Inför Islands 2012-final

2012-02-10 (fredag)

I morgon, lördagen den 11:e februari, är det dags för Island att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2012. I finalen tävlar två bidrag från var och en av de tre semifinalerna samt ett wildcard (“Stund með þér” med Rósa Birgitta Ísfeld).

Här nedan hittar ni länkar till alla finalisterna samt en liten genomgång där jag ger mitt omdöme och betyg till bidragen:

Islands “Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012”, Finalen, 11:e februari:
1. “Aldrei sleppir mér” – Heiða & Guðrún Árný
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Greta Salóme Stefánsdóttir
Schlagerpinglan: Först ut är denna dramatiska och snygga pop-halvballad med etno-touch. Vare sig Greta Salóme är med på scen eller ej så tror jag inte att låten har något med toppstriden att göra. Det är dock en väldigt bra låt som förtjänar sin plats i finalen.

2. “Hugarró” – Magni Ásgeirsson
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Sveinn Rúnar Sigurðsson, Thórunn Erna Clausen
Schlagerpinglan: Detta är, enlig mig, kvällens mest intressanta bidrag och därmed också en av mina favoriter. En rockballad med kontraster som verkligen lyfter tack vare Magnis kraftfulla sätt att sjunga. En tänkbar vinnare.

3. “Stund með þér” – Rósa Birgitta Ísfeld (Wildcard)
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Sveinn Rúnar Sigurðsson, Þórunn Erna Clausen
Schlagerpinglan: Kvällens wildcard är, precis som i Norge, det bidrag som jag tycker minst om. Det hade kunnat bli ett snyggt, sofistikerat och lite mystiskt nummer men föll på sin koreografi och blev bara tråkigt och konstigt.

4. “Hey” – Simbi & Hrútspungarnir
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Magnús Hávarðarson
Schlagerpinglan: En rockig folkvisa som i och för sig både har en trevlig refräng och hurtiga melodislingor men den går ändå inte riktigt hem hos mig. Här är något, kanske det påpälsade sättet bidraget framförs på, som inte riktigt stryker mig medhårs utan får det att skava lite.

5. “Hjartað brennur” – Regína Ósk
Betyg: 4+/5
Låtskrivare: María Björk Sverrisdóttir, Marcus Frenell, Fredrik Randquist, Anna Andersson, Kristján Hreinsson
Schlagerpinglan: Här har vi min huvudfavorit sedan första lyssningen. Regína Ósks poplåt övertygade mig direkt och har sedan dess inte gjort annat än växt. Medryckande, glatt och precis vad jag hoppas Island väljer på lördag.

6. “Stattu upp” – Blár opal
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Ingólfur Þórarinsson, Axel Atlason
Schlagerpinglan: När jag först läste om det isländska pojkbandet som planerade att mixa latino, disco och rap så var jag smått skeptisk. Det visade sig dock vara riktigt charmigt och medryckande. Ett av många bidrag som jag gärna ser som vinnare, om de inte översätter låten till engelska vill säga.

7. “Mundu eftir mér” – Gréta Salóme & Jónsi
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Gréta Salome Stefánsdóttir
Schlagerpinglan: Finalen avslutas med ytterligare ett starkt bidrag, denna gång en kraftfull duett med etniska inslag. Gréta Salome valde ju att koncentrera sig på denna låt i stället för “Aldrei sleppir mér” och det kan man förstå. Det här är vackert, dramatiskt och en av många seger-kandidater.

Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Norge så tycker jag att Island fått ihop ett riktigt starkt finalfält i år. Jag hoppas i första hand på den glada och medryckande “Hjartað brennur” med Regína Ósk men blir nästan lika glad om segern i stället går till rockballaden “Hugarró“, pojkbands-disco/rap-låten “Stattu upp” eller duetten “Mundu eftir mér“. Många bra alternativ och därmed stor chans att den lilla ön väljer ett av de “rätta” bidragen. 😉

Se även resultaten från de tre deltävlingarna av Islands Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012: semi 1semi 2semi 3.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Inför Islands 2012-final”

  1. davve

    Ja reginas låt hoppas jag med på.

  2. Robban

    Bra smak du har. Vi har samma favoriter och lär säkert bli nöjda om någon av dessa står som segrare på lördag.

  3. Kerstin

    Tycker bidrag nr 2 är det som är bäst här men även bidrag nr 6 är ok.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se