SanMarino Tre dagar efter att TV-bolaget SMRTV började att ta emot ansökningar till den nationella uttagning som ska utse San Marinos representant i Eurovision Song Contest 2022 så kommer rapporter om att det redan kommit in 45 anmälningar. Ungefär 40% av dessa kommer från utlandet, mestadels från Sverige.

Una Voce per San Marino” har inga restriktioner vad gäller medborgarskap eller språkval och inleder med utbildning och auditioner för oetablerade artister i två omgångar i december och januari för att sedan övergå i fem semifinaler mellan den 9:e och 13:e februari samt en avslutande final den 16:e februari. Därifrån går 9 oetablerade artister till finalen den 19:e februari där de får tävla mot 9 inbjudna, etablerade artister om att få representera San Marino i ESC 2022. (Källa: sanmarinortv.sm)

San Marinos “svensk-bidrag” i ESC 2021:

Adrenalina“, Senhit (22:a i finalen av ESC 2021)

Schlagerpinglan: Med tanke på att 2 530 bidrag skickades in till Melodifestivalen 2022 och det troligtvis endast kommer att väljas ut 28 bidrag till den svenska uttagningen så är det kanske inte så konstigt att många även tar chansen i denna nya uttagning, som ni kan läsa mer om här. Lycka till. 😀

Mer om San Marinos förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “San Marino i ESC 2022“.

Relaterad information: Observera att vi närmar oss deadline för de som vill skicka in sina bidrag till Tjeckiens “ESCZ 2022“ (30:e september). Inledningsvis var även deadline för Albaniens “Festivali i Këngës 60” den 30:e september men den har flyttats fram till den 15:e oktober. Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “San Marino 2022: Stort svenskt intresse för uttagningen”

 1. Pato

  Haha, exakt den nyheten vi behövde, nu vet vi med all säkerhet att San Marino till nästa år också kommer ställa upp med en tråkig utfyllnadslåt skriven av Debbarna… Kanske dags att kasta ut dom ur tävlingen?

 2. HW

  “Bara” 40% från utlandet låter ändå ganska lovande 😉

 3. Adri

  Pato: Fast inte riktigt ändå va? Det ska ju ändå ske en hel uttagning på vägen. Vilket innebär att de löper stor risk att åka ut på vägen. Och vinner de… jamen då är de ju tydligen bäst och då är det oproblematiskt det med! 🙂

  Eller jag vet inte. Jag personligen blev väl inte jätteglad. Men om man sätter det i perspektiv så är det ju inte speciellt mycket svenskt ändå 🙂 Rent statistiskt, om det ska fortsätta med denna procent, så är det ju större chans att deras bidrag inte kommer ha svenska rötter! 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Pato, Om en “tråkig utfyllnadslåt skriven av Debbarna” är det bästa som kommer fram ur San Marinos uttagning så är det väl positivt att de har något som troligtvis kommer att fungera hyfsat att falla tillbaka på? Förhoppningen är ju att de ska hitta något unikt för landet men det finns ju inga garantier. Dessutom så är det inget som säger att det är etablerade svenskar som anmält sig (det är ju trots allt nykomlingskateogrin vi talar om) utan det kan ju vara nya talanger som missats av Melodifestivals-juryn.

  @HW, Visst, jag tycker att 60% inhemska ansökningar låter som en förvånansvärt hög siffra. Inte utan att man blir lite hoppfull. 😀

  @Adri, Håller helt med. Det spelar egentligen ingen roll vem som anmäler sig, är de inte tillräckligt bra så lär de inte komma så långt. Skulle jag gissa så hade juryn gärna valt ett helt inhemskt bidrag först och främst… men om det nu visar sig att ett “svensk-bidrag” är helt överlägset så lär de ju inte blunda för det.

  Men, men… än så länge är det ju bara de inledande anmälningarna som rapporterats. Återstår många steg innan de 9 nykomlingarna (och 9 etablerade artisterna) är utvalda. Vilka nationaliteter de till slut har återstår att se. 🙂

 5. Pato

  Men tänk er, vi hade kunnat ha ett land till i tävlingen som hade kunnat vara på samma nivå som Italien brukar vara, eller ett Italien 2.0. Men istället för vi pajas bidrag eller en slätstruken svenskskriven låt eller robotar…

 6. Adri

  Pato: Men det vet vi ju inte än. Precis som man inte ska ta ut en seger i förskott, ska man ju inte heller ta en förlust 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Pato, Vi skulle kunna ha över 40 länder på “samma nivå som Italien” om alla köpte in italienska bidrag…. men jag ser inte hur det skulle vara mer intressant än att alla köper in svenska bidrag. Reglerna är som de är och i nödfall så kan man förlita sig på utländska låtskrivare (och i värsta fall även artister) men jag är övertygad om att alla TV-bolag egentligen helst skickar inhemska bidrag (det ger ju bättre PR).

  Jag hoppas att San Marinos uttagning slutar med att de hittar ett konkurrenskraftigt, inhemskt bidrag (och varken behöver förlita sig på Sverige, Italien eller något annat land) men skulle det visa sig att något annat är bättre så ser jag inga problem med att de skickar det i stället. Reglerna är ju trots allt lika för alla.

 8. Lukas (ESC-Panelen)

  Det Pato syftar på med att San Marino ska vara ”Italien 2.0” har ju att göra med landets täta geografiska band till sin större granne.

  Det är lite samma fenomen som vi såg när Luxemburg och Monaco ställde upp och rönte framgångar förr i tiden. Medan Frankrike (deras närmsta stora grannland) länge hade en enda radio/tv-kanal under 50-talet till och med mitten på 70-talet, kunde luxemburgsk respektive monegaskisk radio och tv marknadsföra andra artister i den franska marknaden och låta ESC bli en språngbräda för dessa artister att slå igenom kring den frankofona sfären. Samtidigt kunde då även RTL och TMC också marknadsföra sig själva, allt detta genom att konkurrera med det dåvarande franska radiomonopolet.

  Vad beträffar San Marinos approach nu så är jag ändå optimistisk. Det är kul att ett så litet land med såpass skrala framgångar ändå visar en såpass stor ambition med sitt deltagande. Det återstår ju sen och se hur slutprodukten blir, det är ändå ganska långt kvar.

 9. Schlagerpinglan

  @Lukas, I det här fallet handlade väl “Italien 2.0” mer om att Pato tidigare skivit att han vill ge tvåan från Sanremo-festivalen erbjudandet att representera San Marino, vilket är ganska långt ifrån ett samarbete över gränserna och mer av ett helt utsuddande av San Marino från ESC-kartan.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se