ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 28 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Albanien i Eurovision Song Contest:

Albanien
Land: Albanien deltagit 19 gånger (+2020)
vunnit 0 gånger
TV-bolag: RTSH se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2004 Anjeza Shahini kom 7:a av 24 i finalen med “The Image Of You

Albaniens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Duje“, Albina & Familja Kelmendi (Festivali i Këngës 61) 22:a i finalen
2022: Sekret“, Ronela Hajati (Festivali i Këngës 60) 12:a i semi 1
2021: Karma“, Anxhela Peristeri (Festivali i Këngës 59) 21:a i finalen
2020: Fall From The Sky“, Arilena Ara (Festivali i Këngës 58) inställd tävling
2019: Ktheju tokës“, Jonida Maliqi (Festivali i Këngës 57) 17:e i finalen
2018: Mall“, Eugent Bushpepa (Festivali i Këngës 56) 11:a i finalen
2017: World“, Lindita (Festivali i Këngës 55) 14:e i semi 1
2016: Fairytale“, Eneda Tarifa (Festivali i Këngës 54) 16:e i semi 2
2015: I’m Alive“, Elhaida Dani (Festivali i Këngës 53) 17:e i finalen
2014: One Night’s Anger“, Hersi (Festivali i Këngës 52) 15:e i semi 1
2013: Identitet“, Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko (Festivali i Këngës 51) 15:e i semi 2
Se även:Albaniens samtliga ESC-bidrag

Albanien i Eurovision Song Contest 2024:


Albaniens ESC 2024-bidrag: “TITAN”, BESA

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: TITAN officiell musikvideoTirana-framträdandelåttext
Fler tolkningar: Festivali i Këngës 62-framträdande: “Zemrën N’dorë”live i Madrid
live i Barcelonalive i Amsterdam
Låtskrivare: Gia Koka (t&m), Alias Lj (m), BESA (m), Kledi Bahiti (m)
Semifinal: startnummer 2 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Festivali i Këngës 62” + ny version (läs mer här)
Artist: BESA (Besa Kokëdhima)
BESA
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 31 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats 12 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Albaniens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien Betyg: 3+ / 5
Betyg: 6 / 10
Så länge Besa Kokëdhima tävlade med sitt bidrag på albanska, “Zemrën N’dorë”, så gjorde det inte något större intryck på mig. Det nådde inte ens upp till min “Festivali i Këngës 62”-topp-10. Något hände dock när den engelska versionen presenterades och det var som att jag hörde bidraget med nya öron (eller så hade det gått så pass lång tid att bidraget vuxit till sig).

Oavsett anledning så tycker jag att det är väldigt konstigt då jag brukar anse att de engelska versionerna av vinnande bidrag förlorar så mycket i överföringen. “TITAN” är dock ett undantag och ett tillräckligt stort sådant för att placera Albanien bland de tio länder jag vill ha vidare till finalen från den andra semifinalen.

Schlagerpinglan tror: Inte till final (gränsfall)
Även om jag själv är ganska förtjust i det albanska bidraget i år så har jag svårt att tro på några större framgångar. Jag misstänker att det saknar det där känslomässiga som många av Albaniens final-bidrag brukar ha och som de röstande reagerar positivt på. Det kan ju vara så att BESA levererar sitt bidrag på ett så övertygande sätt att det visar sig att mina farhågor inte stämmer (vilket jag inte skulle ha något emot) men i nuläget tror jag inte på någon finalplats för Albanien.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Inför ESC 2024: Albanien – “TITAN”, BESA”

  1. Adri

    Jag är inte en sån där språkfascist i tävlingen. Det språk som låten skrevs på först, brukar vara den bästa versionen men det är ingen naturlag direkt. Här vet jag inte vilken version som skrevs först (jag hörde den albanska först, men det handlar väl om FiKs regler. Låten kanske redan fanns på engelska, så har det varit vissa andra år vet jag.)

    Nej det jag reagerar på här är istället helt enkelt att låten i sig är helt utbytt. Även om denna fortsatt hade varit på albanska så hade det varit en helt annan låt än vad som vann i december. Det som vann i december var en rätt anonym ballad.

    På något vänster blev det den här låten. Det låter som något jag borde gilla då jag ÄLSKAR 00-tals rnb och jag hör influenser härifrån. Tidigare beskrev jag det som en Alicia Keys-b-sida och Alicia Keys älskar jag ju. “No one” är definitivt en av tidernas bästa låtar. Detta är som sagt Alicia Keys på 00-talet men… köpt från Garant liksom. Lite billigare.

    Låten är inte jättevälproducerad heller tycker jag. Refrängen är nästan mer intetsägande nu än den albanska balladversionen var. Och denna låten har något jag HATAR… ett handklappsparti. Usch och fy.

    Finns det inte saker jag gillar alls? Jodå!

    Besa är en bra sångerska! Den andra versen med lite “rap-ish” gillar jag. Och jag uppskattar den plötsliga tempo-accelerationen mot slutet.

    Så absolut, plus finnes 🙂

    Men de är inte tillräckligt många för att jag ska önska den till final. Så min önskan är utslagning.

    Och det är väl även det jag förutspår. Svårt att se denna engagera tillräckligt för att nå final.

  2. Johanna

    En av få gånger då låten blev bättre i engeösk version. Albanska versionen rankade jag näst sist för dem var SÅ tråkig. Den här har lite luv i sig och Besa är en fantastisk sångerska. Känslan är ändå att den missar final men Albanien har gått ill final med sämre låtar och jag har lärt mig att aldrig räkna ut dem helt. Skulle faktiskt ändå bli glad om den lyckades ta sig till final trots att jag rankar den utanför.

  3. Micke

    Festivali i Këngës har under ett antal år varit väldigt viktig för mitt ESC-intresse. Det är liksom starten på ESC för året och lite av slutet för mitt eget lilla tvivel “varför slösar jag tid på ESC?.”

    I år föll jag helt för ett av de lugnare bidragen…….“Një kujtim”, Eldis Arrnjeti. Så jävla vackert och långt ifrån dutt dutt syntar och dunka dunka trummor. Självklart visste jag att den skulle vara chanslös i en bubbla där låtar som kräver tid är chanslösa.

    Den stora skräcken kom dock över mig när jag insåg att det sämsta bidraget av alla vann festivalen….“Çmendur“, Mal Retkoceri.

    Jag lugnade mig dock snart då jag insåg att den inte skulle representera Albanien utan att det istället skulle bli….“Zemër n’dorë”, Besa Kokëdhima.

    Så vad tycker jag då om det Albaniens bidrag till ESC 2024?

    Tycker faktiskt det är ett ganska bra bidrag……inledningsvis….för vad i hel……händer efter refrängen och hoandet? Placerat på sjunde våningen i betygshuset så trycker någon plötsligt på hissknappen och färden går rätt ned på tredje våningen. Jag är väldigt delad när det gäller version i uttagning kontra slutversion. De har städat undan skavanker bra i slutversionen men samtidigt så åkte det starkaste in i dammsugarslangen och fastnade där. Pratar om språket. Synd. Så slutbetyget blir därför

    BETYG ALBANIENS BIDRAG – (4/10) INTE FULLT GODKÄND

    Min personliga vinnare
    “Një kujtim”, Eldis Arrnjeti

    Min personliga jumbo
    “Zemër n’dorë”, Besa Kokëdhima

    —————————-

    ALBANIENS BÄSTA BIDRAG

    “Mall“, Eugent Bushpepa – 2018

  4. Micke

    Ber om ursäkt till Albanien. Fel betyg där. Det skulle vara (5/10) GODKÄND

  5. Denis

    Albanien har jag alltid svårt för i denna tävling, alltid samma låtar:Skrikande kvinnor med dramatiska ballader. Albanien verkar fastna i någon sorts gammaldags syn på vad en musik tävling är..

    Denna gång har man försökt nåt nytt. Mindre skrik, mer tempo och nytt språk. Det funkar lite bättre. Bättre än det lät först i alla fall, engelskan lyfter bidraget ett snäpp.

    Men jag tycker fortfarande inte det är så bra.
    Rätt trist till och med. Besa gör ett bra jobb men låter kommer aldrig riktigt igång innan den sluter. Känns faktiskt mer som ett albumspår än en låt, typ ett spår 13 eller nåt..
    Men som sagt, den har mer fart i sig än på albanska och har ett snyggt 2000 tals sound. Men jag vill ha något mer överraskande från Albanien..

    3/10. Ingen final

  6. Millan

    @Micke Din liknelse med hissen är väldigt bra. Vad gör de? Märkligt. Den här går nog inte till final.

  7. HW

    Albanien – “Titan”

    Jag och Denis håller inte alls med varandra när det gäller Albanien i tävlingen. Jag brukar ganska ofta ha deras skrikande kvinnor i toppen 🙂 De var en favorit förra året till exempel. Däremot är vi överens vad gäller denna låt. Den är inte särskilt bra.

    Albanien har ju tidigare varit bra på att förstöra sina låtar med engelska, men denna översättning gjorde mig faktiskt varken från och till därför att låten inte imponerar på mig i varken albansk eller engelsk version. Den nya studioversionen gjorde låten tråkigare, och försöken till att växla tempo känns inte alls naturliga. Nej, för första gången på ett bra tag hoppas jag på finalmiss för Albanien, trots en kapabel artist.

    Betyg: 3/10
    Tycker: Utslagen
    Tror: Utslagen

  8. Engsla

    Äh, fast i “jaha”-träsket, intetsägande låt. Skriver under på vad HW skriver om bidraget här ovan.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se