sverige Melodifestivalen 2014 närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än en liten Mello-FAQ som uppladdning? Här nedan har jag samlat en del av de mest återkommande frågorna rörande Melodifestivalen 2014 och lagt till en del andra som kanske kan vara av intresse, tillsammans med tillhörande svar naturligtvis. 🙂

När börjar Melodifestivalen 2014?
Svar: Den första deltävlingen sänds från Malmö kl. 20.00–21.30 nu på lördag den 1:a februari. Sändningarna kan ses både i SVT1 och på webben.

Vilka städer och arenor besöker årets Melodifestivalen-turné?
Svar: Melodifestivalen 2014 startar i Malmö (1/2: Malmö Arena) och besöker sedan Linköping (8/2: Cloetta Center), Göteborg (15/2: Scandinavium) och Örnsköldsvik (22/2: Fjällräven Center) innan det är dags för Andra Chansen i Lidköping (1/3: Sparbanken Lidköping Arena) och till slut finalen i Stockholm (8/3: Friends Arena).

Vilka artister tävlar i Melodifestivalen 2014?
Svar: Hela startfältet, inklusive startordning i de olika deltävlingarna samt länkar till artisternas speciella sidor på svt.se, hittar ni här.

Vem är programledare för Melodifestivalen 2014?
Svar: Anders Jansson och Nour El Refai kommer att leda Melodifestivalen 2014. Ni kan läsa mer om dem på svt.se.

Vilka dansar och körar bakom artisterna i Melodifestivalen 2014?
Svar: Simon Lingmerth (sång), Matilda Lindell (sång), Carin Mårtensson (dans) och Patrik Riber (dans) är de som utgör Melodifestivalens huskör/husdansare denna gång. Läs mer om dem på svt.se.

Har den utländska juryn fortfarande halva makten i Melodifestivalen?
Svar: I de fyra deltävlingarna samt i Andra Chansen har tittarna hela makten och utser därmed själva de tio finalisterna. I finalen, däremot, har folket endast 50 procent av makten medan den andra halvan utgörs av de internationella jurygrupperna.

När får man lyssna på bidragen?
Svar: Journalister och andra ackrediterade får lyssna på bidragen på onsdagen medan allmänheten får vänta tills torsdagenen-minuters-klipp från artisternas repetitioner läggs upp på svt.se. Inte förrän på lördagen så läggs (förmodligen endast delar av) studioversionerna ut till lyssning.

Var kan man köpa biljetter till Melodifestivalen 2014?
Svar: Blixten & Co och Live Nation ansvarar för biljettförsäljningen, som startade redan den 25:e oktober förra året. Mer detaljer om biljettförsäljningen hittar ni här.

Vem vinner Melodifestivalen 2014?
Svar: Det går naturligtvis inte att svara på men det går ju alltid att spekulera. Frågar man t.ex. de tävlande artisterna så svarar de flesta Yohio medan t.ex. oddsen på svenskaspel.se till en början pekade på Sanna Nielsen för att senare övergå till att ha Alcazar som trolig vinnare. Det är m.a.o. fortfarande helt öppet. 😀

Kommer Melodifestivalsfinalen att teckentolkas även 2014?
Svar: Ja, finalen kommer att teckentolkas även i år. Dessutom kommer alla de sex programmen att syntolkas på svt.se/melodifestivalen. De som sköter syntokningen är: Sif Westberg (deltävling 1), Peter Lilliecrona (deltävling 2 och andra chansen), Anna Potter (deltävling 3) samt Lotta Isacsson (deltävling 4 och finalen). Läs mer om dessa sändningar, som främst riktar sig till de som är synskadade och blinda men även de som inte riktigt hänger med i de ordinarie sändingarna, på svt.se.

Blir det något webb-program inför Melodifestivalen 2014?
Svar: I år storsatsar SVT på webben och sänder (på SVT Play och svt.se/ melodifestivalen) både ett införprogram, ”Uppsnack”, samt ett eftersnacksprogram, ”Eftersnack”, varje lördag i sex veckor – före (ca 15:45-16:00) och efter (21:30- ca 21:45) respektive tävling. (Final-eftersnacket: ca 22:00-22:15). Programmen kommer att ledas av Clara Henry. Läs mer om henne och webb-satsningen på svt.se.

Dessutom så kommer “Inför Melodifestivalen” att direktsändas varje onsdag kl. 20:45-21:00 på svt.se/melodifestivalen och SVT Play och gästas varje vecka av två aktuella artister. Läs mer om programmet och premiärgästerna YOHIO och Helena Paparizou på svt.se.

Hur länge ligger Melodifestivalen 2014 uppe på SVT Play?
Man ska kunna se sändingarna från “Melodifestivalen 2014” på SVT Play fram till den 7:e april 2014 och det ska även fungera om du befinner dig utomlands.

Vilka artister använder sig av twitter, instagram, facebook m.m.?
Svar: På SVT:s artistsidor finns länkar till artisternas twitterkonto, hemsidor, facebooksidor m.m.. Jag har även sammanställt länkarna till deras hemsidor, twitter, instagram, bloggar m.m. på samlingssidan här. Där finns i princip allt utom Facebook-länkarna, för som vi alla vet så är Facebook och Eurovision ingen bra kombo. 😉 Tjoa gärna till om jag missat någon.

Vem satt i urvalsjuryn (som valde ut 16 av låtarna till Melodifestivalen 2014)?
Svar: Urvalsjuryn bestod denna gång av: Samuel Andersson (25 år, tv-medarbetare och
tävlingsansvarig Melodifestivalen 2014)
Calle Wallinder (36 år, sjuksköterska)
Maria Ericson (27 år, tv-medarbetare) Christel Tholse Willers (42 år, chef process
och utveckling SVT, Head of relations ESC 2013)
Sofie Svensson (34 år, kosmetolog)
Fredrik Nilsson (22 år, studerande) Karin Gunnarsson (37 år, musikredaktör SR P3)
Anders Johansson (40 år, artistutvecklare) Mats Fagerberg (48 år, marknadschef)
Ken Olausson (40 år, skribent och ingenjör) Kerstin Behrendtz (63 år, musikredaktör SR P4)
Lovisa Peppe Andersson (20 år, studerande) Carl Dernulf (46 år, dj och radioproducent)
Mari Ryberger (44 år, artist och bidrags-
producent Melodifestivalen 2014)
Christina Lootus (37 år, artist)
Maria Wolf (38 år, läkare)
(Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Ja, det är väl ungefär det mesta man behöver veta inför MF-starten. Kanske visste ni allt redan, kanske fanns det några nyheter. Hur som helst så fick jag en del egna frågetecken uträtade och det var ju på tiden. På lördag drar det igång. 😀

Mer om Sveriges förberedelser inför Eurovision Song Contest 2014 (inkl. våra fem senaste bidrag och resultat) hittar ni på min samlingssida “Sverige i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Vanliga frågor (och svar) om Melodifestivalen 2014!”

  1. Gunilla

    Vet någon vem som är vinnaren av de två bidrag som går direkt till globen i deltävlingarna?

    Hälsningar G

  2. Schlagerpinglan

    @Gunilla, De som har hand om omröstningsresultaten vet, men allmänheten får inte reda på några detaljer förrän efter finalen för att röstningen ska bli så rättvis och spännande som möjligt.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se