Inför Islands första semifinal

2012-01-14 (lördag)

I kväll avgörs den första semifinalen av “Söngvakeppni Sjónvarpsins“, Islands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2012.

En 50/50-blandning av jury- och tittarröster kommer att få avgöra vilka 2 bidrag av de 5 tävlande som tar sig vidare till finalen den 11:e februari.

Startordningen, länkar till de tävlande bidragen samt mina egna betyg och omdömen hittar ni här nedan.

Islands ESC-uttagning, Semifinal 1, 14/1 2012:
När? klockan 21:30 CET
Var? RÚV och ruv.is

Startordning “Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012”, Semifinal 1:
1. “Leyndarmál” – Íris Hólm
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Sveinn Rúnar Sigurðsson
Schlagerpinglan: En intressant mix av släpig vers och lite mer up-tempo-refräng, eller var det tvärtom? Det isländska språket är vackert men kan ibland göra en lite desorienterad.

2. “Rýtingur” – Fatherz’n’sonz
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Gestur Gunnarson & Hallvarður Ásgeirsson
Schlagerpinglan: Om detta är ett genialiskt verk eller endast ett impulsivt musikexperiment låter jag bli att spekulera om. Klart är i alla fall att efter att den trevat lite hit och lite dit och testat olika stilar så hittade den till slut målet och lämnade kvar denna stackars lyssnare helt förvirrad.

3. “Mundu eftir mér” – Gréta Salóme & Jónsi
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Gréta Salome Stefánsdóttir
Schlagerpinglan: Denna kraftfulla duett med etniska inslag känns som semifinalens starkaste kort. Fläckvis så påminner den en del om Albaniens bidrag från 2008 (“Zemrën E Lamë Peng“) vilket jag ser som enbart positivt.

4. “Stattu upp” – Blár opal
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Ingólfur Þórarinsson & Axel Atlason
Schlagerpinglan: Ett pojkband som blandar frisk med latino, disco och rap, kan det vara något? Jag är lite försiktigt orolig för vad detta kan resultera i men hoppas på det bästa. Låten övertygar inte för tillfället men mixen är likväl lite otäckt spännande.

5. “Við hjartarót mína” – Heiða Ólafsdóttir
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Árni Hjartarson
Schlagerpinglan: En lugn och melodisk ballad avslutar den första semifinalen. Eventuellt kan “Við hjartarót mína” vara lite för anonym för att fungera i ESC men som bakgrundsmusik vid efter-tränings-avslappningen fungerar den fin-fint.

Schlagerpinglan: Trots att kvällen egentligen redan var fulltecknad i och med semifinalerna i både Lettland och Bulgarien så är det skoj att Island nu drar igång sin uttagning. Äntligen börjar det hända lite saker även här uppe i Norden. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se