#EurovisionAgain

Schlagerpinglan: I kväll är det återigen dags för manade Eurovision-fans att samlas framför skärmarna och tillsammans titta på en historisk ESC-final via YouTube, dela med sig av sina kommentarerTwitter under #EurovisionAgain och rösta fram en ny vinnare, se mer info här.

Vilka ESC-finaler som redan återupplevts under den första säsongen hittar ni här, medan den andra säsongens avklarade finaler finns här. Ni hittar årgångarna i tidsföljd här.

Tredje lördagen i månaden kl. 21:00 är det som gäller och i kväll är det tydligen Eurovision Song Contest 1980 från Haag som ska återupplevas. (Grafik lånad från againvision)

Uppdaterat: Se en intervju med 1980-vinnaren Johnny Logan här:
Johnny Logan – What’s Another Eurovision Victory” (6:26 – Jul 17, 2021 – eurovision.tv)

Vinnaren av Eurovision Song Contest 1980:

What’s Another Year“, Johnny Logan (Irland)

Schlagerpinglan: Under kvällens show postar jag ett nytt inlägg med finalens resultatlista från 1980 med länkar till bidragen, precis som jag gjort vid de tidigare lördagarna jag deltagit i denna aktivitet. Först ska jag dock (under showens gång) se om jag kan få fram mina egna final-röster för 1980. 😀

Uppdaterat: Här är resultatet från lördagens omröstning:

#EurovisionAgain
(Grafik:#EurovisionAgain på Twitter)

Resultattavlan från 1980 hittar ni här: “Tillbakablick: Eurovision 1980 i Haag, Nederländerna

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision Again – 17:e juli 2021 – ESC 1980”

 1. Schlagerpinglan

  Efter att ha lyssnat på samtliga tävlingbidrag under kvällens gång så har jag sammanställt min ESC 1980-topplista:

  12 poäng – “Non So Che Darei”, Alan Sorrenti (Italien)
  10 poäng – “Huilumies”, Vesa-Matti Loiri (Finland)
  8 poäng – “What’s Another Year”, Johnny Logan (Irland)
  7 poäng – “Um Grande, Grande Amor”, José Cid (Portugal)
  6 poäng – “Amsterdam”, Maggie MacNeal (Nederländerna)
  5 poäng – “Theater”, Katja Ebstein (Tyskland)
  4 poäng – “Cinéma”, Paola (Schweiz)
  3 poäng – “Bitakat Hob”, Samira Bensaïd (Marocko)
  2 poäng – “Papa Pingouin”, Sophie and Magaly (Luxemburg)
  1 poäng – “Autostop”, Anna Vishy and the Epikouri (Grekland)

  11:a – “Qué Date Esta Noche”, Trigo Limpio (Spanien)
  12:a – “Hé, Hé M’sieurs Dames”, Profil (Frankrike)
  13:e – “Love Enough For Two”, Prima Donna (Storbritannien)
  14:e – “Sámiid Ædnan”, Sverre Kjellsberg and Mattis Hætta (Norge)
  15:e – “Just Nu!”, Tomas Ledin (Sverige)
  16:e – “Tænker Altid På Dig“, Bamses Venner (Danmark)
  17:e – “Petr’oil”, Ajda Pekkan (Turkiet)
  18:e – “Du Bist Musik”, Blue Danube (Österrike)
  19:e – “Euro-vision”, Telex (Belgien)

 2. Micke

  Tyvärr ett mycket svagt år i ESC-historien. Kan som bäst få ihop en Topp 5!

  Topp 5:

  1. Sverige
  2. Nederländerna
  3. Irland
  4. Italien
  5. Luxemburg

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag hade också för mig att det var ett väldigt svagt år och fick därför två riktigt stora, positiva överraskningar i form av bidragen från Italien och Finland. Två riktiga pärlor som jag av någon anledning missat vid tidigare genomlyssningar. Bättre sent än aldrig. 😀

 4. Adri

  Det blir faktiskt bara en topp 5 från mig. Jag tycker det är ganska svagt faktiskt. Iofs en rätt hög lägstanivå, men en rätt låg högstanivå också. Så… plus/minus noll antar jag.

  1. Nederländerna
  – Jag älskar Amsterdam jag med, så då älskar man väl en låt om staden också! Mycket drama är alltid kul.

  2. Marocko
  – Arabiska är ju ett otroligt språk. Också en intressant mix av pop och etno, sällan skådat i tävlingen 1980 🙂 Före sin tid helt klart

  3. Spanien
  – Tjatig som fasen. Men även denna är dramatisk, vilket uppskattas.

  4. Luxemburg
  – Söt och glad, men dum. Två positiva egenskaper mot en negativ. Enkel matte. Jag gillar denna! 🙂

  5. Irland
  – Inte hans bästa. Han var bättre 1987 (sen sämre igen 1992). Men en vinnare så god som någon detta år antar jag.

 5. Micke

  Med tanke på det som Adri skrev nu kan jag ta upp den största myten som finns om mig och ESC bland alla som känner mig. Eller rättare sagt INTE känner mig när det gäller just detta. Det handlar om myten “Micke avskyr Johnny Logan och hans låtar.” Har aldrig fattat och kommer aldrig att fatta var den myten kommer ifrån. Allt har sitt ursprung i en enda refräng och därifrån vet tydligen folk allt om mig och vad jag tycker om Logan 🙂

  Jag rankar hans låtar till att börja med:

  1. “Terminal 3”, Linda Martin -1984 – (8/10) MER ÄN BRA
  (I kampen om segern mellan Sverige och Irland hade jag helst sett Irland som vinnare. Men just detta året borde det inte ha varit någon kamp överhuvudtaget för Italien stod i egen klass)
  2. “Why me”, Linda Martin – 1992 – (7/10) BRA
  (Värdig vinnare men precis så som det var när hon deltog åtta år tidigare borde det inte ha varit någon kamp om segern. Även här stod Italien i fullkomlig särklass)
  3. “What’s Another Year?”, Johnny Logan – 1980 – (7/10) BRA
  (En ok vinnare men Nederländerna borde ha vunnit. Det bidraget stod på en annan platå än övriga. Visserligen gillar jag Sverige bättre men det har enbart med glädjepiller att göra. Klass stod Nederländerna för men helt ok med Logan som vinnare)
  4. “Hold me now”, Johnny Logan – 1987 – (3/10) DÅLIG
  (Troligen det bidrag genom alla tider som varit mest svårbedömt för mig. Med en bra vers och en usel refräng blir det svårt. För mig är versen (8/10) och refrängen (1/10). Efter funderande blir då betyget (3/10) Det här är t.o.m värre än skillnaden vers och refräng i Zelmerlöws vinnare från 2015. Båda spårar dock ur fullständigt när refrängen dyker upp. By the way…Italien, Turkiet och Israel var bäst 1987)

  Så refrängen i Logans vinnare från 1987 är alltså det enda jag inte gillar hos hans bidrag. Från detta har myten om mitt ogillande dykt upp Märkligt. Hoppas ni här fattar bättre iaf 🙂

 6. Micke

  Eftersom jag gått och blivit sjuk igen så har jag lite tid över här. Fick därför för mig att titta på ett av de mest ointressanta åren för mig. Pratar om året 1983 och står anledning till det stavas ju Carola. Ignorerade henne och främlingslegionen och tog mig en extra titt på övriga 19 bidrag. Nu hör det ju till det hela att 0-talets tävlingar överlag var och är de sämsta som jag ser det men tusan vet om inte 1983 var det bästa av dem trots det hemska svenska. Hittar faktiskt flertalet låtar som jag nästan glömt som jag blev glad över att lyssna på.

  Topp 10:

  1. “¿Quién maneja mi barca?”, Remedios Amaya – Spanien
  (Finns inte ord att beskriva vad denna dam och hennes bidrag har betytt för mig och mitt intresse för ESC. The Queen of ESC forever)

  2. “Si la vie est cadeau”, Corinne Hermès – Luxemburg
  (Jag bugar och tackar för att du vann Corinne. Den räddande ängeln)
  3. “Per Lucia”, Riccardo Fogli – Italien
  (Mest nervös av allt i ESC men kan man bli annat än på gott humör av detta?)
  4. “Fantasiaa”, Ami Aspelund – Finland
  (Finland med som så ofta förr ett riktigt glädjepiller)
  5. “Rendez-vous”, Pas de deux – Belgien
  (Vilket fullständigt intet men samtidigt helt underbart. ESC behöver sånt här för att slipa bort allt överdrivet allvar och utopi till att tro på att ESC är världsbäst i musik)
  6. “Chai”, Ofra Haza – Israel
  (Ännu en dam att tacka för att katastrofen inte inträffade detta år)
  7. “I’m Never Giving Up”, Sweet dreams – Storbritannien
  (Undantaget 1997 sista året som detta land ställde upp med något bra)
  8.”Mou les”, Christie Stassinopolou – Grekland
  (Den här kom jag inte ens ihåg att jag någonsin lyssnat på. Så avskalad och vacker)
  9. “Io cosi non ci sto”, Mariella Farré – Schweiz
  (Vet egentligen inte varför jag gillar den här. Troligen på grund av rösten. Älskar ju mörka kvinnoröster. En del saknar ju det i sitt register. Eller vad säger främlingslegionen? :-))
  10. “I agapi akoma zi”, Stavros & Constantina – Cypern
  (Tänk så skönt det är med avskalat ibland. Bara gå in och göra sitt utan robotar och liknande svävande runt sig)

 7. Adri

  Micke: Inte för att vara dryg, men jag är osäker på hur utbredd “myten om Micke och avskyn mot Johnny Logan” är. Jag kände i varje fall inte till den.

  Håller däremot med om att “Terminal 3” är hans bästa verk – och att Italien borde vunnit det året. Istället blev Italiens låt titel-melodin till SVT-programmet “Fräcka Fredag” och då kan man undra… är inte det den största vinsten trots allt?

  Nej, det är det verkligen inte. Låten förtjänade ett bättre öde även utanför tävlingen.

  Håller däremot inte med om “Hold me now”. Det är en tidlös och ikonisk låt. Jäklar vad den håller.

  Gällande 1983 är jag iaf med dig gällande vinnaren. Tyvärr inte mycket annat. Inte ens Carola. I mina ögon tror jag faktiskt aldrig hon varit bättre än just “Främling”. Eller hon kanske har, men hennes låtar har aldrig.

 8. Micke

  @Adri,,jag pratade om de som känner mig irl 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se