ESC2024 Schlagerpinglan: Här följer en liten påminnelse om vad vi har för Eurovision-relaterade händelser att se fram emot i dag (se hela veckoschemat här):

ESC-händelser – Torsdagen den 25:e januari

Danmark Danmark – Dansk Melodi Grand Prix 2024 – Artister och bidrag presenteras
09:30 CET
Läs mer här: “Lyssna på “DMGP 2024”-bidragen
Serbien Serbien – Pesma za Evroviziju 2024 – Bidragen släpps
12:00 CET – RTS YouTube
Läs mer här: “Bidragen släpps den 25:e januari
Tyskland Tyskland – Ich will zum ESC! – Del 1+2+3 släpps
ardmediathek.de
Läs mer här: “Artister och bidrag presenteras den 19:e januari

Schlagerpinglan: Som synes så lär det serbiska startfältet dyka upp på Youtube vid middagstid medan det danska startfältet eventuellt presenteras via DR:s hemsida under förmiddagen. Själv kommer jag inte kunna ta del av det förrän långt senare och får återkomma med inlägg om respektive lands bidrag någon gång under torsdagskvällen. På återseende. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


34 kommentarer till “Eurovision 2024: Vad händer i dag? (2024-01-25)”

  1. Adri

    I Danmark var nivån… ungefär som den brukar i Danmark. Väldigt lite variation i startfältet och inte en enda låt på danska. Men Aura Dione med “Mirrorball of hope” hittade mig rätt snabbt 🙂 Min favorit av i DK hittills.

  2. Adri

    Serbiens startfält däremot var starkt 🙂 Mååånga kandidater – och många bra. Men de tre som stod ut direkt:

    – Dno
    – Novo, bolje
    – Lik u ogledalu

  3. Mikaela

    Hinner inte lyssna idag men glad att höra dina ord om Serbien Adri, låter lovande.

  4. Mr A

    For første gang nogensinde i Dansk Melodi Grand Prix’ historie er der ikke nogen dansksproget sang at finde blandt deltagerne.

    Der er dog ikke tale om et bevidst fravalg af det danske sprog, slår Erik Struve Hansen fast:

    – Det kan måske være svært at tro på, hvis man ikke har siddet i maskinrummet, men det er faktisk helt tilfældigt. Vi er gået efter de otte sange, vi synes fungerede bedst, og de har tilfældigvis været på engelsk.

    – Vi har fået tilsendt omkring 600 sange, og der har selvfølgelig været en del sange på dansk, men de otte, vi syntes havde mest potentiale, har altså vist sig at være på engelsk.

    Sidst, en sang på dansk vandt Dansk Melodi Grand Prix, var i 2021, hvor Fyr og Flamme sejrede med ‘Øve os på hinanden’.

    https://www.dr.dk/event/melodigrandprix/en-tidligere-vinder-og-en-popstjerne-her-er-deltagerne-i-dansk-melodi-grand

  5. Mr A

    Romania will not participate in Eurovision 2024
    Romanian broadcaster, TVR, has confirmed that Romania will not participate in the Eurovision Song Contest 2024.

    https://eurovisionworld.com/esc/romania-will-not-participate-in-eurovision-2024

  6. Denis

    Tyckte Danmark var bättre än vanligt. Solida skandipop låtar och ingen riktigt dålig.
    Serbien däremot., tydligt att Breskvica vinner. Inte för att låten är bra men hon är super populär , alltså SUPER

  7. Micke

    Än så länge har jag hittat tre lovande bidrag i Serbien och inga i Danmark.

    De tre i Serbien

    “Gnezdo orlovo”, Breskvica
    “Lik u ogledalu”, Zorja
    “Ramonda”, Teya Dora

  8. Micke

    En helt annan sak: I drygt tre veckor har jag väntat nu….Aldrig någonsin haft så svårt för att bedöma ett bidrag i ESC. Är det riktigt bra? Är det ren skit? Eller finns det bara där. Har hört många åsikter här under dessa tre veckor och jag har känt att jag kunnat hålla med både de positiva och de negativa.

    Hade nu tänkt att skriva ned vilket bidrag jag yrar om men precis nu fick jag en annan tanke. Adri här verkar ha bra koll när man yrar här. Har du möjligen nån aning om vilken låt jag pratar om. Har hållit tyst helt om den då jag helt enkelt inte haft koll på vad jag tycker och det är fortfarande samma sak. Kanske först live jag kan greppa den 🙂

  9. Adri

    Micke: Nej det där känner jag inte igen. Men jag hänger ju inte heller med i allting då jag tycker så många av finalerna är svaga :/

    Men… hmm… ”Rim tim dagi dim” kanske? Den verkar lite semi-polariserande. Jag är helt för!

  10. Mr A

    Hmm var lite andra låtskrivare i år i Danmark och inte de vanliga med importerad Gsson etc.

  11. Adri

    Rumäniens beslut är väntat men tråkigt. Men om ingen på EBU kommer med konkreta förslag på nedskalning som får utgifterna för tv-bolagen att minska, då bör hela ledningen avsättas.

    För detta kommer självklart fortsätta annars. Och plötsligt är ESC inget stort längre. EBU måste sluta lägga så mycket tid på extra pynt som höjer avgiften och tvingar bort flera länder. Snacka om exkluderande.

    Har tyvärr inte förtroendet att EBU kommer försöka lösa det. De kommer väl hitta nån random anledning att hlja avgiften ytterligare, som ingen bett om, och så tappar vi 2-3 länder även nästa år.

  12. Denis

    Adri , fast vad är lösningen föreslår du? Låta alla sjunga i frack som man gjorde förr i tiden? Uppmana länder att inte ha dyra scenshower?
    Det låter ju fel om EBU plötsligt säger åt artister ” ni kan inte ha en skärm som hängs ner från taket eftersom Rumänien inte har råd att vara med”

  13. Adri

    Denis: Kläder är en kostnad som inte delas mellan tv-bolagen. Så nej; ingen skulle bli tvingad till att ha outfits de inte vill.

    Vet du vad som är ännu mer fel? Att säga ”35 länder vill inte, men ett otroligt rikt land i norr vill använda takhängda skärmar, så pröjsa upp nu. Ah ni kan inte? Well hejdå då.”

    Nej men exempel på lösningar:

    1. Klipp bort saker som öppningsceremoni – och helt ärligt allt som inte är strikt kopplat till deras tid på scen. Eurovision villages och drit.

    Detta betyder inte att artisterna inte får träffa fans eller media eller nåt. Men då kan de anordnas själv och inte av EBU eller värdstaden.

    Jag vågar tro att detta skulle ha minimal påverkan på tävlingen. Alltså nära 0%. Troligtvis inte den största förändring i budgeten heller, men måste man squeeze every penny så…

    2. Skala ner scenen. Måste allt vara led-skärmar till höger och vänster och uppe och nere hela tiden?

    Scenerna kan vara mindre, och de kan minska antalet led-skärmar eller bli mer beroende av ljus och lampor. Även det är effektivt för en show setting.

    Den där skärmen du nämner kan fortfarande vara med, men… once again… landet som vill använda den får betala för sin egna show ju.

    3. Ha fler sponsorer.

    Ja, den är rätt self-explanatory.

  14. Denis

    Men Adri, tanken med ESC är väl ändå att låta artister göra det framträdande dom vill?
    Ett alternativ är att man låter kommersiella kanaler ta hand om det så slipper man undra över kostnader
    Med tanke på hur mycket public service bantas ner och ges allt mindre pengar är det nog dit vi är på väg. Public service ger inte hur mycket pengar som helst till underhållning, även SVT har nog en gräns för hur mycket dom lägger på ESC.

  15. Adri

    Denis: Jag skulle faktiskt verkligen inte påstå att det är tanken med ESC.

    Och jag hoppas verkligen du har fel om det. För tanken på att ha Eurovision på TV4 (som inte ens är med i EBU längre ändå) var bland det mörkaste jag hört.

  16. Micke

    @Adri…..Jag pratar om Irlands “Go Tobann” – Ailsha

    Som sagt….Har aldrig någonsin varit så jädra osäker någonsin om någon låt i ESC. Vissa stunder sätter jag den där Lukas satte den…Etta bland Irlands bidrag. Vid andra tillfällen är jag precis där Johanna är och tycker det är ren jädra skit.

    ”Let me be the fire” är min klara etta i Irland om nu inte “Go Tobann” live levererar det bästa som jag hittar nångång ibland. Därför har jag inte ens kommenterat den förrän nu.

    Är den bäst i Irland eller är den ren jävla skit. Imorgon får jag kanske veta 🙂

  17. Micke

    de två jag vill ha klara innan söndag.

    Irland:
    “Let Me Be The Fire” – Isabella Kearney

    Luxemburg.
    “Paumée sur terre”, Naomi Ayé

    Skulle i Luxemburg även vara nöjd med:

    “Fighter”, Tali
    “Drowning In The Rain”, Krick

  18. Adri

    Micke: Ah. Ja jag är inget fan av ”Go tobann” jag heller. Jag tar den hellre än det E-LÄN-DIG-A pojkbandet. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag skulle bli glad om den vinner.

    Irlands final är inte superstark i allmänhet. Men det finns två TOPPLÅTAR (vilket är mer än vad man brukar kunna säga om Irlands finaler):

    ”Doomsday blues” (vad tycker du om den?) och, precis som du, ”Let me be the fire” 🙂

    Men det känns som att pojkbandet eller Erica Cody vinner. Trist :/

  19. Johanna

    @Micke Med tanke på akustiken i LateLate studion så kommer samtliga irländska bidrag låta sämre än studioversionen(och med tanke på vad jag tyckerbm om Go Tobann redan då ser jag inte fram emot det)

    Jag hoppas främst på Doomsday Blue där men även “Let me be the fire” och “love like us” är godtagbara vinnar för mig

    Enligt oddsen är Erica Cody favorit dock och den är ju mest bara där. Den är inte dålig men den är alldeles för anonym och safe.

  20. Denis

    Adri, förstår bara inte Jante tänket om att ” åh det här landet måste med så gör inte så för annars blir det landet avundsjukt eftersom dom inte kan göra så”
    Nu är nog inte budgeten problemet eftersom Moldavien är med utan snarare att tv bolaget inte gav Theodor sitt stöd och ville lägga sig I hans framträdande. Är man så korrupt får man stå över..
    Och Tv4 tror jag nog sköter ESC bra. Dom skötte Junior ESC ett tag och gav SVerige dess bästa placering.
    Men tror ändå det blir mer kommersiellt eftersom EBU satsar så mycket på ESC och länderna sä lite på public service. Det är där det skär sig.
    Eller streaming vilket nog är värre. ESC bara för Netflix prenumeranter kanske:)

    Nä, blev otrevlig nu så här känner jag. Vill inte tjafsa om ESC så förlåt och trevlig kväll

  21. Mr A

    Danmarks låtar lät helt ok men lär lyssna en gång till innan betygen dyker upp. Hör iaf att det inte bara blir massa 2 av 5 betyg iaf.

  22. Adri

    Denis: Håller inte med om att det är jante. Jante vore ju snarare om man förbjöd länder från att gå över en viss budget – även frivilligt. Jag tycker bara att den allmänna deltagaravgiften skall sänkas.

    Men sen ska inte EBU lägga sig i själva framträdandet (iaf inte med ekonomiska protester).

    Vet inte om EBU bryr sig för mycket om det. Jag menar… det finns ju kommersiella kanaler som har Eurovision redan? Så det finns ju inget som hindrar det idag.

    Mer än då att TV4 är fruktansvärda – och inte med i EBU.

    Du är inte otrevlig heller, bara för att du inte håller med mig 🙂

  23. Mr A

    Som jag förstått det så betalar Big 5 mer än 50% av kalaset sen delar resten på det. Rumänien hade omröstning idag:

    The decision was taken in today’s meeting, January 25, with 5 votes “for”, 4 “abstentions” and 4 “against”.

    Så de var nära men de prioriterade annat just i år som Sommar OS tex. Kommer alltid finnas länder som inte deltar av olika anledningar. Det är nog bara som det är.

  24. Adri

    Fast vi lever i dåliga ekonomiska tider. Att EBU då inte verkar göra ens det minsta av försök att få ner kostnaderna är märkligt.

    Kanske har vi glädjedagar framför oss och kan då fläska på, men just nu har väldigt många det tufft och att då höja deltagaravgiften, på ett sätt som inte är skäligt sett ur faktumet att Ryssland lämnat och att det är (och framför allt varit) en ganska hög inflation… jag kommer vidhålla att det är dumt.

  25. Mr A

    Fast Östeuropa har ju alltid haft problem med att vara med pga av ekonomiska skäl sen 90 talet, finns ju många exempel på det. Fast hade de inte kommit med hade tävlingen förmodligen självdött pga av lågt intresse på 90 talet. Sen är jag inte säker på att olika länder inte deltar bara pga av ekonomin, Turkiet, Bulgarien, Ungern mfl deltar ju inte pga av det dekadenta moraliska förfallet eller vad de yra om.

  26. Mr A

    Danmark enligt dr.dk presentationsordning
    Låt 1 3 av 5
    Låt 2 3 av 5
    Låt 3 2 av 5
    Låt 4 3 av 5
    Låt 5 3 av 5
    Låt 6 3 av 5
    Låt 7 3 av 5
    Låt 8 3 av 5

  27. Adri

    Absolut men jag syftar på de som vill vara med, men inte kan.

    Tex Rumänien nu, Montenegro, Nordmakedonien.

    Ah. Till viss del även Bosnien även om problemet där faktiskt verkar ligga mer hos BHRT än hos EBU.

    Bulgariens BNT byter ju head hela tiden, så slänger in de också.

    Turkiet och Ungern däremot? EBU ska inte förändra tävlingen för att ta tillbaks dem. Det är länderna som ska ändra inställning där.

  28. Mr A

    Enligt eurovisionworld.com lista

    Serbien
    Låt 1 3 av 5
    Låt 2 2 av 5
    Låt 3 3 av 5
    Låt 4 1 av 5
    Låt 5 2 av 5
    Låt 6 3 av 5
    Låt 7 2 av 5
    Låt 8 3 av 5
    Låt 9 2 av 5
    Låt 10 3 av 5
    Lått 11 3 av 5
    Låt 12 2 av 5
    Låt 13 3 av 5
    Låt 14 3 av 5
    Låt 15 3 av 5
    Låt 16 4 av 5

    Återkommer med resten senare.

  29. Mr A

    Island 2a i oddset pga av detta tydligen. https://www.euronews.com/culture/2024/01/25/palestinian-singer-set-to-compete-in-icelands-national-eurovision-selection-contest

    Intressant att ett land spås att vinna i princip de ggr man eventuellt inte är med. Likaså 2020.

  30. Mr A

    Serbien
    Låt 28 4 av 5

  31. Denis

    Fast vill verkligen Montenegro och Makedonien vara med? Dom har andra prioriteringar i år, Makedonien har ju 60 års jubileum för bolaget bland annat. Och Montenegro drar sig ofta ut utan att nämna anledning. Låter ju inte som länder som vill vara med.
    Som Mr A säger, dessa nya länder har ofta ekonomiska problem vilket dom haft sedan självständigheten. Sedan har dom också ofta andra inhemska problem som påverkar beslut. Nästan alla Balkan länder har ju hoppat av flera gånger. I Köpenhamn 2014 var bara tre av länderna i gamla Jugoslavien med.

  32. Adri

    Ja, de har uttryckt att de vill vara med.

  33. Mr A

    Det är klart man kan lägga sig på en Ica Basic Eldorado Garant nivå så alla kan vara med. Som Audition i Moldavien eller San Marino. Problemet med det är väl att ingen kommer kolla om det ser ut som en scen i aulan för högstadiet med billig rekvisita. Och även om det är Public Service vill nog de ha viss nivå på det och tittare.

    Men visst det beror ju på vilken nivå man lägger sig på.

  34. Mr A

    Serbien
    Låt 17 2 av 5
    Låt 18 2 av 5
    Låt 19 2 av 5
    Låt 20 3 av 5
    Låt 21 2 av 5
    Låt 22 3 av 5
    Låt 23 3 av 5
    Låt 24 1 av 5
    Låt 25 3 av 5
    Låt 26 2 av 5
    Låt 27 2 av 5
    Låt 28 4 av 5

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se