Ryssland I förra veckan kom beskedet att EBU formellt stängt av de ryska medlemmarna från organisationen, d.v.s. RTR / VGTRK, Channel One och Radio Dom Ostankino. Beslutet togs enhälligt och skickades ut till medlemmarna tillsammans med följande uttalande:

“På exekutivkommitténs vägnar vill jag informera er om det beslut som fattades av rådet om tre ryska EBU-medlemmar (RTR, Channel One och Radio Dom Ostankino) vid dess möte i går. Baserat på de åtgärder som vidtogs av det verkställande rådet vid dess senaste möte den 7:e april, då de inledde avstängningsförfarandet, beslutade rådet enhälligt att omedelbart stänga av de tre ryska medlemmarna i EBU på obestämd tid, vilket styrelsen kommer att se över regelbundet.” / Eric Campbell (EBU)

De tre ryska bolagen har nu rätt att överklaga beslutet, men de förblir avstängda tills ett slutligt beslut tagits på eventuella överklaganden som kommer in. (Källa: escxtra.com)

Rysslands senast tävlande ESC-bidrag:

Russian Woman“, Manizha (9:a i ESC-finalen 2021)

Schlagerpinglan: Till skillnad från Belarus, som fick tre års avstängning, så fick de ryska TV-bolagen ingen tidsbestämd avstängning vilket betyder att de är avstängda tills vidare och att frågan kommer att tas upp igen vid ett senare tillfälle.

Egentligen har jag ingenting att tillägga här. Det är en otroligt sorglig historia som inte har några vinnare. Allt man kan göra är att hoppas att allt löser sig till det bättre så snabbt som möjligt, hur mörkt det än ser ut i nuläget.

Se “Ryssland i Eurovision Song Contest” för landets bidrag och resultat i tävlingen.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Rysslands TV-bolag formellt avstängda från EBU”

 1. Pato

  Jag tycker fortfarande att det var ett felaktigt och infantilt beslut att kasta ut Ryssland ur tävlingen.

 2. Nathalie

  Pato- Jag tror vi klarar oss utan någon rysk smör-sång om fred på jorden av någon som blir utbuad så fort de ställer sig på scenen.

 3. Pato

  @Nathalie,

  Det här har ingenting att göra med vilka låtar Ryssland skulle komma med.

  JAG tycker Ryssland borde ha fått vara kvar av flera anledningar. Dels för att Eurovision inte påverkar något land eller något lands ledare i politiska beslutstaganden. Dels för att den ryska delegationen inte har gjort något med Kremls beslut o göra. Den ryska delegationen är liksom inte = Putin. De hatar säkert Putin själva.

  Att banna Ryssland från Eurovision hjälper ingenting, det löser inga problem överhuvudtaget, i så fall vilka? Att banna Ryssland från Netflix och Eurovision är verkligen inga kraftiga åtgärder mot kriget. Man borde banna rysk gas och grejer, absolut, men att kasta ut Ryssland från Eurovision ger ingen effekt åt något håll. Eurovision är som en lek, en festival. Ett internationellt evenemang som alla ska få delta i, oavsett vad som försiggår politiskt.

  För då kan man ju likaväl kasta ut Serbien för vad Milošević gjorde på 90-talet. Då kan man ju också kasta ut Tyskland för att de invaderade Polen 1939.

  I själva tävlingen har inte Ryssland gjort något fel. De har ju inte brutit mot några regler. Däremot Belarus byggde upp en plattform via Eurovision för att sprida politisk propaganda flera gånger, både 2011 och 2021. Belarus bröt mot reglerna, DÄR fanns det anledning att kasta ut landet som inte kunde sköta sina kort rätt i själva spelet. Ryssland ville ju inte “förstöra” tävlingen, direkt. Åtminstone var det ingenting som sken igenom i deras bidrag.

  Så jag tycker Ryssland borde ha varit kvar i tävlingen idag medans Belarus kan jag förstå att man kastade ut och lite förvånande att man inte har gjort det sedan lång tid tillbaka.

  JAG tror att EBU kastade ut Ryssland endast för att man ville lugna ner folk och lugna ner andra tv-bolag. Thats it!

  Varför? Jo, för att dels för att i första meddelandet tillät man Ryssland att få vara kvar tävlingen men sedan valde man ju att ändra sig, av någon anledning. Sedan när andra länders tv-bolag satte press på EBU och hotade med att dra sig ur dååå reagerade EBU och beslöt sig för att kasta ut Ryssland med kriget som anledning, såklart. EBU ville bara lugna ner den massiva gruppen som vägrade se Ryssland i tävlingen. Thats it! Väldigt väldigt synligt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se