Inför Islands andra semifinal

2012-01-21 (lördag)

I kväll avgörs den andra semifinalen av “Söngvakeppni Sjónvarpsins“, Islands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2012.

En 50/50-blandning av jury- och tittarröster kommer att få avgöra vilka 2 bidrag av de 5 tävlande som tar sig vidare till finalen den 11:e februari.

Startordningen, länkar till de tävlande bidragen samt mina egna betyg och omdömen hittar ni här nedan.

Islands ESC-uttagning, Semifinal 2, 21/1 2012:
När? klockan 21:30 CET
Var? RÚV och ruv.is

Startordning “Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012”, Semifinal 2:
1. “Minningar” – Guðrún Árný Karlsdóttir
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Valgeir Skagfjörð
Schlagerpinglan: Den andra deltävlingen börjar precis som den första avslutades, med en lugn ballad. Hur behaglig “Minningar” än är så är den på tok för anonym för att ha chans på någon längre ESC-resa. Känns som att man måste förstå texten för att uppskatta låten fullt ut.

2. “Ég kem með” – Ellert Jóhannsson
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Ellert H. Jóhannsson, Mikael Tamar Elíasson
Schlagerpinglan: En tempofylld låt som inleder starkt men som blir lite enformig i längden och aldrig riktigt hittar den där andra växlen som den skulle behöva. Tillhör likväl veckans toppskikt, enligt mig.

3. “Hjartað brennur” – Regína Ósk
Betyg: 4/5
Låtskrivare: María Björk Sverrisdóttir, Marcus Frenell, Fredrik Randquist, Anna Andersson, Kristján Hreinsson
Schlagerpinglan: Regína Ósks comeback blev lyckligtvis ingen eurodiscolåt i stil med “This Is My Life” (2008), för det var dömt att misslyckas. I stället blev det en oerhört medryckande, poppig sak som bara växer för varje lyssning och som i nuläget är överlägsen alla andra.

4. “Hey” – Simbi og Hrútspungarnir
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Magnús Hávarðarson
Schlagerpinglan: Veckans etniska bidrag drar lite åt rockhållet och får därmed kanske en lite bredare publik än de traditionella folkvisorna. Ett av flera bidrag som denna vecka har chans på finalplatsen, vilket gör att framträdandet blir extra viktigt.

5. “Stund með þér” – Rósa Birgitta Ísfeld
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Sveinn Rúnar Sigurðsson, Þórunn Erna Clausen
Schlagerpinglan: Detta skulle mycket väl kunna vara ledmotivet till en isländsk kriminalserie, då tankarna vid flera tillfällen går till James Bond. Om slutresultatet blir lika spännande som det kanske låter är jag däremot ganska tveksam till.

Schlagerpinglan: Vi har endast hört 10 av de 15 isländska bidragen så jag ska inte börja spekulera om någon eventuell vinnare än. Jag nöjer mig med att lite smått påpeka att “Hjartað brennur” är mitt favoritbidrag från Island så här långt och att allt annat än en finalplats för Regína Ósk i kväll är otänkbart. 🙂

Resultatet från den första semifinalen av Söngvakeppni Sjónvarpsins hittar ni här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se