Turkiet VD:n för Turkiets TV-bolag TRT, Ibrahim Eren, avslöjade i en intervju med den turkiska tidningen Milliyet att en diskussion inletts mellan EBU och TV-bolaget angående Eurovision Song Contest.

Ibrahim sade bl.a. att styrelsen fortfarande står bakom det inledande beslutet att aldrig delta så länge röstningssystemet inte ändras men att samtal med EBU pågår. Han påpekade att EBU fått en ny, mycket bra Executive Supervisor från norra Europa och att årets tävling var mycket framgångsrik och att de efter många år gjorde en bra show. Huruvida samtalen kommer att leda till något vet han däremot inte.

Turkiet drog sig ur tävlingen 2013 efter oenigheter angående en del regler, bl.a. de rörande the Big Five. Tävlingen var dock otroligt populär i Turkiet, t.ex. så drog ESC-finalen 2009 58,57% av tittarna och var den veckans mest sedda show. Även nu verkar intresset för tävlingen vara stort då Måneskin fortfarande innehar flera platser på Turkiets Spotifylistor.
(Källor: eurovoix.com och wiwibloggs.com)

Uppdaterat: EBU har gjort ett uttalande ang. samtalen med TRT.

Turkiets vinnande bidrag i Eurovision Song Contest 2003:

Everyway That I Can“, Sertab Erener

Turkiets tio senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning Bidrag Resultat
2012: Internval Love Me Back“, Can Bonomo 7:a i finalen
2011: Internval Live It Up“, Yüksek Sadakat 13:e i semi 1
2010: Internval We Could Be The Same“, maNga 2:a i finalen
2009: Internval Düm Tek Tek“, Hadise 4:a i finalen
2008: Internval Deli“, Mor ve Ötesi 7:a i finalen
2007: Internval Shake It Up Shekerim“, Kenan Dogulu 4:a i finalen
2006: Internval Superstar“, Sibel Tüzün 11:a i finalen
2005: Nationell final Rimi Rimi Ley“, Gülseren 13:e i finalen
2004: Internt artistval +
Nationell final
For Real“, Athena 4:a i finalen
2003: Internval Everyway That I Can“, Sertab Erener 1:a i finalen
Se även:Turkiets samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Jag ser ju gärna att Turkiet kommer tillbaka till tävlingen, men inget av det jag läst tyder på att det är på väg att hända. TV-bolaget står fast vid att de inte vill delta om juryn har 50% av makten (och inget tyder på att deras motvilja mot artister som Conchita Wurst skulle ha avtagit) men de verkar ställa sitt hopp till att svensken som tagit över ska vara lätt att manipulera och därmed göra ett deltagande möjligt. Vi får väl se vad som händer.

Förhoppningsvis går det att komma fram till en acceptabel kompromiss som inte försämrar tävlingen, d.v.s. behåller 50% juryinflytande, men likväl kan intressera TRT. Jag har dock svårt att se hur den kompromissen skulle se ut men det vore sannerligen en fjäder i hatten för Martin Österdahl & C:o om de lyckas med detta konststycke. 🙂

Se “Turkiet i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Relaterad information: På tal om Måneskin, som nämnes i inlägget ovan, så gästar de premiären av Lotta på Liseberg 2021 i kväll, söndagen den 20:e juni. Programmet kan ses via TV4 och TV4 Play med start kl. 20:00.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Turkiet 2022: TRT och EBU i samtal ang. Eurovision”

 1. Micke

  Kom igen nu Turkiet. Ni är en stor anledning till att jag överhuvudtaget drogs till ESC

 2. Adri

  TRTs ledare har sagt vad han har sagt, men människor kan ändras? Det ska gudarna veta. Och det är väl det man hoppas på här 🙂 En förändrad attityd.

  Eller så kan han fortsätta tycka dumma saker om Eurovision, men lyssna på sina invånare.

  Vilken anledning som än kan föra Turkiet tillbaks till tävlingen är ok med mig 🙂

  Förutom regelrätta regeländringar. Men tror inte EBU är så desperata heller. Vi vill ha tillbaks Turkiet, men vi vill inte ha tillbaks Turkiet såååå pass mycket att de ska få ställa vilka hutlösa krav som helst 🙂

  Om Turkiet deltar – stort om – så hoppas jag på något närmre 1997/2003 och inte den katastrofala smörjan som var 2005 som detta inlägg nu påminde mig om 🙂

 3. Micke

  @Adri, jädrar att vi har olika sätt att se på ESC. Nu menar inte jag att bidraget från 2005 är ett kanonbidrag. Absolut inte men det är luktar Turkiet från sekund ett till låtens sista sekund. Det gör definitivt inte bidraget från 2004 som jag skäms över trots att jag inte är turk Där finns inte en sekund Turkiet och vad värre är….det är en som fruktansvärd skit att jag saknar ord. Det är detta bidrag, Irland 2011 och något till som är nära att fylla på mina FETA NOLLOR genom tiderna. Tio som de är

  Vi kommer aldrig, aldrig att kunna enas om ESC polarn. Så är det bara. Vi har så extremt olika syn på vad det bör handla om Men skit samma. Som jag sagt tidigare. Jag tjatar hellre med en med motsatt åsikt än en med exakt samma 🙂

 4. Adri

  Micke: Fast… antingen är vi BRUTALT långt ifrån varandra eller så skrev du fel låt…? För visst låter 2004 års låt väldigt turkisk? 🙂

  + uppenbarligen gillar jag den turkiska etnopopen eftersom jag älskar ”Dinle” 1997 och ”Every way that I can” 2003. Men sångerskan 2005 förstör varje sekund av ”Rimi rimi ley” där musiken hade kunnat sköta sitt. Hon skriker och gör random väsen hela tiden.

 5. Micke

  @Adri, tack för info. Lägg till sju år 🙂

  Vi har samma favvis i Turkiet Adri den underbara “Dinle”. Vi tycker ju även lika angående tidernas bästa ESC-år när vi hyllar 2009. Men 1997 är unikt på ett annat sätt. Detta år hade jag sju bidrag som jag gillade. Alla sju kom topp 11. Mina fyra favvisar kom topp 5. Bara Irland sabbade jackpot där. Egentligen var Slovenien lätt topp 3 för mig men den lyckades inte matcha studioversionens underbara närkontakt live.

  Vad gäller 2003 så gillar jag den egentligen bättre än det låter som. Det var bara det att just där och då var jag extremt besviken på Turkiet att de framträdde med engelsk text. Ungefär som med Portugal i år. 2005 är som sagt ingen höjdare men andas ESC lång väg och bara där är hälften vunnit

 6. Adri

  Micke: Turkiet 2011? Där håller jag med dig. Den är usel, så usel. Däremot lite förvånad att den skulle vara nära en nolla 🙂

  Det är ju rock – urusel rock iofs – och bara det trodde jag skulle kunna ge iaf 4 poäng från dig.

  Men jag är med dig. Det är inte direkt konstigt att Turiiets låt 2011 är den enda som missade final 🙂

 7. Micke

  @Adri, nej det är nog snare tvärtom där. Jag är uppfödd rockare. Unga föräldrar som får två barn väldigt tidigt. Hela min uppväxt var rock. Rocken är mitt syre i livet och kommer så alltid att vara men framförallt är musik mitt A och O och därför gillar jag det mesta idag.

  Det är dock lite annorlunda när det gäller dålig musik inom genre. Det är mycket lättare att ta extra dålig musik inom dålig musik eller inom skaplig eller bra. Rocken har jag synat in i minsta detalj och när något riktigt dåligt dyker upp är det mycket svårare att köpa det än inom annan musik.

  Det är därför jag kämpar lite med Måneskin Adri. Låten är bra men scenframträdandet skapar tvivel för mig. Tvivel som jag troligen inte haft inom nån annan genre då jag inte synar det hela lika ingående. Hoppas jag med detta har kunnat förklara mina små tvivel till Måneskin Anar att några här tror jag ogillar låten. Inget kan vara mer fel.

  Men för att återvända till Turkiet. Jag älskar detta landet i ESC. De är syret till tävlingen. Finns mängder med bra bidrag hos dem men inget som bidraget 1997. Det andas, det lever det är. Attans vad jag tycker synd om er som nte känner allt detta i det bidraget

 8. Patrik

  Jag hoppas på att Turkiet gör omeback i ESC 2022 för jag saknar Turkiet som brukar leverera bra låtar som placerar sig bra till .

 9. Schlagerpinglan

  @Patrik, Mmm… jag håller med dig, Turkiet har haft ett flertal riktigt starka bidrag genom åren och det hade varit väldigt intressant att se vad de hade skickat till Italien 2022.

  Jag tror dock inte att de samtal som pågår kommer att göra någon skillnad då det troligtvis inte är Turkiets TV-bolag som ändrat inställning utan det är väl snarare så att de hoppas, nu när en svensk är “högsta hönset”, att det ska bli lättare för dem att få igenom sina krav. Troligtvis (förhoppningsvis) så kommer inga regelförändringar att genomföras och Turkiet kommer att fortsätta med sin bojkott av tävlingen… men, som sagt, man vet aldrig vad som kan hända. Kanske överraskar de oss alla.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se