Eurovision in Concert 2012

2012-04-23 (måndag)

I helgen arrangerade Nederländerna, för fjärde året i rad, konserten Eurovision in Concert. Närmare 1400 ESC-fans hade begivit sig till den tre timmar långa showen där 23 av årets tävlande i Eurovision Song Contest framträdde live, se länkar nedan.

Deltagare i “Eurovision in Concert 2012”:
Spanien: “Quédate conmigo“, Pastora Soler (esctoday-klipp)
Azerbajdzjan: “When the music dies“, Sabina Babayeva (esctoday-klipp)
Frankrike: “Echos (You and I)“, Anggun (esctoday-klipp)
Lettland: “Beautiful song“, Anmary (esctoday-klipp)
Österrike: “Woki Mit Deim Popo“, Trackshittaz
Irland: “Waterline“, Jedward
Ungern: “Sound of our hearts“, Compact Disco
Finland: “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (esctoday-klipp)
Grekland: “Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou (esctoday-klipp)
Slovenien: “Verjamem“, Eva Boto (esctoday-klipp)
Turkiet: “Love Me Back“, Can Bonomo (esctoday-klipp)
Litauen: “Love is blind“, Donny Montell (esctoday-klipp)
Schweiz: “Unbreakable“, Sinplus (esctoday-klipp)
Bulgarien: “Love Unlimited“, Sofi Marinova (esctoday-klipp)
Makedonien: “Crno E Belo“, Kaliopi (esctoday-klipp)
Nederländerna: “You and me“, Joan Franka
Belgien: “Would You?“, Iris (esctoday-klipp)
Albanien: “Suus“, Rona Nishliu (esctoday-klipp)
San Marino: The Social Network Song…“, Valentina Monetta (esctoday-klipp)
Moldavien: “Lăutar“, Pasha Parfeny (esctoday-klipp)
Portugal: “Vida minha“, Filipa Sousa
Rumänien: “Zaleilah“, Mandinga (esctoday-klipp)
Malta: “This is The Night“, Kurt Calleja (esctoday-klipp)
(Källor: esc2012.webs.com, esctoday.com och poplight.zitiz.se)

Schlagerpinglan: Kvalitén på klippen är kanske inte den bästa men det är likväl intressant att se hur väl artisterna klarar av ett avskalat live-framträdande.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


32 kommentarer till “Eurovision in Concert 2012”

 1. Micke

  Yepp det är intressant att kolla hur de klarar sig i mer avskalat format.

  Det bidraget som jag mer än något annat har haft svårt att bestämma mig för vad jag tycker om är Grekland. Dels för att jag älskar de instrumentala delarna medan de delar med sång blir mer sandlådenivå. Jag menar inte riktigt så men jag tror ni fattar.

  Men det som oroat mig mer än något annat vad gäller detta bidrag är sångerskans sångröst eller eventuella brist på den varan. Har hela tiden känt att det där kan låta hur jädra illa som helst när det väl kommer till skott.

  Därför var det kul att lyssna på henne här nu. Även om det var taskig kvalite på filmen så måste jag säga att min rädsla för hennes sång minskade en aning efter att ha lyssnat här nu även om det stora provet inte kommit än.

  Skit bara att de inte kunnat få till lite bättre sångpartier i låten än ah ah ah aha och liknande när rytmen är så jädra bra. Älskar det grekiska i låten.

  Österrike däremot 🙂 De som läst mina jobbiga inlägg vet att jag tycker det är ESC i särklass sämsta bidrag någonsin. Det jag fick se här nu hjälpte definitivt inte upp det för dem 🙂 Ärligt talat så trodde jag inte ens att det var möjligt att göra så dålig musik. Sandlådenivå är definitivt inte får hårt sagt.

  Lovar folk som läser att såna ord kommer aldrig mer att komma från mig när det gäller något annat bidrag. Jag kommer inte inte ens att skriva något om Österrike när Schlagerpinglan presenterar den sedan. Finns bättre saker att lägga energi på.

 2. Kerstin

  Micke, precis så som du känner att du inte vill skriva om Österrike känner jag för ett annat bidrag. Jag är inte helt säker jag kommmer skriva något när det bidraget dyker upp. Dels blir jag bara så fruktansvärt irriterad så orden har en tendens att få ett eget liv och bara väller ur. Jag vet att många tycker om det här bidraget och därför kännner jag att jag kanske ska få låta dom göra det och undvara dom alla mina ord som bara är negativa. Men samtidigt gillar jag att läsa kommentarer och det är kul när alla är överens men inte alls lika intressant. Det är alltid kul att få någon annans syn på ett bidrag. Men det är MINA åsikter och man får helt enkelt komma ihåg att i smak finns ingen absolut sanning.
  Precis som du så har jag varit orolig för grekiskans sång kapacitet. Tycker hon låter en aning naiv på rösten och det stör mig ordentligt. Du vet så där barnsligt sexig som Britney Spears. Annars tycker jag låten är bra. Synd inte Cypern deltog då jag känner även hon är ett osäkert kort live.

 3. Micke

  Hmmmm! Ångrar att jag skrev det där!!!!!!!

  Vet inte vad det är med årets österrikiska bidrag som upprör mig så. Jo det vet jag iofs men det ska inte ni här på den här bloggen behöva lida för. SORRY!

  Jag har aldrig förstått hur folk kan uppröra sig för saker och ting i ESC och nu plötsligt efter alla år är jag där själv. Du får mer än gärna ta bort dessa inlägg om du tycker det behövs Schlagerpinglan.

  Som jag sa! När du väl ger dig i kast med Österrikes bidrag så kommer inga inlägg från mig. Även om jag har minst sagt svårt att förstå att det kanske finns människor som trots allt gillar detta och då måste jag respektera dem och låta dem snacka om låten utan att jag spyr galla över den.

  Tyckte hur som helst att det var kul att kolla på live-framträdanden här och man fick lite känsla för vad man har att vänta sig vad gäller sånginsatser.

 4. Micke

  Jag hoppas bara det inte är Ryssland du pratar om Kerstin. Fullkomligt avgudar den lilla gumman där. Fan vet om jag inte ska adoptera henne som farmor 🙂 Visst jag vet att det finns bättre bidrag men ibland måste lite annat in i ESC också som får upp smilbanden.

 5. Micke

  En kortis till Kerstin. Tror jag vet vilket du menar. Jag har tidigare beskrivit det som en låt med härliga trumpeter men bedrövlig scenhow med hoppa bock 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Än så länge tror jag inte att du skrivit något som varit stötande eller över gränsen men visst märks det att Österrike inte riktigt är din favorit, om man säger så. 😉

  Det där med att kommentera bidrag man själv inte tycker om är inte alltid så lätt. Håller man en viss nivå och kan motivera sina (ibland väldigt starka) känslor så kan det t.o.m. vara riktigt givande för den som läser medan ett enda långt svavelosande inlägg som enbart går ut på att håna bidraget inte accepteras.

  Du för väl göra ett försök när de väl dyker upp och se hur det går. 🙂

 7. Kerstin

  Micke, har fått ihop en ballad lista.

  1. Hold me now, Irland 1987.
  2. Croire, Luxemburg 1988.
  3. Ein bisschen frieden, Tyskland 1982.
  4. Lane Moje, Serbien 2004.
  5. Molitva, Serbien 2007.
  6. Stronger every minute, Cypern 2004.
  7. In your eyes, Irland 1993.
  8. Love will set you free, Storbritannien 2012.
  9. Se på mig, Sverige 1995.
  10. Sognu, Frankrike 2011.

 8. Micke

  Jättekul Kerstin. Tack

  Tänker rangordna dina tio och hoppas du inte tar illa upp. Där finns två som är med på min egen lista och de tycker jag givetvis jättemycket om. Där finns ytterligare fem låtar som jag tycker om och tre som jag inte är så där jätteförtjust i. Därmed inte sagt att de är dåliga. Honestly.

  4. Lane Moje, Serbien 2004.
  5. Molitva, Serbien 2007.

  10. Sognu, Frankrike 2011.
  2. Croire, Luxemburg 1988.
  3. Ein bisschen frieden, Tyskland 1982.
  9. Se på mig, Sverige 1995.
  8. Love will set you free, Storbritannien 2012.

  1. Hold me now, Irland 1987.
  7. In your eyes, Irland 1993.
  6. Stronger every minute, Cypern 2004.

 9. Kerstin

  Micke, de tre första är orubbliga. De resterande sju ser jag nu kanske skulle kunna placeras lite annorlunda men de är i alla fall de tio jag gillar mest och de tre i toppen kommer förmodligen alltid vara där. De är förknippade med så många minnen också. Croire och Hold me now skulle kunna dela första platsen för jag tycker i princip lika mycket om båda. Och egentligen Ein bisschen friden också. Ja, jag hade som du ser svårt att placera bidragen.

 10. Micke

  Det är bra stå på dig 🙂

  Kan säga att ytterligare två förutom de två du då hade samma som jag var väldigt nära att vara med på min topp tio. Det gäller Sognu, Frankrike 2011 och Croire, Luxemburg 1988. Anledningen till att de inte kom med är att jag tyvärr kände att båda två tappade lite på sina liveframträdanden. Inget katastrofalt men tillräckligt för att inte vara bland mina tio. Fanns det förresten någon av mina tio förutom de två vi hade gemensamt som du gillade eller hatade 🙂

  Yepp minnen gör mycket Kerstin. I synnerhet gäller det för en av mina tio då jag precis hade träffat en ny tjej då 🙂

  Sen kan det vara tvärtom också som när det gäller Hold me now. Tycker definitivt inte illa om den men samma år fanns den underbara Gente di mare med.

 11. Kerstin

  Micke, jag tycker alla dina tio är bra bidrag. Det franska bidraget från 2001 känner jag för som du gör för Sognu och Croire det var inte så bra live. Hon sjöng väldigt ansträngt och blandningen av språk som du själv sagt var inte alls bra. Men studioversionen är riktigt bra. Det Ungerska bidraget du hade med kom jag faktiskt inte alls ihåg fick lyssna på det men nja det var väl så där. Det finns absolut inget på din lista jag hatar. Gente di mare skulle kunnat vara med på min lista men jag måste vara den enda i världen känns det som som inte riktigt gillar den fullt ut. Jag gillar när en artist har gjort det bidrag som han själv sjunger speciellt i en ballad. Hold me now är Johnnys egna ord och självupplevt och jag blev helt tagen som liten tjej av hans framträdande och äktheten i hela presentationen. Jag tittade på video inspelningen om och om igen. Jag gillar den fortfarande men det måste vara Johnny Logans version.

 12. Micke

  Det var det jag menade Kerstin. Att jag har haft så svårt att ta till mig Hold me now kan mycket väl ha att göra med att jag tyckte så otroligt mycket om Gente di mare samma år.

  Har absolut inget emot Johnny Logan men det bidrag som jag faktiskt tycker är bäst av hans är det enda som han inte vann med. Han vann ju själv 1980 och 1987. Sedan även då Linda Martin vann med hans låt 1992. Men Linda Martin var ju också tvåa en gång 1984 med en låt Logan var med om att skriva. Terminal 3. Den kom tvåa efter Herreys vilket jag inte minns själv men jag har ju sett det senare. Det tycker jag personligen är hans bästa låt. i ESC.

  Det ungerska bidraget Kinek Mondjam el vetkeimat är väldigt speciell på ett sätt. Många låtar tar man till sig direkt men sen tröttnar man snabbt medan andra är tvärtom och tar längre tid att ta till sig. Den här ungerska är nog det bästa exemplet på det. Snacka om slowstarter men efter ett gäng lyssningar har den växt något så djävulskt rent ut sagt.

  Håller absolut med om att det är ett stort plus om artisten har skrivit sin egen låt.

 13. Daniela

  Här är min balladlista 🙂 :

  1. Molitva, Serbien 2007
  2. Everything, Grekland 2006
  3. Angel, Malta 2005
  4. Every song is a cry for love, Irland 2006
  5. 7th Wonder, Malta 2002
  6. My heart is yours, Norge 2010 (OBS! INTE live-framträdandet i ESC-finalen, men studioversionen. En vinnare som sjöngs bort!)
  7. Stand By, San Marino 2011 (inte heller live-framträdandet, som även här var en besvikelse)
  8. Den vilda, Sverige 1996 (Mitt första MF-/ESC-minne! 🙂 )
  9. Lane Moje, Serbien 2004
  10. Ein bisscen frieden (Tyskland 1982)

 14. Micke

  Tack Daniela!

  Ok då kommer min hårda dom 🙂

  Vi har tre låtar samma så de tycker jag givetvis om. Utöver dem har du ytterligare fem som jag gillar. Återstår alltså två och de tillhör väl inte riktigt mitt så att säga men allt kan ju inte göra det 🙂 Åtta av tio är väl inte så illa. Vad tycker du om mina tio då? Ärligt alltså 🙂 Här kommer dina tio i min egen rangordning.

  9. Lane Moje, Serbien 2004
  1. Molitva, Serbien 2007
  8. Den vilda, Sverige 1996

  2. Everything, Grekland 2006
  6. My heart is yours, Norge 2010
  10. Ein bisscen frieden (Tyskland 1982)
  4. Every song is a cry for love, Irland 2006
  3. Angel, Malta 2005

  7. Stand By, San Marino 2011
  5. 7th Wonder, Malta 2002

  Finns två låtar där som förlorade väldigt på liveframträdandet. Dels Norge 2010 som du sa men också Grekland 2006. Tyvärr tror jag också Irland 2006 tappade lite på sångarens nervositet. Åtminstone kände jag att han var det.

 15. Kerstin

  My heart is yours hade jag faktiskt glömt bort måste jag erkänna men den tycker jag riktigt bra om skulle kunnat komma in på min topp tio. Sen fanns det några som jag inte alls tycker om men det är riktigt kul med sådana här listor. Mitt första ESC minne var Ein Bisschen Frieden 1982, jag var verkligen inte gammal så jag har sett ESC i nästan hela mitt liv och inte missat en enda tävling sen 1982. Resor och annat har ställts in om det sammanfallit med en final i ESC så nördig är jag. Diskuterade Big Brother med en kompis och han började gapskratta när jag kommenterade att dom har ju missat MF och när jag sedan oroligt frågade när dom kommer ut ur huset så dom inte missar ESC så höll han bokstavligt talat på att dö av skratt och påpekade att alla inte ser på ESC. Vad då gör dom inte?

 16. Micke

  Sicken nördig tjej du är Kerstin 🙂

  Just kiding. Jag som kille har ungefär samma erfarenheter som du. Jag har också sett ESC och MF sen jag var riktigt liten. Det var så annorlunda för hela min släkt samlades oavsett generationer. Tyvärr är det väl inte riktigt så längre men det är väl ändå den musikaliska upplevelse där generationsbarriärerna rasar mest än idag.

  Intresset för min del vad gäller ESC är lika stort än idag men däremot har det gått ned väldigt vad det gäller MF. Tycker det är en ganska slätstruken upplevelse idag. Det kan jag lätt vara utan om jag har annat för mig. ESC däremot är en helt annan sak. Tror inte jag missat en enda efter det att jag såg det för första gången.

  Det som jag tycker är värst är att så många är låsta i att ESC är skit. Har hänt många gånger att jag vill spela nån ESC låt för nån jag känner men möts av en grymt uttråkad min. Har dock testat det där med att inte berätta att det är en låt från ESC och då kan de helt plötsligt lyssna. Snacka om att vara låsta.

  En grej om årets ESC. Vissa låtar växer ju och vissa går omvänd väg men jag undrar en sak. När ska Finlands låt sluta växa? Den bara växer och växer och nu har den för mig bara Serbien kvar att passera.

 17. Schlagerpinglan

  @Micke, Om jag skulle leka ”vem ska bort?” med din ballad-topp-tio-lista så är det följande låtar som åker:

  Je n’ai que mon âme, Den vilda, Nocturne och Kinek mondjam el vétkeimet ryker för att de är lite väl släpiga och den rätta känslan aldrig infinner sig hos mig. Dessutom åker klassikerna Lejla och L’Amour Est Bleu ut, p.g.a. utrymmesbrist, trots att de är väldigt bra.

  Resterande fyra (Lane moje, Neka mi ne svane, Molitva och Gente di mare) återfinns alla på min egen ballad-topp-tio-lista som ser ut så här:

  1. Neka Mi Ne Svane, Kroatien 1998
  2. Gente Di Mare, Italien 1987
  3. Molitva, Serbien 2007
  4. Lost And Forgotten, Ryssland 2010
  5. Lusitana Paixão, Portugal 1991
  6. Lane Moje, Serbien 2004.
  7. Lige Der Hvor Hjertet Slår, Danmark 1991
  8. Bistra Voda, Bosnien, 2009
  9. Hold Me Now, Irland 1987
  10. Ein Bißchen Frieden, Tyskland 1982

  Egentligen skulle jag vilja få in Lettlands “The War Is Not Over” från 2005 på listan också (halvballad) men den får nöja sig med ett hedersomnämnande. 🙂

 18. Micke

  Ska svara mer utförligt sen men jag måste kommentera en sak direkt. Ser du Bistra voda som en ballad? Om den som ska räknas som det är den fullkomligt solklar på listan. Kanske rent av bästa låten genom alla tider i ESC

 19. Schlagerpinglan

  @Micke. Jag skulle inte kalla den för en solklar ballad men väl en rockballad. Ett gränsfall som inte riktigt kvalificerar sig på en lista för icke-ballader så därför fick den komma med här.

 20. Kerstin

  Micke, det är ESC som varit och är mitt stora intresse. MF ser jag bara som en liten förtävling till den riktigt stora tävlingen. Har inga inspelningar från MF sen jag var liten, precis som du så har intresset för MF minskat med åren däremot inte för ESC det är lika stort. MF är som SM och ESC är som VM eller OS där länder möts på ett spännande sätt.
  Ja, Finlands bidrag är bra men för mig har ett annat bidrag gjort motsvarande resa för mig som Finlands bidrag för dig. Mer om det när Schlagerpinglan tar upp det bidraget. Min kära mamma sa när hon hörde Finlands bidrag att det är väldigt enformigt. Att det börjar bra men sen bara upprepar sig särskilt mot slutet. Jag håller nog tyvärr med henne en smula men det är fortfarande ett bra bidrag. Har Finland topp 15.

 21. Micke

  Jag gör som du Schlagerprinsessan och leker ”vem ska bort” 🙂 Då blir det tre stycken och det är de tre du ser längst ned. Inte riktigt min grej även om jag inte kan anklaga någon av dem för att vara dålig.

  Om vi ska räkna Bistra voda som ballad så har vi faktiskt halva listan gemensam. Inte illa 🙂 De två jag har därefter tycker jag också om men inte så som de fem första.

  6. Lane Moje, Serbien 2004.
  8. Bistra Voda, Bosnien, 2009
  1. Neka Mi Ne Svane, Kroatien 1998
  3. Molitva, Serbien 2007
  2. Gente Di Mare, Italien 1987

  4. Lost And Forgotten, Ryssland 2010
  10. Ein Bißchen Frieden, Tyskland 1982

  5. Lusitana Paixão, Portugal 1991
  7. Lige Der Hvor Hjertet Slår, Danmark 1991
  9. Hold Me Now, Irland 1987

  Kerstin: har din mamma lyssnat på Österrike och Cypern? Om inte så skona henne. Jag menar om hon nu tycker Finland är enformig så 🙂

 22. Kerstin

  Micke, mamma tycker inte Finland är dålig, rätt ska vara rätt men hon är inte lika förtjust i den som mig. Hon har hört samtliga bidrag och satt betyg. En tradition hon och jag har. Cypern gillar hon dock inte heller lika mycket som mig. Österrike hör och häpna gav hon en tvåa. Hon tyckte den var lite käck sa hon. Däremot avskydde hon framträdandet. Så mamma och Måns kan ju sitta och digga Österrike tillsammans, jag däremot stänger av när Österrikes bidrag går igång. Men vi avskyr i alla fall samma bidrag det som är mitt hat irritations bidrag.

 23. Micke

  Ok så det var inte Moldavien då som min magkänsla sa 🙂

  Inte för att se ned på andra Kerstin men jag tror faktiskt att de få som gillar Österrikes bidrag gör det just för det där “skaka rumpa”. Behövs dock mer för att ja ska ta till mig en låt än att hojta “ska rumpa” hela tiden.

  Ok visste inte att du gillade Cypern. Ska försöka tona ned min snack mot den då 🙂

 24. Kerstin

  Här kommer min rangordning av Schlagerpinglans ballad lista.

  9. Hold med now.
  10. Ein bisshen frieden.
  6. Lane Moje.
  3. Molitva.
  1. Neka mi ne svane.
  4. Lost and forgotten.
  2. Gente di Mare.
  8. Bistra voda.
  7. Lige der hvor hjertet slår.
  5. Lusitana Paixao.

 25. Kerstin

  Micke, nej inte behöver du tona ner något. Inte påverkar det mig att du inte gillar Cypern jag spelar och dansar till den ändå. Så glad jag äntligen mår bättre. Jag tycker det är så kul att vi inte tycker lika i allt på så sätt får man en bättre känsla över vad som kan fungera och inte i ESC. Gnäll hur mycket du vill och känner för det är det som är tjusningen med detta. Bor hos min mamma nu när jag inte mår bra efter operaionen så jag får hjälp med hunden och himla bra service med allt. Rena lyxen. Men hon bor i lägenhet jag i villa men när jag kommer hem då ska jag spela la la la la la la la på högsta volym. Musik ska spelas högt tyvärr tycker inte hennes grannar det. Moldavien är det inte även om jag absolut inte gillar den.

 26. Micke

  Det är inte lätt det här Kerstin 🙂 Micke är en snubbe som i det verkliga livet inte kan höra att nån inte har mått bra utan att direkt rusa dit och fråga vad det är och helst hjälpa till 🙂 Det är inte lika lätt på ett sånt här ställe där många läser. Roligt hur som helst att du mår bättre i alla fall. Jag är ju själv opererad och tar steg för steg mot den gamle Micke 🙂

  Det där med ESC och du och din mår känner jag igen. Precis så hade jag och min morsa innan hon gick bort för ett par år sedan.

  Angående att säga sin mening om låtarna. Absolut det är ju därför man pratar här. Men jag kan ta den i mina ögon så totalt värdelösa Österrikiska låten som exempel. Helt ärligt Kerstin så har jag ännu inte hört någon som jag känner som gillar den. Jag kan sitta och berätta om hur dålig jag tycker den är till folk här men säg att det plötsligt dyker upp nån som exempelvis heter Lovisa och hon och jag snackar här. Hon berättar att hon älskar den österrikiska låten (betänk att det är en berättelse nu). Inte tusan sitter jag då och spyr galla över den låten inför henne. Det finns faktiskt något som heter respekt.

  En fråga om den Moldaviska låten Kerstin. Hur var situationen första gången du kom i kontakt med den? Hörde du bara låten eller såg du showen samtidigt? Jag hörde bara låten och påverkades då inte av den sandlådeaktiga showen. Tror det kan ha gjort skillnad.

  Det blev ett enda långt mess till Kerstin det här 🙂

 27. Kerstin

  Micke, det är klart du har rätt. Man får ju välja sina ord om man avskyr ett bidrag någon gillar. Men det finns bra och dåliga sätt att uttrycka sina åsikter på. Det går att säga att man inte gillar ett bidrag någon gillar med respekt. Man behöver inte spy galla utan bara säga att den gillar jag inte och ge en motivering. Jag hörde Moldaviens låt utan att se showen första gången så jag gillar helt enkelt inte låten.

 28. Kerstin

  Micke, måste bara säga att det var tråkigt det där med din mamma. Min pappa gick bort hastigt för några år sedan så jag vet hur det är att förlora en föräldrer men det är mamma jag alltid stått närmast och jag kan inte föreställa mig hur det skulle kännas om hon gick bort nu. I familjen är det bara hon som delar mitt ESC intresse.

 29. Micke

  That´s life som dom säger Kerstin. För jävligt men inget som vi människor kan göra något åt hur mycket vi än vill. Jag kände precis som du sa “kan inte föreställa mig hur det skulle kännas om hon gick bort nu”. Det är definitivt inget kul men på något märkligt sätt lär man sig att leva med det.

  Fick precis reda på en helt annan sak som gladde mig. De har haft en större undersökning i min stad gällande årets tävling och nu fick vi reda på resultatet. Mycket jag gillade och annat jag inte gillade men det fanns en riktig pärla för mig. Näst sist av alla på plats 41 kom Österrikes rumpor. Måtte det avspegla sig på den verkliga tävlingen också 🙂 Har fortfarande inte träffat en enda människa som säger att de gillar den, förutom Måns Zelmerlöw då som gav den en trea man hans tyckande har ju lämnat mycket i övrigt att önska så att säga.

  Inte riktigt nöjd ändå för Österrike är inte värda att bli så bra som 41

 30. Daniela

  Micke, jag var faktiskt tvungen att uppdatera mig och gå in och lyssna på några av låtarna på din balladlista, men jag tycker absolut att alla dina tio är bra bidrag. “Gente di mare” föll på målsnöret till min egen lista till förmån för “Ein bisschen frieden”, och “Neka mi ne svane” och det franska bidraget från 2001 tycker jag också väldigt mycket om. De två sistnämnda skulle också utan tvekan ha kunnat platsa bland mina tio favoriter, och jag tror att den enda anledningen till att de inte kom med där är att jag inte har några personliga minnen av dem från tiden då det begav sig, så därför har jag inte heller fäst mig vid dem på det där speciella sättet som man gör med vissa låtar. Hade de tävlat de senaste åren då jag mer aktivt har följt ESC hade de nog mycket troligt kommit med på listan. Av de övriga som finns på din lista men inte på min egen så tycker jag kanske att “Nocturne” är lite väl instrumental för att vara ett ESC-bidrag, men resten (“Lejla”, “L´Amor Est Bleu” och “Kinek mondjam el vetkeimet”) är helt okej. Visserligen inga personliga favoriter för mig men definitivt inte heller dåliga på något sätt.

  Intressant (och trevligt) att du ser sådan potential i vårt finländska bidrag! 🙂 I fjol gjorde “Da da dam” faktiskt precis en sådan resa för mig som “När jag blundar” nu har gjort för dig. Jag var inte speciellt förtjust när den vann vår uttagning, men under tiden som följde fram till ESC växte den något enormt och inför finalen hade jag den t.o.m. som min vinnare, vilket aldrig tidigare hänt (d.v.s. att jag har sett segerpotential i ett finländskt ESC-bidrag). I år är jag dock lite mer tveksam och kluven, för även om jag gillar Pernilla och “När jag blundar” så måste jag erkänna att det till stor del beror på texten, och jag har svårt att föreställa mig hur långt låten kommer att räcka ute i Europa. Dock har hon ju i och för sig redan vunnit här i Finland, där många inte heller förstår svenska, och jag hoppas givetvis att det enkla och genuina i hennes bidrag ska kunna fortsätta att gå över språkgränserna. Personligen skulle jag dock redan se en finalplats som en stor vinst för oss, så större förväntningar än så har jag inte.

  Det där med ESC och traditioner inom familjen/släkten verkar vara ganska vanligt än i dag. Jag har också en mångårig tradition att betygsätta bidragen tillsammans med min bror, mamma, moster och morbror, även om alla av oss inte ser tävlingen tillsammans eftersom vi delvis bor i olika länder. Men ändå skriver vi varje år listor med de bidrag vi tror ska gå vidare till final, tippar finalens topp-10 samt betygsätter bidragen under semifinalerna och finalen. Och jag håller med; ingenting får sammanfalla med en ESC-semifinal/-final, det ska mycket till för att jag ska prioritera något annat de kvällarna! 🙂 Melodifestivalen följer jag också alltid med intresse och glädje, men ESC ligger ändå snäppet högre även i min värld.

 31. Daniela

  Måste också kommentera en sak angående Moldaviens bidrag. Under gårdagens avsnitt av den finlanssvenska “Inför ESC 2012”-programserien “De Eorovisa” visades en för mig helt ny video till just det bidraget. Vet inte varifrån den var tagen, men där framfördes bidraget i vilket fall som helst med en “normal” scenshow där de helt enkelt stod och sjöng låten rakt upp och ner, och då var det åtminstone i mina ögon/öron plötsligt som en helt ny låt! Verkligen en anmärkningsvärd skillnad jämfört med hur bidraget framstår med “hoppa bock”-scenshowen! Hoppas innerligt att de inte kör på den i Baku, men någonting säger mig att jag inte kommer att få min önskan uppfylld…

 32. Micke

  Ok Daniela då förstår jag att du är finska eller finlandssvenska eller så. Inte för att det spelar nån roll så sätt men med tanke på vad du sa nu. Du får vara från Mars om det är så det spelar ingen roll. Trevligt att prata med dig hur som helst 🙂

  Det norska bidraget Nocturne som du känner är för instrumentalt för ESC vann hela finalen 🙂 Håller med om att personliga minnen kan förhöja låtar. Händer att jag har favvisar som ingen fattar nåt av men då är det nån grej som satt sig hos mig som ingen annan ser. På samma sätt även the other way around så att säga. En av mina favvisballader kom precis när jag var i ett nytt förhållande och både jag och hon älskade låten. Det var hennes stora ESC favvis överhuvudtaget.

  Något jag tycker om med finska Pernilla Karlsson är att hon känns så äkta och inte framodlad från någon så kallad talangtävling som vi har i överflöd. Tror att jättemånga kommer att gilla låten men det jag är rädd för är att det kanske inte är i tävlingen utan efteråt.

  Det där med Moldavien är svårt. Jag tror trots allt att många har svårt för den just för att de sätter likhetstecken mellan låten och showen. Jag hörde som sagt låten flera gånger innan jag såg showen och jag tycker den är medryckande. Sen när jag då fick se showen höll jag på att falla baklänges. När de sen började hoppa bock kunde jag inte ens titta längre. Att någon kan ha gjort den showen utan att medarbetarna har sagt ifrån är obegripligt för mig. Någon måste väl för tusan ha haft lite urskiljning. Hoppas verkligen på en bättre show i semifinalen.

  Yepp Daniela det är nu det gäller. Så fort MF är över så börjar det verkliga 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se