ESC 2021 EBU har gått ut med ett pressmeddelande där de meddelar att Duncan Laurence, den senaste ESC-vinnaren, testats positivt för COVID-19 och att han därför inte kommer att kunna uppträda live vid finalen av Eurovision Song Contest 2021 den 22:a maj.

Artisten uppträdde vid den första semifinalen i Ahoy den 18:e maj, efter att ha testats negativt dagen innan. På onsdagen började Duncan uppvisa milda symtom, och fick senare tillbaka ett positivt test, vilket betyder att han måste isoleras i minst sju dagar. Han kommer dock fortfarande att dyka upp i finalen fast i en annan form.

Sedan den 6:e april, när det strikta säkerhetsprotokollet togs i bruk (vilket bl.a. innebär alla på plats måste ha ett negativt COVID-19-test som inte är äldre än 48 timmar), har det genomförst över 24 400 tester och endast 16 av dessa (0,06%) har visat sig vara positiva. I de flesta fall har testpersonerna inte varit inne i arenan (alls eller nyligen). Än så länge så har man inte hittat något fall där någon med säkerhet smittats i arenan. (Källa: EBU)

Schlagerpinglan: Även om det börjar kännas som att vi får dåliga nyheter varje dag så är det ju trots allt positivt att detta experiment med live-publik än så länge verkar gå bra. Jag lider med Duncan Laurece, som väntat i två år på att få överlämna trofén till nästa vinnare, och önskar honom ett snabbt tillfrisknande. Att Duncan redan haft möjlighet att uppträda i arenan är ju en liten tröst men kan samtidigt ses som en aning oroande. Förhoppningsvis har det rigorösa säkerhetsarbetet fungerat så att vi nu slipper fler pressmedelanden om konstaterade COVID-19-fall.

Uppdaterat: Om de nu har så rigorösa säkerhetsföreskrifter som de skryter om så håller jag med Aftonbladets Tobbe Ek om att programledaren Edsilia Rombley (och andra som varit i närheten av Duncan Laurece de senaste dagarna) också borde sättas i karantän i väntan på test-svar (men det har kanske redan skett, de kan ju inte rapportera alla åtgärder de gör). Visst är det olyckligt, men antingen är man för ett överdrivet (men kanske nödvändigt) säkerhetsarbete eller så är man det inte, det finns inget mellanting.

Intervju med Duncan Laurence från oktober 2020:

Duncan Laurence: From small town boy to Eurovision champion
(7:58 – Oct 2, 2020 – eurovision.tv)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se