ESC 2024 I dag avslöjade EBU och SVT att det blir Malmö som kommer att få agera värdstad åt Eurovision Song Contest 2024 samt att semifinalerna och finalen kommer att avgöras den 7:e, 9:e och 11:e maj i Malmö Arena. (Källa: eurovision.tv)


Welcome to Malmö – Eurovision Song Contest 2024 Host City
(Jul 7, 2023 – 1:21 – eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Som Skånebo så är jag väldigt glad över att tävlingen återigen hamnar inom besöksavstånd och ser fram emot en lite extra spännande årgång. Då värdskapet fördelat sig mellan de tre storstäderna enligt följande: Stockholm (1975), Göteborg (1985), Malmö (1992), Stockholm (2000), Malmö (2013), Stockholm (2016) så trodde jag att det på något vis var Göteborgs “tur”… men bättre då att bästa valet väljs. 😀

Nu ser jag fram emot att få reda på när biljetterna släpps, vilket uppges ske i sinom tid. 😀 Vad det kan tänkas betyda kan man bara spekulera om, men senast Sverige höll i tävlingen så släpptes de första biljetterna den 26:e november (både 2016 och 2013). Om det blir tidigare eller senare denna gång återstår att se. 😀

ESC-finaler – Datumen de senaste 15 åren:

10:e maj: Danmark Danmark ESC 2014 (semifinaler: 6:e och 8:e maj)
11:e maj: Sverige Sverige ESC 2024 (semifinaler: 7:e och 9:e maj)
12:e maj: Portugal Portugal ESC 2018 (semifinaler: 8:e och 10:e maj)
13:e maj: Storbritannien Storbritannien ESC 2023 (semifinaler: 9:e och 11:e maj)
13:e maj: Ukraina Ukraina ESC 2017 (semifinaler: 9:e och 11:e maj)
14:e maj: Sverige Sverige ESC 2016 (semifinaler: 10:e och 12:e maj)
14:e maj: Tyskland Tyskland ESC 2011 (semifinaler: 10:e och 12:e maj)
14:e maj: Italien Italien ESC 2022 (semifinaler: 10:e och 12:e maj)
16:e maj: Nederländerna Nederländerna ESC 2020 (semifinaler: 12:e och 14:e maj)
18:e maj: Israel Israel ESC 2019 (semifinaler: 14:e och 16:e maj)
18:e maj: Sverige Sverige ESC 2013 (semifinaler: 14:e och 16:e maj)
22:a maj: Nederländerna Nederländerna ESC 2021 (semifinaler: 18:e och 20:e maj)
23:e maj: Österrike Österrike ESC 2015 (semifinaler: 19:e och 21:a maj)
26:e maj: Azerbajdzjan Azerbajdzjan ESC 2012 (semifinaler: 22:a och 24:e maj)
29:e maj: Norge Norge ESC 2010 (semifinaler: 25:e och 27:e maj)
(Källor: eurovision.tv / wikipedia – Sammanställning av schlagerpinglan.se)

Mer info om Eurovision Song Contest 2024 och ESC-ländernas 2024-planer hittar ni här.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


32 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2024 i Malmö den 7:e, 9:e, 11:e maj”

 1. Mr A

  Skånebo? Trodde du var från Stockholm.

 2. Schlagerpinglan

  @Mr A, Tydligen inget jag skryter om alltför ofta. Behändigt nu i alla fall. 😀

 3. Mr A

  Ja Skåne har säkert sina fördelar. 🙂

 4. Giggi

  Hej Schlagerpinglan
  Har du sett nån Eurovision som hålldes i Sverige på plats och kommer du gå på Eurovision 2024 i Malmö?
  Jag bor nära Malmö (Halland) hade varit kul att titta på det men inte lika kul att läsa att alla hotell uppbokade i Malmö:(

 5. Schlagerpinglan

  @Giggi, Jag har inte sett någon live-sänd ESC-show på plats men när tävlingen hölls i Malmö senast så såg jag några av repetitions-showerna i arenan, vilket var otroligt skojigt. Jag funderar på att göra samma sak denna gång (om jag kan få tag i biljetter). 🙂

 6. Denis

  Alltid kul med Skåne men känns ändå som en ekonomisk förlust. Danmark kommer ju tjäna mest på detta val, precis som 2013. Alla kommer spendera sina pengar där och med tanke på hotell priser kommer dom säkert även bo där med.
  Hade ju föredragit Göteborg men Malmö är aldrig fel. Förutom det ekonomiska då..

 7. Mr A

  Svt tänker nog mest på TV sändningen, inte att turister köper glass i Köpenhamn istället för i Malmö.

 8. Denis

  Mr A, handlar ju ändå om pengar. SVT fick inte in inkomster för ett projekt dom ändå betalade för. Det var därför dom ville undvika Malmö.
  Enligt Aftonbladet så vann ju Malmö då det var det enda alternativet kvar

 9. Mr A

  Ja och under dom förutsättningar som finns var då det bästa alternativet. Och TV sändningen går garanterat före live än hur mycket fans försökt gjort det till en festival. Eller vad det kostar. Annars hade väl man fått ge det till Finland.

 10. Adri

  Denis: Dock så är ju Malmö-hotell i snitt billigare än Köpenhamn-hotell.

  För att inte tala om vår svaga valuta. Vore jag turist hade jag verkligen kollat mot Sverige. De kan sannerligen spara pengar på att besöka oss i nuläget 🙂

 11. Johanna

  @Adri Dock är samtliga hotell-rum i Malmö uppbokade redan men jag är helt för att det blir i Malmö!

  Kul och väntat besked. Jag bor i Jönköping så har ju inte supernära till varken Stockholm eller Malmö så förbokade hotell för länge sedan i Malmö då jag var rätt säker på att det skulle bli där. Har intevarit på plats live på ESC sedan 2010 i Oslo så sjukt taggad på att troligen vara där nu! Med eller utan biljett.

 12. Denis

  Enligt Aftonbladet så var valet antingen Malmö eller Finland. Tror att både SVT och fansen hade föredragit Friends Arena och haft en riktigt stor arena att åka till. Konstigt att ingen tänkte på Tele2 Arena som faktiskt är ledig vid denna tidpunkt..
  Hade inte TayTay bokat upp Friends Arena hade vi säkert varit där istället
  Är också från Jönköping. Hade varit kul med ESC där:)
  Men får väl nöja mig med att hoppas på att en deltävling hittar hit

 13. Adri

  Denis: Men det där med att det skulle kunna ges till Finland… är det nåt SVT sagt? För jag såg det nog som mest ett överdrivet retoriskt grepp från Aftonbladet.

  För ponera att Malmö inte ens hade budat på Eurovision. Jag har själv MYCKET svårt att se att vi skulle ge ifrån oss det bara för det. Man hade garanterat löst det. Kanske hoppat på Örnsköldsvik-idé?

  Eller helt enkelt tvinga bort fotbollslaget som barrikaderat sig i Tele2-arenan?

 14. Schlagerpinglan

  Jag har, som sagt, varit borta från ESC-bubblan en tid och var ovetandes om att det skulle ha varit något kontroversiellt med Malmö som värdstads-alternativ. Dock kan jag väl tycka att det blir svårt att använda “fansens åsikt” som ett argument för någon svensk stad då fansen onekligen ville ha ett ESC 2024 i Finland. 😉

 15. Johanna

  @Denis se där ja! Jag tror nog Jönköping får satsa på att få en deltävling i Mello först. Det har vi ju bara haft n gång (tror jag?) Och då bodde jag inte ens här…..men DET vore superkul bara det om det hände!

 16. Denis

  Johanna, japp, infödd Jönköpingsbo:)
  Senaste gången Mello var i stan var 2007. En riktigt dålig deltävling med Anna Book och Tommy Nilsson:)
  Sedan dess har Mello aldrig varit i stan, Kommunen har aldrig varit sugen. Men..

 17. Denis

  Adri, ja kanske. Känns lite orealistiskt att SVT säger ” vi lämnar ifrån oss om inte Malmö “. Dom kanske tänkte så men att säga det?
  Sedan är ju Tobbe Ek känd för sin dramatik;)

 18. Schlagerpinglan

  @Denis, Håller tummarna för Jönköping 2024… själv har jag ju ännu inte besökt någon MF-show (har föredragit TV-versionen) men skulle turnén besöka Skåne även 2024 så tror jag nog att jag är redo för min live-MF-premiär. 😀

 19. Mr A

  Arenorna måste ju va ledig i 2 månader och inte bara esc veckan. Så förstår att fotbollslagen inte är supersugna och lämna bort arenorna i 2 månader.

  Finland var nog aldrig ett alternativ bara skoj från Aftonbladet. Bygga tillfällig Arena i Stockholm var ju aldrig aktuellt kan jag inte tro iaf.

  Sen kostar det väl 250 kr å åka över bron Köpenhamn – malmö å sen retur? Kan inte bli billigt med Köpenhamn.

  Scandic hotellen är uppbokade av SVT har jag förstått så det släpps nog rum framöver. Annars finns det säkert privatpersoner som hyr ut, eller husbil kanske eller tält…det är ju maj.

  Själv har jag vart på en hel del mf live. Både här i Gävle och Sandviken men även i Stockholm och Göteborg. Dock aldrig ESC även om det var nära i Malmö förra gången.

 20. Schlagerpinglan

  @Mr A, Är MF-live-upplevelsen värt det extra besväret med resor till och från (i jämförelse med att se TV-versionen från hemmet) enligt din åsikt?

 21. Mr A

  @pinglan MF live är en väldigt trevlig upplevelse för kvällen men åka långt extra för se det på plats känns nog inte värt det. Om man bor i närheten så är det inget att tveka på men jag hade inte åkt extra till tex Övik bara för en mf. I de fall jag gått har jag haft möjlighet till det på ett enkelt sätt. Bott nära, haft olika enkla möjligheter och känt folk på orten etc. Men boka hotell bara för mf? Näe inte hade jag åkt då. ESC däremot….Sen är ju MF väldigt mycket ett barnfamiljs event och ESC mer för nördar.

  Du som skånebo måste ju dock haft många möjligheter? Malmö har ju MF varje år typ…fast det är klart kanske inte i år då…….

 22. Mr A

  Skillnaden från live och tv är att man få se lite mer bakom kulisserna live men oftast kollar man på jumbotronen ändå men visst det blir ju lite mer feststämning live och lite mer högljudd musik, mer bas typ. Kanske kan jämföras med bio borta/tv hemma.

 23. Schlagerpinglan

  @Mr A, Mmmm… jag har ju haft möjlighet…. men magkänslan har alltid varit att MF är en TV-upplevelse framför allt och när showen väl är slut så är det ju bekvämt att ha nära till sängen. 😀 Men, men… som MF/ESC-nörd så borde jag nog ha i alla fall en MF-live-upplevelse så 2024 hoppas jag på en sådan (vilket betyder att MF-turnén troligtvis inte når Malmö 2024). 😀

 24. Mr A

  Svårt å blogga på plats med….

  Låt mig gissa mf städer
  Gävle/Sandviken
  Eskilstuna
  Gbg
  Malmö om inte så Jönköping
  Övik
  Stockholm

 25. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jepp, bloggandet är även det en stor del av beslutet. Jag hoppas därför på att Melodifestivalen 2024-turnén (om den inte når Malmö) placerar deltävling 5 i Kristianstad. Det har ju fungerat förr. 😀

 26. Mr A

  5an för de flesta låtar är klara då?

 27. Schlagerpinglan

  @Mr A, En lockande tanke, men främst för att 5:an är den deltävling som känns mest trolig att hamna på landsbygden. 😀 Känns lite verklighetsfrånvänt att önska finalen till Kristianstad. 😀

 28. Mr A

  Jo dock är det väl mer jämnt nu när de gjort om systemet. Iofs är ju AC kvar lite i 5an annars känns det ganska jämt mellan städena förutom finalen då.

  https://www.svt.se/kultur/melodifestivalen-gors-om-efter-publiktapp

 29. Schlagerpinglan

  @Mr A, Ännu bättre… avslutningsdeltävling med en tvist (kan hända om Malmö inte får någon deltävling eller deltävling 1-2). Roligt att ha något att hoppas på. 😀

 30. Mr A

  Ja får se när städerna presenteras, brukar väl bli i Augusti kanske eller liknande. Nej nu sova, börjar bli rena San Remo sändningen detta. Höres.

 31. Schlagerpinglan

  @Mr A, 😀

 32. Maria

  Någonting säger mig att Zlatan kommer att dyka upp på något sätt under ESC 2024

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se