PolenEfter att TV-bolaget TVP tagit emot bidrag inför det planerade internvalet och sedan flyttat deadline för när de skulle avslöja sitt val så meddelades det i showen Pytanie na śniadanie att det kommer att bli en nationell uttagning som får utse Polens bidrag i Eurovision Song Contest 2022.

Femmanna-kommittén som fått i uppdrag att utse det polska ESC 2022-bidraget har lyckats välja ut tio bidrag som kommer att tävla i finalen av “Krajowe Eliminacje 2022” den 19:e februari, där vinnaren utses av en mix av jury- och tittar-röster.

Här nedan ser ni startfältet (som kommer att uppdateras med låtskrivare och länkar till bidragen efterhand).

Uppdaterat 2022-01-25: Uttagningen har fått ett nytt namn och heter numera “Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję“. (Källa: eurowizja.org)

Ett av de tävlande bidragen i “Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję”:

PARANOIA“, DARIA

Polens “Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję” – Startfältet:

Startordning, artister, bidrag, låtskrivare
1. Kuba Szmajkowski – “Lovesick” (live)
(Dominic Buczkowski-Wojtaszek, Ewelina Skonieczna, Jan Bielecki, Kuba Szmajkowski,
Mateusz Dziewulski, Patryk Kumór, Sven Kolandson, Thomas Karlsson
)
2. Ania Byrcyn – “Dokąd?
(Ania Byrcyn, Patryk Rogoziński, Wojtek Hartman, Szymon Orłowski, Iga Janowiak)
3. Siostry Szlachta – “Drogowskazy
(Piotr Walicki, Monika Wydrzyńska)
4. Lidia Kopania – “Why Does It Hurt
(Ylva Persson, Linda Persson, Rickard Bonde Truumeel)
5. Karolina Stanisławczyk feat. Chika Toro – “Move
(Peter Macko, Karolina Stanisławczyk, Neidy Viviana, Toro Salazar)
6. Karolina Lizer – “Czysta woda
(Marcin Partyka, Tomasz Kordeusz)
7. Unmute – “Głośniej niż decybele
(Michał Król, Michał Pakuła)
8. Mila (Emilia Dębska) – “All I Need
(MILA – Emilia Dębska)
9. Krystian Ochman – “River
(Krystian Ochman, Ashley Hicklin, Adam Wiśniewski, Mikołaj Trybulec)
10. Daria – “Paranoia” (live)
(Daria Marcinkowska, Maciej Puchalski, Kevin Zuber, Duncan Townsend)
(Källor: eurovisionworld.com, eurovision.tv och wikipedia)

Schlagerpinglan: Av de tio finalisterna så är det endast fyra namn som jag känner igen sedan tidigare och det är följande:

Siostry Szlachta deltog i Szansa na Sukces. Eurowizja 2020 med sin tolkning av “Dancing Queen” men gick ej vidare till final.
Lidia Kopania gav Polen en 12:e-plats i den andra semifinalen av ESC 2009 med “I Don’t Wanna Leave
Krystian Ochman (som ni kan läsa mer om hos wiwibloggs.com) har det ryktats en del om inför det förväntade internvalet.
Daria och hennes “Paranoia” har det också ryktats om inför internvalet.

Då jag älskar studioversionen av “Paranoia” så hoppades jag att det skulle vara ett enkelt val… men efter att ha hört bidraget framföras live så tror jag att jag inväntar den nationella finalen (och ger alla bidragen samma chans) innan jag vågar mig på någon gissning om vad som skulle kunna vara det “bästa valet” för Polen. 🙂

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Polen i ESC 2022“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2022 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “Polen 2022: Lyssna på “Krajowe Eliminacje”-bidragen”

 1. Pato

  Daria är den bästa att skicka. Synd att inte Doda kom med av någon obegriplig anledning men ja Daria är nog det smartaste valet. Hon har hiten och skickar man en hit så spelar egentligen inte slutresultat så jättemycket roll…

 2. Pato

  Det ryktas att Krystian ska ha en bra låt men jag väntar tills jag hör den. Annars är det ganska mycket som Ryssland i fjol. Har man inte planerat en nationell final i förväg så satsar TV bolaget säkert bara på att ha 1-2 bra bidrag o resten blir ren utfyllnad.

 3. Adri

  Jag är kluven. Visst, kul med en uttagning till. Men nu var jag ju beredd på att få höra deras låt officiellt imorgon. Men jaja. Det är också bra att det är en uttagning, för då känns det som att det går till mer kosher 🙂

  Polens tv-bolag verkar ju otroligt knuten till dess regering, så jag litar isf mer på en uttagning med demokratisk process, mer än en internvald artist 🙂

  Jag gillar “Paranoia”, men live-klippet oroar mig lite. Egentligen spelar inte live så stor roll för mig oftast. Det är en låt-tävling, inte en sång-tävling. Men vet att många tänker annorlunda och börjar osökt tänka på Margaret och “Cool me down” 2016. Alla trodde den skulle vinna. Den tippades t.o.m vinna Eurovision… vad händer? Polen skickar poor man’s version av Prince istället. Allt för att Margaret var lite svajig på rösten.

  Så är det så Daria låter live, vet jag inte om polackerna godtar henne. Men i nuläget, innan jag hört alla håller jag mina tummar där!

 4. Pato

  Då vill jag bara säga att det där live klippet med Daria är ju från Nyårsafton, då kanske man inte bryr sig om att sjunga perfekt… tjejen kom långt i The Voice Poland så deklart hon kan sjunga. Generellt sätt så har många fans lagt förstoringsglaset alldeles för ofta på sångröst, tycker jag

 5. Pato

  Haha, deklart man ska kunna sjunga men det är en musiktävling 😉

 6. Johanna

  @Adri 2016 valde Polen helt rätt! Näst bästa de skickat någonsin (endast slagen av Edyta Gorniak)

  Nog om det. Dövstumma som sjunger teckenspråk. Om den skulle vinna och komma till ESC, är det tillåtet enligt reglerna i ESC. Jag minns att det var ett jäkla liv när Nocturne vann ESC för den innehåller så lite sjungen text. Räknas text på teckenspråk som sång? Jag är nyfiken på denna fråga! Någon som vet svaret?

 7. Adri

  Johanna: Ah jag kan ju inte hålla med dig där. Polen var som bäst 1996, med den otroligt skrikiga balladen vars namn jag aldrig lär mig uttantill.

  Även 2020 års ”Empires” är grym 🙂

  1994 och 2016 är inte min kopp te, nån av dem.

 8. Johanna

  @Adri Du vet att jag brukar gilla riktigt bra ballader. “Empires” dock är supertråkig-vilket var synd på en duktig sångerska. Faktiskt har Polen skickat tråkiga ballader (förutom min topp 2 där då) väldigt många ggr. “Flashlight” och “In the name of love” är ju också dö-tråkiga enligt mig‍♀️‍♀️‍♀️

 9. Mr A

  Studio: Daria – “Paranoia”, men jo man kan ju ana varför de ville ha en uttagning efter det liveklippet……..

 10. Mr A

  @Johanna,

  As Eurovision is a song contest, all competing entries must include vocals and lyrics of some kind; purely instrumental pieces have never been allowed.[4]

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rules_of_the_Eurovision_Song_Contest

 11. Johanna

  @Mr A jag vet att denna regel finns men tekniskt sett är ju teckenspråk ett språk så frågan är om det räknas som text? Det borde det om man ska vara noga faktiskt…..

 12. Engsla

  Johanna, det är ett språk/text, men inte sång (vocals) så förmodligen inte godkänt? Vore intressant om det kom med ändå 🙂

 13. Pato

  Ingen chans att den vinner, den låten med ingen text…

  Man använder minst 5 låtar här som utfyllnad och TVP kommer säkerställa att vinnaren inte kommer vara en av dom som inte är vinnartippade…

 14. Schlagerpinglan

  @Johanna, Förhoppningsvis så tar TVP kontakt med EBU och kollar upp reglerna innan de arrangerar sin final för det kan bli ett väldigt obehagligt efterspel om det visar sig att låten vinner men hindras från att delta. Enligt reglerna, som jag tolkar som att det ska finnas en sångröst att lyssna på och inte enbart musikinstrument, så borde det inte tillåtas men kanske kan EBU göra ett undantag med tanke på omständigheterna. Hur det än blir så vore det önskvärt att ha alla korten på bordet i förväg.

 15. Johanna

  Ja alltså, jag vill nästan att den vinner bara för att få svar på den frågan för tekniskt sett borde det räknas som “vocals” också. De “sjunger” ju på teckenspråk……mycket intressant fråga ändå. Håller mig vaken på nätterna nu. Med det sagt tror jag ingen av dessa fyra låtar vi kan lyssna på just nu vinner….

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se