Finlands ESC-bidrag 2012

2012-02-26 (söndag)

På lördagskvällen valde Finland ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2012 genom finalen av “Uuden Musiikin Kilpailun“.

Efter att de sex bidragen framförts så valde tittarna först ut tre superfinalister, som fick uppträda ytterligare en gång, innan de slutligen röstade fram landets ESC-representant, se resultatet nedan.

Lyssna på Finlands ESC-bidrag 2012 här:
Pernilla Karlsson – “När jag blundar”

Topp-tre av Finlands ESC-2013-uttagning (teleröster i %):
1. “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (53.4%)
2. “Lasikaupunki“, Ville Eetvartti (28.7%)
3. “Laululeija“, Stig (17.8%)

Utslagna bidrag (ej resultatordning):
We Are The Night“, Iconcrash
Habits Of Human Beings“, Kaisa Vala
Antaa mennä“, Mica Ikonen
(Källa: escdaily.com)

Uppdaterat: Uppdaterar med röstsiffrorna från wikipedia för superfinalisterna ovan.

Schlagerpinglan: Efter att juryn gjort det ena konstiga valet efter det andra under den här första säsongen av “UMK” så är det glädjande att se hur det hela slutade. Nu väl tittarna fick ha ett ord med i laget så valde de genast det, i mitt tycke, bästa bidraget. Tänk om de låtit tittarna välja ut finalisterna och inte släppt lös juryn förrän i finalen – då hade det kanske t.o.m. kunnat bli en intressant uttagning. Kanske något för “UMK 2013”?

“UMK 2012” slutade trots allt väldigt bra, då Finland kommer att representeras i ESC av en mycket vacker ballad på svenska. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att det räcker till final. Lycka till, Finland!

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Finlands ESC-bidrag 2012”

  1. Faxi

    Spännande att ett finskt bidrag framförs på svenska! Jag såg en bit av finalen igår, och tycker att låten var rätt bra ändå. Den hade karaktär och sångaren hade talang. Är dock tveksam till om det är något för Europa, tyvärr.

  2. Daniela

    Jag håller med om att upplägget av UMK behöver genomgå en förändring inför nästa år, och konstigt vore det nog också om så inte sker, med tanke på hur många kritiska röster som höjts gentemot årets koncept. Men den viktigaste delen av en ESC-uttagning är ju ändå slutresultatet, som i det här fallet även i mitt tycke blev det bästa möjliga – med tanke på de rådande förutsättningarna. Hade Pernilla Karlsson tävlat i svenska Melodifestivalen hade jag visserligen knappast fäst desto större uppmärksamhet vid henne, men i årets finländska finalkonkurrens tycker jag ändå att hon var det bästa och mest representativa alternativet. Jag vågade dock aldrig på allvar tro att hon skulle vinna, just p.g.a. att hon sjöng på svenska, men som finlandssvensk är jag förstås extra stolt över att hon ändå gjorde det, och jag hörde även i dag att hon meddelat att hon kommer att sjunga på svenska också i Baku. Om det är bra eller dåligt vet jag faktiskt inte, men som jag ser det kommer Pernilla ändå knappast att tillhöra de hetaste finalkandidaterna i sin semifinal, så ur den aspekten har hon ju trots allt inget att förlora på att fortsätta sjunga på svenska. Och hur det än slutar för henne i ESC kommer jag att vara nöjd, med tanke på att alternativet kunde ha varit t.ex. Stig.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se