I dag: Webbjokern 2012 – del 1

2011-10-10 (måndag)

I dag klockan 12:00-13:00 är det dags för den första omröstningen av Webbjokern 2012. Regler och telefonnummer för SMS-röstning hittar ni här medan schemat för resten av Webbjokern återfinns här.

Traditionsenligt så har detta föregåtts av heta diskussioner och regeländringar i efterhand av SVT. Se “Veckans bidrag“, “Hur svårt kan det va’, SVT?” och “SVT ändrar reglerna för Webbjokern… igen!“.

Hur fult det än är av SVT att lura en stor grupp amatörer att skicka in sitt bidrag till den ordinarie tävlingen medan de ger andra “amatörer” grönt ljus att tävla i Webbjokern så har de all rätt att göra detta. Så länge de följer EBU:s regler så får SVT trixa med Webbjokern-reglerna hur mycket de vill. Sedan är det upp till oss att avgöra om vi vill skänka våra pengar till SVT vid omröstningen eller inte.

Med det sagt, här kommer min genomgång av veckans Webbjokern-kandidater:

Deltagarna i Webbjokern 2012, Deltävling 1, 10:e oktober:
1. “Set Me Free” – Trison
Betyg: 4/5
Upphovsmän: Tony Andersson, Martin Johansson, Trison, Skåne
Bidraget är diskvalificerat på grund av att det varit publicerat på Internet.

2. “Wish You Luck” – Billie Dee
Betyg: 2/5
Upphovsmän: Christian Lumbana, Stockholm
Schlagerpinglan: Ett intressant bidrag med bra text som inte låter massproducerad. Vid rätt sinnesstämning så är det en helt OK visa som jag gärna sträck-lyssnar på. Någon Melodifestivals-låt tycker jag dock inte att det är.

3. “How About You?” – Keylas
Betyg: 2/5
Upphovsmän: Oscar Lindstein, Stockholm
Schlagerpinglan: Njae… trots ett flertal lyssningar så får jag inte grepp om denna låt som känns lite trist och aldrig riktigt lyfter. Ett plus ger jag dock låtens upphovsman för modet att blanda depp-ballad med discokomp.

4. “Your Majesty” – The Commoneers
Betyg: 4/5
Upphovsmän: Mark Anthony Woznicki, Sundsvall
Schlagerpinglan: De som följt min blogg vet att jag föredrar uptempolåtar framför ballader och att det krävs något extra för att jag ska falla för den senare genren. Här har vi ett sådant fall. Efter någon lyssning så visade sig “Your Majesty” vara en mycket behaglig låt med egen personlighet. Min favorit i startfältet nu när Trison ej fick vara med.

5. “Catch Me” – Maria Klemetrud
Betyg: 3/5
Upphovsmän: Ditte Lindbom, Maria Klemetrud, Stockholm
Schlagerpinglan:Tyvärr så har man hört så många eurovision-orient-pop-låtar i sina dagar att detta framstår som endast en i raden av kopior. Det känns som att man utgått från en mall av vad som förväntas fungerar i ESC och det gör det hela ganska kallt och känslofattigt, trots instrumentens varma tongångar.

6. “I mina drömmar” – Maria BenHajji
Betyg: 4/5
Upphovsmän: Nanna Bing, Thomas Cars, Uppsala
Schlagerpinglan: Hmmm… ytterligare en ballad och även denna faller mig i smaken. Kors i taket. Om inte “Your Majesty” går vidare så hoppas jag att denna tar dess plats i stället. Melodifestivalen behöver bra svenska ballader och mycket bättre än så här lär det knappast bli.

7. “Seven Years” – Flying Kite
Betyg: 2/5
Upphovsmän: Moa Rönnåsen, Robin William-Olsson, Stockholm/Hallsberg
Schlagerpinglan: Låten är en charmig, lite udda “feel-good”-låt som säkert har sin publik någonstans ute i stugorna. Det är som alltid en fråga om personlig smak och i det här fallet överensstämmer den inte med min.

8. “All Day All Night” – Grand Slam
Betyg: 3/5
Upphovsmän: Andy Swaniz, Peter Andersson
Schlagerpinglan: Eurovision-glamrock är ju alltid trevligt och efter några lyssningar så får även “All Day All Night” sin egen identitet. I jämförelse med andra låtar i sin genre så tycker jag att den är ganska medioker men för att vara en Webbjoker så låter det riktigt bra. Ser gärna denna och en ballad vidare till final.

Schlagerpinglan tippar:
Hoppas på: “Your Majesty” och “I mina drömmar
Tror på: “All Day All Night” och “I mina drömmar
Dark horse att inte räkna bort: “Catch Me

Schlagerpinglan: Eftersom den SMS-röstande allmänheten endast får välja ut ett bidrag och SVT väljer ut det andra så har jag svårt att se att båda de två balladerna tar sig vidare… men man vet aldrig. SVT har ju överraskat förut. 😉

Fler som skrivit om Webbjokern-kandidaterna:
Vi 3 – Poplight“, Hollac16 – Poplight, Schlagerprofilerna

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “I dag: Webbjokern 2012 – del 1”

 1. Marianne

  Your Majesty är en riktigt bra låt. Den liksom svävar…

 2. Robban

  Schlagerpinglan >

  Hoppas du läst mina mail och att du är positivare till du vet vad…

 3. Schlagerpinglan

  @Marianne, Mmmm…. verkligen synd att den inte gick vidare. :/

  @Robban, Har läst men är dålig på att svara. Inget nytt på den fronten. Lovar att höra av mig i så fall. Håller tummarna att det löser sig ändå. 🙂

 4. Robban

  Jag gillade också Your Majesty bäst från första deltävlingen.
  Hoppas du ändrar dig och hör av dig då 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se