ESC 2024 Schlagerpinglan: Här nedan ser ni länkar till de åtta bidrag som länderna i forna Sovjetunionen kommer att tävla med i Eurovision Song Contest 2024, presenterade i den ordning jag personligen rangordnar dem just för tillfället.

Se även: “Big Five-ländernas bidrag” – “Nordens bidrag” – “Forna Jugoslaviens bidrag

Ett av de ex-sovjetiska bidragen i ESC 2024:

Luktelk“, Silvester Belt – Litauen

Schlagerpinglans topplista av forna Sovjets bidrag i ESC 2024 (2024-03-25):
Litauen 1. Litauen: Luktelk“, Silvester Belt (semifinal 1)
Armenien 2. Armenien: Jako“, Ladaniva (semifinal 2)
Azerbajdzjan 3. Azerbajdzjan: Özünlə Apar“, Fahree feat. Ilkin Dovlatov (semifinal 1)
Georgien 4. Georgien: Firefighter“, Nutsa Buzaladze (semifinal 2)
Ukraina 5. Ukraina: Teresa & Maria“, Alyona Alyona & Jerry Heil (semifinal 1)
Moldavien 6. Moldavien: In the Middle“, Natalia Barbu (semifinal 1)
Lettland 7. Lettland: Hollow“, Dons (semifinal 2)
Estland 8. Estland: (nendest) narkootikumidest ei tea
me (küll) midagi
“, 5miinust & Puuluup
(semifinal 2)

Schlagerpinglan: När jag gjort de tidigare mini-topplistorna där bidragen delats in i grupper så har jag tyckt att länderna som helhet antingen imponerat (Big Five och ex-Jugoslavien) eller gjort mig lite besviken (Norden). Något sammanfattande omdöme kan jag däremot inte ge ex-Sovjet då deras bidrag sprider ut sig över hela min personliga ESC 2024-topp 37-lista.

Där finns allt från min absoluta favorit Litauen till ett land vars bidrag finns bland de jag för tillfället har svårast för att uppskatta, Estland. Däremellan finns 4 topp-20-bidrag (som jag tycker om och som alla t.o.m. håller på att växa till sig ytterligare) samt 2 topp-30-bidrag (som fortfarande befinner sig i stadiet där jag tycker att de har potential… men inget händer). En salig blandning m.a.o., just det som gör denna tävling så varierad och intressant. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


38 kommentarer till “Forna Sovjets åtta bidrag i Eurovision Song Contest 2024”

 1. Mikaela

  1. Ukraina
  2. Azerbajdzjan
  3. Litauen

  4. Estland

  5. Moldavien
  6. Armenien
  7. Lettland

  8. Georgien

 2. HW

  Forna Sovjet är sällan svaga, de är de inte i år heller, men i år är inte riktigt lika imponerande som en del tidigare år. En av mina favoriter återfinns här, men även fyra andra låtar jag gillar, så jag gillar ändå majoriteten av forna Sovjets låtar och ogillar inte en enda. Dock kommer jag ALDRIG ihåg att Georgien ens deltar, och det är sällan det händer just med Georgien, de brukar ju annars sticka ut väldigt mycket 😉

  1. Estland
  2. Moldavien
  3. Armenien
  4. Ukraina
  5. Azerbajdzjan
  6. Litauen
  7. Lettland
  8. Georgien

 3. Adri

  Här var det högt och lågt!

  1. Litauen (2)
  – Årets bästa refräng. Droppen där liksom. Otroliga! Silvester är också helt klart på pallplats av liveartister i år. Satan vad bra det är!

  2. Ukraina (7)
  – Börjat hitta denna igen. Kul. Refrängen är rakt av haunting. Kvinnorna är otroligt talangfulla. Älskar den mäktiga kören. Jag älskar körer – det vet ni. Rappen? Fenomenal. Topp 5 lär vara cementerad, och den hör hemma där!

  3. Armenien (14)
  – Detta är kul, kulturellt, glatt, medryckande. The essence of Eurovision. Får väldigt stabila vibes av denna tjej med. Smått repetetivt, men fan. Den kompenserar genom att vara ganska kort också 🙂 Omöjligt att inte bli glad 🙂

  4. Estland (19)
  – Jag vet inget om dessa dudes. Men feelingen jag får är typ att detta kanske är Estlands Hooja. Och det låter inte bra ju, men jag gillar faktiskt denna låt. Om jag är på humör. Den kan verkligen bli too much annars. Jag har problem med hög volym ibland, och denna låten är ju på hög volym även i sitt tystaste läge. Men det är kul 🙂 Estland brukar ha grymma uttagningar, men i år var denna 3 plus-låten faktiskt rätt val. Hoppas Ollie lägger ner nu, så man inte behöver oroa sig för hans närvaro kommande år.

  5. Moldavien (20)
  – Denna låten är inte vatten värd bredvid “Fight” från 2007. Men jag gillar den ändå absolut mer än vad gemene man verkar göra. Lite nostalgiskt sound, catchy refräng, fioler… Stagingen måste absolut bytas ut dock. Vet inte om jag nånsin sett nåt mer statiskt än det där.

  6. Georgien (22)
  – It’s an utter mess. Georgien verkar hata raka poplåtar. Lite högljudd också. Men jag tror ändå det blir Georgiens återkomst till finalen 🙂

  7. Azerbajdzjan (27)
  – Vill gilla detta mer än jag gör. Men det är verkligen in genom ena örat, och ut genom andra. En av årets mest lättglömda låtar. Kul med språket iaf. Alltid nåt.

  8. Lettland (30)
  – Det här är bara så o-te-rol-igt tråkigt. Så tråkigt att man nästan måste skratta åt det. Funny how that works.

 4. Adri

  Speaking of något helt annat, så har jag min perfekta topp 37 här, dvs… hur toppen hade sett ut om alla uttagningar valde rätt låtar (tyvärr finns inte mycket att göra om intervalen 🙁 ). Låtarna utan parenteser valde antingen rätt låt, eller var just internval.

  1. Finland (“Paskana”)
  2. Portugal
  3. Italien (“Sinceramente”)
  4. Sverige (“Give my heart a break”)
  5. Litauen
  6. Irland
  7. Serbien
  8. Island (“Stingum af”)
  9. Kroatien
  10. Ukraina

  11. Luxemburg
  12. Storbritannien
  13. Tyskland (“Naiv”)
  14. Norge
  15. Malta (“Sirena”)
  16. Österrike
  17. Nederländerna
  18. Schweiz
  19. Lettland (“The cat’s song”)
  20. Spanien (“Here to stay”)

  21. San Marino (“With you”)
  22. Armenien
  23. Belgien
  24. Slovenien
  25. Estland
  26. Moldavien
  27. Albanien (“Persperitja”)
  28. Tjeckein (“The angel’s share”)
  29. Israel
  30. Danmark (“Mirrorball of hope”)

  31. Georgien
  32. Grekland
  33. Frankrike
  34. Azerbajdzjan
  35. Polen (Svårt att avgöra, för det var ju ett internval. Likväl så var ju andra kandidater offentliga – och då fanns bättre val!)
  36. Cypern
  37. Australien

  Så… Albanien, Tjeckien och Danmark måste verkligen höja sin ribba nästa år tycker jag. Denna lista baseras på att de valt sina bästa låtar och 2/3 av dem lyckas inte ens lämna botten 10 utifrån perfekta omständigheter. Kom igen nu, va.

 5. Adri

  On a positive note, så inser jag att jag ändå tycker att väldigt många uttagningar slutade med rätt vinnare 🙂 som synes av min top 11 liksom 🙂

 6. Micke

  1. Ukraina (8)
  2. Armenien(10)
  3. Azerbajdzjan (17)

  4. Lettland (21)

  5. Estland (24)
  6. Georgien (25)
  7. Moldavien (26)

  8. Litauen (31)

  Jag har 18 bidrag jag gillar i årets ESC. Fattas bara ett bidrag så har jag mer än hälften. Det kan bli så för det är ett bidrag som jag kämpar med. Det har inte med forna Sovjet att göra men ändå 🙂 Det är ett rockbidrag jag kämpar med. Tycker jättemycket om sångerska och refräng men det övriga dippar. HW wxempelvis som gillar rock. Vad tycker du om San Marinos bidrag? Kämpar även med Estland

 7. Mikaela

  Micke, jag har också kämpat med Estland men bestämt mig nu för att tycka det är charmigt istället för jobbigt. Lägger man fokus på karln med skägg istället för nissen med backslick blir bidraget mysigare insåg jag. Lägger det i helt okej-högen nu. 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Mikaela, Jag får nog ta ditt fokus-tips och ge Estland en chans till. 🙂

 9. Mikaela

  Pinglan, gör så! Man får hoppas att minst en nja-låt faller på plats i maj också tänker jag 🙂

 10. Micke

  @Mikaela, en stor anledning till att jag hade svårt för Estlands vinnare var för att jag tyckte Ollie var överlägsen i deras uttagning för andra året i rad. Nu har jag lagt det åt sidan och försöker få grepp på Estlands bidrag 🙂

 11. Micke

  Kör på Adris grej:

  1. Italien (“Sinceramente”)
  2. Tyskland (“Undream You”)
  3. Estland (“My friend”)
  4. Norge
  5. Spanien (“Te echo de”)
  6. Litauen (“Gaudė vėjai“)
  7. Kroatien
  8. Tjeckien
  9. Israel
  10. Moldavien (“Spune-mi“)
  11. Serbien (“Gnezdo orlovo”)
  12. Portugal
  13. Albanien (“Një kujtim”)
  14. Armenien
  15. San Marino (“With you”)
  16. Nederländerna
  17. Ukraina
  18. Luxemburg (“Paumée sur terre”)
  19. Frankrike
  20. Grekland
  21. Österrike
  22. Slovenien
  23. Belgien
  24. Malta (“Sirena”)
  25. Azerbajdzjan
  26. Polen
  27. Finland (“Paskana”)
  28. Danmark (“Real Love”)
  29. Lettland
  30. Schweiz
  31. Georgien
  32. Storbritannien
  33. Island
  34. Cypern
  35. Irland
  36. Australien
  37. Sverige
  (Har ju nästan ingenting hört. Det lilla jag hört har ju allt varit bättre än falsettgossarna men jag minns inga titlar)

 12. Adri

  Micke: Två saker förvånar mig där. Den ena saken tror jag kanske t.o.m är ett misstag, men där får du rätta mig annars.

  Det första är att jag trodde du skulle ha “Paskana” högre upp. Besviken här. Trodde iofs inte att den skulle vinna din ideal-upplaga men mellan 10-15 trodde jag iaf.

  Och sen till det som jag tror eventuellt är ett misstag, men visst fanken tyckte du (till skillnad från mig) att Irland hade bättre låtar i sin uttagning? 🙂

  (Förmodar du inte hört Island – eller tyckte du verkligen Hera var bäst? Inte lika chockerande som Irland då, men liten chock ändå. Känns som det fanns andra Micke-kompatibla där.)

 13. Micke

  @Adri, du har rätt. Blandade ihop Island och Irland. Har ju hört deras uttagning och de hade två helt ok bidrag. “Let Me Be The Fire“, Isabella Kearney och “Go Tobann“, Ailsha

  Vad gäller “Paskana.” Jodå jag gillade den men jag gillar ju de högre upp också 🙂

 14. Adri

  Jag blir orolig över faktumet att Luxemburg ska släppa sin låts slutversion denna vecka och de teasar med följande ord:

  ”Everything will be different”.

  Jag hoppas de menar mer visuellt eller något då. Och att de musikaliska förändringarna är rätt små (de hade gärna fått göra om pauserna i refrängen dock, så det blev mindre hackigt).

  För jag tycker ju verkligen om låten!

  Ikväll kommer startordningarna också. Kul. Även om jag är förberedd på att SVT tagit dumma beslut där.

 15. Denis

  Startordningen släpps kl 18.
  Först då lyssnar jag in mig på låtarna. För min hjärna och hälsas skull undviker jag lyssnade till dess. Måste ha lite distans
  För när jag väl lyssnar på dom kommer dom fastna allihop och röra sig runt;)

 16. Adri

  Jag har som sagt den perfekta startordningen här. Blir rasande om SVT väljer nåt annat (vilket de lär göra).

  1. Kroatien
  2. Cypern
  3. Polen
  4. Ukraina
  5. Litauen
  6. Irland
  7. Serbien
  8. Island
  9. Australien
  10. Moldavien
  11. Finland
  12. Slovenien
  13. Azerbajdzjan
  14. Portugal
  15. Luxemburg

  1. Österrike
  2. Tjeckien
  3. Danmark
  4. Malta
  5. Schweiz
  6. Armenien
  7. Albanien
  8. Grekland
  9. Belgien
  10. San Marino (med tanke på låtnamnet tycker säkert nån på SVT att den ska gå ut som låt 11 också…)
  11. Israel
  12. Estland
  13. Lettland
  14. Nederländerna
  15. Norge
  16. Georgien

 17. Mikaela

  När jag postar min rangordnade dröm-ESC -24 inser jag att mina favoriter vann rätt sällan i år.

  Il cielo non ci vuole – Italien
  Si andro al inferno tu verrai con me – San Marino
  Ukraina
  Askush si ty – Albanien
  Tjeckien
  Kur – Lettland
  Pelas costuras – Portugal
  Breskvica – Serbien
  Grekland
  Kroatien
  Effortless – Sverige
  Amor de verano – Spanien
  Litauen
  Azerbajdzjan
  Ro – Island
  Mania – Finland
  Believer – Luxemburg
  Hold me now – Estland
  Oh boy – Tyskland
  Oblivion – Norge
  Australien
  Moldavien (ej insatt)
  Storbritannien 
  Danmark
  Slovenien
  Österrike
  Israel
  Belgien
  Armenien
  Polen
  Cypern  
  Frankrike
  Georgien
  Schweiz 
  Go tobhann – Irland
  Malta (ej insatt)
  Nederländerna

 18. Micke

  @Mikaela min vän. Vad är det som gör att du sätter Nederländerna sämst av alla?

 19. Mikaela

  Micke.. för mig är låten är tjatig, plojig och ger Günther-vibbar. Vissa låtar klickar i sig som ett pussel i min hjärna, andra är som en såg mot tinningen. Nederländernas låt är kategori 2. 🙂

 20. Schlagerpinglan

  @Adri och Denis, Tack för startordnings-infon. Jag postar ett inlägg strax efter att de presenterats. För er som vill se presentationerna direkt – här är länkarna:

  kl. 18:00 – Semifinal 1: https://www.youtube.com/watch?v=J_DRe_uXYEk

  kl. 18:15 – Semifinal 2: https://www.youtube.com/watch?v=KEcZZAKEs5c

 21. Micke

  @Mikaela, tänk så olika man kan se på en låt 🙂 Jag ser den som ett glädjepiller. Åtminstone just nu. Vem vet hur det kommer att se ut på scen. Men det är kul att se att vi hade samma favvis i Serbien. Fanns flera bra i den uttagningen men detta var numero uno

 22. Mikaela

  Micke, så synd att Breskvica inte vann, hon hade varit en sån färgklick i startfältet! Nog för att det finns många såna där redan, men just hennes färgklick passade mig väldigt bra 🙂

 23. Micke

  @Pinglan, eller nån annan. Är det så att det var 21 nationella uttagningar i år och 1 internval?

 24. Adri

  Alltså det går rykten om att vi ska tillbaks till 2008/2009 systemet med nio finalister från telefonröstarna och ett jury-wildcard.

  Jag. Kan. Inte. Tänka. Mig. Något. Dummare.

  Alltså ok. Nog för att det makear mer sense nu när vi har en jury i finalen, till skillnad från 2008-2009 när det fanns jurywildcards som sen tog sig till en final med 100% tittarröster, dvs hamnade sist.

  Men nej. Jag är så otroligt anti. Jag hatar maktfördelning som är off. 100/0 eller 50/50 – det är de enda uppdelningarna i makt jag är ok med.

  Allt annat är så dumt. Inklusive 60/40 som jag vet att många propagerar för.

  Jag tror inte ryktet är sant. Känns väldigt sent att releasa det i nästan april liksom. Men rykten kommer ju nånstans ifrån.

 25. Micke

  Hmmm! Dåligt egentligen. Av dessa förmodade 21 nationella uttagningar vann min favvis bara vid 6 tillfällen. 4 gånger av de övriga var jag ändå ganska nöjd. Alltså 10 av 21

 26. Schlagerpinglan

  @Micke, Om jag räknat rätt så var det 22 nationella finaler, 14 rena internval och ett blandval från Israel där artisten valdes ut genom en talangtävling men bidraget utsågs internt.

 27. Adri

  Jag får det till 22 uttagningar 🙂 Där helt rätt låt vann i 10 av dem.

  Men skall sägas att vissa låtar är bra även om de inte var min vinnare. T.ex Italien. Så jag är ju mer än bara fine med ”La Noia” tex. Men HELT rätt var det inte.

  10/22 – jag får va nöjd.

 28. Mikaela

  Jag tyckte bara rätt låt vann i Ukraina, Tjeckien och Litauen. Sen är jag helt nöjd med Italien och Albaniens (faktiska) vinnare. I studio med Albanien då.

  HW och Engsla, ni är de enda här som jag kan tänka mig som möjligtvis gillar låten som vann i Albanien förutom jag. Gör ni det?

  https://youtu.be/McFzRqhzA9k?si=SK8PN-FT_LSPO_2F

 29. Helena

  Forna Sovjet har två låtar som hamnar i topp för mig. Ger pluspoäng till Armeninen för etno-inslagen, även om jag inte är helt vän med låten ännu. De fyra sista på min lista är inte jättedåliga, men de är för slätstrukna, de väcker inget i mig.

  1. Ukraina
  2. Litauen

  3. Estland
  4. Armenien

  5. Moldavien
  6. Georgien
  7. Lettland
  8.Azerbajdzjan

 30. Millan

  1. Ukraina
  2. Litauen
  3. Estland
  4. Azerbajdzjan
  5. Armenien
  6. Moldavien
  7. Georgien
  8. Lettland

 31. HW

  @Mikaela Nja… jag gillar ju verkligen Albanien i tävlingen men varken FIK-vinnaren eller deras faktiska bidrag har jag fått några starkare känslor av. Han som sjöng denna hade en rätt intressant röst, men det var egentligen det som fanns (+albanskan, men den har ju nästan alla FIK-låtar vad jag vet) 🙂

 32. oe

  Tre nära toppen och tre nära botten

  1. Ukraina
  2. Litauen
  3. Moldavien (Inte i närheten av “Fight”, men hyfsad)

  4. Lettland
  5. Georgien

  6. Azerbajdzjan
  7. Estland
  8. Armenien

 33. oe

  @Adri, skojar du, varför ska de pilla på årets bästa låt Luxemburg 🙁

 34. Adri

  Oe: Jadu… vi får se vad ”everything will be different” innebär.

  Jag är helt ok med ett förändrat visuellt framträdande dock.

  Och det måste ju inte va negativt att låten ändras. Det KAN ju bli kanon! Men man blir ju lite orolig när de har nåt som liksom redan funkar! 🙂

 35. oe

  @Adri, jag håller med. Om det handlar om själva framträdandet gör det inget, det kan säkert bli bättre. Och det kan kanske låten också, litegrann i alla fall. Men fallhöjden är enorm.

 36. Johanna

  Min ranking av dessa bidrag

  1. Litauen(2)
  2. Armenien(3)
  3. Lettland (8)
  4. Ukraina (10)
  5. Estland(26)
  6. Georgien (28)
  7. Moldavien(31)
  8. Azerbadjsjan (33)

  Högt och lågt som ni ser. 4 i topp 10 (just nu) 3 i botten 10. Nästan samtliga utom de två bästa pendlar lite upp och ner….

 37. Engsla

  Mikaela, både ja och nej. Jag har lite svårt för det där ansträngda sättet sångaren sjunger på, men jag gillar hur låten har en personlighet i sig, något som jag tycker att bidraget Albanien istället skickar till ESC saknar. Så, inget jag lägger till i spellistan, men jag skulle gärna ha sett den i Malmö i maj 🙂

 38. Micke

  Efter att nio av oss har röstat:

  1. Ukraina – 90
  2. Azerbajdzjan – 74
  3. Armenien – 67
  4. Litauen – 62
  5. Estland – 61
  6. Moldavien – 54
  7. Georgien – 43
  8. Lettland – 36

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se