Sverige Schlagerpinglan: Slutresultatet av Melodifestivalen 2022 med tittarnas röster och jurygruppernas sammanlagda röster hittar ni här. Här nedan följer en sammanställning av hur de åtta internationella jurygrupperna fördelade sina 464 poäng.

De internationella jurygruppernas röster vid finalen av Melodifestivalen 2022:
Nederländerna Tjeckien Israel Finland Irland Spanien Australien Italien Summa
1. Cornelia Jakobs 10 12 10 8 12 12 12 76 p.
2. LIAMOO 8 7 8 8 12 7 5 10 65 p.
3. MEDINA 12 3 10 4 1 8 10 5 53 p.
4. John Lundvik 6 6 5 12 4 7 3 43 p.
5. THEOZ 5 12 7 7 5 2 1 39 p.
6. Faith Kakembo 7 2 2 5 7 8 2 33 p.
7. Anders Bagge 2 10 2 6 4 7 31 p.
7. Tone Sekelius 4 4 4 6 6 1 2 4 31 p.
9. Robin Bengtsson 1 8 6 1 10 3 29 p.
10. Klara Hammarström 5 3 2 3 5 3 6 27 p.
11. Cazzi Opeia 3 1 1 3 4 6 8 26 p.
12. Anna Bergendahl 10 1 11 p.
(Källa: SVT – Sammanställning av schlagerpinglan.se)

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Sverige i ESC 2022” medan de övriga utvalda ESC 2022-bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


24 kommentarer till “Melodifestivalen 2022: De internationella jurygruppernas röster”

 1. Ed

  När Tjeckien gav sin 12:a till Theoz och nollade Cornelia Jakobs…vad hände där?
  Annars är jag glad för juryn, det här året var de nödvändiga för att balansera upp tittarna.
  Mycket lättare imo att hålla med juryn över tittarna i år.

 2. Schlagerpinglan

  @Ed, När det gäller Tjeckien så tyckte jag varken THEOZ 12:a (proffsig artist med pigg låt) eller Cornelias 0:a (personligen tyckte jag att låten var ganska tråkig första gången jag hörde den) var speciellt konstiga men de stod helt klart ut i jämförelse med de övriga jurygruppernas poänger. Förhoppningsvis är de som har svårt för vår vinnare i minioritet även när det gäller juryn i ESC, men hur väl sammansatt denna jury var lär ju inte visa sig förrän i efterhand. Så här långt ser det i alla fall ganska bra ut. 😀

 3. Pato

  @ed

  Det som hände var väldigt tydligt. Tjeckiska juryn röstade taktiskt. Oproffsigt men smart. Att så många i Sverige tror att dessa jurymedlemmar är så rättvisa och så rena o alla fokuserar på kvalité. Det är så mycket bullshit bakom de här jurygrupperna. Och det var inte bara Tjeckien haha… men ojoj var blinda folk kan vara…

 4. Ed

  @Schlagerpinglan, Jo håller såklart med att alla får och ska rösta som de vill (eller vilka kriterier dessa jurygrupper nu får), men med såna resultat som så tydligt står ut skulle det vara intressant om jurygrupperna fick motivera sina röster. Inte för att “outa” att någon röster är fel, skulle bara ha intressant att höra tankegången. Tycker själv Theoz är en bättre artist än sin låt, och att Cornelia hade den bästa helheten ikväll. Om man ska tänka strategiskt till ESC känns som att detta var rätt val – och det är en bra låt i sig – så jag tackar juryn för deras inverkan på utgången ikväll

 5. Pato

  Att ge Theoz högt med poäng är inget jag lägger vikt på, killen leverade sin grej absolut men att nolla Cornelia i en sån här final är sjukt. Då har man röstat taktiskt. Tjeckien bland annat är i samma semi som Sverige o dessutom är Tjeckien ingen självklar finalist i en stark semi.

 6. Pato

  Att det tog 6 månader för Karin Att skaffa fram än sån här oseriös jury som nollar en potentiell vinnare av Eurovision är under all kritik som finns och det krävs inga källor här, det krävs en hjärna och lite sunt förnuft samt logiskt tänk.

 7. Schlagerpinglan

  @Ed, Jag håller helt med. Just i detta fallet vore det väldigt intressant att veta hur de resonerat, att bortförklara det som fel smak/taktikröstning är att göra det alltför enkelt för sig. Risken finns ju att juryn faktiskt inte alls var berörd av Cornelias bidrag och därför genuint inte såg det som ett bra bidrag att skicka. Som sagt, för att få riktig nytta av juryn borde man få lite motiveringar också.

  Men, men… det är ju slutresultatet som är det viktiga och där håller jag också med. Tack juryn för er insats. 😀

 8. Adri

  Tur att Tjeckiens (förmodade) taktiskt röstande jury inte saboterade chanserna tillräckligt 🙂

  Det som förvånade mig mest annars var Klaras 10e plats. I mean. 10:a? Really? Ok.

  Aja. Det som spelar roll i slutändan är vinnaren och slutresultatet. Inte vägen dit. Så jag skiter lite i. För vinnaren är den rätta!

  För första gången sen 2012 vann min favorit och om Azerbajdzjan/Armenien inte skickar freaking masterpieces kommer vi även vara min personliga favorit! 🙂

  Kul att reppa sitt hemland så! Heja Sverige! 🙂

 9. Adri

  Pinglan: Jag kan såklart inte säga med säkerhet att det var taktiskt. Men jag kommer ändå säga att jag förmodar det faktiskt.

  Jag vet inte hur juryn ser ut. Är varje land EN person? För isf kan jag köpa det. Men om jurygrupperna är fem pers likt ESC tycker jag det är väldigt märkligt att hälften ger henne högsta poäng, och en nollar henne fullständigt.

  Fattar om det är enmansjurys. För en person kan ju såklart ha henne 11a/12a. Men att fem pers eller nåt plötsligt snittar henne sist eller nästsist.

  Det luktar lika illa som de gångerna Ryssland kunnat vinna ESC men inte gjort det för att jurygrupperna bojkottat landet (lex 2016).

  Menmen, som jag sa. Tjeckisk röstning aside, så vann ju ändå Cornelia. Så… ja, bara att move on och hoppas Tjeckien inte bjuds in igen 😉

 10. Schlagerpinglan

  @Adri, Nej, jag vet inte heller hur många de är i varje jury men om det är fler än en person så blir det lite konstigt, ja. Som sagt, vore intressant med motiveringar – speciellt i ESC då det, precis som du skriver, är så uppenbart att vissa jurygrupper inte håller sig till reglerna.

 11. Pato

  Det är 5 personer ”experter” i varje land som röstar. Hela konceptet är ett stort skämt o ett hån mot folket, det är ett hån att säga till sitt folk att ”ni har faktiskt halva makten” vadå faktiskt?, ska vi inte ha någon makt överhuvudtaget?

 12. Schlagerpinglan

  @Pato, Vissa TV-bolag väljer ut sina bidrag helt själv utan någon hjälp alls av tittarna. Andra låter tittarna få en liten del av makten, andra ger tittarna halva makten. Inte i något fall tror jag att det är menat som något “stort skämt” eller “hån” utan endast olika sätt att utse bidragen på.

 13. Ed

  Hmm ja detta med jurygrupper är svårt. Jag tror att de flesta i internationella juryn gör sitt jobb enligt den arbetsbeskrivning de fått, men det finns säkerligen undantag någonstans. Internationella juryn har ju ändå varit med och röstat fram två ESC-vinnare tillsammans med oss. Kommer int. juryns smak att avvika från den svenska publikens? Ja, antagligen eftersom musikala och kulturella kontexter är olika som tur är. Både i MF och ESC skulle jurygrupperna tvingas till att motivera sina poäng, för att minska möjligheten att bara “slänga ut” poäng hur som helst (som när vissa jurygrupper i ESC nästan byter poäng med varandra, eller alla jurymedlemmar röstar nästan exakt likadant, eller plötsligt byter åsikt mellan semi och final). Och man skulle få reda på: Hur många sitter i dessa jurygrupper (mello)? Vad får de för instruktioner? Vem kontrollerar att jurymedlemmarna inte struntar i dem?

  Aja de hjälpte ju oss till att inte välja Bagge, och hur mysig och snäll han än här, Cornelia spelade i en annan liga enligt mig. Tack för hjälpen juryn!

 14. Engsla

  Hur man än gör så kommer röstningen aldrig bli helt rättvis. Enda sättet vore om varje person fick en, och endast en, röst var. Hur nu det skulle gå till. Valmyndigheten skickar ut ett röstkort kanske? 😀

 15. Schlagerpinglan

  @Engsla, Nej, helt rättvist blir det aldrig men detta sätt är i alla fall (i mitt tycke) ett ganska bra system som ibland visar sig fungera riktigt bra. 😀

 16. Engsla

  Ja, det var bara konstigt förr i tiden när det var stora jurygrupper ute i landet som utsåg vinnaren, och mestadels tittarröster gav usla vinnare i ESC där ett tag… En blandning är att föredra i mina ögon. Men visst kan systemet förbättras, frågan är väl hur mycket pengar man vill lägga på det, för jag antar att jurymedlemmarna inte sitter där gratis 🙂

 17. Denis

  Kan man önska sig att bara jury röstar från och med nästa år? Höll nästan på att sjunka genom golvet när gubben fick 90 poäng? Återigen har vi visat att vi bara röstar på namn och inte låt. Om en random artist hade sjungit Bigger than Universe hade den inte ens kvalat till finalen..
  Förövrigt är det intressant att juryn gav alla svenska låtar så höga poäng. Vem hade trott att Medina skulle vara jury lockande?

 18. Pato

  @denis,
  Jag. Medina hade varit klockrena att skicka att hade funkat utomordentligt i Europa, blev inte ens minsta förvånad att de kom högt hos juryn.

 19. Mikaela

  Även jag har svårt att se att Cornelia inte skulle anses topp 10 av Tjeckien. Kan det vara ett klassiskt fall av att någon eller några råkade göra en inverterad rangordning?

 20. Pato

  @Mikaela
  nej Omöjligt…
  Anna Bergendahl kan inte ha varit Tjeckiens etta.

 21. Mikaela

  @Pato. Anna behöver inte nödvändigtvis varit etta enligt den teorin. Och tvåa var hon med Irland, så det är inte ett dugg omöjligt

 22. Finnen

  Vänder man på tjeckiska juryns ranking får man:
  1. Hold Me Closer
  2. Higher Power
  3. I Can’t Get Enough
  4. Freedom
  5. In i dimman
  6. My Way
  7. Run To The Hills
  8. Änglavakt
  9. Bluffin’
  10. Innocent Love
  11. Bigger Than The Universe
  12. Som du vill

  Ett par udda val i så fall, men detta skulle jag inte ha lyft på ögonbrynen åt.

 23. Pato

  Nej för att jag jobbar nu med några tjeckiska tv producenter o dom va inte alls imponerade av henne men Theoz tyckte de var schysst o han levererade ju…

 24. Pato

  Tjeckien o Irland är inte samma land, hon var Spaniens tvåa inte Irlands, dessutom. Irland gav Anna noll poäng…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se