ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den sjunde av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Finland i Eurovision Song Contest:

Finland
Land: Finland deltagit 54 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom då 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: Dark Side“, Blind Channel (UMK 2021) 6:a i finalen
2020: Looking Back“, Aksel (UMK 2020) inställd tävling
2019: Look Away“, Darude feat.
Sebastian Rejman
(Internvald artist
+ UMK 2019
)
17:e i semi 1
2018: Monsters“, Saara Aalto (internvald artist + UMK 2018) 25:a i finalen
2017: Blackbird“, Norma John (UMK 2017) 12:a i semi 1
2016: Sing It Away“, Sandhja (UMK 2016) 15:e i semi 1
2015: Aina Mun Pitää“,
Pertti Kurikan Nimipäivät
(UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
Se även “Finlands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Finland i Eurovision Song Contest 2022:


Finlands ESC 2022-bidrag: “Jezebel”, The Rasmus

Lyssna på Finlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Jezebel final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: text-videolive i Amsterdamlive i Madrid“Eurovision House Party”-video
se även: Eurovision House Party: “In The Shadows” (Acoustic)
Låtskrivare: Lauri Ylönen (t&m), Desmond Child (t&m)
Semifinal: nr 1 i Semifinal 2 (12:e maj)
Uttagning: UMK 2022: Den 26:e februari valde finska YLE ut sitt ESC 2022-bidrag genom den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu 2022” där sju bidrag tävlade. Vinnaren utsågs med hjälp av sju internationella jurymedlemmar (25%) och tittarröster (75%). Båda röstgrupperna gav sina högsta poäng till The Rasmus. Läs mer här: “Finlands Eurovision-bidrag 2022
Artister: The Rasmus
Aki Hakala (trummor), Eero Heinonen (bas), Emppu Suhonen (gitarr), Lauri Ylönen (sång)
The Rasmus
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
TheRasmus.comFacebookYouTube
SpotifyInstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Lauri Ylönen (av Wiwibloggs)
Interview with The Rasmus (av GEE)
Interview with The Rasmus (av Eurovoxx)
Interview with The Rasmus (av Wiwibloggs)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-15): topp-15 (plats 15) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-15): topp-tio (plats 3) av de 18


Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
När jag såg att The Rasmus var favorit att vinna UMK 2022 så var jag helt övertygad om att det enbart berodde på att de var just The Rasmus. “Jezebel” var i mina öron en väldigt platt och ointressant låt som aldrig riktigt lyfte och jag hoppades i stället att Bess skulle ta hem segern. Lyckligtvis så blev det inte så för nu hör jag det finska ESC 2022-bidraget med helt andra öron och har det t.o.m. med bland mina absoluta favoriter, inte bara i semifinalen utan i hela tävlingen.

Hur man kan bli uttråkad av en låt ena dagen för att nästa känna hur det bubblar i en när man hör den är inget jag förstår, jag är bara glad över att det uppenbarligen inträffar lite då och då. “Jezebel” är ett av de ESC 2022-bidrag jag oftast hör eka i huvudet och jag hoppas att flera eventuella tvivlare gör samma resa så att Finland först och främst kan få en finalplats men sedan även nå en fin topp-tio-placering.

Schlagerpinglan tror: Till final
Finsk rock har ju fått ett erkännande i ESC och nu när de skickar ett så pass rutinerat band som The Rasmus så kan man ju tänka sig att den kombinationen skulle kunna leda till ett riktigt bra resultat. Personligen håller jag tummarna för att så är fallet men med tanke på hur jag själv uppfattade “Jezebel” de första (grovt uppskattat) tjugo gångerna så är jag inte helt säker. Men, men… med ett publikfriande framträdande så kommer man långt så till final ska det väl ändå räcka, oavsett hur själva låten uppfattas. Jag gissar på det i alla fall.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Inför ESC 2022: Finland – “Jezebel” – The Rasmus”

 1. Adri

  Detta är en låt som dör totalt i refrängen. Och det är ju skittrist för versen lovar ju ändå en del.

  Jag har inte så mycket mer att säga faktiskt. Versen är bra, refrängen är zzzzzzzzz.

  Det blir nog final, men den är inte självskriven dit. Viss risk för finalmiss finns för jag tror inte jag är ensam om att se refrängen som otroligt underväldigande.

  Men med det sagt så tippar jag ändå final – men som sagt inte självklar.

  Tror? Final
  Tycker? Inte final.

  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”

  Du avvaktar verkligen med mina favoriter än så länge? 😉 Hoppas på nån från topp 10 snart 🙂

 2. Johanna

  Jag både hoppas och tror på final. Känns som att denna är en av 4 solklara finalister i semi 2 (de andra 3 är Belgien, Serbien och Sverige om någon undrar) Den kommer segla till final lätt! Den är u långt ifrån The Rasmus storhetstid men den är ju en riktig rocklåt iaf (mer än man kan säga om t.ex San Marino) och den har en ordentlig hook och melodislingan i introt går jag och hummar på nästan dagligen!

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag ska se vad jag kan göra. 🙂

  @Johanna, När den väl fastnat i huvudet är den svår att få bort, ja. 😀

 4. Pato

  FINLAND – The Rasmus – “Jezebel” #Eurovision 2022

  Delfinal 2, lite tuffare och hårdare semi och inte lika jämn som semi 1. Här kan årets vinnare finnas. Här finns både de sämsta låtarna och de bästa låtarna i min bok.

  Finland: Det är årets bästa rocklåt,

  Den gamla bävern Desmond Child är med i upphovet här. Den gamla ugglan… haha.
  Han är en av de största rock producenterna genom tiderna och han har komponerat en ganska typisk The Rasmus låt med en bra effektiv The Rasmus-refräng. Stark melodi. Inget nyskapande för tävlingen men Lauri sjunger ut av helvete och låten är väldigt välskriven och den förtjänar minst en trea på kvalité för det är en väldigt bra låt, han sjunger väldigt bra. Jättesnygg påkostad video. Grymt gitarrsolo. Det här kommer funka bra i Turin. Den kommer gå vidare. Det är bland de bättre rocklåtarna vi har sett i Eurovision på senare tid. Det är kvalité. De kommer få tolvor från Polen och Azerbaijans tv-tittare. Norden kommer älska det här. Skulle kunna vara lite årets Hooverphonics som går vidare mycket tack vare många år i branschen. Den går vidare.

  3/5

 5. Pato

  Om förra årets blöjrock kom 6a då går den här vidare. Jaja. Dom har lagt den som etta för att man vet att den kommer få röster.

 6. Pato

  @Adri @Johanna
  Vad var era betyg på den? 🙂

 7. Adri

  Pato: Nä men det blir väl en tvåa. Av fem.

  Som sagt är jag inte övertygad. Folk verkar ju inte gilla denna alls. ”Dark side” hade ju fans. Jag gillade den också. Denna låten verkar rätt impopulär i fanbasen.

  Med det sagt tror jag som sagt på final. Men jag tappar inte hakan om den inte tar sig dit. Och framför allt sörjer jag det inte 🙂

  Årets bästa rocklåt är Danmark btw 😉

 8. Johanna

  @pato 3/5 kanske. Jag har lite svårtmed in ranking och betygsättning i år. Den ändrar sig dagligen nästan!

 9. Johanna

  @Adri Den del av fanbasen som hörs mest är till stor del för unga för att komma ihåg The Rasmus sedan förr och fansen generellt brukar inte gilla rock-låtarna. Tror inte att fanbasen är en rätmätig mätsticka här. Och “Jezebel” kommernog inte gå lika bra som “Dark side” gjorde men kanske runt 15:de plats i finalen iaf.

 10. Micke

  Nordens bästa land i ESC. Framförallt Nordens största glädjepiller. För att bara nämna något så 1983, 1984, 1985, 1987, 1996, 2006, 2007, 2010, 2012, 2014 och 2017. Det har dock blivit allt mer glest med bra bidrag. Förra årets var nog ett av de ojämnaste någonsin. Högt men även lågt.

  I årets uttagning hade jag en superfavvis, årets bästa låt ESC 2022 “Sun numero”, Younghearted (hur den inte kunde vinna funderar de fortfarande över alla som fått känna låten i det innersta) Den är såååå jädra mysig och växlr så som jag älskar. Sen hade jag ytterligare ett bidrag “Thank God I’m an Atheist“, Olivera (trodde jag aldrig på med tanke på text och lättkränkta människor).

  Vad står jag idag när det gäller vinnaren?

  Ett av de bidrag som hoppat mest upp och ned i min ranking. Här är jag och Adri tillbaka i det gamla att vi tycker väldigt olika. Det har ju annars varit en hel del vi varit överens om i år. Dock inte här. Jag delar in låten i tre delar. 1. Gitarren (det som lyfter låten. Jädrar om det övriga hade matchat) 2. Refrängen (Börjar lite halvdant men växer allt mer under låten. 3. Versen (Kan någon väcka mig? Jag har tid hos läkaren för uppkommen Hypersomni?

  Varje gång jag lyssnar på låten känner jag exakt likadant. Halvvägs in hittar jag hem i låten. Sen nästa gång är det precis lika tråkig första halva, innan det går i repris igen. Jag landar ändå i att jag gillar den här låten men oj att det hade kunnat ha bli bättre

  BETYG (7/10) BRA
  ——————————

  Finlands bästa ESC-bidrag: “Leave me alone”, Hanna Pakarinen (2007)
  (Gäller enbart i studioversion)

  Finlands sämsta ESC-bidrag: “Marry me“, Krista Siegfrids (2013)

  Finlands verkliga vinnare 2022: “Sun numero”, Younghearted

  Finlands största miss i egen uttagning:

  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4
  (Hur denna njutbara låt kunde få stryk mot kadavret som vann kommer jag aldrig att förstå)

 11. HW

  Nä, jag gillar faktiskt inte det här alls. Älskar rock men jag tycker den här är ganska mesig och består av delar som pusslats ihop men inte riktigt passar tillsammans. Tyckte inte heller sångaren gjorde någon vidare insats i UMK, men han kanske blir bättre till i maj.

  Finland hade en stark uttagning där jag gillade 5 av 7 bidrag, så jag tror faktiskt inte att The Rasmus vunnit utan sitt namn. Men låten verkar ju ha sina fans så jag kanske är ute och cyklar?

  Betyg: 3/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Final

 12. Zacke

  Jag har inte lyssnar speicellt mycket på The Rasmus tidigare, men denna diggar jag skarpt. Framförallt tycker jag refrängen är väldigt stark. Den sätter sig direkt. Dessutom tycker jag denna låt passar alldeles perfekt för tre minuter, vilket många rocklåtar, i denna tävlingen, inte riktigt gör. Jag tror och hoppas på ännu en bra placering för Finland.

  3: Danmark 9/10
  7: Finland. 8/10
  12: Ukraina 7/10
  21: Moldavien 6/10
  30: Slovenien. 4/10
  33: Kroatien 3/10
  40: Israel 0/10

  ——————-
  Topp 3 Finland

  1: ”När jag blundar” (2012)
  2: ”Sata salamaa” (1987)
  3: ”Tule luo” (1993)

 13. oe

  Tråk-rock. Kompetent? Jovisst. Kul? Inte särskilt, men så har jag också ganska svårt för rock. Men ofantligt mycket bättre än “put your middle fingers up”-låten de hade förra året, fast klart mer ointressant än “Zitti e buoni”. 5/10 får den ändå, för dålig är den inte.

  Kroatien 8/10
  Danmark 6/10
  Slovenien 5/10
  Finland 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10

 14. Johanna

  @Micke Jag är fortfarande arg på Finland för missen de gjorde i sin uttagning 2013. jag kan inte lita på ett land som gör sådana hemska val när de hade en topp 10 kandidat precis där framför sina ögon!

 15. Adri

  Jag fortsätter glömma att välja ut favoriten i uttagningen hela tiden.

  Min favorit i Finland då? Den finska uttagningen var konstig. Ingenting sög (förutom refrängen i ”Hurricane”). Men inget var heller jättebra tyckte jag. Jag tror då jag höll med om att ”Sun numero” nog var bäst. Varför finnarna hade den sist fattar jag inte.

  Men nu har jag nog ändå bestämt mig. Min slutliga favorit var ”Thank God I’m an Atheist”. Enda problemet är att låten peakar jävligt tidigt för första versen är ju låtens bästa del. Men likväl; hade supportat den mycket mer än jag gör The Rasmus.

 16. oe

  @Adri, “Thank God I’m an Atheist” var som bekant också min favorit. Men hallå, den fantastiska bryggan är ju tveklöst låtens bästa del 🙂

 17. oe

  Eller jag är så dålig på musiktermer, det heter kanske inte brygga. Men delen som kommer efter andra refrängen 🙂

 18. Micke

  @Johanna, ja det är faktiskt ett av de största missarna som något land gjort. Fattar fortfarande inte hur Finland tänkte. Om de ens tänkte

 19. Engsla

  Ja, jag blir också rätt less på mig, men jag gillar tyvärr inte den här låten heller… Tycker till och med att den är riktigt dålig och extremt tråkig under de tre minuterna. Texten gör ju inte saken bättre direkt. The Rasmus kan (kunde?) mycket bättre än det här. Men det är ju ett rutinerat band, så kanske kan jag bli övertygad om bidragets kvaliteter när det väl gäller i ESC 🙂

 20. Mikaela

  Kallar detta för tråkrock och får känslan att de vann främst pga namnet. Plats 26 av 40.

 21. Lukas (ESC-Panelen)

  Tillbaks efter en liten paus.

  VAD JAG TYCKER: Efter rockens segertåg förra året är det kanske inte så jättekonstigt att ett så pass stort namn som The Rasmus gör entré i ESC. De är ingalunda några one hit wonders heller. Även om ”In the Shadows” är den låt många förknippar dem med var inte minst albumet Dead Letters en storsäljare som även jag hade hemma i yngre år. Ett bra album med många tunga spår och självreflekterande, djupa texter. Därför tycker jag det blir så konstigt att de nu väljer att köra på något glamrockigare sound än vad de vanligtvis brukar göra, med en text kantad med glamrocksklichéer. Jättesynd på en så bra artist!

  Betyg (0-5): 3

  VAD JAG TROR: Det finns många goda förutsättningar för Finland att klara sig vidare. Det är ändå en passande låt att inleda med, det är ett stort namn, och framför allt är det en låt i den genre som gett Finland flest framgångar på senare tid. Finland må enbart ha lyckats ta sig in på topp 20 i finalen fyra gånger sedan 2004, men samtliga dessa gånger har varit med just rockbidrag. De verkar onekligen kunna göra nåt med den genren som få andra klarar av (Italien ej medräknade). Men kort sagt, jag är inte oroad över att Finland skulle choka.

  Final? Ja!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se