ESC 2021 Schlagerpinglan: Här följer den trettiosjätte av 39 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2021, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Rotterdam. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Italien i Eurovision Song Contest:

Italien
Land: Italien deltagit 45 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1964 och 1990
TV-bolag: RAI se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Franca Raimondi kom delad 2:a av 14 med “Aprite Le Finestre

Italiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2020: Fai Rumore“, Diodato (Sanremofestivalen) inställd tävling
2019: Soldi“, Mahmood (Sanremofestivalen) 2:a i finalen
2018: Non Mi Avete Fatto Niente“,
Ermal Meta e Fabrizio Moro
(Sanremofestivalen) 5:a i finalen
2017: Occidentali’s Karma“,
Francesco Gabbani
(Sanremofestivalen) 6:a i finalen
2016: No Degree Of Separation“,
Francesca Michielin
(Sanremofestivalen
+ Internval
)
16:e i finalen
2015: Grande Amore“, Il Volo (Sanremofestivalen
+ Internval
)
3:a i finalen
2014: La Mia Città“, Emma (Internval) 21:a i finalen
2013: L’Essenziale“, Marco Mengoni (Sanremofestivalen
+ Internval
)
7:a i finalen
2012: L’Amore È Femmina (Out Of Love)“,
Nina Zilli
(Sanremofestivalen
+ Internval
)
9:a i finalen
2011: Madness Of Love“,
Raphael Gualazzi
(Sanremofestivalen) 2:a i finalen
1998-2010: – – – – – – – – –
1997: Fiumi Di Parole“, Jalisse (Sanremofestivalen) 4:a i ESC
Se även “Italiens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Italien i Eurovision Song Contest 2021:


Italiens ESC 2021-bidrag: “Zitti E Buoni”, Måneskin

Lyssna på Italiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Zitti E Buoni officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: Eurovision-versionstudioversion“Radio Italia Live”-framträdande
“Adriatic PreParty 2021”-videoakustisk version
“Che Tempo Che Fa”-framträdande“PrePartyES 2021”-video
Låtskrivare: Måneskin (t&m)
Finalist: Som Big Five-land är Italien förkvalificerad till finalen (22:a maj)
Uttagning: Sanremofestivalen 2021: Den 6:e mars valde Italien ut sitt Eurovision-bidrag genom finalen av Sanremofestivalen (som pågick i totalt fem dagar) där 26 bidrag tävlade. Olika röstningsgrupper som lagt sina röster under festivalens alla dagar valde tillsammans ut tre superfinalister innan ytterligare en omröstning utsåg segraren. Läs mer här: “Italiens Eurovision-bidrag 2021“.
Artister: Måneskin
Gruppmedlemmar: Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi, Ethan Torchio
Måneskin
(Foto: Francis Delacroix)
Sociala medier:
facebookspotifytwitter
instagramyoutubewikipedia
eurovision.tv
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Instagram-intervju med Måneskin (av eurovision.tv)
Intervju på italienska med Måneskin (av TalkMagazine)
Interview with Måneskin (Nov 29, 2019) (av The Upcoming)
♥ Se: “10 facts about Måneskin” (wiwibloggs.com)
♥ Se: “Music First with Måneskin from Italy” (eurovision.tv)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2021)
Odds att vinna (2021-05-13): topp-fem (plats 4) av de 39


Åsikter och spekulationer om Italiens bidrag och chanser i Eurovision 2021:

Schlagerpinglan tycker: Vinnar-bidrag ItalienItalienItalienItalienItalien Betyg: 5- / 5
Betyg: 9 / 10
När Måneskin vann Sanremo 2021 så var jag oerhört besviken då jag höll tummarna för Irama, men allt är ju så klart relativt och i jämförelse med vad de tävlar mot i ESC 2021 så ser jag gruppen som helt överlägsna. Bidraget föll jag för direkt men om det ens är möjligt så tror jag nog att låten vuxit till sig ännu mer med tiden.

Här finns det mesta jag efterfrågar i en bra låt: verser som kompletterar refrängen utan att få någon av dem att kännas bleka, en sångröst som passar perfekt till låten och en text som är behaglig att lyssna på (i det här fallet italienska som jag, lyckligtvis, inte förstår tillräckligt mycket av för att ha några åsikter om textens innebörd utan njuter bara av det vackra språket). Kan de få till ett visuellt tilltalande scenframträdande (nästan vad som helst utan de bruna kavajerna de hade vid den spanska förfesten) så blir det ett snudd på perfekt bidrag i mina ögon. Min vinnare 2021 oavsett.

Schlagerpinglan tror: Topp-5-bidrag
Det brukar ju gå bra för Italien i ESC medan rock-bidrag visat sig vara lite svårare att få riktigt många röster med. Vad händer då om man kombinerar de båda? Jag hoppas ju att Måneskin lyckas “gå genom rutan” och övertygar även de som vanligtvis inte är så förtjusta i rockigare bidrag, och är ganska säker på att så också kommer att ske. Tyvärr så tror jag att de som inte låter sig omvändas är så pass mycket emot det att högpoängen blandas med riktigt låga och det då blir svårt att få tillräckligt många poäng för en vinst.

Men, men… visar det sig att årets 12-poängare fördelas mellan olika ballader (både Schweiz och Frankrike verkar ju vara populära) och ett antal up-tempolåtar (Malta t.ex. var ju oddsetta ett tag) så blir det ju bidraget med den minsta gemensamma nämnaren som kan stå som segrare och då kan ju lika gärna Italien dra det längsta strået. Mycket hänger ju på själva scen-framträdandet och innan jag sett smakprov på vad de tänkt sig så vågar jag inte tro på mer än en topp-5-placering, vilket kanske även det kan visa sig vara lite väl optimistiskt. Vi får väl se.

Fler ESC 2021-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2021“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2021: Italien – “Zitti E Buoni” – Måneskin”

 1. Johanna

  Jag gillar ju alltid Italien i ESC. Det gör jag i år med men ändå rankar jag den lägst av alla Italienska bidrag sedan 2016. Med det sagt är den ändå i min topp 10. Mycket spännande grupp och bra låt med. Tror på topp 10 men vill inte gå så långt som att säga topp 5. Och trots att jag alltså gillar låten så ser jag gärna att Italien får vinna ett annat år, för de kan bättre!

 2. HW

  Italien har skickat många vinnarkandidater de senaste åren men inte vunnit en enda gång, trots hype från fans och odds. Även det här bidraget har ju fått mycket kärlek från ESC-fansen. Jag tycker att det är en ganska bra låt, även om jag inte är riktigt lika övertygad som många här på bloggen. Musiken gillar jag verkligen även om den kanske blir lite enformig efter ett tag.

  Stör mig dock lite på sångaren. Han är ganska duktig på vad han gör egentligen men när jag lyssnar på rock vill jag helst ha delar där man verkligen får höra det instrumentala så jag känner att hans kulsprute-snabba sång tar över lite för mycket för min smak.
  Betyg: 6/10

  Jag tror på en plats i topp 5 för Italien, och jag skulle inte satsa pengar på det men det kan nog bli en vinst också. Det är ett öppet år med mycket upptempo mot upptempo och ballad mot ballad medan Italien egentligen bara har Finland som liknande genre. Med tanke på det mottagande Måneskin har fått är det nog inte omöjligt att det blir tillräckligt höga poäng för en förstaplats.

 3. oe

  Jag är absolut ingen rockfantast, och länge pendlade jag mellan att tycka detta mest var oljud, till att det faktiskt är riktigt bra. Numera lutar det åt det senare. Bitvis är den “för mycket” för mig, men överlag gillar jag den, tror den platsar i min ännu ofärdiga topp 10. Det bästa i låter är det instrumentala efter andra refrängen.

 4. oe

  Glömde nämna, att det här förmodligen är det bästa Italien har skickat sedan 2016. Inget däremellan har fallit mig i smaken, så det var ju lite otippat att det var en rocklåt som jag skulle till för att få med mig på tåget igen.

 5. Adri

  Älskar Italien i tävlingen på sistone – förutom den seeeeeeeega “Fai Rumore” 2020. Även det här är ju grymt jäkla bra. Men tror de kommer få en ganska (med italienska mått) låg placering.

  Vet inte varför, men min magkänsla går till att det blir en plats mellan 10-13. Tror juryn kommer vara ganska snåla mot Italien, och tror inte tittarna kommer stjälpa poäng över den heller.

  Men själv tycker jag denna låten är grymt jäkla bra! 🙂

 6. Mikaela

  Älskar detta, den tillhör helt och hållet den genre jag lyssnar på utanför ESC. Som sämst 2a på min personliga topp, men nu åter etta.

  Instämmer i Adris gissning om placering 10-13 i ESC, eftersom den känns lite för skränig för tävlingen

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se