ESC 2023 ESC 2023 EBU och BBC har i dag, den 25:e juli, bekräftat att Storbritannien kommer att stå värd för Eurovision Song Contest 2023 på uppdrag av årets vinnande TV-bolag, Ukrainas UA:PBC.

TV-bolaget BBC tar på sig värduppdraget och påbörjar sökandet efter en värdstad denna vecka. Klart är även att Ukraina (i rollen som ESC 2022-vinnare), tillsammans med The Big Five-länderna, automatiskt kvalificerar sig till finalen. Det avslöjades även att representanter från UA: PBC kommer att samarbeta med BBC för att få in ukrainska element i ESC-showerna.

Loggan för ESC 2023, som presenteras vid ett senare tillfälle, kommer att återspegla det unika arrangemanget av nästa års tävling och samarbetet mellan värdlandet och årets vinnare.

Se även: “Eurovision 2023: Info om biljetter, värdstad m.m. (juli 2022)
Se även: “ESC 2023-värdstadsvalet står mellan sju brittiska städer

De åtta gånger Storbritannien stått värd för Eurovision Song Contest
Storbritannien som ESC-värd

Storbritanniens Eurovision-värdstads-historia

År – Stad – Arena Anledning
1960 – London – Royal Festival Hall (ersättare för 1959-vinnarna Nederländerna)
1963 – London – BBC Television Centre (ersättare för 1962-vinnarna Frankrike)
1968 – London – Royal Albert Hall Puppet On A String“, Sandie Shaw
1972 – Edinburgh – Usher Hall (ersättare för 1971-vinnarna Monaco)
1974 – Brighton – Brighton Dome (ersättare för 1973-vinnarna Luxemburg)
1977 – London – Wembley Conference Centre Save Your Kisses For Me“,
Brotherhood of Man
1982 – Harrogate – Harrogate International Centre Making Your Mind Up“, Bucks Fizz
1998 – Birmingham – National Indoor Arena Love Shine A Light“,
Katrina and The Waves
2023 – ? (ESC 2023 kan ej hållas i Ukraina)
(Källa: eurovision.tv – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Beslutet att arrangera ESC 2023 i Storbritannien togs efter att det framkommit att det var omöjligt att hålla tävlingen i Ukraina p.g.a. säkerhetsrisker och EBU valt att inleda samtal med ESC 2022-tvåan BBC. Detta blir nionde gången som Storbritannien står värd för tävlingen, d.v.s. fler gånger än något annat ESC-land, se ovan.
(Källa och grafik: eurovision.tv och Eurovision Twitter)

Schlagerpinglan: Personligen tycker jag att det är glädjande att det är just Storbritannien som får äran att stå värd då de stod för en rejäl comeback vid ESC 2023 (utan att ha lämnat tävlingen) och förtjänar att få lite uppmuntrande tid i rampljuset. 🙂

Att även Ukraina kommer att vara en del av ESC 2023 känns som en självklarhet och är även det glädjande att det betonas. Jag håller dock tummarna för att de begränsar den delen till att belysa främst ukrainsk musik och kultur och lämnar andra, mer allvarliga delar, till nyhetsprogrammen.

Se även: “Kommer Eurovision Song Contest 2023 att hållas i Ukraina?” (22-05-20)
Se även: “Kommer BBC att ta över Eurovision Song Contest 2023?” (22-06-15)
Se även: “EBU:s och BBC:s uttalanden ang. värd-frågan” (22-06-17)
Se även: “UA:PBC:s uttalande ang. värd-frågan” (22-06-17)
Se även: “Ukrainska protester mot EBU:s värdlands-beslut” (22-06-18)
Se även: “EBU:s andra uttalande ang. värd-frågan” (22-06-23)
Se även: “Eurovision 2023: Vilken stad får stå värd? (en titt på oddsen)” (22-06-18)

Relaterad information:
Schlagerpinglan: Bonusfakta: Storbritannien har vunnit tävlingen fem gånger men endast fyra av dem ledde till att de fick vara värdland. Vinsten 1969 (“Boom Bang-a-bang“, Lulu) delade landet med Spanien, Nederländerna och Frankrike vilket ledde till att ESC 1970 till sist hölls i Amsterdam, Nederländerna.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Storbritannien blir värdland för Eurovision 2023”

 1. Denis

  Väntat besked:)
  Fast i och med att BBC betalar och är värd tror jag att det blir mer brittiskt än ukrainskt. Det är till för brittisk publik trots allt..

 2. Adri

  Känns fair 🙂 Gillar också att Ukraina kommer få så stor del av programmet.

  Sen hoppas jag Denis får fel, för så kan man ju inte säga. Eurovision är för hela Europas publik, inte bara värdlandets 🙂 När Sverige, Italien, Nederländerna eller någon annan är host så gör man ju inte showen med svenskar eller italienare i åtanke, utan hela Europa 🙂

 3. Adri

  Känns också bra att UA:PBC verkar accepterat det nu, så där inte är nån bitterhet. Sen fattar jag att där kan finnas besvikelse, men isf får man rikta sina känslor åt andra håll 🙂

 4. Denis

  Adri, årets italienska show verkade åtminstone vara gjord mer för italienare än européer. Diodato som sjöng, Laura Pausini som sjöng, vykorten fokuserade mer på Italien än artisterna.
  Säger bara att nu när det faktiskt är BBC som betalar och inte UA så är det inte mer än rättvist att även Storbritannien också visas upp och att det inte bara blir hyllningsshow till Ukraina. Det är inte Ukraina som står som värd

 5. Adri

  Men Diodato såg jag mer som en blinkning åt ESC-fansen 🙂 och Laura Pausini är en av de bäst säljande italienska artisterna globalt, som bland annat legat på topplistorna här i Sverige under sin karriär – så de är ju inte direkt nobodys utanför sitt land 🙂 Jag har iaf vetat vem Laura var sen jag var liten kille för då spelades hon absolut på radio här.

  Men sen är ju en del av värdskapet att visa sig själv, så det är ju en balansgång 🙂

  Jag vill inte ta bort det brittiska såklart, men inte det ukrainska heller 🙂 För Ukraina är ju vinnarna, och samvärdar 🙂

 6. Denis

  Vill inte heller ta bort det ukrainska. Men tycker som sagt inte heller att det bara bör vara 100% Ukraina då det inte är rättvist mot BBC som faktiskt betalar för det.
  Det är upp till BBC att själva besluta hur mycket Ukraina dom vill ha I sin show..

 7. Johanna

  Skönt. Och jag hoppas att det är mer fokus på “Stefania” än på “Space man” om man säger så. Kommer vara brittiska programledare och allt det. Brittisk humor men jag hoppas att några mellanakter och inslag i varje show är fokuserade på Ukraina. De vann. Storbritannien ska belysa deras musik mer än sin egen anser jag. Även om de betalar. För att det är det rätta att göra.

 8. Denis

  Johanna, mer än rätt? Så anta att du ska ha fest men inte kan hålla det. Din vän åtar sig att hålla festen och betala för den. Du betalar inget men bestämmer ändå allt. Skulle det vara rättvist mot vännen?
  En 50/ 50 blandning av båda är rättvist.

 9. Adri

  Denis: Men det är inte en rimlig jämförelse, för Ukraina blir inte “bjuden” på det här. De är med och finansierar också, så som jag förstått det.

  Så har jag haft det med mina vänner, faktiskt jag svär haha. När jag bodde i en liten etta, men hade vänner som hade större bostad. Då kunde jag vara värd för en middag eller t.o.m fest – men hos någon annan 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se