ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den nionde av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Island i Eurovision Song Contest:

Island
Land: Island deltagit 33 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: RÚV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1986 Icy kom 16:e av 20 med “Gleðibankinn

Islands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2021: 10 Years“, Daði og Gagnamagnið (Internval) 4:a i finalen
2020: Think About Things“, Daði og Gagnamagnið (Söngvakeppnin 2020) inställd tävling
2019: Hatrið mun sigra“, Hatari (Söngvakeppnin 2019) 10:a i finalen
2018: Our Choice“, Ari Ólafsson (Söngvakeppnin 2018) 19:e i semi 1
2017: Paper“, Svala (Söngvakeppnin 2017) 15:e i semi 1
2016: Hear them calling“,
Greta Salóme
(Söngvakeppnin 2016) 14:e i semi 1
2015: Unbroken“, Maria Olafs (Söngvakeppnin 2015) 15:e i semi 2
2014: No Prejudice“, Pollapönk (Söngvakeppnin 2014) 15:e i finalen
2013: Ég Á Líf“, Eythor Ingi (Söngvakeppnin 2013) 17:e i finalen
2012: Never Forget“,
Greta Salóme & Jónsi
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2012
)
20:e i finalen
2011: Coming Home“,
Sjonni’s Friends
(Söngvakeppni
Sjónvarpsins 2011
)
20:e i finalen
Se även “Islands samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Island i Eurovision Song Contest 2022:


Islands ESC 2022-bidrag: “Með Hækkandi Sól”, Systur

Lyssna på Islands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Með Hækkandi Sól final-framträdandestudioversionlåttext
Fler tolkningar: semifinals-framträdandelive i Amsterdamlive i Madrid
“Eurovision House Party”-video
se även: Eurovision House Party: “Euphoria” (Loreen Cover)
Låtskrivare: Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir (t&m)
Semifinal: nr 14 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: Söngvakeppnin 2022: TV-bolaget RÚV utsåg sitt ESC 2022-bidrag genom en nationell uttagning där 10 bidrag tävlade i två semifinaler om 4 platser i finalen (+ en wildcard-plats) den 12:e mars. I finalen, där två av artisterna valde att tävla med engelska versioner av sina bidag, för att få tävla på engelska i Turin, fick först 50/50 jury- och tittarröster välja ut två superfinalister. Trots att båda grupperna hade Reykjavíkurdætur som favorit vid den första omröstningen så blev det Sigga, Beta & Elín (som senare ändrade sitt namn till Systur) som vann efter att rösterna från tittarnas superfinalistomröstning lagts till resultatet. Läs mer här: “Islands Eurovision-bidrag 2022
Artister: Systur (Sigga, Beta & Elín)
(Sigríður Eyþórsdóttir, Elísabet Eyþórsdóttir, Elín Eyþórsdóttir)
Systur
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
systur.liveFacebookYouTube
SpotifyInstagram
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Systur (av ESCplus)
Interview with Systur (av Wiwibloggs)
Interview with Systur (av ESCunited)
Interview with Systur (av Eurovoxx)
Interview with Systur (av ESCplus)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-18): botten-13 (plats 28) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-18): ej topp-tio (plats 14) av de 17


Åsikter och spekulationer om Islands bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) IslandIslandIslandIslandIsland Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
Jag hittade endast ett bidrag i den isländska uttagningen som jag tyckte riktigt bra om men då jag inte trodde att “Ljósið“ med Stefán Óli skulle fungera speciellt bra i ESC så glädjde jag mig åt Islands val. Personligen så anser jag att “Með Hækkandi Sól” är ganska behaglig att lyssna på även om jag kämpar lite med att hålla uppe intresset genom hela låten. Trots det så befinner sig Systur på min tiondeplats i den första semifinalen och är därmed en av mina finalister för tillfället. (Det finns dock fyra bidrag som tävlar om mina två sista finalplatser i denna semifinal så än är inget avgjort.)
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Som sagt, genom att skicka ett bidrag som står ut från mängden så kan man komma långt men även lågmälda bidrag som inte gör så mycket väsen av sig kan fungera om det finns något speciellt hos låten eller artisten som varken tittarna eller juryn kan ignorera. Tyvärr så tror jag inte att Island tillhör någon av kategorierna i år utan de kan mycket väl glömmas bort när blir dags att rösta. Eventuellt kan jag ha fel, Systur framför ju sin vackra visa på ett kompetent sätt, så det är ju inte helt omöjligt att juryn placerar den ganska högt och tittarna har ju visat sig falla för lite mer oväntade saker ibland. Men, men… några länder måste ju missa finalen och min gissning är att Island är ett av dessa.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


23 kommentarer till “Inför ESC 2022: Island – “Með Hækkandi Sól” – Systur”

 1. Adri

  Island gjorde en god gärning! Och då menar jag inte ens att de skickade den bästa låten i uttagningen.

  Det gjorde dem. Men den goda gärningen var att länna ”Turn this around” på isländsk mark! Tack för det, islänningarna – från botten av mitt hjärta! 🙂

  Det här är så jävla mys ju! Lite folky med isländsk text. Fina röster, otroligt avslappnad blir man.

  Jag är ju en stads-person. Ända in i märgen. Jag tycker inte om att vara ”på landet”. Inget är så ointressant för mig som att hjälpa kompisar leta efter sommarstugor/landställen. Kan inte tänka mig värre tillvaror. MEN – likväl befinner jag mig på landet ibland och nästa gång jag ska ut dit vill jag lyssna på denna låt medan bilen kör på uppfarten till stället vi ska till.

  Nämen det är så bra!

  Och detta är ett fall där jag faktiskt går emot oddsen. Det är ju en risk, men jag tror det blir final för Island 🙂 och inte minst vill jag det!

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  Helt rätt låt vann i isländska uttagningen.

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag hoppas du får rätt. Det är dock en stor skillnad mellan att fungera på landet och tre minuter på ESC-scenen. Men, men… det är kanske bara jag som är otålig, eller så kanske de trots allt lyckas att trollbinda tillräckligt många i maj. Vi får väl se vad som händer. 😀

 3. HW

  Island hade faktiskt tre riktigt bra bidrag i sin uttagning, det här var ett av dem så även om det inte var min vinnare är jag glad att de valde denna 🙂 Precis som Adri tycker jag det var skönt att inte den rätt störiga “Turn this around” vann.
  Den här låten är lätt att missa men jag gillar stämningen och melodin i låten (plus isländska, det säger man aldrig nej till). Det händer inte mycket på sen men jag tycker det passar till låten att tjejerna bara står där med sina gitarrer och sjunger. Vet inte om den kommer lyckas i ESC, men jag gillar det i alla fall.

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Utslagen (gränsfall)

 4. Micke

  Tror de flesta här vet vilket bidrag som var min absoluta favvis i år. Den vann inte. Är jag sur och besviken? Nej egentligen inte för låten var alldeles för bra för ESC och helt fel genre. Efter hårdrock och det mesta sorter av rock är det jag kallar flyta-bort-musik min absoluta favvis. Detta är tyvärr inte rätt forum för detta då det är mer snabblyssnad musik som gäller här.

  Så tycker jag Island gjorde ett dåligt val. Nope de gjorde ett mycket bra val även om även vinnaren kräver mer lyssningar än vad som brukar gälla i ESC. Väldigt mysigt, lågmält bidrag som har växt sig allt starkare hos mig med tiden. Det präglas av en genuin äkthet som inte direkt finns här i överflöd normalt.

  Tack Island för att ni behöll detta bidrag på Isländska och tack även för det som även Adri och HW tackar för. Jag var helt säker på att den skulle vinna men det var en jädra go käftsmäll jag fick när den inte gjorde det. HW och jag hade samma egentliga favvis här om han nu inte ändrat sig sen dess.

  BETYG (8/10) MER ÄN BRA
  ——————————

  Islands bästa ESC-bidrag: ““Valentine Lost“”, Eiríkur Hauksson (2007)

  Islands sämsta ESC-bidrag: “Minn Hinsti Dans” Paul Oscar (1997)

  Islands verkliga vinnare 2022: “Mögulegt“, Markéta Irglová

  Islands största miss i egen uttagning:

  (Tveklöst åren 2019-2021. )

 5. HW

  @Micke Vilken som var min isländska favorit är något jag själv inte är helt säker på just nu 🙂 Hade ju samma favorit som dig förut men trodde att den blivit omsprungen av “Þaðan af” med Katla. Men idag satte jag på “Mögulegt” medan jag pluggade och fastnade helt. Hade verkligen varit ett perfekt film-soundtrack.
  Men antingen Katla eller Marketa är min isländska favorit i alla fall 🙂

  (Sen tycker jag att Island valde helt rätt 2019, men man kan ju inte vara överens om allt)

 6. Micke

  HW… Jag älskar ju rock som du säkert vet. Men du vet nog också vad jag tänker om den rock som invaderar ESC. Eller hur? 🙂 2019….säger inte mer 🙂

 7. Adri

  Island var grymma både 2019 och 2020. 2021 däremot? Näää.

  Men fortfarande bättre än Island 2017-2018. Då var de pinsamma.

 8. Micke

  Adri… Micke får två val här.

  1. Jag ogillar låten mest för att den är dålig för mig

  2. Jag ogillar låten för att det inte är äkta rock

  Vilket tror du jag väljer? 🙂

 9. Anton

  Precis som Serbien sa har Island klattrat fran valdigt langt ner pa min lista (runt plats 30-35) upp till en respektabel mittenplacering. Och det kan fortfarande handa mer pa listan, den kanske hamnar pa topp 15 innan det ar dags i maj. Tyckte forst att den var en otroligt sasig lat som inte lamnade nagot intryck pa mig, men efter flera lyssningar pa studioversionen sa har jag antligen hittat nagot lite magiskt i den. Sa just nu plats 20, men skulle inte forvana mig om jag snart rankar den hogre.

  14. Danmark: Reddi – “The Show“
  16. Israel: Michael Ben David – “I.M”
  18. Serbien: Konstrakta – “In corpore sano“
  20. Island: Systur – “Með hækkandi sól“
  23. Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”
  25. Finland: The Rasmus – “Jezebel“
  37. Slovenien: LPS – “Disko“
  38. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații

 10. HW

  @Micke Island 2019 är ju ett splittrande bidrag men har aldrig riktigt tänkt på det som “rock” 🙂 Mer någon sorts industrimusik

 11. Micke

  @HW, rock är ett stort begrepp. För mig är inte Island 2019 rock lika lite som San Marino är det i år.

  Låter som du är bland de som hyllar bidraget HW. Upp till dig givetvis men jag ser det mest som ett patetiskt skämt. Sorry 🙂 Jag har precis lärt mig att du gillar rock men jag håller fortfarande på att ta in mer om det du gillar 🙂 Adri här har jag lite bättre koll på då han har skrivit länge här. Kan dock erkänna att jag har aldrig…vare sig innan eller efter blivit så överraskad över något som han gillat som just Island 2019. Förvånar mig än idag. Stämmer inte riktigt in i min Adribild 🙂

 12. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER: Det känns som att detta skulle ha fallit mig på läppen med den grund man satt – en låt som inte skrivits enligt kallt kommersiellt tänk, och som dessutom framförs på modersmålet. Men utfallet blev inget vidare alls. Country/western är en genre som jag bara kan lyssna på i sparsam mängd, och med vissa låtar är det extra tveksamt. Hur än bra de isländska systrarna harmoniserar i sina sångröster och kemin de har så ser jag bara framför mig en ganska mörk atmosfär kring något mörkt, övergivet och koleradrabbat samhälle i vilda västerns ökensand där vålnader tycks flyga ostört. Puh! Inte direkt den sinnesbild jag tror man ville få fram när man sjunger om en stigande sol.

  Betyg (0-5): 1,5

  VAD JAG TROR: Jag kan inte se hur en sån här stämningsdödare till låt ska ha en finalchans. Speciellt inte när den går direkt efter två upplyftande upptempolåtar. Inte ens kontrasten mellan dem och den här skulle räcka långt. Och oddsen verkar dessutom hålla med mig då Island i skrivande stund ligger trea från slutet vad gäller finalchanser.

  Final? Nej.

 13. Adri

  Lukas: Det där med stämningsdödandet är högst subjektivt (duh… som all musik), för jag tycker den här låten är otroligt ljus. Och bidrar med ett väldigt nödvändigt och uppskattat oas av lugn i ESC-galenskapen 🙂 Oddsen tror jag inte alls på. Jag menar; oddsen förra året sa större delen av säsongen att Ukraina skulle åka ut och BAM så kom de tvåa av alla i telefonröstningen 🙂

  Med det sagt så kommer denna absolut inte komma tvåa i finalen – tyvärr. Men jag har väldigt svårt att se den åka ut i nuläget. Kan jag ha fel? Återstår att se.

  Micke: Ah jag vart chockad själv, men Island 2019 kom med nåt som verkligen behövdes 🙂 nåt väldigt smutsigt och ohämmat.

 14. Micke

  @Adri, vi är på samma bana.

  “den här låten är otroligt ljus. Och bidrar med ett väldigt nödvändigt och uppskattat oas av lugn i ESC-galenskapen”

  Well said my friend 🙂

 15. oe

  Väldigt fin och stämningsfull låt, med fina harmonier. Men jag vet inte, jag är inte helt övertygad, den känns ganska anonym och på sätt och viss lite platt. Alla låtar kan givetvis inte explodera på slutet, men kanske hade något sånt behövts här. Ändå en bra låt som får 7/10.

  Kroatien 8/10
  Island 7/10
  Danmark 6/10
  Slovenien 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10

 16. Pato

  ISLAND – Systur/Sigga, Beta & Elín “Systur” – “Með hækkandi sól” #Eurovision 2022

  Det är tre balla brudar som gör Common Linnets-pop fast som promenerar mer åt det nordiska landskapet. Den kärleken Europa kände för Common Linnets, skulle eventuellt kunna återupplivas lite grann med Islands bidrag i år. Jag älskar ju nordisk kyla och jag går igång på att dom har fått in den känslan i låten.

  Tankarna förs ju ändå till skogen, fjällarna, granbarr, lingon, renskav, tunnbrödsrullar (haha), de nordiska skogarna. Man blir varm i kroppen, det känns hemma. Det är den känslan jag tror vi nordeuropéer håller oss till och där vi känner oss fria o sammankopplade. Jag gillar även att man har valt att inte överarbeta låten, dom har valt att behålla den såpass fräsch och stilren. Det är underskattat.

  Den här låten representerar ju inte bara Island utan även Norge, Sverige och Finland. Vi alla från dessa länder känner oss som hemma i mormors kök av sån här musik och då ska man verkligen veta att Östeuropa dyrkar nordisk musik nästan mer än vad vi i Norden själva gör. Dom DÖR för den nordiska musiken, framför allt forna sovjetländerna. För deras del kommer det här låta väldigt varmt och exotiskt så jag tror det kan bli en rätt given finalist.

  Jag sätter en trea, bra låt för sport radiokanalerna och framför allt är det här tusen gånger bättre än det här överhypade Kalle-Anka & Långben-sömnpillret som vi fick i fjol. Semi 1 är inte alls så svag som fansen lägger upp det som.

  3/5

 17. Zacke

  Detta är väldigt mycket min typ av musik. Jag älskar feel-good låtar, som man kan njuta av samtidigt som man gör något annat. Så att detta är en av mina favoriter i år, är inte så konstigt. Jag gillar helheten i denna låten och att den tar lite andra vändningar än man tänkt sig vilket är positivt. Dessutom är de väldigt kul att få höra lite isländska i tävlingen.

  3: Danmark 9/10
  5: Island 9/10
  6: Finland. 9/10
  9: Ukraina 8/10
  10: Serbien 8/10
  22: Moldavien 6/10
  28: Slovenien. 4/10
  29: Kroatien 3/10
  40: Israel 0/10

  ———————————-

  1: ”Valentine Lost” (2007)
  2: ”Með Hækkandi Sól” (2022)
  3: ”Ég á líf” (2013)

 18. Micke

  @Zacke nu får du lugna dig lite. Blir nästan för mycket. Du har ju för tusan exakt samma topp 3 som jag i både Serbien och Island 🙂

 19. Zacke

  @Micke, Ska skärpa mig, ska tycka helt olikt dig i fortsättningen 😉
  Skämtåsido, är både kul och lite märkligt att vi oftast tycker så lika om bidragen.

 20. Micke

  @Zacke, ja så här kan vi ju för tusan inte ha det 🙂

  Nej, det är kul att se att det år ut och år in är samma sak. Det är du och Johanna som klickar bäst med min smak 🙂

 21. Denis

  Inte alls en dålig låt. Mysig First Aid Kit Espresso house låt. Men i sammanhanget känns den lite anonym och blek och kommer inte ihåg den. Hade nog kanske passat bättre i Espresso House?

 22. Johanna

  Den här är fantastiskt fin när den pågår men jag glömmer bort den ganska fort. Trots att jag själv rankar den i topp 10tror jag nog tittarna också har glömt bort den ganska snart. Dock är den så mycket bättre live än i studioversion så jag hoppas den skräller in sig till final trots allt. Jag hejade för övrigt på “Turn this around” i isländska uttagningen-den hade tveklöst gott till final. Men Systur är definitivt en låt som kommer hålla längre för mig.

 23. Engsla

  Väldigt mysig låt med jättefin stämsång. Den var min favorit, jämte Katlas låt, men jag är glad att systrarna tog hem det hela eftersom de valde att behålla isländskan till ESC 🙂

  Trots att den tillhör mina favoriter i år är jag tveksam till om den verkligen lyckas ta sig vidare till final, men jag håller tummarna!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se