BelarusSchlagerpinglan: I dag, lördagen den 3:e juli, är det Belarus nationaldag (självständighetsdag) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 16 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Belarus-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Belarus (tidigare Vitrysslands) ESC-bidrag:

“Like It”, ZENA (ESC 2019)

Schlagerpinglans topp-10 av Belarus samtliga ESC-bidrag:
1. (3.) (ny) Like It“, ZENA (ESC 2019 – 24:a i finalen)
2. (4.) (4.) Cheesecake“, Teo (ESC 2014 – 16:e i finalen)
3. (1.) (1.) Work Your Magic“, Dmitry Koldun (ESC 2007 – 6:a i finalen)
4. (2.) (2.) Love Me Tonight“, Angelica Agurbash (musikvideo) (ESC 2005 – 13:e i semifinalen)
5. (6.) (7.) Eyes That Never Lie“, Petr Elfimov (ESC 2009 – 13:e i semi 1)
6. (9.) (6.) Butterflies“, 3+2 (ESC 2010 – 24:a i finalen)
7. (5.) (3.) Solayoh“, Alyona Lanskaya (ESC 2013 – 16:e i finalen)
8. (7.) (8.) Hasta La Vista“, Ruslan Alehno (ESC 2008 – 17:e i semi 2)
9. (8.) (5.) We Are The Heroes“, Litesound (ESC 2012 – 16:e i semi 2)
10. (10.) (9.) Story of My Life“, Naviband (ESC 2017 – 17:e i finalen)
11. (13.) (ny) Da Vidna“, VAL (ESC 2020 – inställd tävling)
12. (11.) (13.) Time“, Uzari&Maimuna (ESC 2015 – 12:a i semi 1)
13. (14.) (14.) My Galileo“, Aleksandra & Konstantin (ESC 2004 – 19:e i semifinalen)
14. (12.) (12.) I Love Belarus“, Anastasiya Vinnikova (ESC 2011 – 14:e i semi 2)
15. (15.) (11.) Help You Fly“, IVAN (ESC 2016 – 12:a i semi 2)
16. (16.) (10.) FOREVER“, ALEKSEEV (ESC 2018 – 16:e i semi 1)
17. (17.) (15.) Mum“, Polina Smolova (ESC 2006 – 22:a i semifinalen)

Snabbfakta: Belarus deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2004 – deltagit 16 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Schlagerpinglan:Belarus har ställt upp med ett flertal ESC-bidrag som jag tycker riktigt bra om och de brukade utse sitt bidrag genom en underhållande nationell uttagning med en speciell live-sänd auditionsaknar jag redan nu landet i tävlingen.

Sättet som TV-bolaget BTRC skamlöst bröt mot Eurovision-reglerna på vid upprepade tillfällen inför ESC 2021 och slösade allas tid gör dock att jag inte saknar TV-bolaget som sådant, nu när det uteslutits ur EBU, utan hoppas att landet gör en comeback om några år och att det då blir en rejäl nystart. I nuläget så känns detta som en väldigt naiv önskan men inget är omöjligt. 🙂

Se “Belarus i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Belarus i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Micke

  Vad ska man säga om Belarus då? Inte mycket för de har sannerligen inte slängt ut bidrag som vart i min smak. Ett bidrag är helt överlägset. Ett av de största glädjepillren i ESC-historien. Inget jag skulle lyssna på irl men i ESC blir det något helt annat. Problemet med bidraget var bara att de tyvärr gjorde lite justeringar som inte var så lyckade. Sen höll väl inte rösterna helt heller. Ska man lyssna så är det studioversionen. Jag pratar om Historyja Majho Zyccia – Naviband – 2017.

  Två bidrag till är ändå värda omnämnande. Dels bidraget med den vidriga propagandan. Pratar om “I loveBelarus”, Anastasiya Vinnikova- 2011. Låtmässigt betydligt bättre än slutprodukten blev. Det andra bidraget är “My Galileo”, Aleksandra & Konstantin – 2004 med väldigt stor mysfaktor egentligen men samtidigt med stora hål i produktionen.

  Tackar dig Pinglan att du slängde ut detta om Belarus för när jag nu lyssnade igenom bidragen hittade jag det bidraget jag letat efter. Jag har ju tio bidrag genom ESC-historien som varit så genuint usla att jag gett dem en FET NOLLA i betyg. Botten 3 av dessa tio är Österrike 2012, Sverige 2013 och Sverige 2017. Av dessa tio har ett försvunnit i mitt minne men nu hittade jag det bland Belarus bidrag Möjligen tidernas töntigaste och fjantigaste framträdande och det säger ju inte lite när det gäller den här tävlingen 🙂 Pratar om “Butterflies“, 3+2 – 2010. Blir illamående bara av att prata om det. Robban, Robban hur kunde du ställa upp på det här?

 2. Adri

  Jag får väl ansluta mig till hårda klubben, som Micke startade. Belarus är ett av de sämre länderna i tävlinfen. Verkligen. Mycket här har varit i min botten 5 sina respektive år. Men ok, vi börjar med det ok.

  1. ”My galileo” (2004)
  – Ja det här är ju en otroligt obegriplig låt. Men det jag begriper älskar jag. Åtminstone fram tills liveframträdandet.

  2. ”Love me tonight” (2005)
  – Kvinnan lät lite som ett får, men innan man fick veta det hade jag denna högt.

  3. ”Solayoh” (2013(
  4. ”Story of my life” (2017)
  5. ”I love Belarus” (2011)
  6. ”Work your magic” (2007)
  7. ”Like it” (2019)

  Den enda låten jag faktiskt gillar-gillar är 2004. Resten jag nämnt är mest sånt jag står ut med bara, mer än aktivt gillar.

  Resten av deras låtar? Tyvärr mestadels smörja.

  Jag välkomnar Belarus tilbaka när landet skärpt sig. Det säger väl sig själv att landet har mer problem än att ESC inte finns i deras liv längre, så helst av allt vill jag väl bara se att allt löser sig för dem! 🙂

  Vad äckligt präktigt av mig.

 3. Lukas (ESC-Panelen)

  Belarus har ju alltid haft svårt att hänga med övriga Europa musikmässigt. Troligen tror jag att den diktatur som landet blev efter Sovjetunionens fall gjort landet väldigt isolerat, något som till viss del får anses vara självförvållat. Med det sagt finns det väl några goda korn här och var, som 2009 och 2017. Men sen finns det några riktiga kalkoner också, som 2019 och 2013 först och främst.

  Det senaste vi sett från dem tyder ju på att regimen tycks vilja fjärma sig mer och mer från övriga Europa, och tycks vara så fasta i sin övertro kring att de är de allsmäktiga att de helt tappat kontakten med sitt folk. Liksom Joffrey i Game of Thrones. Mycket sorgligt.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag håller med om att “Butterflies” är ett väldigt speciellt bidrag. Ibland när jag lyssnar på det så känner jag för att hålla en “skämskudde” framför ansiktet då jag uppfattar det som ett bidrag som verkligen är på fel sida gränsen av smörigt och förutsägbart… men jag måste erkänna att jag oftast (dock motvilligt) köper det. 🙂 Under rätt förutsättningar så är fjärilsvings-ögonblicket helt magiskt. 😀

  @Adri, Själv tycker jag riktigt bra om tre av bidragen men gillar ytterligare en del av dem så Belarus är inte ett av de länder som jag tycker lyckats sämst i tävlingen (vad gäller att skicka bidrag som faller mig i smaken). Utöver det så finns det även ett flertal artister som jag hoppas få återse vid auditionerna så jag kommer definitvit att sakna detta land om de blir borta en längre tid. Men, men… precis som du påpekar så är ESC knappast landets största problem så det är bara att vänta och se vad som händer.

  @Lukas, Ja, visst märks det att landet varit avskilt från övriga världen en längre tid och det är just det som gör det så unikt och tillför så mycket, enligt min åsikt. Det blir kanske inte helt lyckat varje gång men det är inte ofta de skickat bidrag som fått mig att rycka på axlarna. Många verkar tycka att målet är att stänga ute alla länder som är annorlunda men själv är jag fascinerad av olikheterna hos ESC-länderna och även om jag inte står bakom politiken hos ett flertal av länderna så skulle jag inte vilja se ett ESC utan dem… men det gemensamma regelverket kan dock inte brytas utan konsekvenser.

 5. oe

  Topp 10 sedan 2000:

  1. 2018 – Forever
  2. 2010 – Butterflies
  3. 2014 – Cheesecake
  4. 2007 – Work Your Magic
  5. 2019 – Like It
  6. 2013 – Solayoh
  7. 2015 – Time
  8. 2009 – Eyes That Never Lie
  9. 2006 – Mum
  10. 2011 – I Love Belarus

  Men det är egentligen vara “Forever” som jag verkligen gillar, en extremt underskattad låt som jag faktiskt placerade på nionde plats av samtliga ESC-låtar mellan 2000-2020. Och ändå känns det som att produktionen inte riktigt får ut det bästa av låten, för det är en fruktansvärt fin melodi. Gillar också verkligen kontrasten mellan den melankoliska melodin och den perfekta kärlekshistorien i texten. Nästan som att den handlar om en psykopat som tror att allt är perfekt, när det egentligen inte alls är det.

 6. Engsla

  oe, intressant tolkning av låten 🙂

  Belarus bidrag är fortfarande lika svåra att ranka. Ett av de länder i tävlingen där jag har svårast att hitta något jag alls tycker om. Så här blir min topp tio:

  1. “Story of My Life“, 2017
  2. “Da Vidna”, 2020
  3. “Help You Fly“, 2016
  4. “My Galileo”, 2004
  5. “Eyes That Never Lie“, 2009
  6. “FOREVER“, 2018
  7. “Like It“, 2019
  8. “Time“, 2015
  9. “We Are The Heroes“, 2012
  10. “Work Your Magic“, 2007

 7. Micke

  @Engsla, se där du visar på god smak 🙂 Du har 2017 som etta och 2010 utanför listan 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se