Sverige SVT har i dag avslöjat att de gör några rejäla förändringar vad gäller röstningen vid Melodifestivalen 2022. Det blir allt från extra hjärtröster i appen till poängutdelning redan i deltävlingarna, se nedan.

Melodifestivalens projektledare
Anette Brattström
Anette Brattström (Foto: Jimmy Wixtröm)

Melodifestivalen 2022 – Röstningen i deltävlingarna:

Medan de sju bidragen framförs så får tittarna rösta med hjälp av app och telefon. I appen får tittarna fem gratisröster per låt.
Efter snabbreprisen av de sju bidragen så avslöjas det bidrag som fått flest röster totalt efter den första röstningsomgången och därmed går direkt till final.
Därefter påbörjas den andra röstningsomgången. De sex kvarvarande artisterna behåller sina röster från den första omgången och tittarna får fem nya gratisröster per låt i appen.
Resultatet i den andra röstningsomgången baseras på hur rösterna fördelats i de åtta röstningsgrupperna, d.v.s. ålderskategorierna 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre i appen samt telefonrösterna.
De två finalisterna utses därmed på två olika sätt: dels den som fått flest röster totalt vid den första omröstningen och dels den som fått flest poäng från röstningsgrupperna vid den andra omröstningen.
En stor nyhet är att SVT för första gången kommer att redovisa röstningsgruppernas röstfördelning i deltävlingarna. 12:an i respektive grupp kommer att delas ut muntligt medan de resterande poängen kommer att synas i grafiken.
Tittarna kommer därmed, då de kan följa rösträkningen i direktsändning, redan i deltävlingarna att veta vilken placering de tävlande bidragen hamnade på.
En annan nyhet är att de två finalisterna inte kommer att framföra sina bidrag en extra gång i deltävlingarna.

Melodifestivalen 2022 – Röstningen i semifinalen:

Den show som tidigare gick under namnet Andra Chansen och bestod utav ett flertal dueller kallas i år för Semifinal där röstningen i stället sker i grupper.
Tisdagen den 1:a mars kommer det att genomföras en direktsänd lottdragningSVT Play där de åtta bidragen delas upp i två grupper: semi 1 och semi 2.
Ingen skillnad kommer att göras på om bidragen slutat trea eller fyra i deltävlingarna så rent teoretiskt skulle det kunna sluta med att samtliga 3:or hamnar i en grupp och samtliga 4:or i den andra.
Från semifinalen kommer fyra bidrag att gå vidare till finalen, d.v.s. två bidrag från semi 1 och två från semi 2
Resultatet i semifinalen baseras på hur rösterna fördelats i de åtta röstningsgrupperna, d.v.s. ålderskategorierna 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre i appen samt telefonrösterna.
Av tidsskäl så kommer rösterna inte att redovisas i semifinalen.

Melodifestivalen 2022 – Röstningen i finalen:

Medan de tolv bidragen framförs så får tittarna rösta med hjälp av app och telefon. I appen får tittarna fem gratisröster per låt.
Som vanligt så får tittarna fortsätta rösta efter att de internationella jurygrupperna avslöjat sina röster och till sin hjälp får de fem nya gratisröster per låt i appen.
Tittarnas röster kommer att redovisas i klump per bidrag, d.v.s. totala antalet poäng varje bidrag fått baserat på hur rösterna fördelats i de åtta röstningsgrupperna, d.v.s. ålderskategorierna 3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre i appen samt telefonrösterna.
Hur många poäng respektive bidrag fått från de olika grupperna redovisar SVT i efterhand.

Melodifestivalen 2022 – Så här fungerar ålderskategori-röstningen:

De åtta tittargrupperna infördes 2019 och består utav sju åldersgrupper i appen (3–9 år, 10–15 år, 16–29 år, 30–44 år, 45–59 år, 60–74 år, 75 och äldre) samt en grupp bestående av telefonrösterna.
I stället för att räkna antalet inkomna röster så har alla tittargrupper fått lika stor makt.
Varje grupp har lika mång poäng att dela ut, d.v.s. 12 poäng till de bidrag som fått flest röster i gruppen, 10 poäng till det med näst flest, därefter 8, 5, 3 och 1 poäng.
I finalen presenteras poäng från varje tittargrupp enligt den traditionella skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
(Källa och foto: aftonbladet.se)

Schlagerpinglan: Så där ja, nu börjar det likna något. 😀

Inte för att jag vet om dessa förändringar kommer att leda till att det blir bättre eller sämre… men rent teoretiskt så tycker jag att det mesta här låter som riktigt bra idéer. Att det bidrag som får flest röster i deltävlingen går direkt till final, att det blir fler röstutdelningar samt att vinnarrepriserna i deltävlingarna slopas ser jag enbart fördelar med och vem kan ha något emot fler gratis hjärtröster (oavsett om man använder dem eller ej)? 😀

Hur det sedan blir återstår ju att se men nu görs det i alla fall försök till förbättringar och det uppskattas. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Sverige i ESC 2022“.
Mer om Övriga länders förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “ESC 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Melodifestivalen 2022: Röstningen och röstredovisningen”

 1. Pato

  Shit, jag gick igång på det här! Mycket bättre, mycket mer händelserikt och dramatiskt, föreställer jag iaf mig att det kommer bli…

  Nu när årets artister verkar vara så ointressanta så behövdes verkligen dessa ändringar för att uppdatera konceptet och för att få en person som mig som planerade att undvika mello i år att faktiskt följa programmet. Kul, synd bara att det inte finns fler starkare namn så man hade kunnat hoppas floppar, skandaler och drama.

 2. Pato

  Däremot att redan i deltävlingarna veta vem som vinner deltävlingen kanske kan dra ner spänningen i finalen på vem som vinner hela kalaset…?

 3. Pato

  Hoppas låtarna blir åtminstone en lite mer intressanta än förväntningarna, då kan det här bli helt plötsligt en rätt schysst årgång för mello men mina förväntningar på själva låtarna är fortfarande låga…

 4. Adri

  Det mesta här tycker jag låter kanon 🙂 Att vinnarrepriserna slopas är väl inget jag brytt mig om tidigare, men visst, why not? 🙂

  Jag är däremot inte helt säker på att alla dessa förändringar är bra, men däremot hejar jag väldigt gärna på typ alla förändringar som kan tänkas komma 🙂 MF är väldigt traditionsenligt, och förändringar behövs med jämna mellanrum. Därför kul med nåt som skakar om lite mer än att döpa om Andra Chansen till semifinal.

 5. Pato

  Det kan ju vara så att SVT själva tycker att låtarna är sämre i år och därför vill man röra om så mycket som möjligt i programmen…

 6. Adri

  Förändringen jag brinner mest för, men som SVT verkar försvara in i döden är att vi ska släppa på dumheterna att karantäna de finalklara låtarna. Det är så dumt. Bara släpp låtarna ett bestämt datum… typ måndagen innan första deltävlingen. Och så är alla släppta då, så kan man lyssna in sig lite och de finalklara slipper låsas in efter sin framgång! 🙂

 7. Pato

  Det mest klockrena med det här är att istället för helt onödiga finalrepriser som tar mycket tid så får publiken en spännande omröstning istället. Det enda jag verkligen inte begriper är hur kan man ha en live omröstning i andra ronden när man redan har utropat vinnaren i deltävlingen? Ska den artisten bara kolla på på en omröstning han/hon/dem har vunnit?

 8. Schlagerpinglan

  @Pato, Jag tror nog inte att artisten i fråga har något emot att sitta och följa en omröstning och veta att finalbiljetten redan är klar. 😀 Det är nog värre för de som är kvar som måste plågas in i det sista. 🙂

 9. Mr A

  Hmmm så finalist 2 får flest röster i slutändan? Men har då finalist 1 fördel att den går vidare direkt? På detta sätt är ju inte finalist 1 given vinnare av delfinalen? Då den låten stoppas att få fler röster? Så man kan inte säga vem som är 1a efteråt? Av de två finalisterna? Eller?

 10. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jag tror nog att tanken är att man ska anse att den som fått flest röster efter den första omröstningen är det mest populära bidraget och därmed 1:an, även om andra bidrag kan få fler röster i ett senare skede, men exakt hur de resonerar kan jag ju naturligtvis inte veta. 😀

 11. Mr A

  I så fall borde någon av de 4 låtar som kommer 1a i första omgången vinna iaf publiken i finalen då det är de mest direkta låtarna. Så blir lite mindre spännande att välja på 4 låtar istället för 8. I princip har alltid den som vunnit sin semi vunnit finalen. Förutom After Dark och Yohioo.

 12. Mr A

  Officiellt bekräftat, vet inte om det är nån mer nyhet.
  https://media.melodifestivalen.se/post/rostning-i-melodifestivalen

 13. Mattias

  @Mr A, Kollade igenom 2019-2021 års röstningar och såg att bishara hade gått vidare före jon lundvik så lite oväntat kan nog hända i finalen ändå när det gäller tittarrösterna!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se