ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer del 26 av de 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Portugal i Eurovision Song Contest:

Portugal
Land: Portugal deltagit 52 gånger (+2020) – vunnit 1 gång: 2017
TV-bolag: RTP se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1964 António Calvário kom delad sist av 16 med “Oração

Portugals tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: Love Is On My Side“, The Black Mamba Festival da Canção 2021 12:a i finalen
2020: Medo De Sentir“, Elisa (Festival da Canção 2020) inställd tävling
2019: Telemóveis“, Conan Osiris Festival da Canção 2019 15:e i semi 1
2018: O Jardim“, Cláudia Pascoal Festival da Canção 2018 26:a i finalen
2017: Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral Festival da Canção 2017 1:a i finalen
2016: – – – – – – – – –
2015: Ha Um Mar Que Nos Separa“,
Leonor Andrade
Festival da Canção 2015 14:e i semi 2
2014: Quero Ser Tua“, Suzy Festival da Canção 2014 11:a i semi 1
2013: – – – – – – – – –
2012: Vida Minha“, Filipa Sousa Festival da Canção 2012 13:e i semi 2
2011: Luta É Alegria“, Homens Da Luta Festival da Canção 2011 18:e i semi 1
2010: Há Dias Assim“, Filipa Azevedo Festival da Canção 2010 18:e i finalen
2009: Todas As Ruas Do Amor“, Flor-de-lis Festival da Canção 2009 15:e i finalen
Se även “Portugals samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Portugal i Eurovision Song Contest 2022:


Portugals ESC 2022-bidrag: “Saudade, Saudade”, MARO

Lyssna på Portugals Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Saudade, Saudade final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: textvideosemifinal-framträdandelive i Avinyólive i studio
“Eurovision House Party”-video
se även: Eurovision House Party: “Ó Rama, Ó Que Linda Rama”
Låtskrivare: MARO (t&m), John Blanda (m)
Semifinal: nr 10 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: Festival da Canção 2022: Portugal valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av 20 tävlande bidrag gick 10 vidare till finalen den 12:e mars där 50/50 regionala jurygrupper och tittarna utsåg den slutliga vinnaren. Båda grupperna gav sina 12-poängare till MARO som därmed vann. Läs mer här:
Portugals Eurovision-bidrag 2022“.
Artist: MARO (Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca)
MARO
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
YouTubeSpotifyTwitter
InstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with MARO
(av The Gayly Mirror TV)
Interview with MARO (av Eurovoxx)
Interview with MARO (av ESC Norge)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-28): topp-15 (plats 11) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-28): topp-tio (plats 7) av de 17


Åsikter och spekulationer om Portugals bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal Betyg: 4- / 5
Betyg: 7 / 10
Jag och de röstande i Portugal brukar inte vara överens om vilka bidrag som förtjänar att röstas på men ingen regel utan undantag – i år så var “Festival da Canção 2022” en ren fröjd att följa. Inte nog med att båda mina stora favoriter, “Ginger Ale” och “Fome de Viagem”, tog sig vidare till finalen – det slutade med seger för min reserv-favorit “Saudade, Saudade”. Ett glädjande avslut på säsongen för de nationella uttagningarna. 🙂

Egentligen så är låten en aning för saktgående för min smak men på något sätt så kan jag inte låta bli att bli lite fängslad av den vackra refrängen och har därför inget emot om Portugal även i år får en plats i finalen.

Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Även om Portugal missat finalen hälften av gångerna de senaste tio åren så verkar de vara inne i något av en mer framgångsrik period, med tre finalplatser de senaste fyra åren. Oddsen pekar dessutom mot inte bara en finalplats utan en fin placering strax utanför topp-tio för “Saudade, Saudade”. Av detta skulle man kanske dra slutsatsen att Portugal är en säker finalist men hur vacker jag än tycker att refrängen är och hur behaglig helheten än må vara så är jag lite tveksam till om det verkligen kan fungera.

Risken finns att den är alltför lågmäld och därmed glöms bort när det är dags för tittare och jurymedlemmar att rösta (se bara på de blygsamma poängen låten fått i OGAE-omröstningen). Men, men… om ESC-publiken och juryn kunde massrösta fram en låt som “Amar Pelos Dois”, som även den var vacker men lite seg (enligt min smak), till seger så borde “Saudade, Saudade“ kunna få ihop tillräckligt med röster för att i alla fall ta sig vidare till final.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2022: Portugal – “Saudade, Saudade” – MARO”

 1. Engsla

  Jag hoppas att du har rätt Pinglan, för jag tycker att det här är en av årets bästa låtar 🙂

  Egentligen gillar jag inte alls när det ska blandas språk så här, men jag kan bortse från det när de harmoniserar så fint med sina röster. Låten har ett behagligt lunk, och det finns till och med ett litet handklappsparti för publiken på plats att vara med på, det måste väl ändå gå hem? 😉

 2. Adri

  Förra året rasade folk – me included – när Portugal valde engelskan. Här stör det inte alls. Låten faller så väl in med tvåspråkigheten.

  I början tyckte jag det här var för tråkigt. Men nu tycker jag det finns element här som är fantastiska. Den portugisiska identiteten finns kvar, men den låter samtidigt inte helt främmande för andra kulturer att ta till sig 🙂

  Detta känns verkligen som en “summertime sadness anthem”, för glad är den då rakt inte – men likväl får jag soliga sommarvibbar av låten. Maros röst är så fragil i verserna, och det är så skönt för öronen. Refrängen är lite nostalgisk och harmoniserar superfint med körtjejerna.

  Det finns ett handklappsparti men det är naturligt och inte inslängt för att tvångsdra in publiken så som i Österrikes eller Maltas låtar.

  Jag tror detta är något som juryn kommer svälja helt! Jag tror detta slår Portugals 12e-plats från i fjol, främst tack vare juryn.

  Vem borde vunnit i Portugal?
  – “Fome de viagem” 🙂

  Tror? Final.
  Tycker? Final.

  02. Island – Systur – ”Með Hækkandi Sól”
  04. Serbien – Konstrakta – ”In corpore sano”
  06. Polen – Ochmann – ”River”
  08. Belgien – Jeremie Malkiese – “Miss you”
  09. Armenien – Rosa Linn – ”Snap”
  10. Nederländerna – S10 – ”De Diepte”
  11. Cypern – Andromache – ”Ela”
  12. Irland – Brooke – ”Thats rich”
  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  15. Portugal – Maro – “Saudade saudade”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty pleasure”
  18. Nordmakedonien – Andrea – ”Circles”
  20. Malta – Emma Muscat – ”I am what I am”
  21. Estland – Stefan – ”Hope”
  23. Montenegro – Vladana – ”Breathe”
  25. Georgien – Circus Mircus – ”Lock me in”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  27. Lettland – Citi Zeni – ”Eat your salad”
  28. Ukraina – KALUSH – ”Stefania”
  30. Grekland – Amanda Tenfjord – ”Die Together”
  32. Finland – The Rasmus – ”Jezebel”
  33. Schweiz – Marius – ”Boys do cry”
  34. Moldavien – Zdob si zdub – ”Trenuletul”
  35. San Marino – Achille Lauro – ”Stripper”
  37. Israel – Michael Ben Davd – “I.M”
  40. Bulgarien – IMP – ”Intention”

 3. Pato

  PORTUGAL – Maro – “Saucade, Saucade” #Eurovision 2022

  Det här låter väldigt nordafrikanskt. Som en portugisisk folky Rosalía.

  Skulle kunna ha varit Marockos bidrag till Eurovision. Jag gillar det här mycket. Detta är mycket hög kvalitet. Portugal är ett väldigt underskattat land i Eurovision och med tanke på hur många människor de lyckades vända förra året hoppas jag att prestationen här också kommer att förfinas.

  En mycket fräsch och ren, sofistikerad presentation av portugisisk soul. Maro har en ljuvlig röst och det här kan gå väldigt långt. Jag ger Portugal en trea gräns till fyra. Jag gillar verkligen det här men det är inte en personlig favorit än.

  3/5

 4. Mats

  Portugal är faktiskt min personliga favorit i den första semifinalen.

  Jag vill ge den 4/5 i betyg, mysig låt att lyssna på och jag gillar det enkla i den. Ingen tillgjord scenshow utan befriat okonstlat, dessutom en bra sångerska. Heja Portugal, hoppas att den här går till final.

 5. HW

  Det här känns som ett typiskt portugisiskt bidrag: äkta, allvarlig text, lågt tempo och ordet “saudade”. Jag gillar det, det är en skön indie-känsla och jag tycker inte det blir tråkigt trots att det är ganska lågmält. Scenshowen kanske ger lite väl stort utrymme till körsångarna men de är ändå en rätt stor del av låten så helt ologiskt är det inte.

  Det är ganska många många tjejer med lågmälda låtar i år så jag tror att några måste åka ut (vilket är synd för jag gillar de flesta av dem), och jag tror tyvärr Portugal kommer vara en av de som inte klarar sig.

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Utslagen

 6. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:
  Portugal verkar ha hittat ett nytt grepp i tävlingen, nämligen att blanda internationellt med lokalt. Förra året var första gången de sjöng helt på engelska, men ändå hade låten en tydlig portugisisk framtoning. I år är det likadant, låten är för det mesta på engelska (förutom en vers), men den portugisiska kryddan är kvar. Inte minst när man sjunger om “saudade”, en slags portugisisk känsla som är svår att översätta exakt, men som antyder en vemodig längtan/saknad. Från början var jag dock inte alls på tåget med denna låt, men den har vuxit till sig lite grann med tiden. Jag trodde jag skulle bli störd av handklappandet i refrängen, men det verkar snarare bara lyfta den från att bli allt för seg.

  Betyg (0-5): 3

  VAD JAG TROR:
  Förra året hade Portugal ingen större support, men lyckades ändå klättra upp till en hyfsad tolfteplats i finalen. Nu har de ändå fått ganska mycket support från fans i ryggen, så trots att man går direkt efter Moldavien så borde nog Portugal greja finalplatsen ganska lätt. Jag tror också det nya greppet Portugal hittat kan bli ett effektivt vapen för dem även längre fram.

  Final? Ja!

 7. Denis

  Tyckte bättre om förra årets låt faktiskt. Den var en gömd pärla och underbar att bara lyssna på.
  Den här känns mer ESC anpassad, typ en sån låt som bara hörs i ESC och gjord för fansen. Så naturligtvis kommer det gå lite bättre än förra året..
  Men inte dåligt alls. Mysig, trevlig, trallvänlig. 6/10. Final är ganska givet

 8. Micke

  Finns inget land jag blir så besviken på som när de sviker sitt eget språk. Långt in i deras uttagning färgades jag av detta när det gäller den blivande vinnaren. Sakta men säkert har dock bidraget vuxit in i mig. Jag bara tänker “vad hade blivit om de agit det på portugisiska istället.” Svaret är givetvis upp ytterligare ett pinnhål.

  Det som har gjort att det ändå varit lätt att ta skiten med engelska är att bidraget i alla andra väsentliga delar osar Portugal rakt igenom. Det jag ofta har svårt för är det som Engsla pratar om nedköpet med blandade språk. På något sätt funkar det ändå här.

  Jag är lite där Lukas är med handklappet. Trodde också att det skulle vara ett störningsmoment men tvärtom har det visat sig bli ett extra lyft. En extra krydda är också hur lågmält allt är. De kör sin show utan några påklistrade robotdansare eller liknande.

  Portugal jag kände mig besviken i början av året men ni har gett mig en välförtjänt käftsmäll med bidraget som växt allt mer. Well done

  BETYG (8/10) MER ÄN BRA
  ——————————

  Portugals bästa ESC-bidrag: Det får bli fyra för jag kan inte skilja dem åt. Tar dem efter år.

  1. “Senhora Do Mar“, Vânia Fernandes (2008)
  1. “Todas As Ruas Do Amor“, Flor-de-lis (2009)
  1. “Vida Minha“, Filipa Sousa (2012)
  1. “O Jardim“, Cláudia Pascoal (2018)

  Portugals sämsta ESC-bidrag: “Telemóveis“, Conan Osiris (2019)

  Portugals verkliga vinnare 2022: Rätt val

  Portugals största miss i egen uttagning:
  (Att de tyvärr börjat sälja sin själ och inte längre är last country standing. Pratar givetvis språk)

 9. Mikaela

  Jag förstår vad andra ser med bidraget, det är stämningsfullt och behagligt. Men för mig är det för lite variation, det bara pågår. Och framträdandet är genuint tråkigt att titta på. Vissa bidrag, som Serbien, blir bättre live. Portugal blir istället sövande.

  Plats 27 av 40.

 10. Johanna

  Nej men den här har växt så otroligt mycket. Precis som er andra stör inte engelskan så mycket trots att jag hade föredragit den helt på portugusiska. Tror detta kan funka hyfsat och ta sig till final. Jag hoppas det med då den är ljuvlig och med en sångerska som verkligen kan förmedla känsla! Judst nu nr 6 på min ranking.

 11. Zacke

  Jag avundas faktiskt er som tycker om denna låten, då den innehåller ingredienser jag normalt sätt går igång på (lågmält, nationell prägel bland annat). Men jag tycker faktiskt inte alls om den, jag tycker snarare den är ganska tråkig. Då har jag ändå gett den många lyssningar.
  En lågmäld låt kräver antingen en stark melodi eller att den kan förmedla en känsla och jag tycker inte denna låten har något av det. Dessutom tycker MARO är en tråkig artist, som saknar den karisman som hade krävts här. Så kul att den har många fans, men jag tycker som sagt inte om den

  Betyg 3//10

  2: Nederländerna 9,5//10
  4: Grekland 9//10
  5: Danmark 9//10
  7: Finland 9//10
  9: Armenien 8//10
  10: Schweiz 8//10
  12: Island 7//10
  13: Ukraina 7/10
  14: Serbien 7//10
  15: Estland 7//10
  17: Moldavien 6//10
  18: Belgien 6//10
  20: Polen. 6//10
  23: Georgien 5//10
  24: Cypern 5//10
  25: Irland 4//10
  26: Kroatien 4//10
  29: Montenegro 3//10
  30: Slovenien 3//10
  31: Portugal 3//-0
  32: Bulgarien 3//10
  34: Nordmakedonien 2//10
  37: San Marino 1//10
  38: Israel 1//10
  39: Lettland 1//10
  40: Malta 0//10

  ——————————
  Topp 3 Portugal:

  1: ”Playback” (1981)
  2: ”O meu coração não tem cor” (1996)
  3: ”Há dias assim” (2010)

  Portugals sämsta: ”Telemóveis” (2019)

 12. oe

  Vacker och stämningsfullt låt, som doftar portugisisk. Ändå fångas jag inte riktigt. Det instrumentala låter falskt på något sätt – är det kvartstoner? Stör mig lite på det tyvärr. Dessutom kunkurreras den ut av övriga kvinnliga lugna gitarrlåtar. Även om denna sticker ut jämfört med de andra, är det dessvärre inte på ett positivt sätt. Men absolut inte dålig, 5/10.

  Nederländerna 10/10
  Belgien 8/10
  Schweiz 8/10
  Kroatien 8/10
  Armenien 8/10
  Island 7/10
  Polen 7/10
  Danmark 6/10
  Georgien 6/10
  Estland 6/10
  Montenegro 6/10
  Cypern 6/10
  Slovenien 5/10
  Portugal 5/10
  Malta 5/10
  Irland 5/10
  Grekland 5/10
  Finland 5/10
  Serbien 5/10
  Ukraina 4/10
  Israel 3/10
  Moldavien 3/10
  Nordmakedonien 2/10
  Bulgarien 2/10
  San Marino 2/10
  Lettland 1/10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se