Spanien Vid en presskonferens från Benidorm, där det även bjöds på en nostalgisk tillbakablick på nästan alla de 60 spanska ESC-bidragen och live-framträdande av 2014-representanten Ruth Lorenzo, gjorde TV-bolaget RTVE ett efterlängtat uttalande angående Spaniens planer för Eurovision Song Contest 2022.

Vid presskonferensen undertecknats ett avtal av José Manuel Pérez Tornero (RTVE:s president), Ximo Puig (Generalitat Valencianas president) och Toni Pérez (Benidorms borgmästare) i syfte att förnya och modernisera Benidorm-festivalen. Genom att dra nytta av ett känt varumärke hoppas de kunna göra Benidorm till en mötesplats för musik, Europa och mångfald.

Benidorm International Song Festival hölls 39 gånger mellan 1959 och 2006 och arrangerades på sommaren för att belysa staden och spansk musik. Vinsten var den prestigefyllda “gyllene sjöjungfrun”-trofén, se wikipedia för mer info.

Bland de spanska Eurovision-artister som deltagit i festivalen kan nämnas Karina (då Maribel Llaudes), Betty Missiego, José Vélez, José Guardiola, El Dúo Dinámico, La Década prodigiosa, Coral Segovia, Alazán, Raphael (vann 1962 med “Llevan“, representerade Spanien i ESC 1966-1967) och Julio Iglesias (vann 1968, se nedan).

Spaniens nationella ESC 2022-uttagning i korthet

Representanten för Spanien i Eurovision Song Contest 2022 kommer att väljas ut vid en musikfestival i Benidorm som förväntas bli en årlig mötesplats för att främja spansk, främst ny och ung, musik.
2022-festivalen är tänkt att hållas i början av 2022 (februari enligt eurovision.tv), sändas live via La 1 och RTVE Play samt bestå utav två semifinaler och en final.
Vinnaren kommer att utses genom en mix av tele- och juryröster.
Mer information om festivalen, som ännu inte har något officiellt namn, kommer senare.
(Källor: RTVE, RTVE och eurovision.tv)

“Benidorm International Song Festival”-vinnande ESC-artist:

Benidorm 1968-1:a: “La vida sigue igual“, Julio Iglesias (se wikipedia för övriga vinnare)
ESC 1970-4:a: “Gwendolyne“, Julio Iglesias

Schlagerpinglan: Det här var ju precis det jag hoppades men inte riktigt vågade tro på. En storsatsning från det spanska TV-bolaget som resulterar i en riktig nationella uttagning i flera (men inte för många) steg. 🙂

Det är även glädjande att se att RTVE nu räknar Spanien till familjen av länder som har som tradition att utse sina ESC-bidrag via nationella festivaler, då de avslutar sin nyhetsartikel med att rada upp andra länders uttagningar: Sanremo (Italien), Melodifestivalen (Sverige), Melodi Grand Prix (Norge), Festival da Cançao (Portugal), Dansk Melodi Grand Prix (Danmark), Eesti Laul (Estland), Evrovizijska Melodija (Slovenien), Uuden Musiikin Kilpailu (Finland) och Festival i Kënges (Albanien). Ett tecken så gott som något på att detta är början på något som är tänkt att bli årligt återkommande.

Nu håller jag tummarna för att det (inom några år) blir en succé, både festivalen i sig och att det visar sig i landets ESC-resultat. Som det Big Five-land det är så har de ju redan finalplatsen klar men förhoppningsvis så kan de börja klättra uppåt i resultatlistan. Lycka till, Spanien. 😀

Mer om Spaniens förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Spanien i ESC 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Spaniens 2022-bidrag utses genom moderniserad Benidorm-festival”

 1. Engsla

  Roliga nyheter! Spanien är ett stort land, så nog måste det finnas många nya artister och låtskrivare därute som kan komma med något riktigt bra till esc. Om inte annat så blir det ju intressant för oss att följa ännu en uttagning. Hoppas att fler länder följer efter och slopar de interna valen 🙂

 2. Adri

  Hoppas verkligen det lönar sig också så att de slipper skämmas som gjorde en så stor grej av detta.

  Med tanke på vilka grymma bidrag Spanien skickat genom historien måste det kunna finnas nåt som kan ta sig in på topp 10.

  När jag tänker efter genom historien så har Spanien verkligen förtjänat mer än sina två vinster (ironiskt nog tycker jag att de två låtarna som faktiskt vann, inte förtjänade det… framför allt inte låten 1969).

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se