IrlandTV-bolaget RTÉ har bekräftat att Irland kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022. Hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har ännu inte avslöjats. Mer info väntas vid ett senare tillfälle. (Källa: esctoday.com)

Irlands ESC 2021-bidrag:

MAPS“, Lesley Roy

Irlands senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2022: ?
2021: Internval MAPS“, Lesley Roy 16:e i semi 1
2020: Internval Story Of My Life“, Lesley Roy inställd tävling
2019: Internval 22“, Sarah McTernan 18:e i semi 2
2018: Internval Together“, Ryan O’Shaughnessy 16:e i finalen
2017: Internval Dying to Try“, Brendan Murray 13:e i semi 2
2016: Internval Sunlight“, Nicky Byrne 15:e i semi 2
2015: Eurosong 2015 Playing With Numbers“, Molly Sterling 12:a i semi 2
2014: Eurosong 2014
(med mentorer)
Heartbeat“, Can-Linn (featuring Kasey Smith) 12:a i semi 2
Se även:Irlands samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Trots att Irland är det land som vunnit ESC flest gånger (närmare bestämt sju gånger) så imponerar knappast deras senaste resultat i tävlingen speciellt mycket – endast en finalplatssju försök.

Det har ju rapporterats om att den irländska delegationschefen ska ha förhoppningar om att kunna involvera publiken i ESC 2022-valet men att ekonomin som vanligt kan sätta käppar i hjulet. Klart är i alla fall att senast Irland hade något av en storhetstid i tävlingen var mellan 2010-2013 och då tog de sig till final varje år med hjälp av den nationella uttagningen Eurosong.

Visst, det har inte gått så bra de senaste gångerna de arrangerade nationella uttagningar… men med lite tur så lyckas de kanske att locka till sig rätt deltagare och visa att de fortfarande är ett av de stora Eurovision-länderna. Lycka till, RTÉ. 😀

Mer om Irlands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Irland i ESC 2022“.

Relaterad information: Nu när Irland bekräftat sitt deltagande så har eurovisionworld.com 29 länder på sin lista över preliminärt bekräftade ESC 2022-länder medan wikipedia (som saknar Kroatien) har 28 länder på sin lista och esctoday.com (som saknar Bulgarien, Grekland, Kroatien, Malta, Polen, Rumänien och Serbien) har 22 länder på sin lista. Läs mer här: “Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision 2022: Irland bekräftar deltagande”

 1. Pato

  Två stycken sistaplatser senaste två åren och finalplatsen 2018 kändes enbart som tur och innan dess fyra missade finalplatser i rad. Så uselt så det är inte klokt.

 2. Pato

  Gå in 1:08 i låten här ovan… det är så man får eksem…

 3. Lukas (ESC-Panelen)

  Nånting jag hoppas på med Irland är att, och det hörde jag med några av mina panelkollegor om, är att de går tillbaka till nationell uttagning igen. Efter alla de här internvalen som bevisligen inte har funkat med undantag för 2018 så är det dags för publiken att välja. Och då gäller det att det blir en uttagning med hög ambition bakom. Inte som det var sist (2015) då man bara hade en liten uttagning inklämd i ett talkshow-program.

  Fast vad jag framför allt tror de behöver göra, oavsett vilken väg de tar, är att dra nytta av sitt keltiska arv. Irländsk folkmusik brukar vara allmänt uppskattat på många håll.

 4. Adri

  Jag tycker det är lite surt att Irlands två sistaplatser nu sist: 2019 och 2021, båda kommer från två av låtarna jag helt ärligt tycker är bland Irlands bästa. All time. Båda är helt klart på min topp 5. Men båda led live. Jag tror båda skulle haft ganska fina chanser, med andra artister bakom mickarna! 🙂

  Nu ska jag göra nåt jag aldrig gjort innan… tror jag iaf. Men det är lite kopplat till vad Lukas skrev om att Irland borde omfamna sig själv mer i ESC. Av en slump ramlade jag över följande låt:

  https://m.youtube.com/watch?v=MPauKZ4hN6M

  Det är Irlands låt i Junior Eurovision för nåt år sen. Jag är själv inte särskilt intresserad av JESC, och vet att många här inte heller är det. Men jag kan faktiskt rekommendera denna specifika låt.

  Låten är på iriska – ett språk jag är osäkert på om det ens dykt upp i ESC. Den omfamnar också irländska musikkulturen och irländs mytologi i texten.

  Detta hade varit Irlands bästa låt för mig om den deltog i riktiga Eurovision. Och det gjorde mig lite nedslagen. För Irland i ESC presterar inte, men så skickar de sånt här till det betydligt mindre breda Junior ESC. Det är liksom ett så jäkla tydligt bevis på att den irländska viljan och talangen finns där. Även inom denna bubbla. Men det är helt missriktat. För personligen känner jag att den vuxna tävlingen ska priorteras över ett barn-event. Men det kanske bara är jag.

  Jag hade blivit gladare om tjejen i länken ovan kunnat vänta 4-5 år och sen skickat denna låt till den vuxna tävlingen istället, för det är tamigtusan bättre än allt Irland skickat i min livstid (dvs senaste 25 åren).

 5. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag kan bara instämma, låten du hänvisar till var verkligen stämningsfull och vacker. Det finns m.a.o. hopp även för Irland. 🙂

  Letar de bara rätt på några artister som först och främst imponerar live och dessutom kan presentera originella bidrag som inte låter som vilket land som helst hade kunnat skicka in (borde finnas många talanger runt om på Irland som drömmer om en chans att nå ut, eller etablerade artister som längtar efter att få göra något eget) så har de grunden till en väldigt intressant uttagning. Hur svårt kan det vara? 😉

 6. Pato

  Om vi ändå ska ta upp JESC så är det ändå lite stört att flera länder skickar betydligt starkare material till JESC än till ESC. Frankrike vann JESC 2020, den låten är en mycket större hit än den låten Frankrike kom tvåa med i år…

  Kolla på Polen. Kolla på Georgien och fleera andra. Kolla på Spanien i JESC. I JESC så upplever jag att flera länder får mer utrymme att göra sin grej än vad flera gör i den riktiga tävlingen. Det kan ju bero på att ESC-systemet är kanske lite smutsigare, I JESC är det ingen som ringer Sverige och frågar om produkter man kan köpa in tex. Sverige är ju inte ens med längre. MED där här säger jag inte att JESC är en så himla mycket bättre tävling än ESC. Det finns flera låtar från JESC som är helt bedrövliga o man tänker bara hur i helskotta kan barn stå där o sjunga det dom sjunger. Men att musiken är ibland mer spännande än i den stora tävlingen det tycker jag är beklämmande och egentligen katastrofalt. Det är ju den stora tävlingen som ska kännas mycket mer äkta och starkare. Det är ju ESC som ska stå i framkant, inte JESC.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se