TjeckienEfter att deadline för låtskrivare och artister att skicka in bidrag till Tjeckiens nationella uttagning inför Eurovision Song Contest 2022 passerades den 30:e september har TV-bolaget ČT meddelat att de (precis som 2020) fått in över 150 låtar från ett flertal olika länder.

Nu kommer TV-bolaget att gå igenom de inskickade bidragen för att sedan välja ut de bästa till den nationella uttagningen ESCZ 2022 som är tänkt att avgöras i december 2021, se nedan för mer info:

Tjeckiens första ESCZ-vinnare:

Lie To Me“, Mikolas Josef (6:a i ESC 2018-finalen)

Eurovision Song CZ 2022 – Reglerna i korthet:

TV-bolaget ČT kommer att utse Tjeckiens bidrag till ESC 2022 i december 2021 genom den nationella uttagningen “Eurovision Song CZ 2022” (vilket ger den utvalda artisten tid att arbeta med sitt ESC-framträdande från januari 2022).
Mellan den 16:e och 30:e september tog TV-bolaget emot anmälningar till ESCZ 2022.
Senast den 20:e oktober får de utvalda besked om att de valts ut.
I början av december presenteras de uttagna artisterna och bidragen för allmänheten.
ESCZ 2022 avgörs genom en online-omröstning där 50/50 jury och tittarröster (50% tjeckiska, 50% utländska tittare) bedömer live-inspelningar av bidragen.
(Källa: ceskatelevize.cz)

Schlagerpinglan: Efter att antalet inskickade bidrag stadigt minskat (från 400 till ca 300 till ca 150) så ser de nu ut att hålla sig runt 150 st. Tyvärr så fick vi denna gång inte veta hur många av bidragen som kom från tjeckiska låtskrivare. De senare åren så har de ökat från 36 till 60 till 72 och det vore intressant att veta om det inhemska intresset håller i sig. Kanske avsaknaden av info ger en hint?

Oavsett vilka som står bakom bidragen så hoppas jag att ČT fått in så pass många starka kandidater att den nationella uttagningen inte bara blir av utan även kan imponera med ett intressant startfält. Högst upp på önskelistan står Mikolas Josef, Václav Noid Bárta och Marta Jandová men okända talanger som har något unikt att dela med sig av vore kanske det bästa för att inte riskera att man hamnar i samma repris-fälla som många andra länder gjort genom åren. 🙂

Uppdaterat 21-10-18: Enligt eurovoix.com lär Mikolas Josef skickat in ett bidrag till ESCZ 2022. Om det stämmer och om det i så fall blir uttaget till tävlingen återstår att se. Själv håller jag tummarna. 🙂

Mer om Tjeckiens förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Tjeckien i ESC 2022“.

Relaterad information: Observera att vi närmar oss deadline för de som vill skicka in sina bidrag till Estlands “Eesti Laul 2022” till en billigare avgift (17:e oktober). Fr.o.m. den 18:e oktober dubblas avgiften. Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se