ESC 2023 Traditionsenligt så är det ju vinnarlandet som förväntas hålla i nästa års tävling men det är inte alltid möjligt. Om man kommer att kunna arrangera Eurovision Song Contest 2023 i Ukraina återstår att se men de inledande samtalen med EBU (angående värdskapet) inleds redan i dag, fredag.

Det finns ingen regel som säger vem som ska ta över om det skulle behövas (vilket inträffat hela sex gånger tidigare, se längre ner) men så här långt har ett flertal länder/städer erbjudit sig att hjälpa till (t.ex. Stockholm, Island, Spanien, Polen och Italien). Mykola Chernotytskyi, det ukrainska TV-bolagets styrelseordförande, hoppas dock att ESC 2023 ska kunna hållas i ett fredligt Ukraina.

Uppdaterat 22-06-03: Ukrainas kultur- och informationsminister Oleksandr Tkachenko har gjort ett uttalande där han anser att det inte finns några tvivel om att ESC 2023 bör hållas i Ukraina men han verkar samtidigt förstå att omständigheterna gör att Ukraina ses som en osannolik värd. (Källa: eurovoix.com)

Uppdaterat 22-06-17:Eurovision 2023: EBU:s och BBC:s uttalanden ang. värd-frågan

Vinnaren av Eurovision Song Contest 2022:

Stefania“, Kalush Orchestra – Ukraina

Eurovision-vinnare som ej arrangerat ESC på hemmaplan:

Eurovision-vinnare Följande års värstad/ land
Schweiz 1956 Refrain“, Lys Assia
(SSR SRG – Schweiz)
Tyskland 1957 – Frankfurt am Main (Tyskland)
Nederländerna 1959 Een Beetje“, Teddy Scholten
(NTS – Nederländerna)
Storbritannien 1960 – London (Storbritannien)
Frankrike 1962 Un Premier Amour“, Isabelle Aubret
(RTF – Frankrike)
Storbritannien 1963 – London (Storbritannien)
Monaco 1971 Un Banc, Un Arbre, Une Rue“,
Séverine (TMC – Monaco)
Storbritannien 1972 – Edinburgh (Storbritannien)
Luxemburg 1973 Tu Te Reconnaîtras“, Anne-Marie David
(CLT – Luxemburg)
Storbritannien 1974 – Brighton (Storbritannien)
Israel 1979 Hallelujah“, Milk and Honey
(IBA – Israel)
Nederländerna 1980 – Haag (Nederländerna)
(Källor: eurovision.tv, eurovoix.com och schlagerpinglan.se – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Att ett vinnarland inte håller i tävlingen följande år är alltså inte helt ovanligt, även om det inte inträffat sedan 1980. Vad som sker i detta fall beror ju helt på hur omständigheterna utvecklar sig. EBU har troligtvis så pass mycket erfarenhet att de vet hur länge de kan avvakta (både vad gäller säkerhet och infrastruktur) och när det är nödvändigt att klubba en ersättningsplats, om det nu skulle gå så långt. Vi får helt enkelt vänta och se vad som händer. Människors liv och säkerhet är ju betydligt viktigare än var en underhållningsshow ska hållas.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Kommer Eurovision Song Contest 2023 att hållas i Ukraina?”

 1. Denis

  Nä, tror inte det. Det visste man ju redan när Kalush lyfte trofén. Även on kriget tar slut idag blir det svårt att hålla i Ukraina. Man måste bygga upp ett helt land och det behövs mer än ett år till att göra det. Alla pengar bör gå till infrastruktur, inte att hålla en stor tävling. Hade inte sett bra ut..
  Främsta problemet är säkerheten. Kan inte Ukraina garantera säkerhet åt alla så kan inte EBU hålla tävlingen där. Och just nu kan man inte garantera säkerhet åt någon
  Vad jag tycker om det är redan känt.EBU borde haft detta i åtanke och kommit upp med planer redan. Så går det när man röstar med hjärtat..

 2. Schlagerpinglan

  @Denis, Det verkar otroligt i nuläget, ja. Kanske har de en förhoppning om att omvärlden ska hjälpa till med en mirakel-uppbyggning av landet? Eller så vet de redan nu att det är omöjligt men vill ha landet i fokus så länge som möjligt innan blickarna riktas åt det nya värdlandet. Förståeligt vilket som.

 3. Pato

  Ingen chans. Zelensjki och flera andra säger att det ska hållas i Ukraina bara för att de måste säga så men det finns ingen chans. Till och med om kriget slutar imorgon så skulle man behöva ha Eurovision någon annan stans…

 4. Hollac16 (ESC-Panelen)

  Som jag ser det finns det just nu tre alternativ till hur det blir med nästa års Eurovision:

  1. Ukraina blir värdnation, förutsatt att det ukrainska TV-bolaget och den ukrainska regeringen kan ge EBU både ekonomiska och säkerhetsmässiga förutsättningar. Kanske att man kan hålla tävlingen i Lviv?

  2. Om inte alternativ 1 funkar finns möjligheten att EBU tillfrågar något annat lands TV-bolag om de vill medproducera tävlingen med UA:PBC. Förmodligen då att tävlingen inte hålls i Ukraina utan i det land som de i så fall vill eller kan medproducera ihop med.
  Här skulle jag kunna tänka mig att BBC eller RTVE får första frågan då Storbritannien och Spanien kom tvåa och trea i år. Personligen tror jag också att om tävlingen flyttar sig till en icke vinnande nation att det blir ett Big5-land, främst för att undvika situationen med att få en final med 27 tävlingsbidrag.

  3. Om alternativ 2 inte är möjligt kommer Ukraina behöva avsäga sig uppdraget och då kommer frågan att gå över till förmodligen tvåan eller trean om någon av de kan ta över uppdraget. Skulle ingen av de kunna går frågan vidare till dess att det finns en värdnation på plats.

 5. Pato

  Lviv är ju totalt sönderbombat så det är ju ett bra och tryggt ställe att hålla en musikfestival på…

 6. Pato

  Det finns på riktigt 0% chans att det blir Ukraina nästa år. Helt sjukt att folk ens tänker i dom banorna.

  Nämn minst en Ukrainsk stad som inte är förstörd totalt..?

 7. Pato

  Det skulle även finnas en hotbild att anhålla tävlingen i Ukraina. Nä, det blir nog UK eller Tyskland som står som värd nästa år. Något rikt land…

 8. Helena

  Är det bara fred i Ukraina så tror jag det kommer att hållas en tävling i Ukraina. Ukraina kommer att göra allt för att det ska bli en tävling i Ukraina för landet vill visa att det har överlevt. Det kommer inte att vara värsta showen med massor av teknisk utan en avskalad tävling. Helt fantastisk! Europas olika tv-bolag kommer att hjälpa till. Det kanske kommer att vara en hybrid sändning. Eurovision i Rotterdam 2021 tycker jag var en variant som jag gillade. Ukraina kommer att leverera värsta showen med små medel och på liten yta men ALLA kommer att älska detta!

 9. Pato

  Även alla i Ukraina vet om att det inte går att arrangera en sån stor tävling i Ukraina. Presidenten och även Oleg säger att tävlingen ska hållas i ett fredligt Ukraina bara för att dom måste säga så. Både kommentatorn och Kalush är ju soldater vid sidan av Eurovision. Så dom måste säga så.

  @Helena. Bra att du är så positiv men din positivism ändrar inte faktumet att det finns knappt något som funkar i Ukraina just nu. Det kommer ta minst 20-30 år att bygga upp Ukraina och kriget är ju inte ens över!

  Jag tror inte ens man kommer vilja ha tävlingen i ett land närliggande till Ukraina för det finns även en minimal men ändå en hotbild även där.

 10. Johanna

  Det Ukrainska TV-bolaget kommer helt säkert få hålla i det helt själva eller delvis med ett annat TV-bolag i ett annat land. Tävlingen kommer garanterat inte hållas på Ukrainsk mark. Jag har hela tiden utgått ifrån att det är Ukraina som kommer hålla i det men att något annat land får stå för platsen. Och då blir det ju säkert tekniker och så vidare från annat land än Ukraina också. Men hoppas att programledare, mellanakter osv blir helt Ukrainska. Detta är vad jag har utgått ifrån och förstår inte varför det inte skulle bli ett helt ukrainskt program men i ett annat land, typ som om Australien skulle vinna…..

 11. Schlagerpinglan

  @Johanna, Mmm… det låter väl som det mest troliga, och (enligt mig) mest önskvärda.

 12. Denis

  Fast om ett annat bolag får rätten att vara värdar blir ju det bolaget som bestämmer allt.
  Ukraina har inget att säga om. Dom har nog inte heller rätt att välja bolag, tror EBU har ensamrätt på att välja vem det blir

 13. Johanna

  @Denis det är inget annat bolag som får rätten att vara värdar. De kommer på sin höjd få rätten att göra showen ihop med det ukrainska tv-bolaget. Det kommet vara fokus på Ukraina och deras tv-bolag kommer få bestämma det mesta med HJÄLP av ett annat tv-bolag i ett snnat land än Ukraina. Så hålls det i Sverige kommer dey vara Ukrainska programledare under delvis svensk produktion. Så är det sagt om Australien vinner så jag utgår från att det blir samna. Man lånar ut en plats till Ukraina och hjälpet de ekonomiskt och delvis med ljud och ljus och sådant givet de vill ha hjälp med det. Allt annat är orättvist och orimligt!

 14. Pato

  Aa, Johanna har rätt.

 15. Pato

  Att ha Eurovision i Ukraina är samma sak som Eurovision skulle äga rum i Palestina eller Syrien. Så folk som hoppas o tror på Ukraina… jag vet inte vilken planet de befinner sig på…

 16. Schlagerpinglan

  @Pato, Vissa människor föredrar att se på saker positivt tills de blir överbevisade, andra föredrar att se på saker negativt tills de blir överbevisade. Det måste inte betyda att man tvunget tror på något specifikt slutresultat, bara att man väljer att vara / är positiv eller negativ.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se