DanmarkSchlagerpinglan: I dag, söndagen den 5:e juni, är det Danmarks grundlagsdag (det närmaste de kommer en nationaldag) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom landets samtliga 50 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Danmark-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Danmarks ESC-bidrag:

“Fly On The Wings Of Love“, Olsen brothers (ESC 2000)

Schlagerpinglans topp-10 av Danmarks samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) Fly On The Wings Of Love“, Olsen brothers (ESC 2000 – 1:a)
2. (2.) (2.) Lige Der Hvor Hjertet Slår“, Anders Frandsen (ESC 1991 – 19:e)
3. (4.) (4.) Video-video“, Brixx (ESC 1982 – 17:e)
4. (3.) (ny) Øve os på hinanden“, Fyr & Flamme (ESC 2021 – 11:a i semi 2)
5. (6.) (5.) Higher Ground“, Rasmussen (ESC 2018 – 9:a i finalen)
6. (5.) (3.) Det’ Lige Det“, Hot Eyes (ESC 1984 – 4:a)
7. (7.) (6.) Vi Maler Byen Rød“, Birthe Kjær (ESC 1989 – 3:a)
8. (9.) (10.) Du Er Fuld Af Løgn“, Lise Haavik and Trax (ESC 1986 – 6:a)
9. (8.) (8.) Talking To You“, Jakob Sveistrup (ESC 2005 – 9:a i finalen)
10. (10.) (9.) En Lille Melodi“, Anne-Catherine Herdorf and Bandjo (ESC 1987 – 5:a)
11. (11.) (7.) Twist Of Love“, Sidsel Ben Semmane (ESC 2006 – 18:e i finalen)

Snabbfakta: Danmarks deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1957 – deltagit 50 gånger (+2020) – vunnit 3 gånger: 1963, 2000 och 2013


Se “Danmark i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Danmark i Eurovision – Personlig topp-lista 2022”

 1. Pato

  Ett riktigt överskattat land i Eurovision.

  2018 är bra.

 2. Nathalie

  Ka någon förklara för mig vad som är så fantastiskt med Olsen brothers? Redan 2000 tyckte jag det var EXTREMT gubbigt och låten väldigt daterad, den åsikten har knappast ändrats nu.

 3. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Personligen så tycker jag att speciellt refrängen är så mysig med sina fina melodislingor och även nu, efter så många år, så kan den (under rätta förutsättningar) väcka väldigt starka känslor. Jag föredrar den danska versionen https://www.youtube.com/watch?v=OdGqv_w3zxA men den engelska fungerar också. Mysig låt med fin text, helt enkelt. 😀

 4. Adri

  Min danska topp 15:

  1. ”Fly on the wings of live” – 2000 (dock bara på engelska)
  2. ”Under stjerenerne på himlen” – 1993
  3. ”Stemmen i mit liv” – 1997
  4. ”Never ever let you go” – 2001 (ännu mer bara på engelska. Inte ens lite bra på danska.)
  5. ”Fra Mols til Skagen” – 1995
  6. ”Tell me who you are” – 2002
  7. ”Twist of love” – 2006
  8. ”Only teardrops” – 2013
  9. ”Shouldve known better” – 2012
  10. ”Where I am” – 2017

  11. ”Disco tango” – 1979
  12. ”Love is forever” – 2019
  13. ”Øve os på hinanden” – 2021
  14. ”Krøller eller ej” – 1981
  15. ”New tomorrow” – 2011

  Hedersomnämnanden går till ”The Show” 2022 och ”Yes” 2020.

 5. Micke

  1. 2000 – ”Fly on the wings of love”, Olsen Brothers
  (Dock klart bättre i danska versionen)
  2. 2013 – ”Only Teardrops”, Emmelie de Forest
  3. 1984 – ”Det’ lige det”, Hot Eyes
  (Klasser bättre i studioversionen)
  4. 2019 – ”Love is Forever“, Leonora
  5. 1989 – “Vi Maler Byen Rød“, Birthe Kjær
  6. 2011 – “New Tomorrow”, A Friend In London
  (Hade varit högre om inte plagiatstämpeln varit så kraftig)
  7. 2018 – ”Higher Ground“, Rasmussen
  8: 1963 – ”Dansevise”, Grethe & Jørgen Ingmann
  9. 2021 – “Øve os på hinanden“, Fyr & Flamme
  10. 1987 – “En Lille Melodi“, Anne-Catherine Herdorf and Bandjo

  Kan tilläggas ett bidrag till. Ett som borde ha varit med topp 10 men frågan är om två artister någonsin matchat så illa som dessa två. Noll personkemi. Värre har väl bara synts en gång tidigare och det i MF några år innan jag hoppade av. Pratar om “One love” där Carola massakrerar allt i sången och helt dödar Andreas Jonssons ambitioner)

  11. 2010 – “In a moment like this”, Chanée & N’evergreen

 6. Adri

  Hur kan folk tycka att ”Fly on the wings of love” är bättre på danska?

  No offense – jag hävdar halvt tolkningsföreträde i min roll som skåning – men danska är ett fruktansvärt språk. Kan en låt vara på nåt annat språk, så ska de verkligen helst vara det!

 7. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag kan väl inte säga att danskan är mitt favoritspråk men det finns tillfällen då jag hört låtar på danska och smält rejält och “Smuk som et Stjerneskud” är ett av dem (även “Lige Der Hvor Hjertet Slår“ tycker jag är helt underbar på danska). 🙂

 8. Micke

  Ursäkta alla danskar nu men jag tycker danska är ett hemskt språk. Förmodligen mest för att jag gång på gång gör bort mig bland danskar genom att jag måste gå över till engelska för att kunna prata med dem överhuvudtaget. När det gäller sång är det dock något helt annat. Jag gillar sång på danska och tycker som sagt bättre om Olsen Brothers bidrag på hemspråk.

  Det är märkligt med danska kontra norska. Prata med en dansk då förstår jag absolut ingenting. Däremot att läsa danska och lyssna på sång på danska är något helt annat. När det gäller norska är det delvis tvärtom. Prata med en norsk är inga som helst problem. Läsa norska är däremot svårare än att läsa danska. Märkligt 🙂

 9. Adri

  Två kommentarer;

  1. Är det verkligen bara jag som gillar ”Under stjerenerne på himlen” (1993), ”Never ever let you go” (2001) och ”Fra Mols til Skagen” (1995)? Kom igen. Det är ju Danmark vi pratar om. Inte har de 10 låtar bättre än dessa?

  (Jag älskar även deras låt 1997, men den fattar jag inte är allas kopp te).

  2. Sen tillbaks till det danska språket. Nu är det kanske en irrelevant fråga, eftersom ingen här verkar gilla deras låt 2001 ändå… men visst är ”Never ever let you go” bättre än danska ”Det står et billede av deg på mit bord”?

  https://m.youtube.com/watch?v=EnG6OpagWEc

  Jag kan typ inte fatta att detta är originalet. Orden passar melodin så ofantligt mycket sämre på danska. It’s crap ju. Tack gode makter att den vart på engelska i ESC så jag upptäckte hur härlig den kunde vara 🙂

 10. Micke

  @Adri, alla de tre du nämner hade varit med på min topp 15. Räcker dock inte riktigt till topp 10. Vad sen gäller danska språket och bidraget från 2001. Vad det gäller vers väljer jag versionen med dansk text alla dagar i veckan. Gällande refräng är det mer dött lopp men måste jag välja någon så blir det engelska

 11. Micke

  @Adri medan jag nu ändå är här idag..Skrev för ett tag sedan om ett år långt före både du och jag satte näsan i vädret. Vi gillar ju att kolla både dåtid och nutid do och jag. Pratar om ESC 1968 där jag de senaste två åren hittat ett gäng bidrag som jag tagit till mig Något du hittat där?

 12. Adri

  Micke: Nja tyvärr är 1968 verkligen ett mellanår. Ett helt ok mellan två betydligt starkare år.

  Men den tyska låten av Wenche Myhre har något. Dock så är min klara favorit Frankrikes ”La Source”. Men utöver dem så är där inte mycket att hänga i nån gran 🙂

 13. Micke

  @Adri det var tråkigt att höra. Detta år då vi haft mer gemensamt än något annat år tänkte jag vi kanske kunde ha det även på riktigt gammalt material 🙂

  Jag har ju lyssnat ikapp alla år i ESC som den idiot jag är 🙂 Vad gäller 1968 så har det alltid solklart varit Sverige och Storbritannien för mig. Delvis även Spanien även om det blir lite för mycket la la la.

  Ingen av dem ligger topp 4 det året längre. För ett drygt år sedan föll jag helt för Belgiens bidrag “Quand tu reviendras”, Claude Lombard. Den är fortfarande etta för mig. Efter det hittade jag Finlands lite töntiga men mysiga “Kun kello käy”, Kristina Hautala. Den är nu på plats 4 för mig.

  Sen dök då plötsligt Frankrikes underbara “La source”, Isabelle Aubret upp och nästan utmanade Belgien. Men inte riktigt men solklar tvåa. För bara nån vecka sen blev jag överfallen av ännu ett bidrag från 1968 som stack rätt upp på plats 3…Italiens vackra “Marianne”, Sergio Endrigo

  Utöver dessa köper jag också Storbritannien, Sverige, Spanien, Västtyskland och Jugoslavien. Alltså ni av sjutton bidrag 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se