Andorra Trots att Susanne Georgi, Andorras senaste ESC-artist, kämpat hårt för landets ESC-comeback så lär den inte inträffa 2023, i alla fall inte om man går efter vad TV-bolaget RTVA sagt till spanska Eurofestivales:

“Trots att vi är en del av EBU planerar vi inte att delta i Eurovision Song Contestkort eller medellång sikt.” / Dani Ortolà (RTVA)

Susanne Georgi ger dock inte upp utan låter meddela att hon kommer att fortsätta att kämpa för att Andorra ska återvända till ESC och att hon kommer att lyckas, förr eller senare. (Källa: wiwibloggs.com)

Andorras senaste bidrag i Eurovision Song Contest:

La Teva Decisió (Get A Life)“, Susanne Georgi (15:e i semifinal 1 2009)

Andorras samtliga ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2009: Passaport a Moscou La Teva Decisió (Get A Life)“, Susanne Georgi 15:e i semi 1
2008: Internval Casanova“, Gisela 16:e i semi 1
2007: Projecte Eurovisió Salvem El Món“, Anonymous 12:a i semifinalen
2006: Internval Sense Tu“, Jennifer 23:a i semifinalen
2005: Eurocàsting 2005 +
Desitja’m sort
La Mirada Interior“, Marian van de Wal 23:a i semifinalen
2004: Nationell uttagning Jugarem A Estimar-nos“, Marta Roure 18:e i semifinalen
Se även:Andorras samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Att talesmannen för RTVA endast nämner kort- och medellång sikt och på så vis lämnar dörren öppen för att Andorra kan tänkas göra comeback på lång sikt är ju ändå lite hoppfullt. Det är m.a.o. bara att hålla tummarna för att Susanne Georgi på något vis lyckas att övertyga rätt personer och/eller får med sig ytterligare någon eldsjäl i kampen. Förr eller senare så händer det kanske. 🙂

Se “Andorra i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Andorras TV-bolag planerar inget ESC 2023-deltagande”

 1. Adri

  Många saknar Turkiet, Bosnien, Ryssland och Ungern i tävlingen. Jag tar iofs gärna tillbaka dem (inte Ryssland just nu dock, jag är med EBU in that one. Det landet har en heeeeeeeel del som måste fixas både inåt och utåt först.)

  Men de jag helst ser återvända är tvärtom de som inte riktigt hittade nån framgång: Andorra, Slovakien, Monaco… det skulle göra mig glad 🙂

  OBS! Jag vet att Monaco både vunnit och kommit tvåa och trea. Men i min livstid så har det bara varit 2004-2006.

  Slovakiens frånvaro är nästan den mest frustrerande.

 2. Pato

  Jag pratade med en slovakisk tv-producent och han sa att det absolut inte rör sig om tex homofobi till varför Slovakien inte deltar längre. Det handlar mer om noll tradition och bristande kunskap om dessa projekt. Ingen där bryr sig. Man har det här typiska östeuropeiska tankesättet; att varför ska vi ens lägga pengar på en sån struntsak…

  Slovakien är som Östeuropas Luxemburg, typ.

 3. Adri

  Pato: Ah men det är också konstigt resonerat för det är klart ingen bryr sig när Slovakien inte ens är med.

  Det är ju då Slovakiska bolaget – STV tror jag det heter – som får ansvara för att skapa en tradition kan jag tycka.

  Eller inte om de då inte vill vara med. Men resonemanget var märkligt. En tradition blir ju inte en tradition av sig själv.

 4. Pato

  Hade jag fått bestämma hade jag fan velat att Australien lämnar och utesluts från Eurovision för gott. Varför? Jo, för att landet helt enkelt inte befinner sig i Europa och därmed inte heller tänker som Europa. Det här är en Europeisk tävling, det har det alltid varit!

  Jag tycker dessutom det faktiskt är lite små skumt att Austrailen och tex ett land som Moldavien ska stå på samma scen och tävla om vem som gör bäst musik. Jag tycker inte det är spännande. Jag går inte igång på det där. Det är två länder med totalt motsatta slutpunkter och slutmål med deras medverkan i tävlingen. Jag tycker det är en schizofren inställning till tävlingen från EBU:s sida. Jag tycker det blir för polariserat och det blir inget spännande. Jag tror inte det gagnar Australien att vara med i det här. Det blir bara för komplicerat och för missvisande för den breda, stora publiken. Alldeles för många frågetecken på samma gång när man egentligen måste koncentrera sig på annat. Jag tycker att det är dags nu att Australien portas, för gott. Jag har tyckt så här sedan 2015, sedan dag ett.

  Australien har kommit toklågt hos tittarna nästan varje år och ibland sist hos tittarna nästintill varje år förutom de första åren då det fortfarande var nyhetens behag att Australien var ett debuterande land i tävlingen.

  Dessutom var det tänkt att Australien skulle få en plats i Eurovision för att kunna vara det landet som kommer med hits samt förflytta positionen för popkulturen i Eurovision, vilket Australien har fan inte gjort… De har mestadels kommit med pretentioner och dumheter under sin Eurovision-medverkan. Vid sidan av deras första ESC-låt så är resten av Australiens ESC-bidrag totalt stendöda idag.

  Australien skickar låtar som Europa inte fattar någonting av och inte jag heller.

  Nej. Om jag hade fått bestämma så skulle Australien få portas från Eurovision. Vi kan liksom inte ha med Egypten i Eurovision 2025. Thats it.

  OCH jag hade velat att Turkiet och Ungern kommer tillbaka. Det är ingen omöjlighet heller, det kommer kanske inte hända nästa år men det handlar mest om att man byter arbetare o kontakter hos tv-bolagen så finns alla chanser, inga problem. De kommer komma tillbaka. Dessa länder är Europeiska, de har en stark tradition i Eurovision och visat sig vara starka väldigt ofta. De har en stark kultur. Jag tycker iaf att EBU ska starta en business med dessa länder så att man iaf håller kommunikationen vid liv.

  Alla länder är såklart hjärtligt välkomna men vissa länder är väldigt osannolika vid tillfället. Bosnien tex. Bosnien är eventuellt i särklass Europas mest misslyckade stat på nästan alla sätt just nu. Man kan faktiskt knappt kalla Bosnien för ett land idag. Det är en väldigt besvärlig situation där nere och jag har varit där och alla håller med mig och det ryktas till och med om inbördeskrig så Bosnien kan vi glömma. Vi ska vara glada att de andra jugge-länderna har steppat upp på sistone istället. Det här är självklart något jag tycker är beklämmande på en annan nivå för jag tycker Bosnien var grymma i Eurovision. Hoppas deras talanger kan eventuellt söka karriär i deras närområden.

 5. Adri

  Jag har gärna kvar Australien. Jag är inte lika fixerad vid Europa. Då hade flera länder fått kapas. Azerbajdzjan ligger till absolut största del i Asien, Turkiet likaså. Israel ligger fullständigt i Asien.

  Armenien, Cypern och Georgien är geografiskt asiatiska länder – men anses ibland (och ibland inte) kulturellt höra till Europa (framför allt Cypern). Men även de kan ifrågasättas då.

  Jag tycker ändå EBU varit tydliga med att Europa inte är huvudfokuset, utan det är ju just samarbetet inom EBU som avgör ett lands vara eller icke-vara i tävlingen (utöver då landets egna attityder).

 6. Schlagerpinglan

  @Pato, I stället för att slänga ur dig felaktigheter så kan du ju fråga om det är något du undrar över när det gäller Eurovision Song Contest. Jag gör gärna en djupdykning och tar reda på fakta. 🙂

  Ingen kan veta allt men att du gång på gång låtsas veta saker och fortsätter att komma med felaktigheter är inte bara irriterande utan gör att det är svårt att ta något du skriver på allvar. Så för din egen skull, håll dig till vad du själv tycker och sluta förvanska fakta och förolämpa de som har annan musiksmak än dig. (Ibland plockar jag bort de stycken du skriver nedlåtande om låtskrivare, artister och fans då jag inte vill ha sådant i mitt kommentarsfält men tro inte att det är OK för det. Varje gång det händer så sjunker du i mina ögon då det är oerhört respektlöst av dig att agera så här, speciellt då jag sagt till dig otaliga gånger att sluta.)

  Ditt påstående: “Australien har kommit toklågt hos tittarna nästan varje år”
  Ditt påstående: “ibland sist hos tittarna nästintill varje år förutom de första åren då det fortfarande var nyhetens behag att Australien var ett debuterande land”

  Fakta:
  Det har inte varit någon större skillnad mellan hur tittarna och juryn sett på Australiens bidrag (förutom i finalen 2017 då tittarna hade landet i botten-två och juryn topp-tio).
  2015,2016 och 2019 hade både tittarna och juryn Australien i topp-tio i finalen.
  2018 hade varken tittarna eller juryn Australien i topp-tio i finalen.
  2021 ville varken tittarna eller juryn ha vidare Australien till finalen.
  2022 ville både tittarna och juryn ha vidare Australien till finalen.

  Ditt påstående: “Det här är en Europeisk tävling, det har det alltid varit!”

  Fakta: Eurovision Song Contest är ingen europeisk tävling utan en tävling för EBU:s medlemmar (som finns i andra världsdelar än bara Europa) och enligt reglerna kan även associerade medlemmar (som finns i många olika världsdelar) tillåtas om referensgruppen kommer överens om det.

  Ditt påstående: “Dessutom var det tänkt att Australien skulle få en plats i Eurovision för att kunna vara det landet som kommer med hits samt förflytta positionen för popkulturen i Eurovision”

  Min fråga: Var hittar du denna fakta? Jag har aldrig sett att någon påstått att Australien kom med för att leverera hits. Är detta något du hittat på eller finns det dokumenterat? Anledningen jag sett är att Australien har långtgående band till Eurovision genom sitt mångåriga intresse och engagemang. Personligen har jag rapporterat från Australiens årliga ESC-omröstning sedan 2010, så jag förstår inte alls ditt resonemang. Australien har m.a.o. varit med i ESC-gemenskapen långt innan de började tävla.

  Ditt påstående: “landet helt enkelt inte befinner sig i Europa och därmed inte heller tänker som Europa”

  Min fråga: Tänker Israel och Turkiet som “Europa”? Tänker Island, Vitryssland och Grekland likadant? Ser du ingen fördel med att olika länder med olika sätt att tänka är med i samma tävling eller vill du att bara de som “tänker lika” ska få delta? Själv är jag övertygad att det just är skillnaderna mellan de olika länderna som gör tävlingen så speciell. Vill man ha “samma tänk” så finns det ju otaliga nationella tävlingar att välja mellan.

  Ditt påstående: “Vi kan liksom inte ha med Egypten i Eurovision 2025”

  Min fråga: Varför “kan” vi inte det och vad har det med Australien att göra? Enligt reglerna är tävlingen öppen för aktiva EBU-medlemmar och Egypten är en av dem. Så länge Israel är med så är det väl inte så troligt att Egypten vill/kan vara med men jag är nyfiken på varför du tog upp just Egypten som ett exempel.

  Till sist, jag förstår att det är många som inte tycker att Australien ska vara med och jag både förstår och respekterar den åsikten och läser gärna (riktiga) argument både för och emot då jag tycker att det är en intressant fråga med ett inte helt enkelt svar.

 7. Adri

  Sen tycker jag det är lite att vrida på orden om att Australien misslyckats. För de har sju deltaganden bakom sig. Fyra av dessa har tittarna satt i botten – men tre i toppen.

  Så visst, botten 57% men toppen då 43%.

  Det är bättre statistik än väldigt många andra, såsom Spanien till exempel.

  Sen tycker jag inte heller prestation ska ligga till grund för deltagande. Då hade Montenegro i min bok inte fått vara med nånsin igen. Och det är inte upp till mig.

 8. Pato

  Det finns inga felaktigheter i det jag skrev i det där inlägget. Bara för att man inte håller med mig betyder det inte att det jag skriver är falskt. Jag förstår inte hur det kan vara så plågsamt med folk som beskriver sanningen. Tydligen plågar det några…

  Här kommer lite statistik och fakta och så vi får se om det värker ännu mer…

  OK. Australiens ESC-historik har sett ut så här:

  2015 & 2016. Under dessa år så var det en ganska häftig grej att Australien deltog i Eurovision, enligt många… De var debutanter och media pushade ganska mycket på detta så det var inga konstigheter att det gick bra för Australien de första två åren. Ändå så kom Australien bara 6:a hos tittarna 2015 och 4:a 2016. Vilket var helt okej för att vara så hypade…

  2017. Här slutade folk bry sig, uppenbart. Man kom bara på 15:e plats hos tittarna i semin. I bottenstriden. Man var inte ens nära på att gå vidare! I finalen kom man näst sist med två ynka poäng. Det här resultatet var ju sjukt dåligt.

  2018. Australien kom sist hos tittarna. SIST. Bra jobbat, liksom…

  2019. Här gick det bra men enbart tack vare en visuellt fångande presentation. Thats it. Själva låten är ju stendöd idag.

  2021. Man kom totalt sett snubblande nära sista plats och man kan absolut sist hos tittarna och den här gången redan i semifinalen. Totalt sett kom man på 34:e plats av 39…

  2022. Vad hände här då? Jaha… samma grej som 2018. Man överlevde semin men i finalen NÄSTSIST med återigen två ynka poäng från tittarna. Hur är detta bra? Hur klassas inte detta som fakta? Det är ju såhär det har sett ut för Australien.

  Sammanfattning: Man kan enkelt konstatera att utan jurygrupper så hade Australien varit en av de mest misslyckade nationerna i Eurovision…

  Jo. Eurovision ÄR ett europeiskt evenemang. Jag behöver inte använda några stora ord. Det är bara att kika på historia.

  Efter andra världskrigets slut var Europa splittrat i de två politiska blocken väst och öst som representerades av de två supermakterna USA (väst) respektive Sovjetunionen (öst) som konkurrerade med varandra ekonomiskt, militärt men även kulturellt. I väst utvecklades televisionen, och EBU bildades. Det uppstod en idé att anordna en TV-sänd sångtävling som skulle visas i miljontals hem runt om i EUROPA, för att etablera en EUROPEISK IDENTITET. Så att säga att Eurovision inte är en europeisk tävling är både verklighetsfrånvänt och historielöst, skulle jag vilja påstå.

  Att länder som inte befinner sig i Europa är medlemmar hos EBU, det beror ju på att EBU har expanderats. Det betyder inte att Eurovision helt plötsligt är en icke-europeisk tävling. Det är ju därför man har American Song Contest och till nästa år en kanadensisk version och även därför man har planerat att även införa en asiatisk tolkning. SEDAN så finns det ingen inskriven regel att länderna måste geografiskt tillhöra Europa men det är en annan sak.

  Eurovision är en europeisk musiktävling, precis som Eurocup i fotboll. Ett musik-EM. Eurovision Song Contests rötter är Europa. Det här är fakta!

  Och sedan… Jag förolämpar inte någon och det är aldrig syftet. Den enda som i så fall förolämpar någon här är då @pinglan själv som hela tiden påstår att det jag skriver är så hemskt, fejk, fel och falskt, när i själva verket allt skriver stämmer överens med verkligheten. Om det är någon som känner sig förolämpad pga andras åsikter, så är det den individen som väljer att känna sig kränkt och förolämpad. Jag kan inte fråga alla här privat på bloggen hur de själva mår efter jag har kommenterat något…

  Mot vem i förra inlägget var jag respektlös…? Australien som land? Huvudfokuset är inte Australien som land utan om Australiens position och medverkan i Eurovision. Att pinglan inte väljer att ta mina kommentarer på allvar är ingen överraskning, haha. Men det är så här mina kommentarer tas i Sverige. Ute i Europa tas alla mina synpunkter på allvar men i Sverige så fokusera man mycket tonfall och mindre på huvudintentionen och huvudgrejen bakom.

  Att länder tänker olika I EUROPA är något jag har poängterat flera gånger här på bloggen. Framför allt när det kommer till väst kontra öst. Det är så tävlingen ska vara! Det är ju det som gör Eurovision intressant. Men poängen är återigen att ett land som befinner sig i en helt annan kontinent, långt ifrån Europa är poänglöst att ha med av den enkla anledningen att de inte passar in i Europa. De tillhör inte den Europeiska familjen. Tex. Norge har ett Europeiskt tänk och en Europeisk kultur. Montenegro har en annan. Enkelt! Det där är Eurovisions melodi.

  Israel är en annan grej. Israel är lite kläckta från ett annat ägg. Det hade varit högst märkligt att kasta ut Israel från tävlingen efter nästan 50 års medverkan bara för att Israel inte befinner sig i Europa. Dessutom har Israel många kontakter och likheter i/med Europa. Cypern är medlemmar i EU. Cypern är en renodlad Europeisk stat när det kommer till mer eller mindre alla punkter förutom just geografin. Cypern tillhör den europeiska familjen. Armenien, Turkiet, Azerbajdzjan, Georgien har en geografisk yta i Europa. Självklart har dessa länder med Europa att göra när det kommer till många ståndpunkter. De tillhör också den europeiska familjen på många sätt, åtminstone på fler punkter än Australien…

  Skillnaden där @Adri är att Montenegro inte befinner sig i Oceanien. Montenegro är en europeisk stat med en europeisk kultur. Montenegro tillhör den europeiska familjen. Montenegro är lika mycket Europa som Sverige, kanske till och med mer ärligt talat. Därför kan man inte jämföra Montenegro med Australien…

  Rent tekniskt KAN Egypten bli ett deltagande land i Eurovision. Däremot kommer inte JAG stötta den idén. Varför? Egypten har ingen europeisk mentalitet, precis som Australien. Egypten skulle inte få så mycket utav Eurovision. Varför ska ett afrikanskt land kämpa sig fram för att musikaliskt anpassa sig till Europa och bli omtyckta av det Europeiska folket? För det är ju i den gyttjan Australien befinner sig i just nu.

 9. Schlagerpinglan

  @Pato, “Det finns inga felaktigheter i det jag skrev i det där inlägget.” är en lögn. Jag har redan påpekat felaktigheterna i din första kommentar och visat faktan, det finns inget mer att tillägga.

  Vad gäller förolämpningen så tog jag, som sagt, bort den innan jag godkände din kommentar, men jo, du är ofta nedlåtande, respektlös och hånfull mot de som tycker annorlunda än dig (jag tar bort dessa kommentarer då de inte tillför något annat än irritation och skapar onödiga bråk) och om någon påpekar fel i dina kommentarer så blånekar du och anklagar personen i fråga (helt utan bevis) för samma sak i stället, vilket är en tröttsam och barnslig taktik. Jag är inte intresserad av att höra några undanflykter eller att få lögnaktiga anklagelser kastade mot mig, jag rättade felaktigheterna i din första kommentar… that’s it.

 10. Pato

  Hahahahahahaha

 11. Pato

  Vad tycker du då? Ska Australien vara med eller inte? Ja elr nej

 12. Adri

  Pato: Det spelar exakt noll roll varför en låt fick resultatet det fick, och vilket legacy den fick eller inte fick. Australien fick en bra placering 2019, och grymma placeringar 2015/2016 (även av tittarna).

  Tror inte heller det handlar om ”nyhetens behag” då de båda blivit ikoniska hits + lika många som röstar på Australien för ”vad kul att ha de här”. Lika många – om inte fler – röstar inte för de är emot landet. Deras inkludering retade de lite mer Eurovision-konservativa redan från start 🙂

  Men sen som sagt spelar det ingen roll för ett lands deltagande, hur bra det är eller inte. Jag säger såhär: jag skiter lite i Australien men ska jag kicka ett land – då kickar jag Montenegro eller Belarus (som dock kickade sig själv, men nån dag kanske de återvänder – och ska de fortsätta på samma musikaliska spår kommer jag vilja kicka dem då också).

  Däremot finns det felaktighet i det du skrev. Nämligen följande: ”Dessutom var det tänkt att Australien skulle få en plats i Eurovision för att kunna vara det landet som kommer med hits samt förflytta positionen för popkulturen i Eurovision”

  Det går isf inte att hitta någonstans. Och ingen verkar ha nåt minne av det, förutom just exakt du. Att det skulle vara anledningen.

 13. Schlagerpinglan

  @Pato, Själv har jag ingen starkare åsikt i frågan. Jag har inget emot att Australien är med (men vill inte gärna se att det tillkommer fler icke-europeiska länder) även om jag föredrog deras bidrag i början. Detta har inget att göra med “nyhetens behag” utan just för att jag tycker att de skickat sämre bidrag de senaste tre åren.

  Men, men… med tanke på deras engagemang och intresse så tycker jag att det är ganska roligt ändå att de är med och nu när de även bjudit på en återkommande nationell uttaging så ligger de på plus hos mig, trots de senaste årens svacka. Nu håller jag bara tummarna för att de kan komma ur den och skicka något riktigt bra nästa år. 🙂

 14. Pato

  Nej, nej. Det stämmer. Det har snackats om att en av de stora anledningarna till att Australien är närvarande i tävlingen är att visa UK hur lätt det kan vara att skicka in riktigt övertygande och kraftfulla bidrag, om man bara anstränger sig.

  Och det stämmer till allra högsta grad att det var väldigt mycket “nyhetens behag”. Australien fick mycket specialbehandling. Media hade mycket att hämta och först snackades det som att Australien bara var en gäst, deltagandet skulle bara vara en engångsföreteelse och sedan visade sig att Australien skulle bli ett aktiv deltagande land, från ingenstans.

  Australien uppfyller inte några av de grundläggande kriterierna för berättigade länder: de är inte en aktiv medlem i EBU och de ligger långt utanför det europeiska sändningsområdet. 2015 och även 2016 blev ett riktigt mediaupptåg angående Australien. Det australiensiska deltagandet sågs redan då som ett jippo och det blev väldigt mycket medialt hokus pokus som även stal mycket uppmärksamhet från den riktiga tävlingen, faktiskt.

  Australien har kommit tokigt lågt hos tittarna nästan varje gång. Utan juryn hade Australien haft två finalmissar, två nästsista-placeringar i finalen och en sistaplats i finalen. Haha, uselt.

  Så allt jag har skrivit stämmer. Sedan att det finns folk som inte vill att det ska stämma är en annan femma, haha. Jag känner folk som jobbar med den här cirkusen. Jag har tät kontakt med flera. Det är kanske är dags att börja ta mina utlåtanden åtminstone lite seriöst…

 15. Schlagerpinglan

  @Pato, Du har rätt till din åsikt, ingen har sagt något annat. Fakta kvarstår dock: du hade en del faktafel i din första kommentar och de är fortfarande felaktiga, hur du än vrider och vänder på saken.

 16. Adri

  Pato: Men ofta säger du saker som fakta när det inte är fakta.

  Som det där med ”nyhetens behag”. Det är inte fakta. Det KAN inte vara fakta. Det är liksom omöjligt, för det finns inget bevis för det du säger. Du kan ha det som en teori, och många kommer backa den.

  Men fakta är det då 100% inte 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se