RumänienPrecis som utlovat så började TV-bolaget TVR den 26:e november att ta emot bidrag till “Selecţia naţională 2022“, Rumäniens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2022, där totalt 45 bidrag kommer att tävla i denna nya rumänska uttagning, se schemat nedan.

Schemat för Rumäniens “Selecţia naţională 2022”:
26:e november – TVR tar emot bidrag
19:e december: Deadline
21:a – 22:a december: TVR väljer ut bidrag
23:e december: De 45 bidragen presenteras
9:e – 10:e februari: Semifinal – del 1
(bedömning och onlineomröstning)
45 musikvideor → 20 semifinalister
(jury utser 15 st – tittarna utser 5 st)
12:e februari: Semifinal – del 2
(jury-live-show)
20 semifinalister → 10 semifinalister
(endast juryn röstar)
5:e mars: Final 10 finalister → 1 vinnare

Senaste “Selecţia naţională”-bidrag att nå ESC-finalen:

Yodel It!“, Ilinca feat. Alex Florea (7:a i ESC-finalen 2017)

Rumäniens “Selecţia naţională 2022” – Reglerna i korthet:
Intresserade kan skicka in sina bidrag (till en kostnad av 200 lei och då ska både en musikvideo och en a capella-version av låten bifogas) till TVR (eurovision.romania@tvr.ro) mellan den 26:e november och 19:e december.
Även utländska låtskrivare är välkomna att skicka in bidrag, mer info om Selecţia Naţională 2022 hittar ni hos TVR (på rumänska).
45 bidrag kommer att väljas ut av en fem-persons-jury och presenteras den 23:e december.
Semifinalen består utav två delar:
Del 1: De 45 musikvideorna presenteras och efter en jurybedömning och onlineomröstning (9:e – 10:e februari via Facebook) går 20 bidrag (15 utsedda av en expertjury, 5 utsedda av tittarna) vidare till nästa del.
Del 2: De 20 semifinalbidragen framförs live i en live-show den 12:e februari där en jury utser 10 finalister.
Finalen kommer att sändas den 5:e mars där de tio finalisterna framför sina bidrag live och vinnaren utses genom en mix av jury- och tittar-röster (tittarna röstar via SMS och tillåts endast att rösta en gång på varje bidrag per telefonnummer).
Vinnaren av “Selecţia naţională 2022” får representera Rumänien i ESC 2022.
Det fullständiga regelverket för “Selecţia naţională 2022” hittar ni hos TVR (på rumänska).
(Källor: eurovision.tvr.ro och wiwibloggs.com)

Schlagerpinglan: Om man ser tillbaka på den senaste årgången av “Selecţia naţională” (den som avgjordes 2019 och där juryfavoriten Ester Peony vann men ej lyckades att ta sig vidare till ESC-finalen) så anser jag personligen att det största problemet var att tittarna hade ett alltför litet inflytande, vilket även ledde till en hel del kritik i efterhand.

När jag läser reglerna för 2022-årgången så kan jag inte hitta några definitiva siffror på hur mycket inflytande tittarna får i finalen men inför den så verkar de inte ha så väldigt mycket att säga till om. Om detta visar sig vara bra eller dåligt lär väl tiden utvisa men vanligtvis så brukar det bli bäst när både juryn och tittarna får vara med och bestämma. Oavsett så ser jag det som oerhört positivt att de nu återgår till den nationella uttagningen och vem vet, kanske bjuder den på en rejäl överraskning? 😀

Mer om Rumäniens förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Rumänien i ESC 2022“.

Relaterad information: Mer information om hur man skickar in bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se