SchweizSchlagerpinglan: I dag, måndagen den 1:a augusti, är det Schweiz nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 62 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Schweiz-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Schweiz ESC-bidrag:

“Musik Klingt In Die Welt Hinaus”, Egon Egemann (ESC 1990)

Schlagerpinglans topp-10 av Schweiz samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) Musik Klingt In Die Welt Hinaus, Egon Egemann (ESC 1990 – 11:a)
2. (2.) (2.) The Highest Heights“, Lovebugs (preview video) (ESC 2009 – 14:e i semi 1)
3. (3.) (3.) She Got Me“, Luca Hänni (ESC 2019 – 4:a i finalen)
4. (5.) (4.) Stones“, ZiBBZ (ESC 2018 – 13:e i semi 1)
5. (6.) (5.) Unbreakable“, Sinplus (ESC 2012 – 11:a i semi 1)
6. (4.) (7.) Ne Partez Pas Sans Moi“, Céline Dion (ESC 1988 – 1:a)
7. (7.) (6.) Piano Piano, Mariella Farré and Pino Gasparini (ESC 1985 – 12:a)
8. (8.) (8.) Moitié Moitié, Carole Rich (ESC 1987 – 17:e)
9. (9.) (10.) Apollo“, Timebelle (ESC 2017 – 12:a i semi 2)
10. (10.) (11.) Cool Vibes“, Vanilla Ninja (ESC 2005 – 8:a i finalen)
– – –
11. (11.) (ny) Hunter Of Stars“, Sebalter (ESC 2014 – 13:e i finalen)
12. (12.) (9.) Canzone Per Te, Sandra Simò (ESC 1991 – 5:a)

Snabbfakta: Schweiz deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 62 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988


Se “Schweiz i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Schweiz i Eurovision – Personlig topp-lista 2022”

 1. Micke

  1. 2009 – “The Highest Heights“, Lovebugs
  (Med en frisk sångare i studioversion tidernas bästa ESC-låt)
  2. 1975 – Mikado, Simone Drexel
  (En låt som jag märkligt nog glömmer gång på gång. Hur blåst är jag)
  3. 2012 – “Unbreakable“, Sinplus
  (Utan att skryta. Den här har vi i bandet gjort i en bättre version. Fixa sångröst Sinplus)
  4. 1981 – Io senza te, Peter, Sue & Marc
  (Egentligen på plats 2 i studioversionen. Mysig o vacker. Tappar mycket live)
  5. 2020 – Répondez-moi, Gjon’s Tears
  (Så grymt vacker. Ge killen lite testosteron så hade inte falsetten sabbat helheten i låten.)
  6. 2011 – In love for a while, Anna Rossinelli
  (Så avskalat och skönt som kontrast till all överarbetad robotdans)
  7. 2013 – You and me, Takasa
  (Helt o hållet på videon med rulltrappan. Live o senare studioversion håller inte)
  8. 1990 – “Musik Klingt In Die Welt Hinaus, Egon Egemann
  (Stor potential. Men den lyfter aldrig så som det känns den borde göra)
  9. 2014 – Hunter of stars, Sebalter
  (En låt jag först tyckte var urlöjlig men jädrar så den växte)
  10. 2018 – Stones, ZIBBS
  (Snacka om en låt dag från dag. Ibland…WOW. Ibland…Ta BORT DEN)

 2. Adri

  1. “Mikado” (1975) – Så mysig vers, och medryckande refräng 🙂 Gungar bara med!

  2. “Stones” (2018) – Otroligt snygg tjej. Kul, men nog om det. Att Schweiz gick till final i år, men missade med “Stones” är en sån sak som kan göra mig rasande. Detta är nog kanske tidernas mest tragiska finalmiss.

  3. “Cool vibes” (2005) – Det parti som gör det till en valfråga att förbjuda bandmedlemmar från att dela mikrofon får min röst i september. Men låten? Bra!

  4. “Apollo” (2017) – Den som stod för det visuella i detta framträdande borde verkligen hitta ett nytt jobb… Grym låt dock!

  5. “Lass ihm” (1998) – Hmm…efter Portugal 97 och Spanien 83 är detta nog den mest oförtjänta nollan!

  6. “The highest heights” (2009) – Riktigt jäkla snyggt framträdande, även om han sjöng illa. I studion är det bra 🙂

  7. “In love for a while” (2011) – En låt jag verkligen gillade mer 2011, men jag tycker inte illa om den idag, men lite av behaget har klingat av.

  8. “Last of our kind” (2016) – Helt klart i studion. Sångerskan var upptagen med att träna låren och rumpan med (illa utförda) squats på scenen, vilket var inte lite distraherande. Synd på en låt jag verkligen gillar.

  9. “Ne partez pas sans moi” (1988) – Stor stjärna innan hon var en stor stjärna. Alltid kul att se tillbaks och jämföra med vad som blev! 🙂 Denna låten är faktiskt en av de bättre i hela Celines karriär.

  10. “Tout l’univers” (2021) – Jaja, jag behövde en tionde låt… detta funkar väl? Ingen låt jag sätter på frivilligt, men börjar den spelas trycker jag inte “skip”.

 3. Micke

  @Pinglan och Adri, ursäkta mig nu om jag låter lite gnällig vad gäller er smak. Det handlar inte om att ni inte har Lovebugs 2009 som etta. Märkligt men så är det.

  Nope när det gäller Pinglan så handlar det om hennes plats 8. Jag ska inte ens säga vad jag tycker om den 🙂 Men det är ju 80-tal och då höll de på så där. Det var också då synten började ta plats vilket vi får lida för i nutid.

  När det gäller Adri är det mer hans val när gällande Gjon’s Tears två bidrag 2020 och 2021. Hur han kan sätta 2021 först av dessa får de nog tillsätta en utredning om för att få klarhet i hur det är möjligt 🙂

  Tack dock än en gång till Pinglan för att du lägger in studioversionen när det gäller bidraget 2009. Har sagt det många gånger och funderar ibland över vilket helvete det måste ha varit för sångaren. Man hör ofta om Tommy Körberg 1988 och det var för jävligt rent ut sagt. Stackars Tommy. Men han var ju iaf feberfri. Lovebugs sångare släpar sig upp på scen med hög feber. Fler än dessa två har drabbats men det är ju dessa två jag minns extra. Spanien 2013 lär också ha varit drabbad av förkylning vad jag hört.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Vad gäller min åttondeplats så är det nog mycket nostalgi som spelar in. Jag blir helt enkelt på väldigt bra humör av låten. Om jag hade hört den för första gången 2022 så är jag däremot inte alls säker på att jag hade reagerat likadant, troligtvis skulle jag tycka att den var lite väl enformig. Synten är däremot ett stort plus, oavsett årtionde. 😉

 5. Adri

  På tal om något heeeeeeeeeeeelt annat; jag är inget stort sommar-fan. Det är för varmt, för fuktigt (iaf här nere i Skåne) och allt kul är på sommaruppehåll. Jag lever mitt bästa liv när det är lite molnigt (men inte mulet) och ca 19 grader. Det är perfekt.

  Gassande sol och 29-32 grader? Nej tack. Jag får migrän och gömmer mig i en väldigt mörk och relativt sval lägenhet.

  Och eftersom jag då ändå är mestadels inne har jag kollat en jäkla massa filmer på sistone, försöker se en om dagen. Och nu har jag då – TVÅ ÅR efter alla andra – sett “Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga” på Netflix.

  Min dom? Nej det var inget att hänga i julgranen. “Husavik” är en bra låt I guess, riktigt bra låt t.o.m, men filmen är en som jag kommer glömt om en vecka 🙂

  Ja, det var min åsikt om en film som förlorat all relevans. Varsågod.

  —————————————

  Micke: Ingen av Gjons låtar är min grej. Jag valde “Tout l’univers” för den var helt enkelt lite mindre gnällig än hans första försök 🙂 Du säger “vacker” – jag säger “mesig”.

 6. Mats

  Min tio-topplista för Schweiz:

  1. “Canzone per te” 1991
  2. “Cool vibes” 2005
  3. “Moi tout simplement” 1993
  4. “Lass ihn” 1998 (oförklarligt för mig att den kunde komma sist det året)
  5. “Piano piano” 1985
  6. “Moitié moitié” 1987
  7. “Welche farbe hat der sonnenschein” 1984
  8. “Musik klingt in die welt hinaus” 1990
  9. “If we all give a little” 2006
  10. “Ne partez pas sans moi” 1988

  @Adri, jag har inte heller sett “Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga” men skall väl försöka se den inom kort (har semester f.n. och kan inte skylla på att jag inte har tid). Återkommer med omdöme när jag har sett den.

 7. Adri

  Mats: Ah förbered dig på en film som man absolut märker har gjorts med kärleksfulla intentioner (den var faktiskt mer en hyllning till ESC än ett hån som jag trodde den skulle vara), men som är totalt onödig. Det är en film som verkligen inte behövs.

  Skådisarna är inte dåliga, för jag har sett dem i annat ju, men i denna film spelar alla över och mer eller mindre alla har bisarra brytningar, jag fattar såklart att de spelar européer men come on…

  Räddningen för mig är väl en story som iaf går att följa, och musiken. Mycket av musiken känns typ inspirerad av Keiino 🙂 och kul med Molly Sandén som huvudsångerskans röst. Jag är inget fan av Mollys svenska musik, men hon är ju en grym sångerska.

  Betyg: 1,5 av 5.

  —————-

  Men nu nåt viktigare: ingen “Mikado” på din topp 10? Whatchu talking about där? 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se