Inför kvällens final i Danmark

2012-01-21 (lördag)

I kväll bestämmer Danmark vilket bidrag de tänker skicka till Eurovision Song Contest 2012 då det är dags för finalen av Melodi Grand Prix.

Nio bidrag tävlar, tre går vidare till superfinalen och sedan väljs vinnaren ut av 50 % internationell + dansk jury och 50 % tittarröster.

Startordningen, länkar till de tävlande bidragen samt mina egna betyg och omdömen hittar ni här nedan.

Danmarks ESC-uttagning, Final, 21/1 2012:
När? klockan 20:00 CET
Var? DR1 och dr.dk

Startordning “Melodi Grand Prix 2012”, Final:
1. “Take Our Hearts” – Jesper Nohrstedt (Wildcard)
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Morten Hampenberg, Engelina & Mads B. B. Krog
Schlagerpinglan: Detta måste vara den låt som växt till sig mest av de tävlande bidragen sedan den första presentationen. När man väl kommit över känslan att den är irriterande enformig så kvarstår en intressant popsak med flera behagliga vändningar.

2. “Nowhere” – Valen:tine (OBS! Diskat bidrag!)
Betyg:
Låtskrivare: Søren Itenov, Christoffer Stjerne, Tine Lynggaard
Schlagerpinglan: Att diskningen kom så sent att låten fick vara med på samlings-CD:n är ju en sak men att de är så stelbenta att den får ha kvar sitt startnummer på hemsidan är en aning anmärkningsvärt. Något betyg får den däremot inte här.

3. “Best Thing I Got” – Aya
Betyg: 2/5
Låtskrivare: John Gordon & Julie Frost
Schlagerpinglan: En svaghet som många bidrag har är att både artisternas röster och deras låtar saknar en egen personlighet. I det här fallet så verkar det inte råda någon brist på varken eller. Jag är trots det lite skeptisk till (men en aning nyfiken på) “Satelite”-låtskrivarnas senaste ESC-försök.

4. “Reach For The Sky” – Kenneth Potempa
Betyg: 2+/5
Låtskrivare: Peter Bjørnskov, Lene Dissing & Sune Haansbæk
Schlagerpinglan: Detta är en sorts gitarr-pop-låt som jag gärna använder som bakgrundsmusik. Om den skulle hålla som huvudattraktion på en ESC-scen är jag däremot inte helt säker på.

5. “Overflow” – Ditte Marie
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Mike Eriksson, Johnny Sanchez & Hanif Sabzevari
Schlagerpinglan: “Overflow” känns som en gammal 80-talshit som hoppat i lite modernare kläder och tonat ner sig några grader, allt i den positiva meningen av uttrycket. Väldigt lättlyssnat men inget sensationellt.

6. “Baby Love Me” – Philip Halloun & Emilia
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Phillip Halloun & Emilia
Schlagerpinglan: Å ena sidan är denna duett lite väl enformig och en aning för gullig för min smak. Å andra sidan så går det inte att blunda för att den har sina starka partier. Kan gå åt vilket håll som helst.

7. “Forever I B Young” – Suriya (Wildcard)
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Suriyatim Hoffmann, Thomas Hoffmann & Jakob Winge
Schlagerpinglan: En del av tjusningarna med en ESC-uttagning är de påfallande tempoväxlingarna och de tvära kasten mellan olika stilar. När allt detta inträffar i ett och samma bidrag så är det dock inte lika roligt. Nej, en låt får gärna sitta ihop lite bättre än så här.

8. “Universe” – Karen Viuff
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Lise Cabble, Boe Larsen & Simon Borch
Schlagerpinglan: Stillsamma poplåtar som flyter fram lite behagligt är ju aldrig fel. De får oftast inga större framgångar men fyller likväl sin plats i uttagningarna, vilket även den här gör.

9. “Should Have Known Better” – Soluna Samay
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Remee, Chief 1 & Isam B
Schlagerpinglan: “Should Have Known Better” tillhör (för mig) den mystiska genren av låtar som man tycker låter helt OK under tiden den spelas men sekunden efter den klingat ut så har man inget bestående intryck av den. Lite synd, då den egentligen förtjänar bättre.

10. “Venter” – Christian Brøns & Patrik Isaksson (Wildcard)
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Christian Brøns, Patrik Isaksson & Rune Braager
Schlagerpinglan: Förutom att detta är en låt som sätter sig direkt och ger en mängder av må-bra-vibbar så är det en lyckad mix av det svenska och danska språket. Vid en eventuell vinst så hoppas jag att de behåller i alla fall delar av låten på originalspråken.

Schlagerpinglan: Personligen så hoppas jag att de tre superfinalisterna blir “Overflow“, “Take Our Hearts” och “Venter“.

Därefter så ser jag gärna att det blir Christian Brøns & Patrik Isaksson som får Baku-biljetten och att de tillåts att tävla med “Venter” på mestadels svenska och danska. Att danskarna skulle välja min favorit är nog inte så troligt så jag håller den andra tummen för “Overflow“, för säkerhets skull. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se