosatt – gillar jag ändå det här. Jag hejade solklart på “I love you”, men det var skrivet i stjärnorna från start att denna skulle vinna. Det var aldrig en kamp.

  I Rotterdam kommer det självklart bli final! Noll tvivel.

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  ——————————————————–

  Finlands mest underskattade: Kuunkuiskaajat – “Työlki Ellää” (2010)
  Jag kopierar Micke här.

  Finlands mest överskattade: Monica Aspelund – “Lapponia” (1977)

 6. Adri

  Jag håller egentligen med Zacke. Finland är inte land som typ… Ryssland… som kan skryta med att vara överskattade. Jag ville bara inte lämna fältet tomt. Jag tycker inte ens direkt illa om “Lapponia”, men 1977 var så pass starkt att jag tycker inte den borde fått en plats i topp 10. Och att den är så ikonisk i flera kretsar idag förstår jag inte heller. Men det finns mycket värre låtar överlag.

 7. Micke

  Kan inte helt bara lämna Finland så utan att hylla dem extra Outstanding i Norden. De har sällan sålt sig till trender och liknande utan kört sin grej rakt in i kaklet. Tyvärr har de väl tappat lite av det under 10-talet men vilka har inte det iofs 🙂 När det gäller övriga Nordiska länder får jag kämpa för att överhuvudtaget få ihop en riktigt bra topp 5. När det gäller Finland är det bara att ösa på. Hur många som helst.Slänger in en Topp 15 med ett stort tack till Finland från mig och hela Norden 🙂

  Topp 15:

  1. “Leave Me Alone“, Hanna Pakarinen – 2007
  (Fantastiskt nordiskt år. Finland och Island med sina bästa och Sverige med sitt näst bästa)
  2. “Niin kaunis on taivas”, Jasmine – 1996
  (ESC-historiens största myspiller. Det hjälper extra om man känner till historien bakom och Jasmines enorma nervositet Än idag jublar jag nästan varje gång hon tar sig igenom låten. Så jädra dum är jag :-))
  3. “Työlki ellää”, Kuunkuiskaajat – 2010
  (Har jag redan nämnt. Ett glädjepiller över det mesta)
  4. “Hard Rock Hallelujah”, Lordi – 2006
  (Oj så bra detta hade kunnat bli med en annan sångare och en annan vers Fram till 0.38 är låten helt död. Därefter fram till 1.17 lyfter låten extremt Dels för att det är mycket bättre där helt enkelt men också för att övriga i bandet döljer sångarens usla röst. Främst den söta tjejen. Eller vad säger du Adri? :-))
  5. “Eläköön elämä”, Sonja Lumme – 1985
  (Den här var jag inte med och kollade när den sändes. Långt senare hörde jag den och föll helt förSonjassätt att framföra bidraget på. Känner fortfarande likadant)
  6. “När jag blundar”, Pernilla Karlsson – 2012
  (Såååååjädra vackert och relaxing. Dock två snäpp bättre i finska uttagningen)
  7. “Fantasiaa”, Ami Aspelund – 1983
  (Vet inte varför men jag blir på jädrigt gott humör av den här)
  8. “Hengaillaan”, Kirka – 1984
  (Kopiera det jag skrev om min plats sju)
  9. “Blackbird”, Norma John – 2017
  (Senaste gången Finland helt fick mitt hjärta i ESC. Den som inte kan koppla av och bara försvinna in i stämning tycker jag synd om)
  10. “Katson sineen taivaan”, Katri Helena – 1979
  (Den här har ingenting och den har allting. Vissa låtar är bara där och man undrar mest varför man gillar det. Ett glädjepiller från 70-talet)
  11. “Something better”, Softengine – 2014
  12. “Kun kello käy”, Kristina Hautala – 1968
  13. “Missä miehet ratsastaa”, Teräsbetoni – 2008
  14. “Sata salamaa”, Vicky Rosti & Boulevard – 1987
  15. “A little bit”, Nina Åström – 2000

 8. Mikaela

  Tycker tyvärr detta saknar en bra melodi, och då blir det mest bara skränigt.

  Finlands bästa är Om jag blundar, tycker jag.

 9. Anton

  Ja varje år måste man ju ha en låt på sista platsen, och i år går min 39nde plats till Finland. Klarar inte av att lyssna på den! Nog för att rock inte är en favoritgenre, men dömer inte ut en hel genre, speciellt inte en så bred genre som rock. Italiens låt är bra mycket högre upp på min lista i år till exempel. Vet inte varför jag inte står ut med den här låten, men ack så bittert jag kommer mumla när den går till final.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se