ESC 2022 Schlagerpinglan: Jag fortsätter snabbgenomgången av de 27 länder som ordnade någon form av nationell uttagning med den fjärde delen, d.v.s. länderna som ordnade final nr. 22-27. Se även del 1del 2del 3.

Här nedan ser ni de sista sex länderna som arrangerade sina nationella ESC 2022-finaler samt de tre bästa bidrag som respektive land hade i sina uttagningar (enligt min personliga smak). Eventuella vinnar-bidrag är markerade i fetstil. Observera att jag gjort bedömningarna efter studio-versionerna då live-versionerna i många fall inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Klicka på flaggorna för info om respektive vinnar-bidrag, uttagningsresultat m.m..

En av Schlagerpinglans favoriter i de nationella ESC 2022-uttagningarna

Ginger Ale”, Diana Castro – 4:a i Portugals “Festival da Canção 2022”

De bästa bidragen från 6 av de 27 nationella ESC 2022-uttagningarna:

Land Schlagerpinglans topp-tre-listor
Rumänien Rumänien
Selectia Nationala 2022
Final 5:e mars
1. “Neverending”, Ivel live
2. “Embers“, Aldo Blaga live
3. “Llámame“, WRS live
Frankrike Frankrike
Eurovision France –
C’est vous qui décidez!

Final 5:e mars
1. “Nuit Pauline”, Pauline Chagne live
2. “Seule“, SOA live
3. “Il est où ?“, Saam live
Serbien Serbien
Pesma za Evroviziju ’22
Final 5:e mars
1. “Znam”, Ivona live
2. “Zorja“, Zorja live
3. “In corpore sano“, Konstrakta live
Sverige Sverige
Melodifestivalen 2022
Final 12:e mars
1. “Bluffin”, LIAMOO live
2. “Till Our Days Are Over“, Lillasyster live
3. “Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs live
Island Island
Söngvakeppnin 2022
Final 12:e mars
1. “Ljósið”, Stefán Óli live
2. “Með hækkandi sól“, Sigga, Beta and Elín live
3. “Don’t You Know“, Amarosis live
Portugal Portugal
Festival da Canção 2022
Final 12:e mars
1. “Ginger Ale”, Diana Castro live
2. “Fome de viagem“, Inês Homem de Melo live
3. “saudade, saudade“, MARO live

Schlagerpinglan: Avslutningen på den nationella uttagningssäsongen blev, i alla fall enligt min smak, ett rejält upplyft jämfört med vad som hände perioden strax före. 🙂

Visst hade jag gärna sett att Portugal och Rumänien skickat mina personliga favoriter i stället men då vinnarna var helt OK så blev jag inte alltför upprörd. När det gäller Serbien, Sverige och Island så tycker jag t.o.m. att de gjorde helt rätt när de valde andra, mer lämpade bidrag. 🙂

Att Frankrike då, som enda land av de sex, inte lyckades att välja ut ett bidrag som passade min personliga smak är därför något som jag kan stå ut med. Man kan ju, som sagt, inte alltid få som man vill utan ibland får man nöja sig med att man hittat ett flertal riktigt bra låtar i uttagningen. 😀

Samtliga utvalda ESC 2022-bidrag (i den ordning de valdes ut / presenterades) hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2022

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Eurovision 2022: De nationella uttagningarna – del 4”

 1. Adri

  Rumänien: ”Malere” (2: ”Llamamde” 3: ”Do Svidanya”)

  Frankrik: ”Nuit Pauline” (Det är inte ofta jag säger följande ord: men den jävla harp-hooken alltså! Älskar! 2: ”Seule” 3: ”Fulenn”)

  Serbien: ”In corpore sano” (enda alternativet)

  Sverige: ”Hold me closer” (2: ”I can’t get enough”, 3: ”In i dimman”)

  Island: Rätt vinnare. Orkar inte skriva ut titeln dock.

  Portugal: ”Fome de viagem” (2: ”saudade saudade”)

  Här blev det lyckliga slut för mig med! 🙂 Det mörker som säsongen-22 varit fick en liten silver lining i slutet. Framför allt de sista tre slutade kanon! 🙂

 2. Micke

  @Pinglan, Serbien 2022 är unikt på ett sätt. Tror att detta är den uttagning där du och jag varit mest överens under alla de minst 10 år jag varit på din blogg. Är övertygad om att vi har minst 8 gemensamma på våra topp 10. Är minst 95% säker på att vi har en identisk topp 4.

  Min Serbien topp 4.

  1. “Zorja“, Zorja
  2. “Ljubav me inspiriše”, Marija Mikić
  3. “Znam”, Ivona
  4. “In corpore sano“, Konstrakta

  Är helt överens med dig om att avslutningen på de nationella uttagningarna blev bättre. Hur skulle det kunna undvikas att vara det iofs med tanke på hur bedrövligt det varit innan. Men dessa sista och främst Internvalen lyfte ESC 2022 till bra standard.

  Bland dessa länder du nu tar upp finns det vinnarbidrag som gjorde det största mirakulösa lyft för mig under året. I semifinalen var den för mig ett ett bidrag som skulle bli det nionde bidraget i maj med betyg (1/10) Sen i finalen städade de upp och nu möts vi istället i maj av ett bidrag jag ger (7/10) vilket jag knappt fattar själv då den definitivt inte är Micke.

  @Adri, “Malare” var en stor förlust. Ser att du precis som jag har vinnaren i länderna som högt upp. Du som sämst 3 och jag som 4.. Rumänien plats 2, Frankrike 3, Serbien 4, Sverige (vet nada men om Sverige har något bra i sin uttagning då…….) Dock chockad över din åsikt om Serbien som hade en av årets starkaste uttagningar som jag ser det

  Jag har inte tagit upp någon favvis från uttagningarna nu när Pinglan lagt ut detta. Det kommer när hon går in på varje lands klara bidrag.

 3. Micke

  Klickade iväg innan jag var klar 🙂 Island 2, Portugal 1.

  That´s all folks 🙂

 4. Micke

  Vill testa er här om nån nu vill svara 🙂

  Börjar med årets vackraste flyta bort bidrag:

  För mig är ett bidrag i denna kategorin i egen sfär. Pratar då om studioversionen. Tyvärr höll inte detta live. Hon gör så gott hon kan men helheten är inte med. Ett råd bara…ska ni lyssna på detta och gillar flyta bort låtar….lyssna INTE på låg volym. Funkar inte. Bidraget jag pratar om https://www.youtube.com/watch?v=cKPGVnncK9Q

  Kontra gärna med egna om ni har och känner för det 🙂

 5. Adri

  Micke: Ah du har pushat det bidraget under större delen av säsongen. Och visst, jag gillar det. Mycket mer än jag gillar ”Turn this around” som ju nästan vann.

  Men det är nåt som gör att den ”falls a little short”. Den känns ofullständig för mig.

  Gillar dock Marketa! Försök ett annat år, och då på engelska för jag tycker inte isländska passar henne heller.

 6. Micke

  @Adri när det gäller ESC är jag för eget språk i 95% av fallen. Ett av de som mest markerar detta är just detta bidraget. På isländska blir det en helhet där språket matchar flyta bort stuket. På engelska dippar detta extremt då det mer låter som hon bokstaverar när hon sjunger. Det svävande försvinner helt.

  Så har du inget eget flyta bort då? 🙂 Kanske inte din deal

 7. HW

  @Micke Jag gillar din isländska favorit starkt (i studion, den typen av musik brukar funka sämre live och så var det även här), och även den riktiga vinnaren. Men ingen av dem är faktiskt min favorit utan det är “Þaðan af” med Katla. Vet inte riktigt vad det är jag gillar så mycket med den men det är en av mina favoriter från hela ESC-säsongen 🙂 Island hade en stark uttagning i år tycker jag.

 8. Micke

  By the way Adri. Fullt medveten om att jag har pushat det bidraget under större delen av säsongen. Det var inte syftet med det här heller. Kommer du ihåg att jag brukar göra en ÅRETS BÄSTA varje säsong med seriösa kategorier och några mer med glimten? Det gör du nog 🙂

  Tänkte jag skulle göra på annat sätt i år för att se om andra här kanske kunde haka på 🙂 Därför tänkte jag ta ett i taget och började då med ARETS vackraste eller “Flyta-bort-bidrag. Där har du min tanke med det hela 🙂

  @HW, kul att du hittat det som jag hittat i det bidraget. Helt på din linje Flyta bort låtar blir aldrig detsamma live som i studioversion. Så inte heller Marketas bidrag. Det är definitivt inte hennes fel. Hon gör det hon kan men hon har ju oddsen emot sig.

  När det gäller Island var alltså Marketa min favvis. Ska man dock tänka live känner jag att det var rätt låt som vann. Gillade tre bidrag hos Island. Min tredje är din favvis 🙂

 9. Mikaela

  Rumänien: Hoodies and cold nights
  Frankrike: Fulenn
  Serbien: Pocinjem da ludim
  Sverige: In i dimman
  Island: MHS
  Portugal: A minha praia

 10. Mikaela

  @Micke Har svarat tidigare om Marketas bidrag. Det lyckas bra med det där sagolika soundet som matchar det trolska i isländskan, men jag tycker låten står och stampar. Börjar bra men blir snabbt repetitivt och tuggande. Då tappar åtminstone jag intresset.

 11. Mikaela

  @Micke igen. Jag uppskattar nog inte att “flyta bort” på samma sätt som du gör, däremot kan jag uppleva starka känslor med inslag av eufori till vissa låtar. Theje från Albanien är en sån låt. Hans inlevelse, utvecklingen från den mjuka starten till det explosiva slutet, trummorna, flöjten, rösten, melodin. Jag ryser varje gång jag lyssnar. För mig säsongens bästa låt, en sann 10/10.

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, “Mögulegt” har inte vuxit till sig nämnvärt för mig utan det är fortfarande en ganska vacker och stämningsfull låt som inte riktigt lyckas att hålla kvar mitt intresse hela vägen.

  När jag aktivt lyssnar på musik så brukar det inte vara “flyta bort”-låtar jag letar efter. Den dosen fyller jag med stämningsfulla inspelningar med avslappnande musik med regn-/vattenfall-/fågelkvitter-ljud o.s.v. utan störande sång som stjäl uppmärksamhet från annat.

  Vad gäller Serbiens uttagning så förstår jag inte riktigt din mening “Dock chockad över din åsikt om Serbien som hade en av årets starkaste uttagningar som jag ser det”. Jag tycker också att Serbien hade en stark uttagning och vet inte riktigt vad jag kan ha skrivit för att få dig att tro något annat. 🙂

  Jag älskar “Znam” och har nästan spelat sönder den och det fanns ett flertal andra bidrag i den serbiska uttagningen som jag lyssnar mer på än “In corpore sano“, men sett till vad som är bäst ur ESC-synvinkel så tycker jag att de gjorde ett helt rätt val. 🙂

 13. Adri

  Pinglan: Var det inte mig som han skrev det om Serbien till?

  Jag personligen kände inget nämnvärt angående Serbiens startfält. Endast ”In corpore sano” fungerade för mig 🙂

 14. Schlagerpinglan

  @Adri, Tackar 😀 Jag scrollade upp till kommentaren och läste mer än vad som var menat till mig. Inte konstigt att det inte stämde. 😀

  Sorry Micke, helt mitt fel, hoppas jag inte rörde till det för dig.

 15. Micke

  @Pinglan, det är lugnt. Som jag sagt många gånger…Jag har många dåliga sidor men en bra som ingen kan ifrån mig är att jag nästan aldrig blir arg. Svårt att stava ordet t.o.m för jag använder det så sällan 🙂

  Nej, som sagt. Jag tror du och jag nästan har samma topp 10 i Serbien. Mäktigt 🙂 Har aldrig hänt tidigare 🙂 En STARK uttagning. En av årets bästa

 16. Micke

  Hmm! Jävligt dumt av mig att göra en kategori av två Årets bästa “Vackraste” och Årets bästa “Flyta-bort-bidrag”. Borde jag ha tänkt på. För er som inte känner det senare i musik. Tycker så jädra synd om er. Fy fan rent ut sagt så mycket det har hjälpt mig i livet, främst yrkeslivet. Finns inte ord.

  Skit samma mina vänner. Jag lägger ner det här. Började för jag hoppades på respons med era upplevelser. Låter er slippa detta 🙂 Kanske gör min vanliga Årets bästa i ett moment som vanligt längre fram. Jag får se 🙂

 17. Mikaela

  @Micke Det finns olika sätt att uppskatta musik, och svårt att mäta vilket som är det bästa. Du har stor behållning av att flyta bort, och jag behållning av att springa, köra eller sjunga till (främst) fartfyllda låtar. Är din eller min upplevelse mer värd, eller kanske bådas lika mycket? 😉

 18. Adri

  Micke: Jag har försökt tänka ut vad som hade kunnat vara mitt flyta bort-bidrag of the year, men jag har tyvärr inte hittat något klockrent där med den lugnande effekten på mig. “Mögulegt”/”Possible” hade kunnat vara det men den blir lite för högljudd mot slutet och då kan jag inte vara på nån annan plats än där jag fysiskt är.

  Jag antar att de som kommer närmst att vara “flyta bort”-låtar bland allt som deltagit är “Call me from the cold” i Litauen eller, kanske ännu mer, “Remedy” i Estlands uttagning.

  Men inget av det är ju nära, exempelvis, “Sebi” från 2019 års Eurovision. Där kunde jag köpa det du säger om att flyta bort. Den var väldigt drömsk.

 19. Micke

  @Mikaela, ursäkta att jag glömde bort att du svarat. Jag vet inte vad du sysslar med i världen. Tro mig….det hade jag tagit reda på om det varit irl. Är genuint intresserad av människor. Nu är vid dock på en blogg så det blir en annan sak. Kan säga dig att jag jobbat och jobbar mycket med människor som mår dåligt. Jag lyssnar mycket. Är genuint intresserad av att människor ska må bra men samtidigt tar det väldigt i själen om du förstår. För mig har flyta-bort-låtar varit livgivande. En kvinna vid namn Enya har varit så viktig att jag saknar ord. Hon är min drottning.

  Förstår om inte alla kan ta till sig detta med flyta-bort. Det var som jag sa fel att inte göra det till två kategorier. Ett för årets bästa vackra och ett årets bästa flyta-bort.

  “Theje” Var inledningsvis min favvis i Albanien. Kände dock att han inte var där live. Helt klart topp 3 i Albanien ändå. Jag förstår dock känslorna du får för helheten. Kanske är det så simpelt att jag är man och du är kvinna. Detta att vi lättare tar till oss motsatta könet när det gäller känslor i musik. Vet inte

  Tack för svaret hur som helst 🙂

 20. Micke

  @Mikaela, svaret på din fråga. All musik och genre är lika viktig. Jag är ju främst hårdrockare så tro mig jag lyssnar inte bara på flyta-bort 🙂

  Nej det var bara det att jag tänkte göra om min årliga grej med Årets bästa……Brukar göra en lång sån varje år men nu kände jag för att slänga ut en kategori i taget och se om folk nappade o hakade på 🙂

  Kan ta exempel med min favvis att lyssna på när man drar runt i bil. På sätt och vis flyta-bort det med 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=SSbBvKaM6sk

 21. Mikaela

  @Micke Släng ut fler kategorier. Jag svarar på alla frågor jag ser.

 22. Mikaela

  Och instämmer i att låten du länkar till är bra bilmusik

 23. HW

  @Micke Kommer också svara på alla frågor jag ser (och har koll på) 🙂 Om jag ska utse ett annat “flyta-bort-bidrag” får det bli “What to make of this” i Estland.

 24. Micke

  Tack för det Mikaela och HW 🙂 Vet inte hur jag kommer att göra ärligt talat. Tro mig jag är inte det minsta sur på uteblivna svar. No way. Men samtidigt känns det då kanske bättre att göra som jag brukar med detta. En enda gång. Jag får se 🙂

  Förstår hur du tänker där HW med bidraget från Estland. Hade faktiskt glömt det bidraget som även låg i pluskorgen hos mig 🙂

 25. Micke

  @Adri, sorry missade ditt svar. Köper båda låtarna du nämner. I Litauen var det min tvåa efter Ieva Zasimauskaitė I Estland var det delad etta för mig med vinnaren Stefan. Kan också få lite flyta-bort vibbar

 26. Engsla

  Micke, för mig är årets flyta-bort-bidrag tjeckiska Jezinky. Min favorit som försvann 🙂

  När det gäller Mögulegt så gillar jag tvärtemot er andra liveversionen bättre. Studioversionen talar inte alls till mig, men släng in ett par balettdansare och jag köper det lite mer 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se