Sverige Schlagerpinglan: Efter att Ukraina vunnit finalen av Eurovision Song Contest 2022 så presenterade den officiella Eurovision-sidan en snabb-repris-video med landets 10 senaste ESC-bidrag.

Efter att det bekräftats att Storbritannien kommer att vara värdland för Eurovision Song Contest 2023 så presenterade samma sida en snabb-repris-video med även detta lands 10 senaste ESC-bidrag.

Nu är det Sveriges tur att få en återblick på sina / våra tio senaste ESC-bidrag, se nedan, men anledningen känns inte lika självklar. Kanske kan det vara för att SVT börjar att ta emot bidrag till Melodifestivalen 2023 denna vecka och att strålkastarljuset därmed riktas mot oss? En anledning så god som någon. 😀

Snabbfakta: Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1958 – deltagit 61 gånger (+2020) – vunnit 6 gånger:
1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015


Sweden at the Eurovision Song Contest 🇸🇪 (2013 – 2022)
(9:17 – Aug 20, 2022 – eurovision.tv)

Sveriges 10 senaste bidrag i Eurovision Song Contest:
2022: Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs (Melodifestivalen 2022) 4:a i finalen
2021: Voices“, Tusse (Melodifestivalen 2021) 14:e i finalen
2020: Move“, The Mamas (Melodifestivalen 2020) inställd tävling
2019: Too Late For Love“, John Lundvik (Melodifestivalen 2019) 5:a i finalen
2018: Dance You Off“, Benjamin Ingrosso (Melodifestivalen 2018) 7:a i finalen
2017: I Can’t Go On“, Robin Bengtsson (Melodifestivalen 2017) 5:a i finalen
2016: If I Were Sorry“, Frans (Melodifestivalen 2016) 5:a i finalen
2015: Heroes“, Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2015) 1:a i finalen
2014: Undo“, Sanna Nielsen (Melodifestivalen 2014) 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg (Melodifestivalen 2013) 14:e i finalen
Se även:Sveriges samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: SVT börjar som sagt att ta emot bidrag till Melodifestivalen 2023 denna vecka, d.v.s. fredagen den 26:e augusti kl. 08:00, så jag hoppas att någon nu sitter redo att skicka in nästa ESC-vinnare. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Sverige i ESC 2023“.

Relaterad information: Även Schweiz börjar att ta emot bidrag denna vecka, närmare bestämt torsdagen den 25:e augusti. Ni kan läsa mer om det schweiziska internvalet här. Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Sveriges senaste tio bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Micke

  MF-vinnarna 2013-2022

  1. 2022 – “Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs – (8/10) MER ÄN BRA
  (Vad hände? Har tävlingen bytt nationalitet? Sverige hade ett bra bidrag i ESC. Det hade bara hänt tre gånger tidigare på 2000-talet. Stark artist med ett starkt framträdande. Närmre nio i betyg än sju)
  2. 2014 – “Undo“, Sanna Nielsen
  (2010-talets enda bra svenska vinnare. Väldigt mysigt bidrag som framförs mycket starkt. En artist som har gjort något som en viss svensk artist aldrig gjort….utvecklats. Tyckte hon nästan var lika dålig som Carola till att börja med men hon är på helt annan mark nu)

  3. 2016 – “If I Were Sorry“, Frans – (6/10) MER ÄN GODKÄND
  (Ett år som enligt några kompisar ska ha varit tidernas sämsta MF. Eftersom jag inte kollat eller lyssnat så vet jag inte men jag var positivt överraskad över vinnaren. Ett avskalat mysigt bidrag som tyvärr tappar live och hade haft bättre betyg om inte)

  4. 2019 – “Too Late For Love“, John Lundvik – (5/10) GODKÄND
  (Helt ok låt med duktig artist. Har inte mer att säga)
  5. 2020 – “Move“, The Mamas
  (Samma åsikt som låten innan)

  6. 2015 – “Heroes“, Måns Zelmerlöw – (2/10) MER ÄN DÅLIG
  (Detta är inte värdigt Måns. Han är en för bra artist för att bli pålastad detta. en refräng som är mest ett stort skämt. Versen räddar dock låten från ett än sämre betyg)

  7. 2021 – “Voices“, Tusse – (1/10) MYCKET DÅLIG
  (Bara skakade på huvudet när jag hörde denna och tänkte “Jaha…ännu ett miserabelt svenskt bidrag. Inte blev det bättre när jag sedan fick höra Clara Klingenströms fina bidrag och insåg att den blivit ratad för detta kadaver)
  8. 2018 – “Dance You Off“, Benjamin Ingrosso
  (Egentligen lika dålig som de två som kommer här efter men det som räddar detta testosteronbefriade bidrag från en fet nolla i betyg är att artisten kan bli sämre. Mår illa när jag hör och ser detta)

  9. 2017 – “I Can’t Go On“, Robin Bengtsson – (0/10) EXTREMT DÅLIG
  (Här finns ingenting förlåtande…låten, sångaren, framträdandet ja allt är så uselt att man inte ens hittar nån sekund som kan bli sämre. En solklar nolla och en av ESC-historiens fyra sämsta bidrag)
  9. 2013 – “You“, Robin Stjernberg – (0/10) EXTREMT DÅLIG
  (Exakt samma som jag skrev om låten innan. Skrämmande dålig)

 2. Adri

  1. ”Hold me closer”
  – Helt överlägsen. En av topp 3 svenska bidrag någonsin 🙂 Älskar att se Cornelia på en scen. Som jag noterat i ett föregående inlägg: hennes energi är så ”o-Mello”.

  Och det är egentligen bara ”Hold me closer” som jag anser är bara bra rakt igenom. Följande låtar är inte dåliga, men lite väl slipade.

  2. ”Heroes”
  – Jodå. En bra vinnare väl? 🙂 Men det fanns bättre 2015. Lite lokalpatriotisk är man väl. Jag kommer ju från Lund, om nu nån missat det. Och Måns vinst i Wien har ju belönats med ett eget träd utanför arenan här i stan. Måns är ett himla proffs.

  3. ”Undo”
  – Det är svårt att ogilla Sanna. Låtens vers är så mycket bättre än den skrikgnälliga refrängen. Men det är en bra låt, även om jag än idag hade föredragit Ace Wilder.

  4. ”If I were sorry”
  – Frans är en problematisk artist. Tänk er om Tusse hade fått denna låt istället för sega ”Voices”? Tusse är så mycket mer på scen än Frans. Låten är sval och mysig och cool bara 🙂

  5. ”Move”
  – Gillar kvinnorna som sjunger. De är ju power-houses. Men låten är verkligen ”minimum effort”. Fortfarande upprörd över att den vann över ”Bulletproof”, men så ställdes ändå tävlingen in.

  6. ”Too late for love”
  – Hua mig vad John Lundvik är trist. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Han är en artist som ens mamma gillar. Han har den uddlösa energin som kvinnor 40+ av nån anledning gillar (de gillar ju Tareq Taylor också, av samma skäl). Men jag tycker han är så platt och trist. Låten är ok.

  7. ”Dance you off”
  – Motsatsen från ovan. Denna låt är fan inte ok. Men jag tycker Benjamin är en stjärna 🙂 Helt klart min favorit i Wahlgren-/Ingrosso-klanen 🙂 Han sägs vara himla trevlig också, vilket jag gillar.

  8. ”I can’t go on”
  – Jaja. Tiden gör verkligen inga tjänster för denna låt.

  9. ”Voices”
  – Så jävla bittert. För låten är verkligen inte bra. Men Tusse är ju grym!

  10. ”You”
  – Svårt att sätta en nolla som gubben ovan gjorde… men kul? Det är då rakt inte. Detta är verkligen något av det mest ”plain” som någonsin deltagit i Eurovision.

 3. Micke

  @Adri….”gubben”….åh fan…Har det gått så långt nu? 🙂 Känner nog själv iofs är det är jädrigt långt kvar dit:-)

  Vi är faktiskt ovanligt överens när det gäller dessa 10 bidrag. Det enda som egentligen skiljer oss åt är vår syn på bidraget från 2015. Det jag undrar Adri är om du hyllar hela låten. Själv köper jag som sagt versen rakt av. Det är ugglesången i refrängen jag dock dissar rakt av Inte värdigt Måns

 4. Adri

  Micke: Jag är lite tvärtom. Jag tycker Måns försöker balla sig för mycket i versen. Och jag gillar Måns, men han är ju inte cool artist. Så jag uppskattar inte det fullt ut.

 5. oe

  Grym
  1. 2022

  Bra
  2. 2018
  3. 2015
  4. 2014

  Okej/småtråkiga
  5. 2021
  6. 2016
  7. 2019
  8. 2020
  9. 2013

  Horribel
  10. 2017

 6. oe

  Håller med Micke om “Heroes”. Versen (speciellt första) är världsklass, men låter tvärdör ju i refrängen. Totalt sett ändå en bra låt, men hade kunnat vara mycket bättre med en justerad refräng.

 7. oe

  *Håller med om refrängen, inte helheten, uppenbarligen

 8. Schlagerpinglan

  Riktigt bra
  1. “Too Late For Love“, John Lundvik – 2019
  2. “Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs – 2022
  3. “Undo“, Sanna Nielsen – 2014

  Helt OK
  4. “Move“, The Mamas – 2020

  Inte i min smak
  5. “Heroes“, Måns Zelmerlöw – 2015
  6. “I Can’t Go On“, Robin Bengtsson – 2017
  7. “Dance You Off“, Benjamin Ingrosso – 2018
  8. “If I Were Sorry“, Frans – 2016
  9. “Voices“, Tusse – 2021
  10. “You“, Robin Stjernberg – 2013

 9. Adri

  Micke: Btw, du kan se ”gubben” som payback för alla gånger du kan kallat mig ”grabben” 🙂

  Även om du slutat när jag bad dig. Stort av dig 🙂 Hoppas du inte tog åt dig av att kallas ”gubben”.

  ——————————————————————————

  Vet att det snackades om svenska låtar på nationaldagen. Och jag står för det jag sa då. Att ”Hold me closer” är bland det bästa skickat 🙂 Sällskapet är väl ”Den Vilda”, ”Stad i ljus” (minnen från studentfester bidrar säkert) och så ”Euphoria”.

  Men nu under sommaren har jag hittat en liten bubblare:

  ”Vita vidder” från 1971 🙂 Den är ju toppen! Inte topp 3 material, men helt klart en låt jag haft oförtjänt dålig koll på. Vad tycker ni om den? 🙂

 10. Micke

  @oe…ja, jag fattar inte hur de har tänkt med refrängen. Kunde ha blivit riktigt bra om versen backats upp med en bättre refräng. Nu känns det mest som “Vad tusan hände?” När man kommer fram till den ihåliga refrängen som har en fet nollas kraft i betyg.

  @Pinglan, jädrar du har haft mer “otur” med svenska vinnare än jag de senaste tio åren verkar det som, i synnerhet 2015-2018 verkar inte ha varit en tid som direkt fått igång henne.. Det som jag känner är positivt är att 2021 hade Sverige faktiskt en bra åt med i sitt startfält…Clara Klingenström. Tyvärr vann ju inte den men röstarna var kanske inte vana vid ett bra bidrag så de grejade inte det. Året därpå hade de greppat att detta med bra bidrag 🙂

  @Adri, jag förstod aldrig det där med att du tog så illa upp med “grabben”. Jädrar Adri det är ett mycket vanligt ord jag använder. Det säger jag t.o.m till farsan ganska ofta. Men när jag fick klart för mig att du inte gillade det så slutade jag med det. Inte svårare än så. Men som jag sa det är ett mycket vanligt ord för mig. Ska inte kalla dig det om huvudet är med. Ibland droppar ju ord ut bara för att man är van att använda dem. Tro mig Adri jag tog inte det minsta illa upp för “gubben”. Bara undrade var det kom ifrån 🙂

  “Vita vidder” säger du. För mig en glad bagatell. Har hänt att jag kan nynna på den. En låt man kan bli lite på gott humör av men inget jag direkt går igång på

 11. Adri

  Micke: Man ska väl inte slå på stora trumman efter endast ett år, men en sak som KAN tyda på förändring (men inte nödvändigtvis) är ju att Christer Björkman lämnat Melodifestivalen. Han lämnade 2021.

  Det påverkar såklart inte hur svenskarna i sig röstar, men det påverkar ju utbudet från start – samt vilka bidrag som premieras 🙂

  En del var negativa angående MF 2022, men det är för att svenskar ÄLSKAR att klaga. Kollade man i utlandet så tyckte väldigt många överlag att det var den mest vågade upplagan av MF på länge.

  Det var liksom en bredd man vant sig av vid, mer rock än på ett helt år ofta, mer svenskt (även om det mesta misslyckades) och liksom fler udda fåglar 🙂

  Jag ska inte ta ner Christers betydelse 🙂 Men jag hoppas att hans avgång leder till en större bredd och mer tänk på vad Sverige gillar snarare än cyniskt tänkande kring vad Europa kommer rösta på (med det sagt; behåll juryn för annars hade vi skickat Anders Bagge och det hade vart en skam!)

  Så jag hoppas den positiva stämningen fortsätter! 🙂

  Sen angående ”grabben” – det är ingen jättestor grej. Men jag vill ses på som vuxen. Det är ett komplex jag har 🙂 Om du säger att du kallar alla typer av män för det så får jag ju såklart tro dig, men i mitt huvud är det ju som att säga ”pojken” 🙂

 12. Micke

  @Adri, vi har känt varandra i en mängd år här på bloggen nu och jag hoppas och tror att du vet by now att jag inte är ute efter att jävlas med folk här. För mig är “grabben” lika normal som killen eller liknande. Skiter fullständigt i om han är 5 år eller 95 år. Samma sak för mig med grabben. Men som sagt om du nu har ont av det så har jag ingen som helst lust att reta dig med det. Är inte ute efter något sånt. Men som sagt det är så jädra vanligt för mig att säga så så ta inte illa upp om det skulle dyka upp ändå.

  För mig handlar inte sånt om själva orden utan om hur man säger ordet. Du kan exempelvis till nån säga “Oh din söta lilla……..” Kan vara jättefint men kan också vara kränkande. Beror helt på hur det sägs. Men det du främst bör komma ihåg Adri är att jag Micke är helt ointresserad av att kränka och jävlas med folk. Har nada intresse för sånt.

 13. Denis

  För mig är den enda riktigt dåliga låten faktiskt Voices. Den var så mäh och jaha. Liksom om nåt annat land hade skickat det hade det inte ens blivit final. Den var så generisk. Nu var ju 2021 inget höjdarår men ändå.
  Så håller heller inte med Adri om att vi ska tänka på att skicka det vi gillar. Känns som om vi inte gjort annat än tänkt så dom senaste åren. Tusse är ett bra exempel. Vi hade Eric Saade och Dotter,ändå valde vi det. Vi hade också the Mamas framför Dotter. Eller Anna Bergendahl i 2010 framför typ alla andra bidrag…
  Tydligt nu att det inte funkar att skicka sådant vi gillar då övriga Europa inte är så förtjusta i det som vi alltid tror dom kommer bli. Visst har vi hamnat topp 5 men bara för att jurygrupperna placerar oss där. Vi måste våga tänka mer cyniskt igen. Inga fler feel good låtar

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Nej, det senaste decenniet har jag inte så många muntra minnen vad gäller vinnaravslöjanden i Melodifestivalen. Oftast har “fel” låt vunnit men då Melodifestivalen är så mycket mer än bara vinnaren (nästan varje år hittar jag något som gjort festivalen värd att följas) så har jag inte tappat intresset utan blivit mer övertygad om att det snart var “min” tur att bli nöjd med vinnaren och de senaste åren så har det ju faktiskt blivit ganska bra. 😀

 15. Sarah

  Riktigt bra
  1. “Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs – 2022

  Bra
  2. “If I Were Sorry“, Frans – 2016

  Ok
  3. “Heroes“, Måns Zelmerlöw – 2015
  4. “Too Late For Love“, John Lundvik – 2019
  5. “Undo“, Sanna Nielsen – 2014

  Dåliga
  6. “Move“, The Mamas – 2020
  7. “Dance You Off“, Benjamin Ingrosso – 2018

  Extremt dåliga
  8. “Voices“, Tusse – 2021
  9. “You“, Robin Stjernberg – 2013
  10. “I Can’t Go On“, Robin Bengtsson – 2017

 16. Schlagerpinglan

  @Sarah, Det är väldigt intressant att se att man kan ha så mycket gemensamt (även jag placerar 2022, 2019 och 2014 högt upp) samtidigt som man tycker väldigt olika om andra bidrag (jag är t.ex. inte alls så förtjust i bidragen från 2015 eller 2016). Inte konstigt att det blir “fel” i omröstningarna så ofta. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se